Recenze odborníků

Sony Xperia Z Ultra (C6833)

Největší a nejvýkonější


Po střídmých letech, kdy Sony pouze velkým hráčům kontrolovalo záda, se nadechuje k mohutnému nástupu, který odstartoval letos v zimě představením Xperie Z. Na OmniBalance designu, který si získal mnoho fanoušků, se výrobce rozhodl stavět své portfolio. Dalším modelem je Xperia Z Ultra a přídomek Ultra je tentokrát zcela na místě. Skvělý displej, maximální výkon, prémiové zpracování, zvýšená odolnost proti prachu a vodě a v neposlední řadě rozměry, které budí respekt i obavy. Tabletofony mívají v průměru pětiapůlpalcové displeje. Občas jsme se dočkali výstřelku nad šest palců. Sony jde ještě dále a pokládá most mezi tabletofony a malými tablety. Dokáže japonský velikán zatřást s pozicí etalona třídy, kterým je samozřejmě Samsung se svými modely Galaxy Note? To vám prozradí dnešní recenze.



Design a konstrukce:

Na testování nám dorazila bílá varianta Xperie Z Ultra. Abychom ale byli přesní, bílá se vyskytuje pouze na zadní straně, čelní je celá černá. První dojem z tohoto obra je úchvatný. Sony nezapře svou japonskou preciznost a hravost. Telefon působí luxusním dojmem a velké lesklé plochy vás na nějakou chvíli s nadsázkou paralyzují a nechají jen nasávat dojmy ze vzhledu. Ten vsází na hranaté tvary, avšak například boky jsou mírně zaoblené. Boky navíc decentně vystupují nad okolní povrch a chrání tak obří skleněné plochy na zadní a čelní straně. Při položení na desku se k ní telefon víceméně přitiskne a narážíme na první nevýhodu. Xperia Z Ultra je extrémně tenká, jen 6,5 milimetrů, a například ze stolu se obtížněji zvedá. Proč?

Boky a celý rám telefonu jsou z broušeného hliníku a jak jsme si již řekli, lehce zaoblené. Tím pádem se při snaze se za ně prsty zapřít dočkáte sklouznutí prstů. Je zapotřebí telefon pevně chytit a co nejdříve dostat prst pod spodní hranu. Je to daň za velké rozměry a velmi tenký profil telefonu. U rozměrů můžeme zůstat. Výška narostla na 179 milimetrů, což je o celých 40 milimetrů více než v případě Xperie Z. Šířka je 92,2 milimetrů. Hmotnost pak dle očekávání atakuje čtvrt kila, konkrétně jde o 212 gramů, a to je mezi dnešními mobily rekord. V ruce je hmotnost opravdu hodně znát. S ohledem na rozměry a použité materiály je to ale stále ještě solidní hodnota. Přesuňme se k bokům, které jsou posety mnoha prvky. Nejprve však musíme zmínit fakt, že Xperia Z Ultra plní certifikaci IP55/IP58. Odolá prachu a také ponoření do vody. Můžete s ní tedy s klidem trávit čas v bazénu. Od toho se odvíjí krytky. Naštěstí se Sony poučilo a nejpoužívanější 3,5 mm jack konektor je bez krytky. Přesto však odolá vniknutí vody. Bohužel umístění na horní kraj pravé strany není šťastné. Hodí se proto sluchátka se zahnutým konektorem. Na pravém boku zůstaneme. Hned pod jackem je obří krytka, pod kterou se skrývá slot pro micro SIM kartu a paměťovou kartu. Zhruba uprostřed je odemykací tlačítko pro Sony tradičního kruhového tvaru. Tentokrát je ale zbytečně moc zapuštěno a netiskne se tak dobře jako na Xperii Z. Na stejné straně nechybí ještě kolébková klávesa regulující hlasitost.



Přechod mezi pravým bokem a spodní stranou ozvláštňuje zdířka k provlečení poutka. Nosit ale takového jakkoliv jinak než v ruce, velké kapse nebo tašce bude chtít hodně odvahy. Na spodní straně se nachází hlasitý reproduktor, ke kterému se ještě dostaneme. Uprostřed levého boku je speciální podlouhlý konektor k nabíjení ve stojánku. Nechybí však ani micro USB konektor, který je skryt v horní části levé strany pod krytkou. Tím jsme vyčerpali veškeré prvky a je tedy zřejmé, že na šikovný stylus se nedostalo, což je s ohledem na velikost displeje škoda. Xperia Z Ultra tímto zrtácí na konkurenci v podobě Galaxy Note 3.



Čelní strana není ničím extra zajímavá. Logo výrobce doplněné informační LED diodou, které bílým blikáním upozorňuje neomezeně dlouhou dobu na zmeškané události. Při nabíjení se dočkáte červeného světla, ale očekávaná zelená při nabití se neobjeví. Zastavím se u okrajů kolem displeje. Ty se celkově stávají věrným tématem posledních měsíců, kdy se rozmohla mánie okolo „nulových okrajů“. Sony touto cestou nejde. Po bocích displeje je rámeček tenký, avšak nad a pod displejem je naopak zhruba centimetrový prostor. Osobně se stavím v tomto případě spíše do pozice obhájce volného prostoru, neboť u takto velkého zařízení se při práci v horizontální poloze hodí mít kam umístit palec a tím přístroj pohodlněji držet.

Zadní strana pak nenabízí nic neobvyklého. I když ano. Chybí z nepochopitelných důvodů přisvětlovací LED dioda, o tom však později. Konstrukční zpracování je na vysoké úrovni. Žádné vrzání, vše k sobě lícuje, skleněné plochy jsou z odolných materiálů a po třítýdenním testování na nich není ani škrábanec.



Baterie a výdrž:

Výrobce telefon osadil Li-Ion akumulátorem s kapacitou 3 000 mAh, což s ohledem na velikost displeje je sotva průměrná kapacita. Kdo nečeká velkou výdrž, dělá dobře. Při středně náročném používání, kdy vyřídíte 10 minut hovoru, 10 SMS zpráv, strávíte hodinu poslechem hudby, další šedesáti minutovku na internetu a po celý den budete mít zapnutou synchronizaci, počítejte s nabíjením každý večer. Při náročnějším používání nabíjíte i dvakrát denně. Opravdu dvojnásobně tentokrát platí, že regulovat jas displeje se vyplatí.



Provedli jsme rovněž náš test výdrže, kdy telefon streamoval video v kvalitě 1080p s vypnutou synchronizací, byl přihlášeni do sítě 3G, připojen k zabezpečené Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 % a zvuk reprodukován skrze špuntová sluchátka Sony (dodávaná k Xperii Z) na poloviční úroveň. Stream videa skončil po 4 hodinách a 38 minutách. Tím Xperia Z Ultra překonává Xperii Z zhruba o 40 minut, celkově ale nejde o nijak dobrý výsledek. Například Samsung Galaxy S4 však vydržel o 3 hodiny déle.



Nezapomněli jsme ani na test nabíjení. Z úplného vybití (0 %) na 80 % to Xperii Z Ultra trvá 2 hodiny a 7 minut. Na úplné nabití si počkáte 3 hodiny a 15 minut.



Zvuk:

Zvukové kvality jsou poslední dobou slabší stránkou telefonů Sony. Xperia Z Ultra v případě hlasitého reproduktoru z tohoto šedivého podprůměru nevybočuje. Reprodukce je tichá, nevýrazná a už vůbec ne kvalitní. Zlepšení situace nastává při poslechu skrze sluchátka. Použili jsme špuntová sluchátka Sony, které výrobce balí k Xperii Z. Při poslechu se dočkáte kvalitního zvuku, kterému nechybí hloubky a zároveň nezanikají výšky či středy. Vše je navíc dostatečně hlasité. Ještě lepšího výsledku dosáhnete při připojení vlastních kvalitních sluchátek, to pak budete s reprodukcí více než spokojeni.



Displej:

Dost možná absolutní špička dnešní doby. Sony konečně ukázalo, že displeje opravdu umí a rozhodně nehraje nějaké druhé housle. Ale pojďme popořadě. Úhlopříčka je neuvěřitelných 6,44 palců a výrobce použil vysoké rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Výsledná jemnost tak i přes velkou úhlopříčku dosahuje na špičkových 342 PPI. Sony vůbec poprvé použilo svůj TFT IPS displej s vylepšením TRILUMINOS, který vyniká skvělým podáním barev, a to včetně černé. Pozorovací úhly jsou naprosto excelentní a velmi dobrá je i čitelnost na slunci. Ve stručnosti je na displej radost pohledět.



To však ještě stále není vše. Displej se může chlubit vysokou citlivostí a můžete jej ovládat prakticky čímkoliv, netřeba se omezovat na svých deset prstů. Využít můžete hrot tužky, propisky, či gumu. Užitečnější pak bude možnost ovládat displej v zimě v rukavicích. Bez reakcí zůstávají samozřejmě například plastové materiály, které jsou nevodivé.



Hardware:

Pokud bychom se mohli podívat pod kapotu Xperie Z Ultra, našli bychom to nejmodernější, co dnešní doba nabízí. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si výčet parametrů, před kterými se může třást mnohá konkurence. Procesor zajišťuje Qualcomm Snapdragon 800 se čtyřmi jádry o taktu 2,2 GHz. Operační paměť nabízí 2 GB RAM, ze kterých zbývá zhruba 1 GB RAM volných po zapnutí. Zde se sluší podotknout, že byla Xperia Z Ultra trumfnuta novějším Samsungem Galaxy Note 3, který nabízí 3 GB RAM. O grafickou akceleraci se stará Adreno 330. O úložném prostoru se 16 GB se rozepíšeme ještě později. Níže se podívejte na výsledky v několika benchmark testech.



Uživatelské prostředí:

O prostředí se v Xperii Z Ultra samozřejmě stará operační systém Android, konkrétně jde o verzi 4.2.2 Jelly Bean. Nad tou však bdí také nadstavba Sony, která je velmi zdařilá. Hned v úvodu se sluší říci, že celé prostředí dokáže pracovat také v horizontálním rozložení, což opravdu chválíme.



Odemykací obrazovka může být zkrášlena vlastní tapetou a kromě odemčení, které mimochodem probíhá velmi efektně tahem kdekoli ve vertikálním směru, máte možnost se rovnou dostat do aplikace fotoaparátu či si na levou stranu vrstvit vlastní widgety.

Pohotovostních obrazovek může být až sedm, ale také méně, záleží na vás. Jakoukoliv si můžete vybrat a přiřknout ji, že právě tato bude ta hlavní. Na každou obrazovku můžete nasázet widgety a zástupce aplikací. Ty lze ještě seskupovat do složek. Na jednu pohotovostní plochu se vejde maximálně 36 zástupců aplikací v matici 6x6 ikonek. Prostor mezi poslední řádkem a řádkem ikonek ve spodní části displeje by však dovolil umístění ještě dalších 6 ikon. Bohužel, Sony plýtvá místem. Pro někoho by na velkém a jemném displeji mohly být ikonky či text moc malé. I na to však výrobce myslel. Stačí si nastavit velmi velké písmo a nikdo již by neměl mít problém. Využít však můžete ještě jednu vychytávku. Pokud kdekoliv v prostředí třikrát poklepete na displej, dojde k přiblížení celého prostředí, kterým se následně pohybujete tahem prstu. Šikovné. Grafická zpracování naposledy spuštěných aplikací si Sony upravilo k obrazu svému. Kromě samotného seznamu aplikací s velkými náhledy nechybí ještě mini aplikace. Oč jde? Jste například v internetovém prohlížeči a potřebujete si něco spočítat. Otevřete si malou kalkulačku a zároveň vidíte i obsah prohlížeče. Kromě kalkulačky lze v mini režimu spustit i stopky, poznámky či diktafon. Další mini aplikace si můžete stáhnout z Google Play. Jde například o převodník jednotek nebo rychlé spuštění čelní kamerky. To se opravdu hodí a velký displej tak Sony využívá příkladně. Na druhou stranu musíte zapomenout na opravdu pokročilé funkce jako Multi-Window, kterými se chlubí například konkurenční Samsung.



Kromě obvyklých informací Sony přidalo do informační lišty také řádek s rychlým nastavením vibrací, Bluetooth, Wi-Fi a přenosu dat. Nechybí ani přímý vstup do hlubšího nastavení. Gesto s vytažením druhé lišty za pomocí dvou prstů chybí.



Změnou prošlo také hlavní menu. To je orientováno do matice 5x6 ikonek. Pokud byste rádi cokoliv upravili, využijete gesto, kdy z pravého okraje tahem prstu vytáhnete nabídku s nastavením. Nechybí vyhledávání, možnosti různého řazení či přechod do obchodů Google Play či Sony Select. Samozřejmě pak

můžete jednotlivé ikonky posouvat ručně, zakládat do složek a celé menu si tak přepracovat k obrazu svému.



Optimalizace prostředí včetně nadstavby je silnou stránkou Sony. Vše běží naprosto plynule, nesetkáte se sebemenším zaváháním ani při náročných operacích. Po celou dobu testování se Xperia Z Ultra nezapřemýšlela a všechny povely plnila s maximální rychlostí. Takto vyladěné prostředí bychom si představovali nejraději vždy. Dokonalost sráží jen méně pohodlné ovládání jednou rukou, které prakticky není možné. Mnohem lepší volbou je držení v jendé ruce a ovládání rukou druhou.



Multimédia:

Ani v případě Xperie Z Ultra nemohu u multimediálních funkcí začít jinde než u hudebního přehrávače. Ten se v telefonu vyskytuje hned dvakrát. Sony ponechalo klasickou aplikaci Hudba Play od Googlu. Nás však mnohem více zajímá aplikace Walkman. Její základní obrazovka v záložce Moje hudba nabízí různé dělení vašich skladeb a zároveň dokáže načítat i hudbu z dalších zařízení na domácí Wi-Fi, pokud si to samozřejmě patřičně povolíte. Nechybí ani provázanost s Facebookem, kde vám bude nabízena hudba, která se líbí vašim přátelům. Hodí se také funkce stažení informací k hudbě. Xperia Z Ultra se připojí k internetu a stáhne například obaly alb.



Aplikace Walkman je parádně graficky zpracována. V pozadí je vždy nenápadně vyobrazen obal alba a při přehrávání se okolí halí do barvy, která převažuje na obalu alba. Samozřejmě nechybí klasické funkce náhodného či opakovaného přehrávání. Doplňkovými funkcemi je vyhledání textu k písničce, případně videoklipu na YouTube. Na Wikipedii si můžete rovnou nechat zobrazit informace k aktuálně přehrávané skladbě. Snadno můžete upravovat také ID3 štítky, což není obvyklá funkce. Nudí vás jen náhled alba? Jsou k dispozici interaktivní vizualizace, které reagují na váš dotyk.



Chybět nemůže ani pokročilý ekvalizér. Ten nabízí několik profilů, ale každý si můžete přizpůsobit obrazu svému. Tři místa jsou navíc připravena pro vaše vlastní profily. Kromě toho jsou zde další vylepšení, například prostorový zvuk, čisté stereo, které potlačí přeslechy mezi pravým a levým kanálem, funkce Clear Phase a xLOUD pro vylepšení zvuku z hlasitého reproduktoru a vhod přijde i Dynamický normalizátor, který minimalizuje rozdíly v hlasitostech mezi jednotlivými skladbami.



Na podobně vysoké úrovni je i aplikace Filmy, tedy video přehrávač. Grafická podoba je na jedničku, po vstupu se začne přehrávat v malé části naposledy spuštěné video, avšak jen bez zvuku. Jednoduše vás telefon nenápadně informuje, co jste naposledy sledovali. Při přehrávání si můžete upravit zvuk a nastavit si displej. Trápit vás nemusí ani tlačítka na displeji, která mizí. Výkon telefonu postačuje na přehrání videí v kvalitě 1080p a bez problémů Xperia Z Ultra zvládne soubory AVI i MKV. Titulky ale vestavěný přehrávač nezvládne, to budete muset zavítat do Google Play. Znovu musím zmínit úžasně jemný displej, který při přehrávání FullHD filmů ukazuje své kvality a tak perfektní ostrost se jen tak nevidí.

Pokračujeme v plejádě aplikací od Sony. Galerie nazvaná Album je opět na špičkové úrovni. Prohlížení obrázků je velmi svižné a pohodlné, na super-jemném displeji vypadají kvalitní fotografie výborně. Multidotykovým gestem si upravíte počet náhledů snímků na displeji. Druhá záložka nabízí třídění do alb. Vidíte nejen snímky z fotoaparátu, ale také vaše alba na Picase a Facebooku. Pokud si ke svým snímkům přiřadíte GPS souřadnice, uvidíte je přehledně na animované 3D zeměkouli. Při prohlížení snímků máte k dispozici bohaté možnosti sdílení. Nechybí Facebook, Twitter, MMS, Google+, ale také méně obvyklé poslání do aplikace poznámek.Nechcete snímky prohlížet sami? Nevadí. K dispozici je prezentace i SensMe slideshow, které fotografie zabalí do vámi zvolené nálady přechodů. Chcete váš snímek vylepšit? Žádný problém, hned po ruce je základní editor, který dokáže obrázek oříznout, odstranit červené oči, doostřit či otáčet.



V základní nabídce sice chybí hry, ale od toho je tu obchod Google Play. Využít můžete také aplikaci Sony Select, která vám užitečné aplikace doporučí. O výkon se bát nemusíte, Xperia Z Ultra si poradí i s nejmodernějšími herními tituly. Zkoušeli jsme například Real Racing 3, který platí za jednu z nejnáročnějších her pro operační systém Android, a dočkáte se skvělé plynulosti na poměry mobilních zařízení.



Pozor si však dejte na úložný prostor, kterým Xperie Z zrovna nepřekypuje. Dostala jen 16 GB, z nichž je pro uživatele k dispozici 11,79 GB. Naštěstí nechybí slot na paměťové karty. Volte ale paměťové karty nejvyšších rychlostních tříd. Ty pomalejší by jinak skvělý výkon a rychlost telefonu mohly srážet.



Fotoaparát:

Vestavěný fotoaparát je v Xperii Z Ultra trochu stranou zájmu, což jakoby naznačovalo, že se tento obr blíží tabletům. Rozlišení se sice dostalo na dostačujících 8 megapixelů, avšak chybí blesk. Ze strany Sony trochu nepochopitelné, a kdo chtěl používat Xperii Z Ultra jako spojení mobilu a tabletu, může být toto problém, protože si v některých podmínkách nevyfotíte například ani dokument. Nicméně podrobné nastavené známé například z Xperie Z nechybí.



Prostředí si vzalo na starost samotné Sony a vše je velmi přehledné. Základem je snímání v režimu Super Auto, kdy sice dojde ke snížení rozlišení na 7 megapixelů (respektive 5 megapixelů ve formátu 16:9), nicméně se již nemusíte o nic starat. Scénu a zbylé nastavení si telefon vyhodnotí sám. Lze říci jediné. Funguje to vždy a spolehlivě. Scéna se silným sluncem svítícím proti vám? Fotoaparát automaticky nastaví režim protisvětlo. Jakmile fotíte v noci, automatika scénu pozná a nastaví speciální příslušný režim. Stejně to funguje například i po přiblížení k velmi blízkému předmětu, kdy je fotoaparát automaticky přepnut do makro režimu.



Přesuňme se dále, kdy vám jednoduše nevyhovuje režim Super Auto. Pak je tu Normální režim. Po jeho aktivaci se nejpoužívanější nastavení přesune na levý bok. Na pravém je spoušť fotoaparátu, okamžitý záznam videa, změna fotoaparátu a vstup do galerie. Na levém boku se nachází nastavení expozice, HDR režim, blesk a vstup k podrobnějšímu nastavení. V něm najdete volbu rozlišení. 8 Mpx, 2 Mpx a VGA, to jsou možnosti pro fotografování v poměru 4:3. Preferujete-li širokoúhlé snímky v poměru stran 16:9, máte na výběr 5 Mpx nebo 2 Mpx. Dále nechybí samospoušť, zajímavě působí snímání úsměvu, kdy si lze nastavit, při jak velkém úsměvu má dojít k pořízení snímku. Pokračujeme přes režim zaostření, expozici, HDR, vyvážení bílé, ISO až do hodnoty 1600, stabilizace obrazu a fotografování dotykem.



Kromě Normálního režimu si můžete vybrat režim Dávka, kdy můžete v rychlém sledu za sebou pořídit třeba tisíc fotografií. V závislosti na četnosti snímkům se vybírá rozlišení. Dalším režimem je Obrazovky efekt, který si vyberete v reálném čase. Na displeji vidíte devět náhledů. Výčet uzavírají scény, Panorama a Plynulé panorama.



Kvalita fotografií vás bohužel příliš nenadchne. Všechny trpí slabou ostrostí a vysokou hladinou šumu, který ještě více roste v interiérech či místech s horším osvětlením. Jednoduše posuďte sami na přiložených snímcích. Xperia Z Ultra se proto hodí spíše na pořízení momentek, kdy u sebe rychle nemáte zařízení s lepším fotoaparátem.

V případě záznamu videa je k dispozici rozlišení až 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 29 snímků za vteřinu. Zvolit si můžete i tři nižší rozlišení – 1280 x 720 pixelů, 640 x 480 pixelů a 176 x 144 pixelů pro MMS. I v případě videa si můžete zvolit režim HDR a během natáčení lze pořizovat rovněž fotografie v rozlišení 1 megapixel. Kvalita je poměrně slušná a spolehlivě funguje i kontinuální ostření.



Telefonní funkce:

Sony přebarvilo některé části svého prostředí do bíla. To je případ například telefonního seznamu. Někomu změna vyhovuje, jiní měli raději dřívější černou. V každém případě je položka kontakty dělena na čtyři záložky. V té první najdete všechny své kontakty v abecedním pořádku. Řazení si můžete nastavit dle jména či příjmení a zvlášť nastavit, zda bude první zobrazeno jméno či příjmení. Vyfiltrovat si můžete například jen čísla z telefonu nebo vašeho Googlu účtu. Seznam je provázán už v základu se sociálními sítěmi Facebook a Google+, ze kterých čerpá informace, obrázky a také aktuální stav.



Ve druhé záložce se nachází protokol všech hovorů a zároveň i číselník pro vytáčení čísla. V případě příchozího hovoru máte možnost tahem prstu přijmout či odmítnout hovor, nebo odpovědět rychle SMS zprávou. Třetí záložka seskupuje vaše oblíbené kontakty. Na čtvrté záložce jsou skupiny. Lidem ve skupině můžete napsat hromadnou zprávu či e-mail.



Ačkoliv se to nemusí zdát, s Xperií Z Ultra můžete uskutečňovat klasické hlasové hovory. Nabízí se otázka, zda je vše v pořádku, když máte mikrofon až skoro pod krkem. Můžu vás ubezpečit, že vás druhá strana slyší velmi dobře. Totéž platí pro opačný směr. Méně pohodlné je držení tak obřího telefonu u ucha a estetickou stránku už nechám na posudku každého z vás. Stručně řečeno, celou hlavu při telefonování schováte za touto plackou.



Zpráva a klávesnice:

Do bílé barvy se zahalily také textové zprávy. Nic se však nezměnilo na systému ukládání, tedy formě konverzací. Sony v současnosti nabízí jednu z nejlepších klávesnic, neboť je značně uživatelsky definovatelná. Můžete si zvolit barvu tlačítek, ale také zda na nich budou sekundární znaky. Vyloženě praktické je možnost přidat extra tlačítka s tečkou a čárkou. Někomu jistě přijde vhod i tlačítko se smajlíky. Psaní na obřím displeji je jedna radost. Pomáhá tomu například i hmatová odezva. O pohodlnosti se přesvědčil i jeden můj kamarád s opravdu velkýma rukama, který prohlásil, že to je snad první dotyková klávesnice na telefonu pro jeho prsty.



V nastavení zpráv najdete doručenku či vyzváněcí tón pro zprávy. Sony nicméně stále neumí od začátku odpočítávat znaky a vše se dozvíte až 20 znaků před koncem jedné zprávy. Jakmile začnete psát další, opět počítadlo zmizí, ale zůstane alespoň informace o počtu zpráv, do kterých se váš text při odeslání rozdělí.



O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Facebook a Google+. Nechybí ani chatovací aplikace Hangouts, která nahradila aplikace Talk a Pokec.



Organizační funkce a GPS:

Kalendář v Xperii Z Ultra hodnotím jako velmi zdařilý. Při měsíčním náhledu vždy vidíte ve spodní části rovněž výpis událostí dne, který máte označený. Celý výpis si snadno můžete roztáhnout, což je však vzhledem k velkému displeji zřídkakdy potřeba. Týdenní náhled už příliš praktický není a v podstatě z něj nic nevyčtete. Denní náhled už je mnohem přehlednější, ale stejně nedám dopustit na agendu, kde je zvolen větší font písma. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odlišeny, což pomáhá při orientaci. Při tvorbě události zadáváte nejen čas a popisek, ale i dobu připomenutí, lze přizvat hosty či nastavit opakování.

Vhod přijdou praktické poznámky, které můžete zapisovat. K čmárání využijete aplikaci Náčrt. Nechybí několik opakovaných budíků, které vás však nevzbudí, pokud telefon na noc vypnete. V další výbavě figuruje světový čas, stopky a minutka. Nechybí ani aplikace OfficeSuite 7, avšak jen v základní verzi, která umožňuje dokumenty pouze číst, což je u telefonu s touto cenovkou na pováženou. Sony Xperia Z Ultra příjemně potěšila rychlostí fixace satelitů, polohu našla s asistencí internetu za necelých 10 vteřin. Bez něj trvalo fixování zhruba čtyřikrát déle. K dispozici jsou samozřejmě Google mapy s navigací, kde se spoléháte vždy jen na internet. Alternativu představuje navigace Wisepilot, kde však opět spoléháte na online mapy, nebo si zaplatíte mapové podklady, které následně stáhnete do paměti. Wisepilot vás dokáže upozornit na radary s kamerami nebo na aktuální uzavírky na silnicích. S navigací Google se pojí i aplikace Sony Car, která prostředí uzpůsobí pro ovládání v autě. Displej je většinou zabrán šesticí čtverců, do kterých se snadno trefíte. Vše je možné si samozřejmě definovat.



Datové funkce a internet:

Špičkový telefon nemá sebemenší problémy s připojením k okolnímu světu. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. Xperia Z Ultra podporuje i LTE, což se s nástupem této nejmodernější sítě v ČR hodí. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, Xperia Z Ultra chytí signál i v místech daleko od vysílače.



S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím micro USB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG. Snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní NFC placení, které funguje i v České republice.



K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Původní Androidí byste tu už hledali marně. Chrome je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma.



Závěrečné shrnutí:

Sony se vůbec prvně ve své historii pustilo do kategorie tabletofonů. Zajímavé je to i tím, že japonský výrobce prozatím neukázal jediný menší tablet. Zaměřuje se spíše jen na ty větší. A možná právě proto se tabletofon Xperia Z Ultra dočkala tak velké úhlopříčky displeje. Výrobce zabil dvě mouchy jednou ranou. Má špičkový tabletofon a částečně také malý tablet.



Xperia Z Ultra zaujme od samého počátku svým hodnotným designem a především tenkým tělem. V tomto ohledu se může jít Samsung svými plastovými modely Galaxy Note zahrabat. Dále zde má špičkový displej s 6,44palcovou úhlopříčkou a rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Skvělé barvy i čitelnost, plus vysoká citlivost, díky které můžete displej ovládat například tužkou. Klasický stylus se spoustou funkcí, tedy to, co láká na modelech Galaxy Note od Samsungu, však chybí. To je trochu škoda. Tento doplněk Xperii Z Ultra k oné dokonalosti prostě chybí.



Po Xperii Z Ultra sáhnete také v případě, že hledáte skvěle optimalizované prostředí. V tomto ohledu se může Samsung opět od Sony učit. Japonský výrobce produkuje svěže vypadající nadstavbu se spoustou doplňkových funkcí a celé prostředí je přesto příkladně optimalizované. Svou zásluhu na tom má ale i velmi výkonný procesor. Na druhou stranu Sony nenabídne tolik zajímavých vychytávek, gest a aplikací, jako korejský konkurent.



Naše domněnky o snaze Sony mít jak tabletofon i malý tablet může potvrzovat fotoaparát. Tomu totiž chybí přisvětlovací LED dioda, za což by si Sony zasloužilo pohlavek. Avšak po zjištění, že i samotný fotoaparát produkuje snímky na dvě věci, na LED dioudu rychle zapomenete. Fotoaparát se totiž stane nevyužívanou aplikací a je největším mínusem jinak povedeného přístroje.



Nezmínit nelze ani velký trumf všech vybavených Xperií, kterým je zvýšená odolnost. Xperia Z Ultra plní rovnou certifikaci IP58, což znamená, že s vodou kamarádí kdykoliv a kdekoliv.