Recenze odborníků

Nokia Lumia 930

Windows ve vašem telefonu.


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Základní popis

Samotný popis těla přístroje můžeme bez výrazných problémů zkrátit na minimum. Před námi totiž leží jednoduše zpracovaný kvádřík, kde většinu čelní plochy zaujímá displej doplněný pouze o sluchátko, čočku předního fotoaparátu s rozlišením 1.3 MPix, proximity senzor a senzor intenzity okolního osvětlení. Pod displejem nalezneme trojici notoricky známých senzorových tlačítek operačního systému Windows Phone doplněných ve spodní části o mikrofon. Při pohledu na boky přístroje taktéž nenalezneme nic, čím by se Lumia 930 jakkoliv odlišovala. Levý bok neobsahuje žádný ovládací prvek a pravý nabídne klasickou kombinaci dvoutlačítka ovládání hlasitosti, tlačítka pro vypnutí/zapnutí/probuzení telefonu a ve spodní části mechanickou dvoupolohovou spoušt fotoaparátu. Na horní hraně uprostřed se nachází klasický 3.5 mm jack pro připojení sluchátek a nalevo od něj šuplíček pro nanoSIM kartu. Na spodní hraně se nachází otvor pro microUSB určený pro nabíjení a datovou komunikaci. Zadní strana je rovněž provedena jednoduše, dalo by se říci až minimalisticky, ostatně jako celé tělo telefonu. Hlavním prvkem, který si zde říká o pozornost, je jednoznačně fotoaparát, který se pyšní označením PureView z dílny Carl Zeiss a rozlišením 20.7 MPx. Ten je doplněn dvojitým LED bleskem pro pořizování fotografií/videí ve tmě. Ve spodní části vpravo pak ještě nalezneme hlasitý reproduktor a logem výrobce uprostřed zadní strany je popis těla zařízení úplný.



Pokud jste hledali v popisu těla telefonu slot na paměťovou kartu, bohužel vás musím zklamat. Nokia totiž dodává Lumii 930 bez možnosti rozšíření paměti pomocí paměťových karet, ač samotný OS právě s paměťovkami umí verzi od verze pracovat stále lépe. K dispozici je tedy "pouze" 32 GB vnitřní paměti. Třeba se ale časem dočkáme verze s větší kapacitou, podobně jako tomu bylo v případě Lumií 925 a 1020. Osobně bych slot pro microSD kartu rozhodně uvítal, ale už u současné devětsetdvacítky jsem s velikostí interního úložiště nijak zásadně nebojoval. Multimédia přesouvám do cloudu, což ale samozřejmě není tak pohodlné.



Design

Lumii 930 jsem měl možnost nejdříve krátce otestovat v černé variantě. Nejednalo se však o finální kus z pohledu hardwaru ani softwaru. Aktuálně testovaný finální model, který i nyní používám, je již v elegantní bílé barvě. Bílá jsou však v tomto případě pouze záda. Celý přední díl je vyveden v černé se stříbrným rámečkem kolem celého těla telefonu. Pokud bych měl hodnotit rozdíl mezi oběma barevnými verzemi, černá byla subjektivně velice konzervativní a dalo by se říci, že skoro až nudná a nezajímavá. Design přístroje byl jakoby "utopený". Bílá verze je na tom o poznání lépe, ale stále ani zdaleka nedosahuje originality a atraktivity zbylých dvou barevných variant - oranžové a zelené. V této souvislosti považuji za poměrně smutný fakt, že Nokia upustila od žluté, která by pro mě byla taktéž velice lákavá.



Dílenské zpracování

Co se kvality těla smartphonu týče, výrobce opět odvedl skvělou práci. Dílenské zpracování bych se nebál označit za téměř dokonalé. Subjektivně jde o nádherný kus hardwaru s poměrně výrazným osobitým designem, který se zcela zásadně liší od většiny plastových zařízení s Androidem, a to včetně high-endové kategorie. Některým lidem v mém okolí design testovaného kousku připomněl poslední iPhony s kovovým rámečkem kolem těla přístroje.



Lumia 930 je vyrobena z hodnotných materiálů a oproti takovému Samsungu Galaxy S5 působí velmi bytelně a navrch přidává i prémiový vzhled. Velmi dobrému a jistému pocitu z telefonu v ruce nahrává i (subjektivně) ideální poměr velikosti a hmotnosti zařízení. Dalo by se říci, že není ani lehké, ani těžké, zkrátka tak akorát, v řeči čísel 167 gramů. Osobně mi nevyhovuje příliš nízká hmotnost např. u posledních iPhonů - zařízení jsou jednoduše až příliš lehká, z čehož nemám dobrý pocit. Oproti Lumii 1520 je devětsettřicítka naopak krásně „malá“ (lépe řečeno kompaktní), což je vzhledem k velikosti displeje, který je menší „jen“ o palec, velice zajímavé.



Displej

Devětsetřicítka je co do velikosti velice podobná rozměrům starší sestry, o půl palce však povyrostla úhlopříčka (5“) a zvýšilo se také rozlišení (FullHD - 1920 x 1080 px). Displej, spadající do kategorie AMOLED, nabízí dokonalé zobrazení černé, skvělou odezvu na dotek, zvýšenou citlivost (možnost ovládat telefon v rukavicích apod.) a zaoblené krycí sklo, které kromě toho, že skvěle doplňuje celkově povedený vzhled přístroje, i poměrně výrazně zlepšuje práci s telefonem. Rovněž okraje okolo displeje směrem ke stranám přístroje se oproti předchůdcům poměrně výrazně zúžily. Většinu přední strany smartphonu tak nyní opravdu tvoří pouze displej.



Když už jsme v předchozí kapitole narazili na větší stájovou sestru, spousta uživatelů Lumie 1520 si stěžovala na absenci optimalizace jak samotného operačního systému (což s příchodem WP8.1 již neplatí), tak aplikací pro takto rozměrné displeje. Dobrou zprávou tedy je, že na pětipalcovém displeji Lumie 930 jsem si nad tímto ani jednou nepozastavil.



Baterie a výdrž

Zmínil jsem bezdrátové dobíjení (funguje skvěle) a s ním přímo souvisí i výdrž baterie. Lumia 930 disponuje napevno vestavěnou baterií o kapacitě 2.420 mAh, která v reálném provozu vydrží okolo 1,5 dne. Porovnávání délky výdrže je sice mezi uživateli velice populární, ale příliš přesnou informaci pro potenciálního zájemce nepřinese. Pro představu ale uvedu funkce, které nejčastěji používám. V podstatě se dá říci, že přístroj je během dne velice vytížený. Uskutečním značné množství hovorů a SMS, připojeny mám 2 e-mailové schránky s push notifikacemi, často se pohybuji na LTE/HSPA sítích, kde celkový měsíční provoz na mobilních datech dělá zhruba 10 GB, wi-fi nepoužívám (maximálně si z telefonu vytvořím hotspot pro svou další elektroniku). Potrpím si také na využívání sociálních sítí (zejména Twitteru), streamuji hudbu přes Youradio, surfuji na internetu a fotím. Vzhledem k tomu, že přístroj skutečně nešetřím a snažím se jej maximálně využívat, hodnotím výdrž baterie jako velmi nadprůměrnou.



Sítě

Lumia 930 je připravena operovat ve všech myslitelných mobilních datových sítích, maximální teoreticky dostupná rychlost je 150/50 Mbps na LTE (terminál Cat4), citlivost na signál je překvapivě (s ohledem na hliníkový rám) velmi dobrá. Přítomny jsou samozřejmě i další bezdrátové technologie jako např. GPS (s velice rychlým fixem pozice, k dispozici i GLONASS), NFC, Bluetooth ve verzi 4.0 LE, Wi-Fi ve všech myslitelných specifikacích.



Multimédia

Silnou stránkou Lumie 930 jsou i multimédia - vestavěný 20 MPx fotoaparát podává excelentní výsledky jak v případě focení, tak i natáčení videa. Dle všeho se jedná o stejný modul, jaký Nokia již použila v případě Lumie 1520, která v oblasti fotografování výrazně vyčnívala (nepočítáme-li tedy zrovna "speciální" Lumii 1020). Na kvalitu produkovaných fotografií a videí nemůžu říct jediné křivé slovo, už výstupy z mé současné Lumie 920 hodnotím jako velice kvalitní, zde je vše zase o stupeň výše.



Software

Devětsettřicítka je po Lumii 630/635 druhým smartphonem z finské (nebo teď už správně redmondské) stáje, který přichází na trh s aktuální verzí OS Windows Phone 8.1. Oproti poslední dostupné vývojářské verzi, kterou mám na své Lumii 920, je číselné označení systému o něco nižší (8.10.12397.895 u 920ky vs. 8.10.12393.890 u 930ky), nicméně žádné významnější rozdíly jsem nepozoroval (snad až na šipky nad úrovní signálu u mobilní sítě a wi-fi v případě aktivních datových přenosů).



V základu je přístroj také vybaven aktualizací od výrobce v podobně Nokia Cyan, která prozatím není součástí vývojářské verze WP8.1 pro současné přístroje. Tato aktualizace se zaměřuje zejména na pořizování fotografií a videí. Například zlepšuje výsledky za slabého osvětlení, přidává kontinuální autofocus, podporu SensorCore apod.



Závěr

Nokia Lumia 930 je velice povedený telefon, který má rozhodně velkou šanci na úspěch. Nabízí atraktivní design, výborné hardwarové zpracování a odladěný operační systém, který vám bude pomocníkem nejen v práci, ale také při zábavě.



Nokii se podařilo do ještě relativně kompaktního těla vměstnat kvalitní 5 palcový displej a všechny nejmodernější funkce (špičkový fotoaparát, bezdrátové nabíjení apod.), které náročný uživatel vyžaduje. Osobně právě tento rozměr považuji za téměř ideální a hlavně efektivní, protože stále ještě umožňuje ovládání jednou rukou a nabízí dostatečnou ergonomii bez zbytečných kompromisů.



Na Lumii 930 budu až překvapivě obtížně hledat nějaké zásadní nedostatky. Pro některé náročné uživatele může být drobným omezením kapacita vnitřní paměti bez možnosti rozšíření paměťovými kartami a případně absence tolik oblíbeného Glance Screenu, tedy zobrazení informací na vypnutém displeji.