Recenze odborníků

Lenovo K900


Lenovo K900 nemá NFC ani nepodporuje bezdrátové nabíjení. Najdeme zde tedy jen 3,5mm audio konektor a microUSB na spodní straně. To je především pro zvukový výstup nepraktické. Na zadní spodní straně najdeme také hlasitý reproduktor a věřte mi, je opravdu hlasitý. Stačí vám nejnižší hlasitost na to, aby vás lidé slyšeli i na druhé straně autobusu.Stejně jako většina nových telefonů i K900 používá microSIM kartu. Pokud ji nemáte, můžete si ji vyzvednout u svého operátora nebo podle návodů na internetu ostříhat svou stávající. Musíte být ale velmi přesní, nebo kartu zničíte. Šuplíček se vysouvá přiloženým špendlíkem, který má své vlastní místo v krabičce.Nad displejem mezi reproduktorem a webkamerou jsou umístěny senzory. Je zde senzor přiblížení, který vypne displeje, když telefonujete, abyste například omylem neukončili hovor. Vedle je pak senzor okolního osvětlení, který automaticky reguluje jas displeje. Na zadní straně je logo výrobce Lenovo a Intelu. Ostatní texty jsou natištěné na průhledné samolepce, kterou si samozřejmě při vybalení sloupnete.Šroubky držící kovový plech jsou zde jen pro okrasu. Pokud byste je chtěli vyšroubovat, stejně se nikam nedostanete. Za účelem výměny baterie nebo jakéhokoliv jiného zásahu v telefonu se musí vyndat displej.



Jak jsme si již řekli, uvnitř je procesor Intel Atom Z2580, což je dvoujádrový procesor s technologií HyperThreading, která mu umožňuje zpracovávat čtyři vlákna. Pro některé aplikace se tak může tvářit jako čtyřjádrový. Jeho frekvence je až 2 GHz. Sekundují mu 2 GB operační pamětí, které máte k dispozici maximálně půlku. Grafická nadstavba je totiž hrozně nenažraná.Grafickou část tvoří PowerVR SGX 544 MP. To musí vykreslovat obraz v rozlišení 1920 × 1080 pixelů, což na úhlopříčce 5,5 palce dává hustotu 480 pixelů na palec. Obnovovací frekvence displeje je pak běžných 60 Hz.



Jazková mutace systému

Lenovo mimo čínské ROM nabízí také Evropskou. Je zde ale háček - čeština zde bohužel chybí. Poslední verzí systému pro K900 je Android 4.2.1 Jelly Bean s vlastní grafickou nadstavbou. CZC a další čeští prodejci ale prodávají českou verzi. Jak to? Systém si sami počeštili a mají vlastní ROM, která vychází z té oficiální.

Jazyk je ale doslova zmutovaný. Část je anglicky, část je česky. Jednou máte rozbalovací nabídku v jednom jazyku, hned vedle v rámci stejné aplikace ve druhém. Na jedné stránce se vám míchá angličtina s češtinou.Osobně bych raději prodával jen jednu verzi. CZC v komentářích píše, že je počeštěno 90 % systému, což nám přijde jako hodně nadhodnocené číslo. Možná pokud se započítají všechny aplikace, které zde jsou, které ale mají překlad nezávislý na systému.



Prostředí

Pokud dostanete tento telefon do ruky a nikdo vám neřekne, že se jedná o telefon s Androidem, možná to ani nepoznáte (vlastně jediné, co zůstalo stejné, je horní lišta). Lenovo celou grafiku přepracovalo. Zda-li k lepšímu nechám na vás. Začněme u zamykací obrazovky. Tu tvoří klasicky widget hodin nahoře a jakýsi čtyřlístek dole.



Tažením každého pomyslného lístku do jeho rohu se spustí požadovaná aplikace. Můžeme se tedy dostat do zpráv, hovorů, odemknout telefon nebo otevřít fotoaparát. Do stejné aplikace se také dostaneme tažením z pravé strany, jako je tomu u čistého Androidu 4.2. U zpráv a hovorů se také zobrazují počty zmeškaných událostí.

Po odemčení se dostaneme na běžnou domácí obrazovku. Ta je tvořena plochou pro widgety a ikonami aplikací v mřížce 4×5. V dolní části máme čtyři tradiční zástupce, které lze libovolně zaměnit. Uprostřed je pak tlačítko pro přechod do seznamu aplikací.



Lenovo launcher má široké možnosti nastavení, od dekorace ikonek, přes různé přechody, po změnu rozložení ikon na obrazovce. Obrazovka spuštěných aplikací vypadá stejně, jako v čistém Androidu. Zde Lenovo nic nemění ani nepřidává.



Už při prvním spuštění budete mít plochu plnou různých ikonek a miniaplikací. Jednou takovou je třeba populární Facebooku, který se cpe všude, nebo chytrý nástroj pro monitorování stavu baterie spolu s informacemi o přibližné výdrži a rychlými přepínači. Ikonky v doku také ukazují počet zmeškaných událostí.

Mezi dalšími předinstalovanými aplikacemi je například svítilna, Twitter, Evernote nebo naprosto tragický a sekající se UC Browser. Ostatní aplikace jsou běžnou součástí systému Android, jen mají pozměněné ikonky.



Stahovací roletka je také rozdělena na dvě části, jako je tomu v Androidu 4.2. Na první jsou notifikace, různé ovládací panely spuštěných aplikací a nejčastější přepínače. Na další straně je pak další hromada přepínačů.



Kompletně přepracované je nastavení. To je rozděleno na tři části – časté, nastavení funkcí a všechna nastavení. Z těchto částí je zajímavá ta prostřední, najdeme zde možnosti jako ztlumit telefon při otočení displejem dolů, nastavení maximální hlasitosti v kapse, zatřepáním zamknout nebo probudit telefon poklepáním na displej.

Po připojení telefonu přes USB k počítači máte možnost zvolit si, v jakém režimu bude telefon připojen. Těmi jsou tradiční možnosti jako velkokapacitní zařízení, MTP protokol nebo jako externí kameru. Sdílení mobilního internetu je zde možné také přes WiFi hotspot, Bluetooth nebo USB, takže tady nic nového.



Součástí systému je i pěkný souborový manažer. Mimochodem, z 16 GB vnitřní paměti zabírá celé 2 GB operační systém, 1,7 GB je určeno pro aplikace a necelých 10 GB pro vaše data a multimediální soubory. Jako jeden z mála telefonů má K900 možnost vytvářet a měnit si profily vyzvánění.



SMS, volání a kontakty

Zprávy, hovory a kontakty jsou v podstatě v jediné aplikaci. Ve spodní liště mezi nimi můžete normálně přecházet. Číselník a záznam hovorů je pak sjednocený. Číselnou klávesnici si tak musíte vysunout nebo můžete skrýt. Co se mi na celém grafickém rozhraní líbí, je lehká, svěží a krásná grafika.

Odchozí i příchozí hovory jsou také ve stejném provedení, jen s jinými barvami a grafickými prvky. Hovor tedy přijímáte nebo odmítáte odtažením ikonky vyzvánějícího telefonu na příslušnou stranu.



Ve spodní liště aplikace sdružující zprávy, volání a kontakty se vám také zobrazují například nepřečtené zprávy. To signalizuje červený puntík u bubliny. Další informace je o počtu nepřečtených zpráv, ta je umístěna u příslušného vlákna. Samotné zprávy jsou pak ve grafickém stylu provedení telefonu, tedy kov a šroubky, i to si lze ale změnit. Klávesnice je zde pak standardní.



Pochválit musím aplikaci zpráv. Okno pro text se totiž přizpůsobuje textu vaší zprávy, co to jen jde. Užitečné jsou také vyskakující okna při příchozí zprávě. I to lze vypnout.



Jak jsem se již několikrát zmínil, displej je obří. A luxusní. Podání barev i ostrost je prostě parádní. Dotyková vrstva umí oficiálně snímat 5 prstů, skrze testovací aplikaci jich ale snímá minimálně 10. Až pozdě jsem si také přečetl, že by displej měl být schopný rozeznat dotykové pero, nehet nebo rukavice. Tuto funkci tedy nemohu potvrdit ani vyvrátit.Displej může být regulovaný automaticky nebo manuálně a minimální i maximální jas je velmi dobře provedený. V noci vám nebude vypalovat oči a na přímém slunci i něco uvidíte. Musím také pochválit krycí sklo Gorilla Glass 2, které má velmi dobrou povrchovou úpravu, díky které na displeji otisky prstů nejsou tak vidět, jako u jiných telefonů.Navigování s takto velkým telefonem je jedna radost. I kvalita GPS je velmi dobrá. Navigační modul podporuje asistovanou GPS (A-GPS), která urychluje fixaci satelitů pomocí datových přenosů. V Praze byla poloha určena během několika sekund s přesností 9 metrů. Chytlo se ihned 7 ze 16 nalezených satelitů.



Baterie a výdrž

Uvnitř telefonu je Li-Pol baterie s kapacitou 2500 mAh. Ta je schopna dodávat energii obřímu displeji a procesoru Intel po dobu jednoho a půl dne běžného používání. Horší je to však s nabíjením. To trvá opravdu dlouho a určitě by se hodila výkonnější nabíječka než ta, co je v balení.

Z nastavení byla odstraněna položka s grafem baterie a logovací program se po pár hodinách sám vypnul, takže vám mohu nabídnout pouze částečný pohled na výdrž baterie. V tomto režimu byla zapnuta WiFi, datové přenosy a občas jsem telefon zapnul, zkontroloval maily nebo napsal zprávu.



Fotoaparát

Fotoaparát má rozlišení 13 megapixelů. Postrádá optickou stabilizaci, ve videu je ale možné zapnout softwarovou stabilizaci. Původní aplikace byla nahrazena aplikací SuperCamera, která ale postrádá například sférické fotografie.

Je také škoda, že HDR je vícesnímkové a pokud se vám budou třást ruce, bude výsledná fotografie rozmazaná. Při dobrém světle jsou fotky dobré, s šerem se ale zvyšuje šum, který je už na hodnotě okolo ISO 200 občas velmi znatelný.Přes to, že jsou zde dvě přisvětlovací diody, můj pocit je takový, že Galaxy Nexus s jedinou osvětlí scénu naprosto stejně. Občas má fotoaparát při blesku problém vyvážit bílou a celkově automatika občas zklame. Nic, co by se nedalo vyřešit jinou aplikací.V aplikaci jsou možnosti jako sériové snímání, HDR snímek, detekce úsměvu nebo různé efekty, které se dají živě aplikovat. Detaily a makro jsou pak skvělé. Zde nemám žádnou výtku.Níže je porovnání běžné fotografie a HDR. Při použití vysokého dynamického rozsahu je fotografie složena celkem ze tří. Díky tomu se prosvětlí tmavá místa, světlejší jsou detailnější a celkově vypadá fotografie lépe. Rozlišení finálního souboru se však sníží ze 4096 × 3072 pixelů na 2560 × 1920 pixelů.Video je možné natáčet v rozlišení až 1920 × 1080 pixelů se snímkovací frekvencí 24 snímků za vteřinu. Video se kóduje přes MPEG-4 do formátu 3GP. Datový tok je pak 12 Mbps. Součástí aplikace fotoaparátu je také vylepšená softwarová stabilizace obrazu. Ukázkové video můžete vidět níže.