Recenze odborníků

Nokia 503 Asha

Smýkněte. Foťte. Sdílejte.


Levné dotykové telefony dnes víceméně ovládají výrobci s operačním systémem Android. Zdatným konkurentem jim však je Nokia se svými telefony řady Asha. A právě tato rodinka dnes významně posiluje, na čemž má největší podíl právě v tomto článku představovaná Asha 503.



Průhledný kryt

Výrobce se vrhl na přepracování designu. Stále se sice jedná o kvádřík, nicméně velmi zajímavě vypadá použití dvojitého zadního krytu. Vrchní vrstva je průhledná a až pod ní se nachází konkrétní barevné provedení. Rovnou si můžeme říci, že Asha 503 bude k dispozici ve žluté, červené, zelené, modré, bílé a černé barvě. Rozměry telefonu činí 102,6 x 60,6 x 12,7 milimetrů. Hmotnost pak příjemných 111 gramů, respektive 110 gramů v případě varianta s jednou SIM kartou.



Displej poskytuje úhlopříčku 3 palce s rozlišením 320 x 240 pixelů. To bohužel není moc, avšak u levného telefonu to ještě lze odpustit. Typově se jedná o TFT TN displej, který je chráněn sklem Gorilla Glass.



Solidní fotoaparát

Nokia při představování kladla důraz na fotoaparát, který se pyšní pěti megapixely a přisvětlovací LED diodou. K dokonalosti chyb už jen automatické ostření. Pěkně vypadá prostředí, které je ovládáno tahy po displeji. Do stran lze tak snadno přepínat mezi režimy fotogrfaování, natáčení videa a galerií.

Podobně se ovládá také prostředí, což prozrazuje pouze jediné senzorové tlačítko pod displejem, které má funkci zpět. V prostředí potěší množství aplikací pro sociální sítě,mezi které během listopadu přibude také WhatsApp. Jako dárek vám Nokia také umožní stáhnout až deset her z obchodu zdarma.



Datový přeborník

Uživatele dlouho volali po dobře vybavené Ashe po stránce datových přenosů. Nokia toto volání vyslyšela, neboť v modelu Asha 503 se nachází nejen připojení přes HSDPA, ale také Wi-Fi. Možnosti připojení ještě doplňuje Bluetooth 3.0. S internetem se pojí také prohlížeč Nokia Xpres Browser, který by měl být opět o něco rychlejší a nabízet širší možnosti přizpůsobení.



Závěrem nemůžeme zapomenout na to, že se bude Nokia Asha 503 nabízet také v dual SIM variantě.