Recenze odborníků

LG Optimus G2


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
O tom, že LG jde v posledních měsících správným směrem svědčí krom zajímavých modelů i stále se zvyšující prodejní čísla. Na konci loňského roku se na vrchol firemního žebříčku dostal LG Optimus G. Ten se následně stal i předlohou pro první telefon této značky s označením Nexus. Nyní na český trh vstupuje nástupce těchto modelů LG G2, ze kterého bude znovu (velmi pravděpodobně) vycházet v pořadí již pátý telefon Nexus. Hned na začátku lze podotknout, že jestli se tak opravdu stane, nebude se nový Nexus mít za co stydět (spíše naopak).

Model G2 totiž nepotřebuje „desítky“ senzorů, aby zjistil teplotu, vlhkost vzduchu nebo tlak jako jeho konkurence. Všechny tyto informace jsou přeci ke stažení na internetu. Namísto toho se inženýři a designéři věnovali jiným prvkům telefonu, které na první pohled nemusí působit důležitě. Nové LG proto na první pohled zaujme především umístěním zamykací klávesy a tlačítek ovládajících hlasitost. Nenajdete je totiž klasicky na bocích telefonu, nýbrž na zádech pod fotoaparátem. Ve výsledku je ale tato změna mnohem výraznější a praktičtější než přidání pár čidel. Přispívá tak k dosud netušenému pohodlí při ovládání samotného telefonu.



Klíčové vlastnosti:

5,2palcový True HD+ IPS displej s fullHD rozlišením

Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz.

Google Android 4.2.2

Dolby Mobile a stereoreproduktory

3000mAh baterie zajišťující vysokou výdrž

Velmi dobrý 13Mpix hlavní fotoaparát a 2,1Mpix přední fotoaparát, oba natáčí fullHD video

Dvouosá optická stabilizace obrazu u hlavního fotoaparátu

Možnost natáčet videa ve fullHD rozlišení při snímkovací frekvenci 60 fps

Skvělá poměr cena/výkon

Notifikační LED dioda, infračervený port



Hlavní nedostatky:

U 16GB verze dostupných pouze 10,6 GB

Absence paměťových karet

Zadní kryt je velice náchylný na ulpívání otisků prstů

Nemá bezdrátové dobíjení



Displej téměř nemá chybu

Z pohledu designové stránky je LG G2 model dvou tváří. Ve chvíli, kdy se vám telefon dostane poprvé do ruky a je stále ve vypnutém stavu, tak vás pravděpodobně neohromí. Zadní strana je totiž tvořena z obyčejného plastu, který je sice stylově upraven, ale luxusně rozhodně nepůsobí. Přední straně vévodí velký displej, jenž však v klidovém stavu splývá se zbytkem telefonu. Vše výše napsané platí, držíte-li v ruce černou variantu. Bílá verze totiž dává tušit té druhé tváři.

Hlavní roli zde hraje displej. Nová vlajková loď LG se chlubí 5,2palcovým True HD IPS LCD displejem s fullHD rozlišením (1920 × 1080 pixelů) a ukrývá hned několik prvenství. Samotná displej tvoří plných 80% přední strany, což je dosud nejvyšší procento mezi všemi. Umožňuje mu to velmi tenký rámeček, jehož malé rozměry jsou zásluhou několika faktorů. G2 jako první využívá technologie Dual Routing. Ta rozděluje displej na dvě části, ze kterých jsou vedeny dotykové signály z obrazovky ke dvěma konektorům a skrze ně ke zbytku telefonu. Svou roli hraje samozřejmě také umístění dříve bočních tlačítek na záda telefonu.

Všechny tyto faktory se ve finále podílejí na tom, že ačkoliv má G2 o 0,2 palce větší displej než Samsung Galaxy S IV, jejich celkové rozměry jsou zcela srovnatelné. Prvně jmenovaný měří 139 × 71 × 8,9 mm, zatímco ten druhý 137 × 70 × 7,9 mm. Větší displej při stejném rozlišení samozřejmě znamená jeho nižší jemnost. Jelikož se ale pohybujeme v hodnotách 424 PPI respektive 441 PPI, rozdíl zde pouhým okem nemáte šanci spatřit. Čeho si naopak všimnete okamžitě, je kvalita samotné obrazovky.

LG vždy umělo vyrobit skvělé displeje a potvrzuje to i zde. G2 přináší dokonale jemný obraz, který je doplněn opravdu věrným podáním barev a skvělými pozorovacími úhly. LG zapracovalo také na odlescích displeje, což napomáhá ještě lepší čitelnosti na přímém slunci. Vezmu-li vše kolem a kolem, mohu s klidným svědomím říct, že displej „gédvojky“ patří rozhodně k tomu nejlepšímu (ne-li vůbec nejlepšímu), co dnešní nejvybavenější smartphony nabízí.



Jak využít plochu na maximum

Z výše uvedeného je jasné, že hardwarová ani senzorová tlačítka pro ovládání systému by se pod displej nevešla. Jejich softwarová podoba je tak přímo součástí systému potažmo displeje. To však LG chytře využilo k tomu, že si jejich podobu můžete zvolit sami. Na výběr je z několika možností, když některé z nich zapracovaly i vlastní softwarové funkce grafické nadstavby. Pod displejem pak najdeme jen stříbrné logo LG.

Nad displejem je to o poznání rušnější. Mandatorní součástí je hlasité sluchátko, notifikační dioda a v poslední době také snímače okolního světla a přiblížení. Úplně vlevo se vměstnala ještě sekundární kamerka s rozlišením 2,1 Mpix. Vrátím se však ještě k senzoru okolního světla. Ten telefon využívá k automatické regulaci jasu. Jeho reakce občas sice trvá trochu déle, avšak výsledné „seřízení“ je velmi dobré a displej tak neubírá baterii více energie než je nezbytně nutné. Na druhé straně si dovedu představit, že leckdo bude mít po většinu času displej nastavený na maximální jas, protože nevyužít displeje takových kvalit naplno by byla jistě škoda.

Hovořil-li jsem na začátku o tom, že telefon v černé barvě nevypadá až tolik luxusně, nebyla to tak úplně pravda. LG se totiž snažilo punc luxusu telefonu vtisknout hned několika způsoby. Někdy se však zadařilo více a jindy méně. Jedním z těch povedených prvků je kovový rámeček, který se táhne po celém obvodu telefonu. Kvůli absenci tlačítek po bocích telefonu ho navíc nic nenarušuje. Na spodní straně je totiž až pod tímto proužkem usazený primární mikrofon, microUSB konektor podporující technologii MHL, 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Posledním prvkem jsou zde dva výdechy, které mají signalizovat stereoreproduktory. Bohužel telefon má pouze jeden hlasitý reproduktor (pravá zdířka) a druhý výdech je zřejmě jen pro vyvolání pocitu druhého reproduktoru.



Kde jsou tlačítka?

Na zaoblené horní hraně se nachází již pouze sekundární mikrofon a jeden nenápadný, ale účinný prvek. Je jím infračervený port, jenž z LG G2 rovněž vytváří multifunkční dálkový ovladač. Tím končí popis boků a konečně se dostáváme k zadní části telefonu. Ta je vytvořena z lesklého plastu, ve kterém je ještě laserem vyrytý speciální vzor. Nejen mě tento styl velmi připomíná zadní kryt Samsungu Galaxy S IV. Pojďme ale k tomu nejzajímavějšímu. Tím jsou tlačítka, která jsou uložena pod 13Mpix fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu, vedle něhož nechybí přisvětlovací LED dioda.

Samotná tlačítka jsou vyrobena z matného plastu a nutno poznamenat, že jejich vzhled trochu kazí design celých zad. Co však postrádají na designu, to nahrazují praktičností. Obě tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou od sebe vzhledově oddělena třetím, zamykacím/vypínacím tlačítkem. Toto třetí tlačítko je po svém obvodu efektně osvětleno, což na rozdíl od předchozích dvou kláves telefonu na luxusu přidává. Tlačítka jsou multifunkční a jejich možnosti si popíšeme v příslušných kapitolách dnešní recenze.

Naspodu zadní strany se trochu ztrácí druhé logo LG. Je totiž doprovázeno popisky, které označují splnění potřebných norem a jiné informace, jenž se obvykle nachází pod zadním krytem. Z důvodu nemožnosti odejmutí zadního krytu však musí být viditelné na povrchu telefonu. Bohužel se zadním krytem se pojí ještě jedna nepříjemnost. Ačkoliv je telefon nerozebíratelný, tak právě v oblasti kolem tlačítek se zhruba po týdnu používání začalo ozývat mírné skřípání, což by se u takového telefonu rozhodně stávat nemělo.



V ruce se neztratí

Jinak jsou ale celkové dojmy z telefonu jednoznačně pozitivní. Svým vzhledem sice nebude okupovat přední místa žebříčků nejhezčích telefonů, ovšem vše je zde funkční a má své opodstatnění. Velký displej je jedním slovem úchvatný a navíc se stále dá ovládat jednou rukou. Je to však již hraniční a občas budete muset telefon v ruce posouvat. Zaoblené hrany zajišťují, že telefon se v ruce drží velmi příjemně a „neřeže“ do ruky tak jako iPhone 4/4S/5/5S nebo Sony Xperia Z/Z1/Z Ultra.

V balení se krom „gédvojky“ ukrývá i další příslušenství. Tím je zejména adaptér do elektrické sítě, ke kterému je možné připojit propojovací USB kabel a vytvořit tak nabíječku. Důležitost modelu dokládají také povedená pecková sluchátka. Mají ploché kabely a nechybí na nich ani jednoduchý ovladač pro přehrávání hudby. Pokud vám nebude vyhovovat velikost náušníků, tak přímo v balení si budete moci vybrat ze dvou dalších velikostí. Pro přístup k šuplíčku microSIM karty je přibalen také klíček ve tvaru písmena G. Před první spuštěním si můžete přečíst ještě rychlou příručku a základní pokyny.



Bez kompromisů

Jestliže v oblasti designu má telefon tu a tam nějaké mezery, u hardwarové výbavy je to jiná písnička. LG G2 je napěchovaný tím nejlepším, co mohou dnešní telefony nabídnout. Když byl na začátku srpna představen, stal se na krátkou dobu jediným modelem, který oficiálně slíbil nejvýkonnější čtyřjádrový procesor od Qualcommu, Snapdragon 800. Všechna jeho jádra mohou běžet až na frekvenci 2,26 GHz. Zástupcem výkonné složky je v tomto případě také grafický čip Adreno 330 a 2GB RAM paměť.

Ze zmiňovaných 2 GB RAM paměti si však pořádný kus ukousne grafická nadstavba a vy tak reálně budete moci využít maximálně kolem 900 MB operační paměti. Velikost vnitřní paměti se pak pohybuje mezi 16 a 32 GB, v závislosti na tom, kterou variantu si pořídíte. Na českém trhu se ale bohužel uvedení té vyšší varianty neplánuje. Je to o to smutnější, že reálně využitelná paměť u 16GB verze bude maximálně 10,6 GB. S absencí podpory paměťových microSD karet to může být po delším používání poměrně velký problém.

Celkový pocit z práce v prostředí je velice dobrý. Jak by také ne, s téměř nejsilnější hardwarovou sestavou pod kapotou se ani nic jiného čekat nedalo. Veškeré animace jsou plynulé. I v případě, že si nastavíte živou tapetu a animovaný widget počasí, se nemusíte bát, že by telefon jakýmkoliv způsobem zaváhal. LG neomezilo ani počet aplikací v multitaskingu, protože zřejmě vědělo, že to není potřeba. I při více než 10 spuštěných aplikacích telefon reaguje bez váhání a vše běží, jak má.



Líbivé funkční prostředí

Je trochu škoda, že LG osadilo svůj nejvýkonnější model již mírně starším systémem Android 4.2.2 Jelly Bean a „nešoupla“ mu rovnou nejnovější Android 4.3. Systém je samozřejmě překrytý grafickou nadstavbou jihokorejské společnosti. Ta působí na pohled velmi příjemným dojmem a stále pro ni platí to, co jsem zmiňoval už u Optimu G. Dle mého názoru se jedná o graficky nejzdařilejší úpravu Androidu. Navíc všechny přidané aplikace ze strany LG fungují bez problémů a netrpí geografickými omezeními, což se například o aplikacích od Sony říct nedá.

Po prvním spuštění na vás „za každým rohem“ bude čekat nějaký tip na usnadnění práce v systému. Tím prvním a nejpraktičtějším je trik pro rozsvícení displeje s názvem KnockOn. Dvojitým poklepáním totiž obrazovku probudíte a stejným způsobem i uspíte. V druhém případě je třeba kliknutí směřovat na stavovou lištu nebo nezaplněné místo na obrazovce. Takové místo se na velkém displeji jistě najde. Na pohotovostní plochu totiž můžete naskládat až 30 ikon aplikací (mřížka 5 × 6) nebo menší počet widgetů. Dalších až 7 aplikací se vám vejde do spodní lišty, která se zobrazuje na všech těchto plochách.

Pod touto lištou jsou ještě softwarová tlačítka, která mohou být buď tři nebo čtyři. Záleží pouze na vás, jak si je nastavíte. Příjemným překvapení je, že řádek s těmito tlačítky můžete v nastavení zprůhlednit. Hlavní nabídka disponuje rovněž mřížkou 5 × 6 aplikací. Pokud byste chtěli ikony větší, lze přepnout i na mřížku 5 × 5. Nad nimi jsou umístěny přepínače mezi aplikacemi, widgety a tlačítko pro vyhledávání a rychlou úpravu této nabídky. Aplikace lze v menu řadit abecedně, dle používání, nebo podle vlastního uvážení.

Předinstalované aplikace LG sice nejde odinstalovat, ale v nabídce je můžete alespoň skrýt (platí i pro doinstalované), tudíž se s nimi nemusíte vůbec potkávat. Širokou paletu nastavení má rovněž zamykací obrazovka. Přizpůsobit můžete vše od efektu odemknutí, výběru tapety, přes nastavení až pěti zkratek pro přímý vstup do aplikace nebo zobrazení widgetů až po zámek telefonu. Přejedete-li na správném místě zamčené obrazovky doprava, dostanete se ihned do prostředí fotoaparátu.



Roletková alchymie

Samostatnou kapitolou je stahovací roletka. Její stálou součástí jsou rychlé přepínače adaptérů a jiných možností telefonu. Pod nimi pak nechybí posuvník regulace jasu displeje a regulace hlasitosti. Tím to však nekončí. Pokud si v přepínačích aktivujete položku QSlide, zobrazí se vám zde další lišta s aplikacemi. Jedná se o aplikace, které dokážou běžet současně s jinou aplikací. Jde o jednoduché věci jako kalendář, kalkulačka, zprávy apod. Všechny tyto aplikace mají ve svém prostředí malou ikonku, kterou tento formát zobrazení spustíte. Zajímavou novinkou je možnost tyto aplikace zprůhlednit, abyste mohli vidět, co je za nimi. Zpět ale k roletce.

Chcete-li mít v roletce ještě méně místa, můžete si do ní přidat také zjednodušené prostředí dálkového ovladače. V takovém případě ale z hlavní obrazovky zmizí informace o zmeškaných událostech a zprávách systému a dostanete se k nim posunem na displeji dolů. Právě z důvodu přílišného ukrojení místa v roletce však tuto volbu tolik využívat nebudete. Z celkového pohledu lze ale široké možnosti nastavení roletky jedině pochválit, protože každý si může nastavit to, co mu vyhovuje.



Všeho dostatek

Grafické nadstavby všech výrobců jsou čím dál obšírnější, složitější k orientaci a jejímu plnému využití . Nejinak je tomu i v případě LG G2. Pro lepší přehlednost rozdělím nové možnosti telefonu na samostatné aplikace a pak popíši nové funkce v prostředí. Začnu tak tím nezákladnějším, čímž jsou aplikace pro volání a textovou komunikaci.

Adresář je rozdělen na pět částí, když mezi nimi nechybí číselník, záznamy hovorů, kontakty, možnost tvorby oblíbených kontaktů a skupin. Jejich zobrazení můžete upravit v nastavení karet. Jednotlivé kontakty lze provázat s jejich účty na sociálních sítích nebo jim přiřadit velké množství dodatečných informací. Neobvyklou součástí adresáře je ikona pro VuTalk. Skrze ní můžete s volajícím kontaktem v reálném čase sdílet vše, co máte na obrazovce. K tomu je však nutné, aby i volaný kontakt byl registrovaný ve VuTalk a jeho telefon tak vše potřebné podporoval. V praxi se s jejím využitím proto setkáte jen velmi zřídka.

Aplikace Zprávy pro správu SMS ničím nepřekvapí. Zobrazují se klasicky v bublinkovým konverzacích, přičemž k nim můžete přidávat i přílohy. Typů příloh je dostatek a nechybí mezi nimi obrázek, zvuk, poznámka, sdílení lokace nebo kontaktu. Vkládat obsah do SMS můžete také pomocí funkce Cliptray. To je schránka všech kopírovaných položek, ze které si následně při vkládání jinam můžete vybrat jakýkoliv dříve kopírovaný soubor. Zprávy pak můžete psát na pohodlné a vzhledem k velikosti displeje i velmi prostorné klávesnici. Využít můžete hned několik metod zadávání. Na výběr je tradiční "vyťukání", zadávání pomocí převodu hlasu na text či vložení skrze metody "Swype", tedy tahem po klávesnici.



Office soubory nelze editovat

Ke komunikace již neodmyslitelně patří také e-mail. Nebudeme se zdržovat s popisem klienta pro Gmail, který je u všech Androidů stejný. Zaměříme se spíše na druhý e-mailový klient. V něm lze řadit maily dle mnoha kritérií čítající datum, odesílatele, předmět atd. K rychlejší správě může pomoci možnost označení více položek najednou. V nastavení s rovněž navolíte, zda se má přímo s mailem stáhnou i jeho příloha či obrázky. Při překlopení telefonu na šířku se pak v levé části objeví seznam všech mailů a v pravé části náhled konkrétního mailu.

Telefonu nechybí také aplikace jako Kalendář, Kalkulačka, Poznámky nebo Správce souborů. Nicméně ty jsou dobře známé z předchozích verzí, tudíž je není nutné znovu popisovat. Polaris Office 5 pak slouží k zobrazování Office dokumentů, bohužel je lze jen prohlížet a nikoliv vytvářet nebo editovat. K tomu je zapotřebí zakoupení plné verze aplikace. Kde však můžete editovat a vytvářet do sytosti je aplikace QuickMemo. Kdekoliv v prostředí totiž můžete vyfotit screenshot a ihned ho začít upravovat dle vlastních potřeb.

Pomocí aplikace Notebook si můžete vést vlastní diář s několika stránkami i vlastním obalem. Do něj si můžete různým stylem zapisovat poznámky, přidávat samolepky, fotografie, měnit písmo, styl desek diáře aj. Z dalších aplikací lze zmínit i LG Backup, což je klasický správce zálohování se vším, co k tomu patří. Kombinací kalendáře, vaší aktivity na sociálních sítích, galerie a jiných aktivit při práci v telefonu je Life Square. Jak již název napovídá, je to opravdu takové centrum dění celého telefonu, kde můžete přehledně zobrazit aktivity, které na telefonu proběhly. Na druhou stranu se musím přiznat, že pokud chci zobrazit událost kalendáře, zajdu přímo tam, stejně jako pro zobrazení fotografie zvolím galerii. Tudíž aplikace, která toto všechno kombinuje, je poněkud zbytečná a zřejmě ji příliš nevyužijete.

Velmi užitečnou aplikací je naopak QuickRemote. Jde o aplikaci pro dálkový ovladač, který využívá zabudovaný infračervený port. V rámci této aplikaci si můžete nastavit velký počet ovladačů, které můžete odlišovat podle místnosti, ve které se dané ovladatelné zařízení nachází. Rychlé nastavení probíhá skrze nabídku zařízení, když se po daném výběru zobrazí seznam většiny výrobců takových zařízení. Pro kontrolu funkčnosti vás poté telefon požádá o stisknutí určitého tlačítka. Po úspěšném nastavení již můžete vesele ovládat svoji televizi a jiné spotřebiče. Stane-li se, že ovladač nereaguje správně nebo jste v seznamu nenašli výrobce vašeho zařízení, můžete si ovladač nastavit manuálně.

Telefon obsahuje také tzv. Safety Care (bezpečnostní mód). Ten umožní telefonu v případě vaší nouze odeslat přednastavenou zprávu vybraným kontaktům. Pokud tento telefon pořídíte vašemu potomkovi, můžete si nastavit oblast, ve které chcete, aby se pohyboval. V případě, že tuto oblast opustí, telefon vám o tom vyšle zprávu. Nemůžete-li telefon ovládat osobně, můžete to udělat na dálku. Z oprávněného telefonu tak budete moci kontrolovat aktuální polohu telefonu, spustit a dívat se skrze přední nebo zadní fotoaparát či spustit hlasitou sirénu. Soupis těchto funkcí vypadá velmi zajímavě a jistě se vám bude hodit například ve chvíli, kdy by vám telefon někdo odcizil.



Místo tlumočníka

V případě, že potřebujete rychle něco přeložit a nedisponujete potřebnými znalostmi, můžete použít Quick Translator. Tato obdoba Google Goggles dokáže pracovat online s databází Googlu nebo offline se slovníkem, který předem stáhnete. Bohužel žádný ze slovníků připravených ke stažení neobsahuje češtinu. Při překladu slov nebo vět je tento překladač velmi užitečný a mohu ho jen doporučit. Stažený slovník využívá také aplikace Slovník, kde můžete hledané slovíčko zadávat ručně. Bohužel ale čeština chybí i zde a jeho přínos se tak blíží nule.

K posledním aplikacím od LG patří jednoduchý editor videa a aplikace SmartWorld, což je alternativní obchod s aplikacemi. Jeho obsah je však velmi slabý a obsažené aplikace postrádají kvalitu. Při potřebě nově aplikace tak sáhnete spíše po Google Play než po této alternativě. Tím se dostáváme na konec této části a představíme si zajímavé novinky v oblasti nastavení, gest a funkcí.



Ukrytá v nastavení

LG si je vědomo toho, že v jednoduchosti je krása. Snažilo se proto do telefonu dostat několik jednoduchých gest, které zpříjemní dennodenní používání. Trochu škoda je, že jsou v systému trochu zapadnutá. Ne každý je tak objeví ihned na začátku používání. První z nich jsme si již popsali. Tím je dvojité poklepání na displej k jeho probuzení. Následuje několik gest týkající se příchozího hovoru. Nyní již nebudete muset hovor přijímat na displeji, postačí přiložení telefonu k uchu a hovor se automaticky zahájí. V praxi to funguje velmi spolehlivě. Naopak pokud hovor nechcete hned přijmout, ale pouze zeslabit vyzvánění, stačí, když vezmete telefon do ruky a hlasitost se sníží. K úplném vypnutí vyzvánění otočte telefon displejem na podložku.

Podobně funguje i ovládání budíku. Pro posunutí nebo vypnutí budíku znovu stačí telefon obrátit displejem na podložku. Stejným způsobem zastavíte také běžící video. Pro usnadnění přesunu ikon z jedné plochy na druhou nakloňte telefon ve směru, v jakém chcete aplikaci přesunout a jednoduše se dostanete na požadovanou plochu. K dalšímu usnadnění slouží i přizpůsobení telefonu pro menší ruce. V nastavení si můžete aktivovat zmenšenou klávesnici, číselník nebo odemykání obrazovky. Tím se například klávesnice přisune se k jedné straně, tak abyste ji mohli ovládat právě jednou rukou.

Telefon můžete rovněž ovládat skrze svůj počítač. K tomu je zapotřebí, abyste si ze stránek výrobce stáhli příslušný software a povolili tuto možnost v telefonu. Následně již stačí telefon připojit ke stejné Wi-Fi síti nebo ho fyzicky připojit k počítači kabelem. Pokud svůj telefon občas půjčujete dětem, bude se vám hodit Režim Host. Ten funguje podobně jako Dětský koutek u telefonů s Windows Phone. Tedy po zadání správného zámku displeje se vašim ratolestem zobrazí pouze obsah, který vy jim předem dovolíte. Tím zabráníte, aby nekontrolovaně nakupovali aplikace či vám mazali důležité dokumenty nebo kontakty. Není to sice původní myšlenka LG, avšak svou úlohu to jistě splní.



Nepůvodní, ale funkční

Novinkou je rovněž gesto, kdy třemi prsty potáhnete z pravého okraje obrazovky doleva. V té chvíli se vám právě spuštěná aplikace uloží do mezipaměti a vy ji následně budete moci zobrazit přesně ve stejném stavu, v jakém jste ji opustili. Takto lze najednou uložit jen 3 aplikace. Na druhou stranu jsem v tomto nenašel žádný opravdový smysl, protože stejným způsobem funguje i tradiční multitasking.

Další triky ukrývá lišta Nastavení pod názvem Displej. Zde si totiž můžete zapnout Chytrou obrazovku a Chytré video. Tím není nic jiného než funkce, kterou již známe od Samsungu a ostatních. Tedy že displej pozná, že se na něj díváte a dle toho se zachová. V případě, že ho přestanete sledovat buď vypne displej, nebo přeruší přehrávané video. Příjemným prvkem je také možnost měnit typ písma v prostředí telefonu. Na výběr je ze sedmi různých variant. Rovněž lze měnit jejich velikost.

Také v nastavení zvuků nalezneme zajímavé možnosti. Můžete si zde klasicky nastavit vyzváněcí tón. Nechybí ale ani možnost seřízení intenzity a typu vibrací. Pod položkou Chytré vyzvánění se nachází další nová funkce. Telefon by totiž měl automaticky rozpoznat, zda se nachází v rušném nebo klidném prostředí a dle toho by měl upravit hlasitost telefonního vyzvánění. Pro zvýšení pohodlí si můžete nastavit hlasové oznámení. To vám v případě příchozího hovoru nahlas přečte jméno volajícího a v případě přijaté zprávy přečte i tuto zprávu.

Originálním řešením je funkce Plug & Pop, která souvisí s připojením sluchátek. Telefon vám totiž po připojení sluchátek v dolní liště rovnou nabídne aplikace, pro které byste mohli sluchátka využít. Tento seznam aplikací si můžete v nastavení změnit, ale defaultně se zde objevuje Hudba, Video, YouTube a Telefon.



Vydrží hodně

V závislosti na aktivaci všech výše zmíněných funkcí se bude pohybovat také výdrž telefonu. V tomto případě ale můžete zůstat naprosto klidní. LG G2 totiž disponuje baterii o kapacitě 3 000 mAh a na výdrži je to znát. Ani při opravdu vysoké zátěži se vám telefon nepodaří utahat za jeden den a téměř vždy mu na konci dne zůstane ještě více než 20-30% baterie. Jistě pokud byste se opravdu snažili tím a hráli byste hry či se dívali na fullHD videa, tak telefon vydrží v řádech hodin, v ostatních případech je výdrž v řádech dnů. Běžný uživatel, který za den pošle několik mailů, vyřídí pár telefonátu a stráví nějaký čas na internetu nebo posloucháním hudby či přehráváním videa, bude muset telefon připojit do nabíječky jednou za dva až tři dny.

Velmi mne potěšila také práce s energií v případě, kdy jsem na telefon několik hodin vůbec nesáhnul. V těchto případech totiž, i když byla zapnutá automatická synchronizace a Wi-Fi, se výdrž baterie snížila o 1-2%. Nadšen jsem byl také z doby dobíjení. Ve chvíli, kdy se vám tedy telefon podaří vybít, tak nabití "z 0 na 100" trvá méně než 2 hodiny, což je vzhledem ke kapacitě baterie opravdu skvělý výkon. V tomto směru tak lze LG G2 jednoznačně pochválit.



Otázka konektivity u tohoto modelu je jednoduchá. Téměř na cokoliv si vzpomenete, to LG G2 podporuje. Je tu adaptér W-Fi (802.11 a/b/g/n/ac) s možností Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot a podporou technologie DLNA a Miracast. Nechybí Bluetooth 4.0 LE s A2DP nebo čip NFC. Zajímavý je také microUSB port, který podporuje technologii MHL nebo USB On-The-Go. To znamená, že k telefonu můžete připojit i klávesnici nebo myš. Větší užitek ale přinese připojení externího paměťového disku, protože to je zřejmě jediná možnost jak rozšířit vnitřní paměť.

Telefon se chlubí také infraportem, A-GPS čipem s podporou GLONASS a samozřejmě podporou vysokorychlostních datových přenosů LTE a HSPA+ (HSDPA až 42 Mbit/s, HSUPA až 21 Mbit/s). Z dalšího lze zmínit ještě FM tuner s RDS.



Hlasitý reproduktor uslyšíte

Sluchátka můžete využít také pro poslech hudby uložené v telefonu. K té se dostanete buď skrze správce souborů a nebo klasicky přes hudební přehrávač Hudba. Ten umožňuje řazení hudby dle alb, interpreta žánru, ale také složek právě v paměti nebo zobrazuje také složku vašeho cloudového úložiště. Prostředí přehrávače je přehledné a jednoduché. Hudbu lze přidávat do seznamu oblíbených skladeb. Při přehrávání písně můžete ihned najít její videoklip na YouTube, a to přes přednastavenou ikonku v pravém horním rohu.

Součástí přehrávače hudby jsou také přednastavené zvukové efekty. Jestliže vám žádný z nich nebude vyhovovat, můžete si hudbu přizpůsobit dle vlastních preferencí. K tomu vám samozřejmě poslouží ekvalizér. Zajímavou funkcí je možnost měnit detaily skladby přímo v telefonu. Můžete tak skladbu přejmenovat, přesunout ji do jiného žánru apod. Za pomoci DLNA nebo služby SmartShare můžete hudbu rovněž sdílet s jinými přístroji, které tyto služby také podporují. Telefon obsahuje také softwarové vylepšení Dolby Mobile. Seznam podporovaných formátů hudby je pak následující: MP3, AAC, (e)AAC+, WAV, WMA, WMV a FLAC.

LG G2 je také skvělým prostředkem pro přehrávání videa. Předurčuje ho k tomu skvělý displej a rovněž skvělý vestavěný přehrávač. Ten nemá problém ani s přehrávání videí ve formátu MKV. Příjemným překvapením je také zobrazování titulků, které nejsou součástí programu. Samotný přehrávač má také široké možnosti nastavení. Právě titulky (když nejsou) lze vyhledat online, změnit jejich barvu, velikost, písmo a také jejich synchronizaci. Lze měnit také rychlost přehrávání videa, automaticky přehrát další videosoubor nebo přidat zvukový efekt. Oficiálně videopřehrávač podporuje tyto typy souborů: MPEG4,H.263, H.264 a DivX.



Trefa do černého

Někteří výrobci si potrpí na sdělení i toho nejposlednějšího detailu ohledně fotoaparátu jejich telefonu. LG jde jinou cestou, popis fotoaparátu v jejich případě je následující. Hlavní fotoaparát má 13Mpix rozlišení s možností automatického ostření a přisvětlovací LED diody. Nic víc, nic míň. Zřejmě ví, že kvalita fotografií řekne v tomto případě vše podstatné. Nejdřív si ale popíšeme prostředí fotoaparátu. To na pravé straně nabízí přepínač mezi fotoaparátem a kamerou, spoušť a vstup do galerie. Na opačné straně pak najdeme ovládání blesku, přepínač mezi předním a zadním fotoaparátem, režimy focení a nastavení.

Nastavení fotoaparátu má vše podstatné. Můžete upravovat jas, ostření, ISO, vyvážení bílé a rozlišení. K tomu si můžete vybrat barevný efekt, aktivaci geocachingu nebo zvuk spouště. Ta se bohužel nedá vypnout. Jediným způsobem, jak fotit bez zvuku uzávěrky, je předem ztišit prostředí telefonu. Tlačítka na zádech poté mohou sloužit jako spoušť nebo (pro mě ideálněji) jako tlačítko pro zoomování. Fotky můžete pořizovat v režimech HDR, Fotit a vymazat (pro odstranění nežádoucích objektů), Panorama, "Burst mode", Snímek krásy, Inteligentní automatika, Sport a Noc. Posledním režimem je Duální fotoaparát, který zapne přední i zadní fotoaparát současně. (Ano, tuto funkci známe také od Samsungu)

Po výběru ideálního řešení již můžete začít fotit a věřte, že budete spokojeni. Díky vyššímu rozlišení fotky mají mnoho detailů, zatímco šum drží fotočip na uzdě. Stejně tak dokáže velmi dobře zvládnout přechody a bílou barvu. Také většina barev je velmi přesná, menší problém má jen se zelenou. Proto pokud budete fotit v lese nebo v parku, použijte HDR mód. Jeho dynamika dodá zelené to, co jí v normálním režimu schází.

Snímkům v horších světelných podmínkách by k ostrosti měla pomoci optická stabilizace. Ta svou roli určitě plní. Telefon totiž při ostření dokáže velmi dobře zafixovat scénu a vyfotit ostrý snímek. Bodem zlomu je však období, kdy se setmí úplně. Poté sice OIS dokáže zafixovat obraz, tudíž scéna není rozmazaná, avšak objekty již postrádají ostrost. Noční fotografie pak mají prokazatelně více šumu. I přesto můžeme fotoaparát hodnotit velmi kladně, když se může směle poměřovat s tím nejlepším, co dnes na trhu je. Lepší je už jen Nokia Lumia 1020.



Skoro jako umělý

Schopností hlavního fotoaparátu je také natáčení videa ve fullHD rozlišení (1080p) při 30 a 60 fps. Také prostředí videa má několik režimů, ovšem nestojí příliš za zmínku. Nabízí Živý efekt, Duální nahrávání a Přiblížení pro sledování. První dokáže "znetvořit" lidské obličeje do různých patvarů, druhý využívá znovu obou kamerek najednou a třetí vám přiblíží bez ztráty kvality malý rámeček videa. My jsme se však těšili na normální režim. Přesněji na nahrávání ve fullHD se snímkovací frekvencí 60 fps.