Recenze odborníků

Nokia X Dual SIM


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Hádanka na úvod: Hodinky s vodotryskem, jednorožec, Nokia s Androidem. Co sem nepatří?



Asi už se nikdy nedozvíme, proč se Microsoft rozhodnul použít operační systém od svého největšího konkurenta, a tak toto téma nechme plavat. Jaká je Nokia X? Jak se povedlo skloubit operační systém od Googlu a služby od Microsoftu? Jak je to s kompatibilitou aplikací? Stojí mapy Here za ostatní kompromisy?



Jaké byly první dojmy



# Kompaktní, pevné, tohle se jen tak nerozbije.

# Pomalé.

# Mapy pro celý svět? Super.

# Android bez Google Play?

# Android s jediným tlačítkem pod displejem?



Technické parametry

Konstrukce tohoto telefonu není pro Nokii nic nového, vyzkoušená je jak z nižší řady Asha, tak z vyšší řady Lumia. Napevno sešroubovaný telefon je chráněný plastovou „vaničkou“, která elektroniku ochrání před pádem. Nejcitlivějším místem je samozřejmě displej, ale je i jeho ochrana je relativně dobrá – telefon typicky padne na roh, i tam ale zasahuje vanička. Další energii pohltí vyskočení vnitřku z vnějšího pouzdra. Nezkoušel jsem to, ale hádám, že by telefon musel spadnout hodně nešťastně, nebo z nezvykle velké výšky, aby si ublížil.

Displej má úhlopříčku o velikosti čtyři palce, to považuji za ergonomické optimum, kterému se špičkové smartphony dneška už dávno vzdálily. Vzhledem k cenové kategorii nemám vážnější výhrady ani k jemnosti, ani k barevnému podání. Nokia uvádí, že se jedná o panel typu IPS, vyvracet to nebudu, ale ke špičkovým IPS přece jen ještě něco chybí. Jas můžete nastavit ručně, ale dostatečně dobře se o něj postará automatika.



Použitý procesor (dvoujádrový Qualcomm Snapdragon MSM8625Q na 1 GHz) je už postarší a na reakcích systému je to znát. Nejsem schopný posoudit, jestli Nokia svými úpravami Androidu ulehčila, nebo ztížila práci, ale už jsem měl v ruce levnější telefony, které šlapaly svižněji. Na jednu stranu je možné spustit graficky náročné hry jako je Asphalt 8 (hratelné, sem tam zásek), na stranu druhou jsou pomalé reakce systému vidět i při práci se základní sadou aplikací. Když se ještě na pozadí stahuje aplikace, mail, nebo hraje hudba, začíná být rychlost telefonu žalostná. Zkrátka low-end, nic pro náročné uživatele.

Operační paměť má hodnotu 512 MB, což ve třídě low-endů není nic výjimečného, ale schopnost udržet v paměti aplikace hodnotím jako podprůměrnou. V tomto případě by bylo zajímavé srovnání s Nokií X+, která se liší právě jen větší RAM. O kolik by byl projev telefonu lepší?



Tlačítkový chuďas

Hardwarovou zvláštností je pouze jedno senzorické tlačítko pod displejem. Klepnutí na něj vás posune o krok zpět, delší podržení vás vezme rovnou na domovskou obrazovku. Některé Androidy mají jako třetí tlačítko menu, to Nokia X software platform 1.1 (ano, tak se to jmenuje) řeší svérázně, roletkou vysouvanou od spodní hrany displeje.

Jiné Androidy mají jako třetí tlačítko vstup do přehledu posledních spuštěných aplikací. To Nokia X řeší… neřeší. Multitasking je vlastně potlačený, ale jako seznam posledních spuštěných aplikací poslouží FastLane, jedna ze dvou domovských obrazovek. Na druhou stranu, vzhledem k výše zmíněné velikosti operační paměti telefon více aplikací naráz stejně neudrží, takže je to vlastně jedno.

Možná se vám úprava OS alá Microsoft nelíbí a říkáte si, že nainstalujete jiný Android (tak je to na téhle platformě běžné). Právě to jedno ovládací tlačítko však znamená vážnou komplikaci, se kterou se tvůrci alternativních ROM možná nějak vyrovnají, ale hádám, že příliš ergonomické to nebude.

Ještě jedna věc je na Androidu zvykem. Číhat na update na novější verzi. Také u Nokie se o tom mluví, konkrétně o verzi 4.4. Otázkou ale je, co se ve výsledku změní, protože úpravy systému jsou skutečně masivní a „desetinkové“ updaty se často týkají nových služeb od Googlu, což je v tomto případě pasé.



DualSIM a výdrž baterie

Baterie má 1 500 mAh, což je ve světě smartphonů podprůměr. Na druhou stranu je zde úspornější hardware, menší displej... Při maximálním ataku (navigace/hry) jste na nule za tři hodiny, v režimu „sem tam hovor, občas mail a příležitostně na web“ jsem se dostal na běžný pracovní den. Řekl bych, že je to takový smartphonový standard, možná lehký podprůměr. Nabití baterie trvá asi dvě hodiny.



Android úplně jinak

Android v podání Microsoftu vypadá zcela jinak, než znáte. Vlastně to, jak znáte Android, v Nokii X jen občas probleskne. Nokia X software platform má pouze dvě plochy, mezi kterými lze donekonečna listovat, obě jsou inspirované Lumiemi.



Achillova pata téhle Google/Microsoft kombinace – aplikace a způsob jejich dostávání do mobilu. Základem je Nokia Store. Jeho sekce pro Android je ale jen dva měsíce stará, a tak v něm logicky není mnoho aplikací. Časem by se to mělo lepšit, ale kvantity Google Play nikdy nedosáhne, některé aplikace tam zkrátka nikdy nebudou. To otevírá dveře pro alternativní způsoby instalace aplikací.



PS: upozorňuji, že některé postupy popsané v této kapitole přímo odporují licenčním podmínkám vývojářů.



Stahujeme .apk

Instalační soubor aplikace pro Android má příponu .apk. Na Google Play a Nokia Storu se s ničím takovým nesetkáte, ale když do jednoho nemůžete a ve druhém požadovaná aplikace není, můžete se pustit do shánění instalátoru jinde.

Pomoct může Google: dejte hledat „jméno aplikace .apk“. Tím ale experimenty teprve začínají – někdy stáhnete snadno, jindy obtížně, nebo také vůbec ne a často vám na paty bude šlapat malware.

Soubor .apk také můžete vytáhnout z jiného smartphonu s Androidem. Způsobů je několik, jednoduché to je třeba přes AirDroid. Do telefonu nainstalujte mobilního klienta, v počítači jděte na adresu web.airdroid.com a obě zařízení propojte (třeba naskenováním QR kódu). Klikněte pak na ikonku Aplikace, vyberte si aplikaci a klikněte na ikonku pro stažení .apk. Tu pak dostaňte do Nokie X (kabelem, mailem, pameťovou kartou) a nainstalujte.



Kompatibilita a bezpečnost

Absence služeb Google v systému také znamená problém s kompatibilitou aplikací. Fungovat nebudou ty, jejichž součástí je Google mapa, jsou svázané s Google Play (nákupy v rámci aplikace), nebo používají googlovský systém notifikací. Nokia uvádí, že fungovat by mělo 75 % aplikací.



Kde by Nokia časem měla získat výhodu oproti Google Play, je bezpečnost. Play má pravidla, ale jejich dodržování se nekontroluje, vadné aplikace se odstraňují až zpětně. Nokia je před vpuštěním na Store kontrolovat bude.



Sežeň si sám



Tedy jak je to s Nokií X, Androidem a aplikacemi? Jde to, dá se zorientovat a nakonec do telefonu dostanete kde co (rozhodně ne všechno). Problém ale je, že tu snahu a čas bude muset investovat každý jeden uživatel. MobilManiak to zvládne, ale své mamince a jiným méně zdatným uživatelům bych cokoliv nad rámec Nokia Storu vysvětloval marně. Na druhou stranu, právě pro tyto nenáročné uživatele je Nokia X určená a zrovna oni si s Nokie Storem vystačí.

Z pohledu zkušeného smartphonisty tu Nokia předvedla krok zpět. Vrátili jsme se do časů Symbianu, kdy se aplikace sháněly po všech čertech. Diskuzní fóra, repozitáře, různé pokusy o obchody, P2P sítě a podobně – přesně toho nepřehledného guláše jsme se zbavili s Apple AppStorem a Google Play. Nokia teď pokoutné způsoby získávání aplikací vrací do hry, spoléhá ale na to, že majitelé Nokie X tuhle potřebu vůbec nepocítí. Bez Google Play a s vlastním app storem si už roky vystačí i Amazon, takže proč by to neměla zvládnout Nokia?



Mapy a navigace Here jsou jedním z argumentů, proč si koupit právě tenhle telefon. Mapy skvělé kvality jsou zdarma pro celý svět, s hlasovou navigací do auta je to ale složitější...



Navigace na přání (s trochou vyčůranosti)



Dříve měly celosvětovou navigaci zdarma jen nejvyšší modely Nokií Lumia, u nižších byl bezplatně jen domovský stát. S updatem na Windows Phone 8.1 ale bude neomezená navigace i pro ty nejlevnější Windows telefony, a tak omezené licence přechází na Android, který teď u Nokie bude hrát roli low-end zařízení. Jinými slovy, navigace bezplatně funguje pouze v jedné zemi. Můžete si ale vybrat ve které, čehož se dá snadno využít/zneužít.



Mapy Here v Nokii X totiž fungují i bez svázání s uživatelským účtem, který by vás usvědčil, že jste Čech/Slovák a s příštím přihlášení vám „násilně“ přidělil navigaci jen pro příslušnou zemi. Nokia to umožnila zřejmě proto, aby registrací neodradila kyberneticky méně zdatné uživatele (pro které je řada X určena především). Vy, kyberneticky zdatnější MobilManiaci, toho můžete využít tak, že před dovolenou telefon vrátíte do továrního nastavení a při spuštění Here map si řeknete o navigaci v jiné zemi, cílové destinaci vaší dovolené.

Pokud na takovou dovolenou pojedete jednou do roka, vašemu telefonu reset prospěje po vícero stránkách. Kdybyste měli proces reinstalace všech aplikací absolvovat častěji, přece jen už se vyplatí investovat o několik stokorun více a koupit třeba i tu nejlevnější Lumii s celosvětovou navigací zdarma.



Smartphone pro neználky

V diskuzích často vidím názor typu „kdyby to mělo lepší procesor, diodu, kvalitnější foťák, víc paměti a jemnější displej…“ Problém je, že jestli Nokia tuhle platformu pojme tak, jak říká, výkonnějšího Androida se nedočkáme. Řada X má vyplnit mezeru mezi „polosmartphony“ Asha a stěžejní řadou Lumia s operačním systémem Windows Phone. Zbytečné jsou i úvahy nad tím, proč Nokia na náš trh nepošle model X+ s o polovinu větší operační pamětí (512 vs. 768 MB). Zkrátka tu máme základní X a tečka.

Nokii X vnímám jako smartphone, srovnával jsem jej s jinými smartphony. Nokia jej bude prodávat především lidem, kterým je jedno, co kupují, případně tomu nerozumí. Popisuji jej pohledem zkušeného uživatele, ale můj názor dost možná nehraje žádnou roli, protože Nokii X si koupí především lidé, kteří na MobilManii nikdy nebyli, takže si tuhle recenzi nepřečetli.

Situaci tomuto modelu paradoxně neusnadní ani podpora dvou SIM karet. To se sice líbí uživatelům, ale zavírá to dveře do nabídky mobilních operátorů, kteří prodávají ve velkém. Budu napjatě sledovat, jak se Nokii X bude na trhu dařit a myslím, že experiment je to i pro Nokii. Najde si řada Nokia X v portfoliu své trvalé místo? Bude to úspěch, nebo propadák? Amazon to s „Androidem bez Googlu“ zvládá, zvládne to i Nokia a Microsoft?



Plusy/minusy

+ cena

+ design

+ pevná konstrukce

+ dualSIM

+ kvalitní mapy a navigace Here

- navigace je zdarma jen v jedné zemi

- mapy jsou sice offline, ale při vyhledávání místa a trasy se neobejdete bez internetu

- rychlost systému

- kompatibilita aplikací

- absence Google Play

- slabý fotoaparát