Recenze odborníků

Samsung Galaxy S Duos 2


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obsah balení

Začátek recenze nijak příznivě nezačíná. Samsung totiž prodejní balení oškubal na minimum. V malé krabičce najdete jen nabíječku s micro USB koncovkou a zvlášť USB kabel. Pokud opomenu přiloženou dokumentaci, je to vše. Nedostalo se tedy ani na sluchátka.



Design a konstrukce: inspirace patrná

Na první pohled vypadá Galaxy S Duos jako hned několik dalších modelů výrobce. Samsung se tedy s designem moc nepáře. Na druhou stranu se tento vzhled líbí, tak proč jej několikrát nerecyklovat. Navíc si můžete občas hrát na to, že vlastníte vlajkový model Galaxy S III. Na dálku to nezasvěcený člověk nemá možnost rozpoznat. Telefon je opět kulatý a nabízený v bílé nebo černé barvě. První odlišnosti, za kterou Samsung chválíme, je odklon od lesklých plastů. Zadní strana je pěkně matná. Sice to nevypadá tak efektně, ale zase na zadní straně neulpívají otisky prstů a především matný plast lépe odolává škrábancům. V neposlední řadě se díky němu telefon lépe drží.

Příslušnost modelu ke střední třídě udávají už rozměry. Především pak tloušťka, kterou se výrobce nesnažil stlačit pod jeden centimetr. 10,5 milimetrů ale žádný problém nepředstavuje. Doplním i zbývající hodnoty. Výška 121,5 milimetrů, šířka 63,1 milimetrů a hmotnost 120 gramů. Lehce se šetřilo i na lince, která má oživovat obvod telefonu. Sice je stříbrná, ale stejně jako zadní strana matná. Ve výsledku ale proč ne. Jednoznačně říci, vypadá to hůře, nemůžeme.

Čelní stranu zabírá displej, pod kterým je známá trojice kláves, přičemž středové tlačítkové je hardwarové. Nad displejem bdí senzor přiblížení a přední kamerka. Postrádáme ale bohužel užitečný senzor okolního světla, který by už u telefonu této třídy chybět neměl. Nutnost ruční regulace jasu nijak pohodlná není. Chybí také informační dioda. Chybět nemůže ani logo výrobce a také řady Duos.

Boky telefonu jsou osazením prvků klasické. Chválím opět dobře umístěnou odemykací klávesu v horní části pravé strany. Na stejné straně se se pod krytkou nachází slot pro paměťovou kartu. Horní strana poskytuje útočiště hudebnímu 3,5 mm jack konektoru. Na levém boku se nachází kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Posledním prvkem jest datový micro USB konektor na spodní straně.

Zadní strana je pěkně uhlazená a všechny přítomné prvky se snaží být co možná nejméně nápadné. Čočka fotoaparátu, malá LED diodka, logo výrobce a průduchy hlasitého reproduktoru. Další popis už není třeba.

Samsung musím pochválit za konstrukční zpracování. Byť jde o levnější model a je tedy z plastu, stejně jako ostatně takřka celé portfolio výrobce, nikde nic nevrže a všechny díly k sobě přesně lícují.



Baterie a výdrž

Slabší hardware, průměrný displej, ale dvě SIM karty. To vše má na starost Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh. Je to hodně nebo málo? Testování jsme prováděli vždy se dvěma SIM kartami. První byla datová, druhá jen čistě na příjmu. V každém případě byla první SIM karta přihlášena do 3G sítě, druhá do 2G sítě. Při běžném denním používání, kdy byla zapnuta synchronizace Gmailu a počasí, strávili jsme zhruba hodinku na webu, hodinku poslechem hudby a provedli pět krátkých hovorů, přičemž jas displeje byl na 100%, se z Galaxy S Duos stává jednodenní telefon. Večer míval okolo 30 % baterie, což na další den rozhodně nestačí a je tedy nutné před spaním nabíjet. Výdrž by se samozřejmě prodloužila vyjmutím druhé SIM karty. Jenže nač bychom pak měli dual SIM?

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. Nejprve jsme přehrávali video na YouTube. Telefon byl připojen na zabezpečenou Wi-Fi, první SIMka do 3G sítě, druhá SIMka do 2G sítě, jas displeje nastaven na 50 %, hlasitost do sluchátek na 50 % a synchronizace vypnuta. Výdrž se vyšplhala na 7 hodin a 22 minut. Při stejných podmínkách jsme ozkoušeli také internetový prohlížeč, kdy se telefon udržel při životě 6 hodin a 37 minut.



Zvuk

V základním balení sluchátka nejsou a tak jsme použili vlastní. Šlo o obyčejné pecky Koss, se kterými hrál Galaxy S Duos poměrně kvalitně a na běžné poslouchání jej lze doporučit. Reprodukci nechybí ani hloubky. Hlasitý reproduktor se snaží oslovit vysokou úrovní hlasitosti. Bohužel na tři nejvyšší hodnoty už slyšitelně nestíhá a hudba zní divně. Ubránit se nemohu také dojmu, že je reproduktor něčím přikryt a výšky jsou tlumeny.



Displej: pěkné „Té-eF-Téčko“

Samsung vyslyšel volání po ideální úhlopříčce a svůj nejlepší dual SIM vybavil čtyřpalcovým displejem s rozlišením 800 x 480 pixelů. Pro většinu uživatelů zcela dostačující parametry. Typově se jedná o běžný TFT displej, který vás nijak nenadchne, především jste-li zvyklí na IPS či Super AMOLED displeje. Nicméně pokud nejste nijak rozmlsaní, přijde vám displej na Galaxy S Duos velmi kvalitní i slušně čitelný na slunci. Zcela v pořádku jsou rovněž pozorovací úhly. Nevýhodou je pouze už zmiňovaná absence čidla okolního osvětlení. Jas si tak budete muset regulovat sami. Naštěstí Samsung přichystal posuvník pro regulaci jasu přímo do vysouvací lišty, takže to ve většině případů není takový problém.



Dvě SIM karty – jak fungují?

Následující kapitola je možná nejdůležitější z celé recenze. Podpora dvou SIM karet je v případě modelu Galaxy S Duos hlavním tahákem. Jak to tedy celé funguje? K nalezení slotu pro SIM karty musíte sundat zadní kryt. Naštěstí se nemusí pod baterii. Nadšení však velmi brzy opadává. Samsung totiž zvolil netradiční a velmi nešťastné řešení umístění slotů. Jsou přesně nad sebou, každý „v jednom patře“. Sice se tím ušetřilo místo, ale druhá SIM karta nejde vyměnit, aniž byste museli vytáhnout i první. Praktičnost je tedy ta tam. Pochválit ale mohu pěkné označení slotů, vždy budete vědět, jaká SIM karta je první a jaká druhá.

Pojďme ale dále. SIM karty máme ve slotu, zapínáme telefon. SIM karta číslo jedna se připojuje jako první k síti, což je fajn. Proč? Bude zřejmě sloužit jako datová, protože podporuje sítě 3G. Druhá SIM karta tuto možnost mít nebude. Data sice umí, ale jen v sítích 2G. Zhruba deset vteřin po první SIM kartě se připojuje také druhá SIM karta. Ve stavové liště vidíte sílu signálu i informaci, která SIM karta je aktuálně datová. To lze snadno nastavit. Specialitou je dvojitá informační lišta. Každá SIM karta má události odděleny.

Samsung Galaxy S Duos nabízí aktivní duální režim, jste tedy na příjmu současně na obou SIM kartách. Je však nutné si vše pečlivě nastavit. To platí především pro data. Pokud na SIM 1 načítáte webové stránky, jste standardně nedostupní na SIM 2. V nastavení však lze toto změnit. Pak už se vám kdokoli na druhou SIM kartu dovolá. Po ukončení hovoru na SIM kartě 2 se na SIM 1 opět zprovozní datové přenosy tam, kde se před hovorem zastavily. Pokud na SIM kartě číslo jedno telefonujete, na druhou SIM kartu se vám nikdo nedovolá, ale ozve se mu, že právě hovoříte, tedy klasický čekající hovor. Rovněž vy budete na displeji a krátkým pípnutím informováni, že vám někdo volá na druhou SIM kartu. Po ukončení hovoru na první SIM kartě budete mít zmeškaný hovor od dotyčného, který se vám pokoušel volat na druhou SIM kartu. O funkcích, které jsou dostupné například pro volání nebo posílání zpráv, si řekneme více v příslušných kapitolách níže.



Hardware: poněkud postarší

Název telefonu může evokovat, že model vychází z populárního modelu Galaxy S. Bohužel hardwarová výbava novinky je horší, než v případě dva a půl roku starého Galaxy S. Procesor od Qualcommu je pouze typu MSM7227A. Nijak nepomůže, že je taktován na 1 GHz, na HD video můžete rovnou zapomenout. Malou náplastí je 768 MB RAM. Naopak grafický akcelerátor Adreno 200 už bychom raději viděli jen v muzeu. Níže si můžete prohlédnout výsledky v několika známých benchmark testech.



Uživatelské prostředí: příjemné překvapení

Navzdory zastaralému hardwaru Samsung od začátku použil Android 4.0.4 Ice Cream Sadnwich. Navíc přislíbil aktualizaci na verzi 4.1 Jelly Bean. Pocit naprosté dokonalosti kazí snad jen TouchWiz, které sice v mnohém pomáhá, ale v mnoha ohledech také škodí. Ale vše popořádku.

Dlouze se o prostředí rozepisovat asi není vyloženě nutné. Všechny letošní Samsungy se čtyřkovým Androidem vypadají stejně. I v případě S Duos tak pokračuje recyklace vlajkového modelu. Základní tapeta s vodní plochou sice není tak skvěle animovaná, ale zvuky žbluňkající vody nechybí. Odemykací obrazovka je obohacena o čtveřici ikonek, které jsou rychlými zástupci vámi zvolených aplikací.

Pohotovostních obrazovek je maximálně sedm, ale počet si můžete dle libosti zredukovat. Zvolit si rovněž můžete, jaká obrazovka bude hlavní, tedy na kterou se vrátíte po stisku klávesy home. Na všechny obrazovky si můžete přidávat widgety, zástupce aplikací či složky. Bohužel složku je nutné nejprve vytvořit a až pak do ní přesouvat vybrané aplikace. Snazší způsob, který známe například z telefonů Sony nebo HTC, tedy přesunutí jedné ikonky na druhou, podporován není.

Informační lišta nabízí řádek s rychlými zástupci Wi-Fi, GPS, úsporného režimu a podobně. Níže se nachází volba SIM karty, ze které se mají zobrazovat zmeškané události. Praktické je i pohotové nastavení jasu, hlavně kvůli absenci čidla. Podoba seznamu naposledy spuštěných aplikací je stejná, jako v případě čistého Androidu. Samsung přidal pouze volby „Smazat vše“ a vstup do Správce úloh.

Seznam aplikací je standardně tvořen maticí 20 ikonek, ale mezi variantami je i abecední seznam či abecední tabulka. Potěší, že máte volnou ruku v úpravách a aplikace si tak můžete poskládat dle svého. Oceníte jistě i možnost skrýt aplikace, ke kterým se následně dostanete až po kliknutí na volbu „zobrazit skryté aplikace“. Vhod přijde i možnost si všechny obrazovky menu zmenšit, tahem dvěma prsty k sobě.

Rychlost prostředí je u většiny běžných operací poměrně svižná. Plynulé jsou i animace. Občas se ale telefon zamyslí, nějaká nabídka působí trhaně. Asi nejvíce omezující je spouštění aplikací ze zamknuté obrazovky. Například fotoaparát nabíhá zhruba 4 vteřiny, což takřka zamezuje nějakému pohotovému fotografování.



Fotoaparát: solidní 5 megapixelů

V případě fotoaparátu lze Samsung v podstatě pochválit. Použil dle očekávání svůj ověřený 5 megapixelový snímač. Nezapomněl na automatické ostření a LED diodu. Rovněž nastavení čítá mnoho možností. Nechybí efekty, panorama, režimy, expozice, vyvážení bílé, samospoušť, hodnoty ISO či vodící linky. Dostalo se dokonce i na přední fotoaparát s rozlišením 640 x 480 pixelů.

Samotná kvalita snímků je velice slušná. Potěší barevná věrnost, ostrost po celé ploše i velmi dobré vykreslení vzdálených detailů. Taktéž makro snímky jsou na poměry střední třídy spíše nadprůměrné. O poznání horší je to v noci, kdy jsou snímky většinou rozmazané a příliš tmavé.



Multimédia: druhotná zábava

Opět v této kapitole nezačneme ničím jiným, než hudebním přehrávačem. Ten vaše skladby třídí dle ID3 štítků. Vyfiltrovat si můžete alba, interprety, seznamy skladeb, všechny skladby, ale poslouchat můžete i z vybraných složek. Ve spodní části se stále nachází panel k ovládání přehrávání. Můžete však přejít do běžného režimu, kdy vidíte náhled alba a časovou osu. Přehrávači nechybí ani ekvalizér, ale přednastavené profily jsou opravdu velmi nepovedené. Příkladem budiž zesílení basů, které pouze výrazně utlumí středy a výšky. Naštěstí si ale můžete jeden profil vytvořit sami.

Samostatné ikonky se dočkal také videopřehrávač, ale myslím, že to nebylo nutné. Skoro nic totiž neumí. Neporadí si se soubory AVI ani WMV. Zkoušku s přehráním seriálu v běžném televizním rozlišení neobstál. Zapomenout můžete také na HD videa. Řešením je stáhnout si aplikaci MX Player, díky které si své oblíbené seriály již pustíte. Ani ona však nemůže obejít starý hardware a HD videa jsou zapovězena.

Galerie fotografií dokáže zobrazit i snímky nahrané na Google+ a vše lze třídit dle alb, přiřazené polohy nebo času pořízení. Prohlížet své fotografie můžete ručně nebo si spustit prezentaci. Každý snímek můžete otočit či oříznout.

V základní výbavě se nenachází ani jedna hra. Naštěstí si jich můžete dost stáhnout z obchodu Google Play. Oblíbení Angry Birds Space fungují na Galaxy S Duos skvěle. Problémem nejsou ani jednoduší 3D hry, na které ještě starý akcelerátor Adreno 200 stačí. Problém tentokrát hledejte jinde. Galaxy S Duos nabídne poměrně velkorysou interní paměť 1,7 GB. Jenže neumí aplikace přesouvat na paměťovou kartu, což je u větších her a programů docela závažný problém.



Telefonní seznam

Telefonní seznam je opět klasický, ve stylu prostředí TouchWiz. Po vstupu přes ikonku Kontakty se dostanete do nabídky, která je dělena na čtyři záložky. Kontakty jsou až poslední. Třetí záložkou jsou oblíbené kontakty, ve druhé jsou skupiny a první záložka nese jménem Telefon. Přenese vás k protokolu volání a poměrně nezvykle i k číselníku na displeji. Samotný seznam může být doplněn obrázkem, který si seznam může „vytáhnout“ například z Google+. Ke každému kontaktu můžete přidávat řadu čísel, e-mailů, poštovních adres, poznámek a také nastavit vlastní vyzvánění.

Opomenout nemůžeme ani podporu dvou SIM karet. Pokud číslo vytáčíte na číselníku, jsou k dispozici dvě klávesy se zeleným telefonkem, zde asi není co řešit. Rychle si tak zvolíte, přes jakou SIM kartu chcete hovor uskutečnit. V případě, že si otevřete vybraný kontakt a klepnete na telefonní číslo, dojde rovnou k vytáčení. Hovor proběhne přes upřednostněnou SIM kartu, což vidíte dle čísla v informační liště. Změnit to lze opět rychle v informační liště. V protokolu všech hovorů vždy vidíte, k jaké SIM kartě se přijatý, ztracený či volaný hovor váže.



Zprávy a e-maily

Při vytváření zpráv zamrzí poměrně malé okno pro samotný text. Při zadávání vidíte ale počet napsaných znaků i počet zpráv, do kterých se váš text po odeslání rozdělí. Přijaté zprávy se zobrazují formou konverzací. V nastavení si lze zvolit styl i barvu konverzační bubliny, dále si můžete zvolit maximální počet uložených zpráv a následně povolit automatické mazání starších zpráv. Zadávání probíhá na české QWERTZ klávesnici, kterou lze změnit v režimu na výšku na alfanumerickou. Využít můžete i technologie Swype, kdy text zadáváte tahem prstu po písmenech.

Opět se zbývá ohlédnout za vyřešením přítomnosti dvou SIM karet. U zpráv je to bez nějakých složitostí. Namísto jednoho tlačítka odeslat jsou přítomna tlačítka dvě a opět si tak můžete zvolit, jakou SIM kartu pro odeslání zprávy využít.

E-maily spravují opět dvě aplikace – E-mail a Gmail. Podporovány jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Nechybí praktické push notifikace a snadná je práce s přílohami.

Sociální sítě jsou nativně zastoupeny pouze klientem pro Google+. Využít můžete také dva „kecálky“ – Gtalk a aplikaci ChatOn od Samsungu.



Organizační funkce a GPS: ve stylu lepších sourozenců

Tuto kapitolu tradičně začínáme kalendářem. Ten ale v Galaxy S Duos zdánlivě není. Místo něho na jeho místo nastoupil S Plánovač. Jeho funkce zůstaly víceméně bez velkých změn, ale prostředí je zcela jiné a vychází z prostředí známé již z modelů Galaxy Note či Galaxy S III. V horní části kalendáře je šipka a po kliknutí na ni se objeví postranní panel. V jeho zázemí máme režim náhledů (roční, měsíční, týdenní a denní). Dále obsahuje i přehled programů a úkolů. Událostem můžeme přiřadit výchozí nebo vlastní melodii pro zvukovou signalizaci a zvolit můžeme čas pro připomenutí blížící se události. Všechny události jsou synchronizovány s Google účtem, Facebookem nebo programem Kies.

Z dalších funkcí zmíním například poznámky, kde si můžete zvolit barvu papíru, na který budete psát. Zadávání je možné jen pomocí klávesnice. Využití najde i kalkulačka, které nechybí pokročilé funkce, jako například mocniny, logaritmy či goniometrické funkce. Vhod přijde i diktafon, stopky, minutka či přehledný správce souborů. Naopak zamrzí, že Samsung tentokrát zcela vypustil nějaký kancelářský balíček a pokud si tak budete chtít přečíst dokumenty v PDF nebo Wordu, případně je i upravit, budete muset zavítat na Obchod Play a nějaké k tomu aplikace zdarma či za poplatek stáhnout.

Příjemný překvapením byl čip GPS. Nemyslím nyní jeho přítomnost, ta je již samozřejmá, ale spíše rychlost nalezení vaší polohy. S asistencí internetu (A-GPS) to Galaxy S Duos zvládl pod deset vteřin. Když jsem mu internet zatrhl, zabralo mu zjištění mé polohy zhruba 30 vteřin.



Datové funkce a internet

Velká klasika nás čeká v oblasti konektivity. Na internet se připojíte pomocí dvojice GPRS, EDGE, ale také mnohem rychlejší dvojice HSDPA (7,2 Mbps) a HSUPA (5,76 Mbps). Postrádat nebudete ani připojení přes Wi-Fi, kde jsou podporovány protokoly b/g/n. Doplním ještě podporu Wi-Fi Direct pro rychlé posílání souborů a také možnost z telefonu vytvořit hotspot. S počítačem se spojíte pomocí microUSB kabelu nebo bezdrátově přes Bluetooth 3.0. Naopak trochu postrádám funkci USB host a své využití by jistě našel i čip NFC.

Brouzdání internetem je díky dostatečně velkému displeji a slušnému rozlišení pohodlné. Mnohé stránky ani není nutné přibližovat. A kdyby, jsou k dispozici multidotyková gesta. Problémem jsou jen velmi náročné stránky, kdy se telefon začíná kvůli starému procesoru zadýchávat. V nastavení můžete zvolit velikost písma, zapamatování hesel, povolit Java script, načítání obrázků nebo si vynutit načítání desktopových verzí stránek. Dodám, že můžete pracovat až s osmi otevřenými okny, přičemž je můžete otevírat i jako tajná a načtené stránky nebudou zaneseny do historie.



Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Samsung vycítil mezeru na trhu a rozhodl se ji zaplnit. Vzal si několik svých současných i minulých telefonů, tu něco ubral, tady zase přibral, zabalil to dohromady a dal vzniknout modelu Galaxy S Duos – telefonu, který škvírou ve dveřích nahlíží mezi střední třídu, avšak tíha minulosti jej táhne o něco níže. Typickým příkladem je procesor, který byl zastaralý již před dvěma lety. Zmínit musím i základní balení, které je opravdu velice skromné. Závažný problém představuje také nemožnost přesouvání aplikací na paměťovou kartu. Nepotěší ani fakt, že si telefon za více jak šest tisíc neporadí s HD videem, nemluvě o nepodpoře formátu AVI. Mrzet může i absence čidla okolního osvětlení.

Na druhou stranu zde ale máme podporu dvou SIM karet, a to v aktivní podobě. Škoda, že si Samsung znovu našel něco, čím výhodu částečně potápí. Narážím na nesmyslné umístění obou SIM karet, kdy nelze druhou kartu vyjmout, aniž byste hnuli s první. Chválit mohu displej, zvukový výstup do sluchátek i kvalitní konstrukci. Stejně tak použití čtyřkového Androidu a příslib aktualizace.

Před několika měsíci by měl Samsung Galaxy S Duos volné pole působnosti. I s průměrným verdiktem by si mohl hrát na velkého krále telefonů s podporou dvou SIM karet. Jenže konkurence neváhala. Jako první zmíním Gigabyte GSmart G1355, který nabídne velký displej, ale slabší procesor a starší Android. Nicméně je o dva tisíce levnější, což jej okamžitě vrací do hry. Nejvíce Samsungu ale zatopí Alcatel. Zní to neuvěřitelně, ale již brzy se na trhu objeví Alcatel One Touch 997D. Nabídne dvoujádrový procesor či větší RAM. To vše navíc za nižší cenu.

Má tedy Galaxy S Duos vůbec šanci? Odpověď je dle mého jednoduchá, má. Bude těžit ze jména velkého a oblíbeného výrobce a také z populárního designu. Pokud však chcete nejlepší telefon s podporou dvou SIM karet, je jasnou volbou výše zmíněný Alcatel.