Recenze odborníků

Huawei Ascend Y530


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Větší a kvalitnější displej hledá těžko konkurenci

Rozměry se oproti modelu Y300 zvětšily, což si vyžádal větší 4,5palcový displej. Telefon je také těžší, 145 gramů je ale stále ještě únosných. 4,5palcový displej na přední straně je oproti Y300 nejen větší, nabídne i o něco lepší rozlišení. HD ale samozřejmě stále nečekejte, máme tu 854 × 480 pixelů.

Po stránce displeje nás ale vzhledem k cenovce dokázal Huawei příjemně překvapit. V dané třídě potěší dobrými pozorovacími úhly, barvy se téměř nemění, což je oproti jiným cenově srovnatelným přístrojům citelné plus. Barvy jsou spíše mdlejší, ale to ničemu nevadí, potěší i dobrý jas, i když vzhledem k výraznějším odleskům budete muset na sluníčku volit správný úhel, abyste si něco přečetli. Vhod přijde automatická regulace jasu, kterou korejská konkurence z Gangnamu často ignoruje, zejména u takto levných telefonů. Zmínit musím také fakt, že kapacitní tlačítka pod displejem jsou podsvětlena.



Stále stejný fotograf amatér

Zadní strana je hodně podobná modelu Y300, fotoaparát je ale méně výrazný. Jeho parametry se nezměnily, opět tu máme 5Mpx snímač s autofocusem a LED diodou a pouze základními funkcemi, nechybí ale panorama nebo možnost vyfocení snímku hlasem.

Kvalita fotografií je opět průměrná až podprůměrná, Y530 žádný velký fotograf nebude a poslouží spíše na momentky v případě, že nic jiného není po ruce. V případě zájmu vám Huawei dokáže nahrát i HD video, nedisponuje ale kontinuálním zaostřováním, pokud tedy v průběhu nahrávání změníte kompozici, musíte na displej ťuknout, aby se záběr znovu zaostřil. Vedle fotoaparátu najdeme poměrně hlasitý a kvalitní reproduktor. I přes jeho umístění se nemusíte obávat utlumení zvuků při položení na stůl, toto má Huawei dobře vyřešeno. Ke konstrukci telefonu nemám výhrady a i přes levnější plasty vše lícuje jak má, nikde nic nevrže a telefon působí fortelným dojmem.



Rychlý a plynulý

Operačním systémem je Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, což sice není nejnovější vydání, v dané třídě to ale není špatný výkon, mnohdy se u nových telefonů setkáváme ještě se 4.2kou nebo starší verzí. Nad systémem najdeme nadstavbu Emotion UI, která je specifická tím, že neobsahuje hlavní menu s nainstalovanými aplikacemi, ale po vzoru iOS jsou veškeré aplikace společně s widgety rozesety po domovských obrazovkách.



Zajímavostí je jednoduchý režim, který se aktivuje v nastavení a místo malých ikonek dostaneme velké dlaždice se základními a nastavenými aplikacemi. Využít to můžete například pro své rodiče za účelem zjednodušení ovládání.

Máme tu rok 2014 a Huawei tak samozřejmě vylepšilo oproti modelu Y300 i výpočetní výkon. Dvoujádrový Qualcomm Snapdragon 200 a grafika Adreno 302 odvádí slušnou práci, Huawei se povedlo telefon i pěkně odladit a při běžném používání budete spokojeni. Animace jsou plynulé, reakce rychlé.



Škoda té RAM

Omezujícím prvkem je paměť RAM, 512 MB je ve spojení s nadstavbou od Huawei pro Android prostě málo. Ostatně podívejte se na video, s jakými omezeními jsme se setkali.

Celkově jde o velmi zajímavý přístroj, který bude téměř jistě opět slavit prodejní úspěchy. Za danou cenovku kolem 3 a půl tisíc se mu těžko hledá schopnější konkurence a pro méně náročné uživatele může být zajímavým kandidátem. Osloví ale i ty, kteří chtějí například schopnější, ale přitom levný telefon pro své ratolesti, které si na něm zahrají i náročnější hry.