Recenze odborníků

Nokia Lumia 630 Dual SIM

Nekompromisní výkon


Nokie Lumia 630 byla prezentována jako nástupce modelu Lumia 620, což se může zdát chybou, protože v celé řadě parametrů je horší než ona. Mimo jiné ji chybí přisvětlovací LED dioda u fotoaparátu, přední kamera nebo NFC. Vzhledem k parametrům by se dalo říct, že se jedná spíše o nástupce nejnižší Lumie 520 a místo šestky na začátku by měla být spíše pětka. Pokud na ní budeme nahlížet optikou Lumie 520 má novinka rozhodně co nabídnout. Jde o telefon nižší střední třídy se zajímavou cenou a svižným systémem. Obstojí ale proti levným Androidům?



U Nokie jsme byli i zvyklí, že u svých Lumií vždy přestřelila cenu, za kterou se začaly prodávat na trhu. Proto jsme byli v tomto ohledu příjemně překvapeni tím, že u varianty na jednu SIM byla nasazena cena 3 990 Kč, což je o 1 100 Kč více, než kolik stojí Lumia 520 a třeba o 800 Kč méně než kolik stojí větší Lumia 625. Za verzi Dual SIM si stejně jako za Lumii 635 s LTE proti verzi na jednu SIM připlatíte pouhých 200 Kč. My jsme měli na test k dispozici Lumii 630 Dual ve výrazném oranžovém provedení. Přesvědčila nás o svých kvalitách?



Design a zpracování: ostře řezané rysy

Přestože Lumia 630 dostala do vínku větší 4,5" displej zachovala si kompaktnost. S rozměry 129,5 × 66,7 × 9,2 milimetrů je jen nepatrně větší než čtyřpalcová Lumia 520 (119,9 × 64 × 9,9 mm). Ručička hmotnosti se pak zastavila na 134 gramech, což je o 10 gramů více. Nebudete tedy mít problém telefon nosit ani v kapse džínů nebo kapse u košile.



Svým vzhledem a zejména barvami Lumia 630 své kořeny nezapře. Na rozdíl od zaoblení Lumií 620 a 625 však tvořený zkosený kvádr s ostrými hranami, který se směrem k zádům zužuje, díky čemuž padne dobře do ruky



Konzervativnější uživatelé sáhnou pravděpodobně spíše po černé nebo bílé, byť třeba v černé barvě telefon tak nevynikne. Ti odvážnější a zejména mladší uživatelé však sáhnou po žluté, zelené nebo zářivě oranžové. S tou poslední, budete středem pozornosti v každé společnosti.



Nutno však dodat, že kryt, který je vyrobený z matného polykarbonátu, díky čemuž na něm neulpívají otisky, tvoří opět jakousi vaničku, jež zahrnuje i boky s tlačítky, takže je možné, když se vám omrzí, vyměnit ho za jiný. Celkové konstrukční zpracování je přitom opět na skutečně vysoké úrovni. Nikde nic nevrže a vše lícuje na jedničku.



Nokia u nových modelů výrazně očesala hardwarová tlačítka. Za vypuštění trojice senzorových tlačítek nicméně může sám Microsoft a jeho Windows Phone 8.1, který už podporuje virtuální tlačítka a Nokia toho hned využila. Co však má Nokia na triku je vypuštění hardwarové spouště fotoaparátu, která byla až dosud velkou konkurenční výhodou Lumií. Podle nové strategie by jí měly být do budoucna vybaveny pouze modely s fotoaparátem PureView. Nicméně pokud si přidáte do centra akcí zástupce fotoaparátu, bude ho moci spouště téměř tak rychle jako podržením spouště.



Jedinými hardwarovými tlačítky na telefonu, tak zůstaly vypínač a podlouhlý regulátor hlasitosti, které mají stejnou barvu, jako kryt, a našly své místo na pravém boku. Na spodní straně telefonu je vycentrovaný microUSB konektor, 3,5mm jack pro připojení sluchátek je vlevo na horní straně. Zadní stranu telefonu zdobí kromě loga Nokie pouze čočka fotoaparátu bez přisvětlovací diody a dole drobný kulatý otvor hlasitého reproduktoru.



Hardware: opět pouze 512 MB

Po hardwarové stránce dostala Lumia 630 čtyřjádrový Snapdragon 400 taktovaný na 1,2 GHz, s grafickým čipem Adreno 305. Škoda jen, že Nokia v telefonu použila pouze 512 MB RAM. Systém Windows Phone je nicméně známý svou dokonalou odladěností, s níž plynule běží i na slabém hardwaru a 512 MB je pro něj dostatečná hodnota. Nicméně některé náročnější aplikace a zejména 3D hry však vyžadují pro svůj chod alespoň 1 GB. Do telefonu jsem si zkusil nainstalovat Temple Run 2 a Asphalt 8: Airborne. Obě hry fungovaly zcela bez problémů.



V Benchmarku AnTuTu získala Lumia 630 11 183 bodů, což je velmi dobrý výsledek. Například šestipalcová Lumia 1320, která má starší dvoujádro Snapdragon S4, byť s vyšším taktem a 1 GB RAM, měla ve stejném benchmarku 15 463 bodů.



Interní paměť má velikost 8 GB, ze kterých máte uživatelsky k dispozici 3,86 GB. Nechybí ani slot paměťových karet microSD, které jsou podporovány až do kapacity 128 GB. Kromě multimediálního obsahu a map, je nyní nově možné díky Windows Phone 8.1 nastavit paměťovou kartu jako výchozí i pro instalování aplikací a také přesouvat i již nainstalované aplikace, takže vás problém s nedostatkem místa pravděpodobně nikdy nebude trápit.



Baterie a výdrž: i s Dual SIM zaslouží pochvalu

Lumia 630 je vybavena Li-Ion baterií s poměrně vysokou kapacitou 1 830 mAh, která slibuje papírově pohotovostní dobu 27 dní a dobu hovoru 984 minut přes 2G a 786 minut přes 3G sítě. Co skutečně potěší je fakt, že baterie není pevně zabudovaná do těla telefonu, ale je možné jí jednoduše po sejmutí krytu vyměnit.



Přestože jsme měli k dispozici Dual SIM verzi, která má díky svým dvěma SIM na příjmu logicky vyšší spotřebu než telefony na jednu SIM, byli jsme u reálné výdrže skutečně mile překvapeni. Při méně intenzivním používání, které nicméně stále zahrnovalo synchronizaci přes mobilní data a Wi.Fi, jsem neměl problém dostat se i na tři a půl dne výdrže s jednou SIM, ale i se dvěma SIM to nebylo o mnoho méně a hranici tří dní jsem atakoval. Ani při intenzivnějším používání jsem mohl nabíjet obden a nemusíte se tak bát, že by vás nechal telefon uprostřed dne bez energie. Minimálně do večera vám vydrží i při velmi silném provozu. Nokia si za výdrž zaslouží jedničku. Na trhu naleznete jen málo telefonů s lepší výdrží.



Provedl jsem také standardizovaný test výdrže. Během tohoto testu byla Lumia 630 přihlášena do sítě a připojena k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených sluchátkách. Telefon se vypnul po 7 hodinách a 19 minutách, což je velmi dobrý výsledek. Pokud to srovnáme s dalšími nižšími Lumiemi, tak 520 vydržela pouze 2 hodiny 49 minut, Lumia 620 se vypnula po 3 hodinách 49 minutách, 720 vydržela 4 hodiny 16 minut a nejlepší byla Lumia 625 s výdrží 5 hodin 50 minut. Navzdory podpoře funkce Dual SIM tak nová Lumia 630 všechny strčila do kapsy.



V testu nabíjení se Lumia 630 nabila za hodinu na 52 procent. Na 80 procent kapacity to pak trvalo 1 hodinu a 37 minut a plný stav hlásil telefon za 2 hodiny 11 minut.



Displej: 4,5" IPS

Když nepočítáme Lumii 625, tak Lumia 630 nabízí největší úhlopříčku z levnějších Nokií s Windows Phone. Na úhlopříčce 4,5 palce však dostala rozlišení pouze 854 × 480 pixelů. To odpovídá tradičnímu rozlišení 800 × 480 pixelů, přičemž oněch 54 pixelů navíc na výšku reprezentuje virtuální tlačítka. Hustota displeje činí 221 ppi a v praxi tak nebudete mít problém s hrubějším rastrem. Objevit ho můžete pouze při zevrubnějším zkoumání.



Rozhodně však potěší, že Nokia ve snaze srazit cenu nesáhla po TFT TN, ale použila IPS panel s technologií ClearBlack. Displej nabídne opravdu přirozeně vypadající barvy s širokými pozorovacími úhly a celkově velmi dobrým zobrazením. V dané třídě patří určitě k tomu vůbec nejlepšímu. Potěší rovněž odolné sklo Gorilla Glass 3.



Někde se však šetřit muselo, takže jas můžete upravovat pouze manuálně. Přes centrum akcí máte nastavení ve třech stupních, ale pokud půjdete hlouběji do nastavení zobrazení, můžete si profily jasu nastavit podle svých preferencí. Displej je nicméně čitelný na přímém slunci i na střední úroveň jasu.



Senzor okolního osvětlení však není jediný, který se rozhodla Nokia vypustit. Z tradiční sestavy senzorů zbyl Lumii 630 pouze akcelerometr a v telefonu tak chybí i proximity senzor, tedy senzor blízkosti, který zajišťuje, že když při zvednutí hovoru přiložíte telefon k uchu, vypne se displej, a vy tak nechtěně nestisknete nějaké tlačítko. Chybějící proximity senzor vám ale ve skutečnosti vůbec chybět nebude. Místo toho displej dokáže detekovat velké objekty v horní části displeje a zamkne se. Novinka funguje zcela spolehlivě a nesetkal jsem se při telefonování s jediným zádrhelem.



Daleko větší škoda je, že displej stejně jako například Lumia 520 nebo nová Lumia 930 postrádá praktickou funkci Glance Screen, která na zamknutém displeji zobrazovala základní informace, jako jsou hodiny nebo signalizace nabíjení a notifikace.



Zvuk: na sluchátka již nezbyly peníze

Po zvukové stránce mohu k Lumii 630 říci, že hraje na svou cenu vcelku slušně. Zvuk nepostrádá náznaky basů a je čistý. Rovněž je i dostatečně hlasitý a to i přes hlasitý reproduktor. Ten nicméně trpí díky svému umístění vzadu při položení telefonu na měkkou podložku zkreslením. Co se týče sluchátek, tak vše závisí na tom, jak kvalitní sluchátka použijete. V každém případě se však musíte spolehnout pouze na svá vlastní sluchátka, protože Nokia k telefonu žádná nepřibalila. Mimo to telefon postrádá i jakékoliv vylepšení zvuku včetně ekvalizéru.



Uživatelské prostředí: nový Windows Phone 8.1 přinesl řadu novinek

Nokia Lumia 630 běží na novém operačním systému Windows Phone 8.1, který jsme podrobně představili v souhrnném článku. Nový operační systém přináší celou řadu novinek a nejedná se pouze o podporu virtuálních tlačítek.



Jednou z největších novinek je notifikační lišta, po které uživatelé již dlouho volali. Nazývá se centrum akcí a dostanete se do něj klasicky tahem prstu od horního okraje displeje. Sdružují se zde nejen všechny notifikace, ale v horní části je čtveřice tlačítek rychlých voleb. U Lumie 630 jsou zde standardně nastaveny Wi-Fi, Bluetooth, fotoaparát a úroveň jasu, ale položek funkcí, které si zde můžete nastavit je hned deset. Bohužel však mezi nimi chybí nastavení mobilních dat, proti čemuž se ze strany uživatelů zvedla vlna nevole, ale snad se Microsoft poučí a v budoucnu jej sem doplní. Pod tímto pásem je pak zkratka pro rychlý přístup do nastavení.



Notifikace fungují obdobně jako u Androidu a více notifikací jedné aplikace se sdružuje do bloku, můžete vymazat ze seznamu buď všechny najednou, nebo jednotlivé notifikace a bloky notifikací tahem prstu zleva doprava. Vyzdvihl bych u notifikací, že v nastavení centra akcí je možné u jednotlivých aplikací nastavit vlastní zvuky a to i v případě, že to sama aplikace neumožňuje.



Telefon se zapíná dlouhým stiskem tlačítka na pravém boku. Krátkým stiskem se pak telefon odemyká a zamyká. Na zamykací obrazovce, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Ve Windows Phone 8.1 by sice měla být nasazena inovovaná zamykací obrazovka, která nabídne nový vzhled i funkce, ale zde ještě k dispozici není a měla by se objevit v některé z dalších aktualizací.



Na zamykací obrazovce si můžete vybrat svou vlastní tapetu, ale mohou se zde například střídat i obrázky z Bingu nebo můžete využít další aplikace, které podporují funkci zamykací obrazovky pro zobrazování například předpovědi počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat. Bohužel, jak již bylo zmíněno, u displeje, to co Lumie postrádá je funkce Glance Screen (rychlý přehled), která na zhasnuté obrazovce zobrazuje hodiny a notifikace.



Domácí obrazovka v základu přichází s rozvržením, kdy se na šířku vejde jedna velká dlaždice nebo dvě střední, případně čtyři malé. Loni však se šestipalcovými modely Lumia 1320 a 1520, pro které bylo toto rozložení málo, přišel další sloupec středních ikon. Díky tomu se na úvodní obrazovku vejde víc dlaždic bez nutnosti scrollování, což zvyšuje uživatelský komfort. Původně tento sloupec měl být omezen pouze na přístroje s úhlopříčkou od 5 palců. Microsoft nicméně toto rozhodnutí přehodnotil, a nabídl ho pro všechny modely. Přepínat mezi oběma rozloženími můžete v nastavení. Nutno říci, že na 4,5 palce, kterými Lumia 630 disponuje, další sloupec ikon stále ještě vypadá použitelně i s velkými prsty.



Windows Phone 8.1 přinesl nové možnosti personalizace. Již nejste omezeni pouze na různé barvy a odstíny dlaždic a na černé a bílé pozadí. Můžete použít libovolný obrázek jako tapetu. Tapeta přitom funguje na principu paralaxy. To znamená, že zůstává stabilní a přes ni se pohybují průhledné dlaždice. Samozřejmě, že aplikace musí tuto funkci u dlaždic podporovat. Je přitom k nevíře, že neprůhledné jsou dlaždice i některých aplikací od Microsoftu a to i u těch systémových. Zmínit může například hub hry, hudební přehrávač, ale i Skype, Office a další.



Do menu se dostanete tahem prstu zprava doleva. Menu je stále řazeno pouze podle abecedy a navíc se v něm nově zobrazují i všechny hry, které byly ve Windows Phone skryty v hubu Hry. Alespoň, že se při větším počtu nainstalovaných aplikací dojde k automatickému rozdělení do bloků podle počátečních písmen. Když pak kliknete na libovolné písmeno, objeví se mřížka obsahující pouze ta písmena, jimiž nainstalované aplikace začínají. Když na některé z nich kliknete, tak se k němu rovnou přesunete. Samozřejmě, že nechybí ani hledání pomocí lupy.



Kontextová nabídka u jednotlivých aplikací v menu se vyvolá delším stiskem jejich názvu. V této nabídce pak můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat.



Do seznamu naposledy spuštěných aplikací se dostanete delším podržením tlačítka „zpět“ . Mezi naposledy spuštěnými aplikacemi můžete jednoduše tahem prstu listovat a kliknutím na náhled je spouštět. Zároveň je však můžete kliknutím na křížek v pravém horním rohu nebo tahem shora dolů uzavírat.



Některé aplikace nabízí rovněž funkci fast-resume, což znamená, že když uzavřenou aplikaci znovu spustíte z dlaždice, tak se spustí na místě, kde jste naposledy skončili a nenačítá se úplně znovu. Týká se to například aplikace Facebook, Twitter, WhatsApp a dalších aplikací pro IM.



Multimediální funkce: místo hubu samostatné aplikace

Hub Fotky ve Windows Phone 8.1 prošel radikální proměnou, která ho zjednodušila a zpřehlednila. Místo rozcestníku k hlavním složkám se nyní na úvodní stránce zobrazují všechny fotografie přehledně rozřříděné podle data pořízení. Dalšími stránkami, na které se dostanete tahem do stran, jsou již jen alba a oblíbené. Na stránce s alby jsou až na konci i zástupci online alb na Facebooku, na rozdíl od Windows Phone 8 však pouze vlastní, a OneDrive.



Neméně radikální změnou prošly i přehrávače hudby a videa. Microsoft zrušil hub „Hudba+videa“ a udělal z nich samostatné aplikace, díky čemuž se dočkají častějších aktualizací. Přehrávač hudby si poradí s formáty MP4, AAC, MP3, M4A, WMA, 3G2, AMR, 3GP, ASF. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Součástí je i internetové rádio, které je však dostupné pouze pro přihlášené předplatitele. Jako samostatní aplikace je pak zde i FM rádio s RDS, pokud by vám vlastní hudba nestačila.



Videopřehrávač přehraje video ve formátech 3G2, 3GP, MP4, WMV, AVI, M4V, MOV a problémy mu nedělá ani FullHD video. Je přitom propojený stejně jako hudební přehrávač se službou Xbox. Zajímavé je, že by podle nastavení videa měl podporovat titulky, ale položka na zapnutí titulků byla v menu vyšedlá a neaktivní, i když spolu s videem byly v telefonu titulky ve formátech srt i sub.



Fotoaparát: pět megapixelů bez LED diody

Nokia Lumia 630 si musí vystačit s pětimegapixelovým fotoaparátem, který nepostrádá autofokus a nabízí solidní objektiv se světelností f/2,4. O to víc proto zamrzí, že ho výrobce ochudil o přisvětlovací LED diodu. Stejně tak bohužel chybí i přední kamera, kterou byste využili například na videohovory přes Skype nebo na stále populárnější autoportréty tzv. selfie.



Po obrazové kvalitě bych Lumii 630 zařadil za dobrých světelných podmínek mezi standard střední třídy, jenž produkuje povedené fotografie, které sice nedosahují kvalit dražších modelů, ale rozhodně neurazí. S ubývajícím světlem však jejich kvalita upadá. Fotoaparát se sice snaží nedostatek světla kompenzovat, ale přesto přibývá šumu, barevné plochy se slévají a mizí detaily.



Kromě statických snímků zvládá zadní fotoaparát nahrávat i video v rozlišení 1 280 × 720 pixelů s 30 snímky za sekundu. Také video je za dobrý světelných podmínek hezky čisté a plynulé, ale s klesajícím světlem přibývá šumu.



Telefonní funkce: chybí integrace Facebooku

Při telefonování jsem nezaznamenal s telefonem žádné problém. Jak již jsem zmínil v hardwaru, obavy z chybějícího proximity senzoru se nepotvrdily. Přenášený hlas je čistý a postrádá zkreslení. Ve všech případech jsem rozuměl protistraně a ona rozuměla mně. Platí to i pro telefonování s hlasovým odposlechem. S tímto telefonem nicméně nevyužijete další z novinek Windows Phone 8.1, kterou je přepnutí hlasového hovoru na videohovor přes Skype. Jednoduše proto, že nemá žádnou přední kameru.



Kontakty jsou, jak jsme z Windows Phone zvyklí, sdruženy i ve Windows Phone 8.1 v hubu Lidé, kde kromě informací o kontaktech najdete i aktualizace ze sociálních sítí, které se zobrazují jako první když hub otevřete. Zvláštní situace však nastala u integrace Facebooku, která byla v této verzi odstraněna. Aktualizace zde mohou být stále zobrazeny, ale musíte hub nejprve propojit s aplikací Facebook. U Twitteru a LinkedIn přitom zůstalo vše při starém. Když kliknete na příspěvek na Facebooku otevře se v jeho aplikaci, která však není úplně nejrychlejší.



V případě, že je konkrétní kontakt přítomen ve více účtech, jednoduše je sloučíte dohromady. U zobrazování aktualizací přitom nechybí ani filtrování, které využijete například v případě, že sledujete na Twitteru velké množství účtů. Ty si tak můžete odfiltrovat ze seznamu kontaktů, ale jejich aktualizace se budou přitom nadále zobrazovat. Můžete si rovněž zobrazit i pouze kontakty, které mají vyplněné telefonní číslo.



U kontaktů můžete rovněž vyplnit podrobné informace včetně narozenin, výročí, partnera(ky), dětí nebo čísla kanceláře. Vybrat si rovněž můžete fotografii, ze kteréhokoli připojeného účtu nebo nahrát úplně novou. K jednotlivým kontaktů si můžete přiřadit i vlastní zvonění a vlastní zvuk SMS zpráv.



Funkce Dual SIM: 3G na obou SIM

V Číně a Asii jsou mezi zákazníky populární telefony s funkcí Dual SIM. Na Androidu existuje široká nabídka těchto modelů, ale na platformě Windows Phone tato možnost dosud chyběla a teprve ve Windows Phone 8.1 přibyla podpora Dual SIM. Nokia Lumia 630 Dual je tak v tomto ohledu první vlaštovkou a další telefony by měly následovat.



Potěší, že na rozdíl od většiny Dual SIM smartphonů Nokia nabízí rychlá 3G data s oběma SIM kartami a neomezuje je pouze na primární slot. Kterou chcete použít pro mobilní data, si jednoduše vyberete ze seznamu v nastavení sítí. Telefon samozřejmě můžete používat i jen s jednou SIM kartou.



Možnosti Dual SIM jsou jiné než v Androidu. V základu máte oddělené seznamy volání a zpráv pro obě čísla. Můžete si je však sloučit, což se mi jeví jako praktičtější. Mezi čísly se pak přepíná pomocí drobných barevných čtverečků a ve výpisu volání je to pak odlišeno nejen názvem operátora, ale i barevně.



V případě zpráv se konverzace nerozdělují podle operátora, ale řadí se do jedné s tím, že je to opět barevně odlišeno a navíc je u každé uvedeno, přes kterého šla operátora. Samozřejmě, pokud z jedné SIM karty telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.



Zprávy: swype v české klávesnici chybí

Druhým hlavním hubem jsou „Zprávy“, kde naleznete SMS a MMS. Stejně jako kontakty přišel i tento hub o integraci Facebooku a chat tak zde bohužel chybí, protože Facebook prosazuje svou vlastní aplikaci Messenger. Chat sice nebyl úplně dokonalý. Sám se odpojoval a zprávy do něj chodily se zpožděním a v některých případech dokonce vůbec. Na druhou stranu byl skutečně rychlý, což se o aplikaci Messenger říci nedá.



Doručené zprávy se řadí do konverzací bez ohledu na to, zda se jedná o SMS či MMS. Microsoft však ani ve Windows Phone 8.1 neodstranil jednu z věcí, která většině uživatelů vadí a tím jsou doručenky, které se řadí do své samostatné konverzace.



Součástí hubu Zprávy nejsou emaily. Vlastní aplikaci má Outlook i ostatní poskytovatelé emailu. Kromě odlišné ikony však vypadají stejně. Každá emailová schránka vytváří samostatnou položku v menu, takže můžete oddělit například soukromé emaily od pracovních, ale už vytvořené schránky můžete i sloučit.



Stále zůstává jistá nekonzistentnost ve vzhledu emailových schránek. Zatímco výpis emailů můžete mít buď černý s bílým písmem, nebo bílý s černým písmem, a zapadá tak do celkového barevného schématu telefonu, rozkliklý email je vždy na bílém podkladě, což může působit rušivě. Stejně tak je zde i nadále nepříliš pohodlná práce s přílohami. Do emailu můžete přímo vložit pouze obrázek. Jiné typy souborů se dají vkládat pouze oklikou přes sdílení v konkrétních aplikacích.



Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Proti předchozímu, takřka dokonalému, slovníku ve Windows Phone 8 ten, který je ve Windows Phone 8.1 není příliš dobrý a ne vždy spolehlivě doplňuje. Problémy mu dělají především slova, kde je více písmen s diakritikou. Microsoft nicméně o tomto problému ví a pracuje na jeho odstranění. Stejně tak bychom ocenili, kdyby i na české klávesnici bylo možné zadávat text metodou swype. Pokud jí chcete používat, můžete si sice přidat anglickou klávesnici, ale ta zase postrádá český slovník.



Organizační funkce: část chyb kalendáře byla odstraněna

Až do Windows Phone 8 jsme měli ke kalendáři ve Windows Phone výtky, neboť se již od počátku potýkal s řadou chyb a nelogičností, jako je například plýtvání místa na největší dlaždici, chybějící týdenní náhled nebo to, že v měsíčním náhledu se nezobrazují naplánované události. U Windows Phone 8.1 je řada těchto chyb napravena.



V současnosti, tak máte denní, týdenní, měsíční a roční náhled, samotnou agendu a seznam událostí. V týdenním náhledu se může u jednotlivých dní zobrazovat i počasí a v pravém dolním rohu měsíční kalendář. V měsíčním náhledu, se po kliknutí na den otevře náhled aplikací.



Dalo by se však říci, že snaha Microsoftu vylepšit kalendář skončila na půli cesty, protože dlaždice i nadále plýtvají zbytečně místem. Pokud vám to vadí, můžete si ze Store stáhnout celou řadu alternativ, které budou lépe vyhovovat vašim potřebám. Namátkou můžeme například zmínit Cal, Week View 8, AppoinTile a další. Některé jsou však placené.



Silnou stránkou všech smartphonů na platformě Windows Phone a tedy i Lumie 630 je kancelářský balík, u něhož se naplno ukazuje hlavní síla Microsoftu. Aplikace Office si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Nejedná se přitom o pouhý prohlížeč, ale dokumenty můžete i editovat nebo vytvářet nové. Nechybí však ani kvalitní integrace úložiště OneDrive, do kterého se dokumenty mohou přímo z telefonu ukládat.



Silnou stránkou je i správa dokumentů. Ty si můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na OneDrive, ve kterém si můžete soubory rovnou otevřít.



Z dalších organizačních funkcí pak stojí za zmínku poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve OneDrive, prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis nebo kalkulačka. Oficiální správce souborů, který Microsoft vydal na konci května si můžete doinstalovat ze Store. Navíc již existuje i několik alternativ.



Navigace: GPS, GLONASS i čínské BeiDou

Podobně, jako další Lumie se ani Lumia 630 nespoléhá pouze na americký systém satelitní navigace GPS, ale přidává i konkurenční ruský GLONASS a dokonce i čínský navigační systém BeiDou. Díky tomu a dalším funkcím zpřesnění polohy přes A-GPS a Wi-Fi má za následek, že zafixování polohy trvá v řádu sekund a telefon polohu drží i v místech s horším výhledem na oblohu a navíc mnohem přesněji, než by to dokázalo samotný GPS čip. Samozřejmě, že v naší zeměpisné poloze BeiDou nevyužijete.



Škoda jen, že ve výbavě chybí elektronický kompas. Na druhou stranu zajímavou součástí výbavy je SensorCore, což je sada nízkoenergetických senzorů, které zaznamenávají fitness aktivity, a to i když je telefon vypnutý. Tato funkce však musí být implementovaná do fitness aplikací. První z nich je Zdraví a fitness Bing od Microsoftu.



Co se týče navigačních aplikací, tak kromě map Here, máte k dispozici Here Drive+, která nabízí off-line navigování celosvětově. Navigace je přitom skutečně velmi kvalitní. Tohle Nokia umí. O něco hůře použitelná v našich podmínkách je aplikace Here Transit pro navigaci v MHD, která vám poslouží spíše jen pro hrubou orientaci.



Datové funkce a internet: inteligentní Wi-Fi a nový IE 11

Nokia Lumia 630 nabízí kromě obligátního GPRS a EDGE rychlá mobilní data přes HSDPA s maximální rychlostí 21,1 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s. Z dalších možností připojení nemůže chybět Wi-Fi, které je ve verzích Wi-Fi 802.11 b/g/n. Citlivost Wi-Fi je na dobré úrovni a ve spojení s funkcí Inteligentní Wi-Fi, která je novinkou ve Windows Phone 8.1 se jedná o kvalitní nástroj, jak ušetřit svá mobilní data. Inteligentní Wi-Fi automaticky připojuje k otevřeným Wi-Fi, které pozná. Dokáže automaticky přijmout podmínky použití Wi-Fi sítě jménem uživatele a poskytnut další informace, pokud je sítě vyžadují. Zajímavou funkcí je i sdílení přístupu k Wi-Fi sítím, které jsou chráněny heslem se svými kontakty.



Z dalších možností bezdrátových dat nabízí Lumia 630 samozřejmě Bluetooth, které je zde v úsporné verzi 4.0, a které podporuje profily Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) 1.2, Phone Book Access Profile (PBAP) 1.1, Generic Attribute Profile (GATT), Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) 1.4, Hands-free profile (HFP) 1.6, Object Push profile (OPP) 1.1. Pro připojení k telefonu samozřejmě kromě bezdrátových způsobů můžete použít i microUSB 2.0.



Pro prohlížení internetu je tu předinstalovaný standardní Internet Explorer, který je ve Windows Phone 8.1 v nové verzi 11, jež přináší celou řadu novinek. Nabízí zobrazení naposledy použitých adres po klepnutí do adresního řádku, automatické doplňování adres, synchronizování hesel s počítačem nebo tabletem. Má také integrovaného správce stahování.



Práce s prohlížečem je intuitivní. Pro návrat zpět stačí přetáhnout plochu doprava. Nechybí mu ani možnost mít více otevřených oken, které si můžete zobrazit v náhledech. Jejich původní počet šest oken, byl zvýšen na nekonečno. Praktický je režim čtení, který ze stránky odstraní všechny rušivé prvky. Prohlížeč je svižný a to i při otevření více oken.



Závěr

Pokud bereme Nokii Lumii 630 Dual jako nástupce Lumie 620 budeme zklamáni chybějícími funkcemi proti předchozímu modelu. Naopak jako nástupce Lumie 520 obstojí se ctí. Potěší nejen svými kompaktními rozměry, ale i špičkovým displejem. Vůbec přitom nebude vadit chybějící proximity senzor, protože řešení, které zvolila Nokia, se bez něj naprosto obejde. Dále pak potěší i dlouhá výdrž. Jako plus také vnímáme podporu funkce Dual SIM, protože takový telefon na platformě Windows Phone dosud chyběl. Troufáme si odhadnout, že by to mohl být spolu se sesterskými Lumiemi 630 a 635 podobný hit jako Lumia 520.



Žádný telefon nicméně není bez chybičky a nejinak jemu i u tohoto modelu. Je nepochopitelné, že když už Nokia použila čtyřjádrový procesor, tak vsadila pouze na 512 MB RAM, zvlášť když Lumia 525 má 1 GB RAM. Také je škoda, že má telefon manuální nastavení jasu. Také chybějící LED dioda sráží použitelnost jinak povedeného fotoaparát. Škoda je, že telefon nepodporuje i oblíbený Glance Screen včetně probouzení dvojitým poklepáním na displej, zvlášť, když Glance Screen může mít i Nokia X