Recenze odborníků

Samsung Galaxy K Zoom


Jak to dopadne, když se spojí kompaktní fotoaparát a smartphone? Zázraky nečekejte, ale máme aspiranta na nejlepší fotomobil na trhu.



Samsung Galaxy K Zoom měl být původně odvozeninou modelu Galaxy S5, nakonec pro něj výrobce připravil samotnou modelovou řadu. Proč? Protože u odovozených variant neustále docházelo k porovnávání hardwaru vzhledem k základnímu modelu, takže novinky vycházely ve srovnáních o něco hůře, zejména díky horšímu použitému hardwaru. Testovaný smartphone tak otevírá novou fotografickou řadu, která cílí na spojení smartphonu a kompaktu. Software pochází z Galaxy S5, k tomu se přidává 20Mpix snímač s 10× optickým zoomem. Při focení pak můžete využít celou řadu, i vámi vytvořených, fotografických efektů.



V prvních minutách testování...

Galaxy K Zoom nám nedorazil v prodejním balení, takže nemůžeme potvrdit obsah dodávaného příslušenství. Vybalujeme bílou barevnou variantu a již na první pohled nás zaměstnává větší tloušťka zařízení. Ta bude zřejmě největším kompromisem vzhledem k zařízení s desetinásobným optickým zoomem a stabilizací obrazu. Spolu s větším a tlustším tělem se pojí i zvýšená hmotnost, na druhou stranu díky zakřivení zadní strany se fotomobil drží v ruce poměrně jistě.



Po spuštění systému vidíme grafickou nadstavbu a většinu dalších funkcí přejatých ze Samsungu Galaxy S5. Navrch přibyly některé fotografické funkce a efekty, které si můžete dokonce sami vytvářet a poté je nasdílet ostatním uživatelům Galaxy K Zoom ke stažení z integrovaného obchodu s efekty. Testované zařízení sice, co se týká fotočipu, objektivu a optiky, vychází z loňského modelu Galaxy S4 Zoom, i tak ale aspiruje na nejlepší fotomobil na trhu. Dokáže dostát papírovým předpokladům?



Z čelní strany běžný smartphone

Samsung Galaxy K Zoom je telefonem vyčnívajícím ze zaběhnutých standardů Samsungu. Z čelní strany sice vypadá jako jiný běžný Samsung s Androidem, při pohledu z boku se projeví větší rozměry a z nich plynoucí větší hmotnost zařízení. Na držení telefonu si budete muset pár dní zvykatt, skok z tenkých a lehkých smartphonů je opravdu razantní. Rozměry testovaného modelu činí 138 × 71 × 17 mm, váha je stanovena na rovných 200 gramů.



Telefon je vyroben z plastu, na lesklé čelní ploše vidíme jemnou texturu, zadní skořápka je naomak příjemná a perforovaná podobně jako u modelu Galaxy S5. Zadní část je však výrazně zaoblena, takže telefon padne dobře zejména do větších rukou. Nevadí ani vystoupnutý objektiv, sice se za něj prsty nezapřete, ale můžete přes něj poměrně jistě uchopit celý telefon. To nebylo u předchozí generace moc dobře možné, protože u S4 Zoom jste museli prsty zapřít pod objektiv a držení zařízení tak z dlouhodobého hlediska moc komfortní nebylo. Na bocích je pak výrazným prvkem pokovená stříbrná lišta.



Na čelní ploše je umístěn 4,8" Super AMOLED panel s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Líbí se nám podání sytých barev, absolutní černá (byť prostředí je laděno spíše do šedomodra a nevyužívá výhod černé barvy rovnající se vypnutému pixelu) a velmi dobré pozorovací úhly. Jas panelu můžete nastavovat manuálně přes horní lištu nebo to ponechat na automatice. Na sluníčku jsme ale došli k závěru, že mohlo být maximum nastaveno ještě o několik úrovní výše, doporučujeme manuálně nastavit maximum, i to ale někdy nemusí stačit. Pokud budete telefon nosit po kapsách, bude po jeho vytažení chvíli trvat, než to automatika zaregistruje a nastaví patřičný jas.



Hlavním ovládacím prvkem je opět hardwarové domovské tlačítko, které doplňují senzorické ovladače po stranách. Mohou být osvětleny libovolnou dobu a disponují znatelnou vibrační odezvou. Nad displejem najdeme již pouze sluchátkový reproduktor (hlasitost hovorů je dostatečná), čidlo pro přiblížení k displeji a kamerku pro videohovory. Marně však budete hledat zapuštěnou informační diodu, na ní se ve výrobním procesu zapomnělo. Levý bok zařízení je poměrně strohý, místo pro provlečení poutka doplňuje slot pro microSD karty (pojme až 64GB kartu), regulátory hlasitosti se přesunuly na pravý bok hned vedle zamykacího tlačítka. To je nyní umístěno trochu níže, takže prvních pár dní budete chtít odemykat klávesou pro snížení hlasitosti.



Vyhrazená spoušť a optický zoom

Velmi rychle si naopak zvyknete na vyhrazenou dvoupolohovou spoušť, kterou u chytrých telefonů nevídáme moc často. Jejím delším podržením kdekoliv v menu se aktivuje aplikace Fotoaparát a vysune se objektiv. A když už jsme nakousli focení, klávesy pro regulaci hlasitosti využijete při přibližování a oddalování scény. V případě K Zoom byly použity Samsung Lens s ohniskovou vzdáleností 4,4 - 44 mm (10× optický zoom), světelností F3,1 - 6,3, s optickou stabilizací a autofokusem. Jedná se tedy o stejný objektiv, jako v případě loňského Galaxy S4 Zoom. Čočka je kryta dvířky, přes které je opět potaženo ochranné sklo, takže se nemusíte bát jejího zaprášení nebo upatlání. Novinka však dostala do vínku upravený BSI CMOS snímač s rozlišením 20 Mpix o rozměrech 1/2,3.



Na zádech dále nalezneme xenonový blesk a hlavní reproduktor. Protože zařízení na rovném povrchu leží díky vystouplému kruhu objektivu zešikma, není jeho výduch nikterak utlumen. Pokud však o telefon na stole zavadíte rukou v pohybu, nemilosrdně a rychle sklouzne na zem. Stabilita není jeho silnou stránkou. Pod zadní skořápkou nalezneme 2 430mAh baterii, která dokázala smartphone živit zhruba dva dny na jedno nabití, výdrž se liší zejména podle míry vašeho mobilního focení. MicroSIM vkládáte pod baterii, microUSB na spodní hraně slouží k nabíjení a datovým přenosům, do 3,5mm konektoru na horní hraně zase zapojíte sluchátka.



Na testování jsme dostali předfinální verzi produktu, v jehož základním balení byl spolu s telefonem přítomen adaptér, USB kabel a špuntová sluchátka. V prodejní verzi by měl být obsah podobný, přibudou ještě uživatelské příručky, manuály a nástavce ke sluchátkům.



Šest jader a slušný výkon

Samsung do hybridu smartphonu a kompaktu integroval šestijádrový procesor Exynos 5260 Hexacore vlastní výroby. Pro běžné používání smartphonu či spouštění nenáročných aplikací jsou používána čtyři 1,3GHz jádra Cortex-A7. Často běží pouze dvě a v případě nutnosti se zapíná i, jinak uspaná, zbývající dvojice. Všechna jádra mají variabilní škálování, takže mohou být zapnuta a dle požadavků měnit svůj aktuální takt. Pro vysoký výkon je připravena dvojice 1,7GHz jader Cortex-A15, která se zapínají při požadavcích na maximální výkon. Díky podpoře HMP (Heterogenous Multi Processing) může v případě potřeby běžet všech šest jader najednou.



Při přepínání a vypínání jader rozhodně nejde z uživatelského pohledu nic poznat, vše se plynule odehrává na pozadí. Na druhou stranu nebude šestijádro patřit k těm nejúspornějším procesorům, což se také ukázalo na námi zjištěné výdrži. Operační paměť má tabulkovou kapacitu 2 GB, systémově adresovatelných je 1,84 GB. Po najetí systému je zabrán zhruba 1 GB, zbytek je dostupný pro uživatelem spouštěné aplikace. Rozdílových 160 MB připadá grafickému čipu Mali-T624. Při dlouhodobém hraní se zadní strana zařízení zahřívá, není to ale nic významného.



Výkonově při běžném používání nevidíme žádné nedostatky, systém funguje svižně, přechody jsou plynulé (zejména efekt Balíček karet na ploše), snad jen občas čekáme delší dobu na načítání aplikací. Týká se to hlavně telefonního seznamu a protokolů volání, máte-li zde několik stovek záznamů. V případě výkonových testů dopadla novinka poměrně dobře, s Galaxy S5 se sice měřit nemůže, ale telefon bez problémů uspokojí i náročnější uživatele. Hardware si bez problémů poradil se všemi testovanými aplikacemi a graficky náročnými hrami. Následují výsledky bechmarků a porovnání s Galaxy S4 a Galaxy S5:



Galaxy K Zoom se dokáže připojit k Wi-Fi i k mobilní datům (EDGE, HSPA+ i LTE), druh připojení vidíte v horní liště spolu s malými šipkami, které znázorňují probíhající datovou komunikaci. Pro lokální přenosy lze využít kabelové připojení k PC, Bluetooth, Wi-Fi Direct či NFC. K Zoom dokáže přečíst i NFC štítky TecTiles první generace, musíte mu však stáhnout podpůrnou aplikaci. Na blízké Samsung TV lze zrcadlit obraz displeje, po doinstalaci tiskových služeb můžete z telefonu přímo tisknout na vaší domácí tiskárně.



TouchWiz známý z Galaxy S5

Samsung u fotomobilu použil Android 4.4.2 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz známou z vlajkového modelu Galaxy S5. Uživatelské rozhraní včetně popisů nabídek a pozadí jednotlivých položek se přebarvilo do kombinace šedé a tyrkysové a nevyužívá tak plně výhod Super AMOLED displeje, pro nějž by byla energeticky nejméně náročná černá barva. Pozadí můžete obohatit o celou řadu zástupců aplikací a widgetů, spodní pětice ikon zůstává stejná na každé ze sedmi podploch. Čtyři ikony můžete nahradit podle svého uvážení, pátá vás vezme do hlavní nabídky. Ta je maticová a pravolevě průchozí, přes kontextové menu lze aplikace skrýt nebo rovnou odinstalovat. Složky jsou opět přítomny pouze na samostatné stránce v menu, moc jsme si na to však nenavykli.



Samotné kontextové nabídky jsou umístěny v pravém horním rohu, díky Androidu KitKat musí být vedle domovského tlačítka umístěna klávesa pro spuštění stránky s posledními aplikacemi. O změně informuje při prvním stisknutí i nápověda, ve které se dozvíte rozdíly ve funkčnosti tlačítka oproti předchozí generaci. Jeho delším podržením aktivujete editační mód ploch, delším podržením domovského tlačítka spouštíte Chytré karty Google. Multidisplej, tedy současné zobrazení více aplikací najednou, v telefonu tentokrát chybí. Horní výsuvná lišta disponuje celou řadou rychlých zástupců, můžete si přes ní nastavit jas, vyhledat vyhledávat, rychle reagovat na notifikace či vstoupit do nastavení. U řady systémových aplikací se lišta schovává, aby zbylo na samotný obsah více místa.



Navíc si můžete aktivovat plovoucí bublinu s pěti zástupci, která může být zobrazena kdekoliv v menu. To nejdůležitější tak máte pěkně po ruce. Uživatelské rozhraní u nastavení je přepracováno po vzoru Galaxy S5, na výběr je tak hned několik možností zobrazení. Některé volby jsou poměrně hodně schované, takže se ze začátku budete hodně hledat.



Systémových gest tentokrát není mnoho, užitečné je přímé volání, kdy kontakt vytočíte přiložením telefonu k uchu při prohlížení položky telefonního seznamu či zavibrování telefonu signalizující zmeškané události, pokud jej vezmete ze stolu. Gesto se tak alespoň částečně snaží nahradit chybějící informační diodu. Přejetím ruky po displeji se utlumí zvuky vyzvánění, stejný efekt fungující za každé situace má i stisk zamykacího tlačítka na boku. Přes něj můžete delším podržením měnit zvukové režimy. Pokud se na displej přestanete dívat při přehrávání videa, reprodukce se může pozastavit, gesto ale funguje hůře u lidí s brýlemi i při horším osvětlení.



Systémově je podporováno rozpoznání více dotyků zároveň i otáčení obrazu, nefunguje však v hlavní nabídce ani v pohotovostním režimu. Užitečnou funkcí je blokovací režim, který např. v noci omezí notifikace zpráv a volání či dvojice úsporných režimů. První utlumí výkon procesoru a displej, Ultra úsporný dovolí spustit pouze šestici aplikací najednou a omezí konektivitu na pozadí. Bohužel ale není úplně identcký s předchůdci, nedokáže systém přebarvit do černobíla, z čehož pramenila asi největší úspora energie. Může se však jednat jen o nedoladěnost předfinální verze.



Volání s fotoaparátem

Galaxy K Zoom je především smartphone a tak bez problémů zvládá volání v GSM sitích. Protistrana si na kvalitu hovoru nestěžovala, maximální hlasitost sluchátka se nám dála dostatečná, a to i do hlučnějších prostředí. Pokud bude nízká, můžete si zapnout přídavnou hlasitost. Alternativně můžete volat přes Bluetooth sluchátko nebo využít hlasitý odposlech. Telefon se překvapivě ani při dlouhých hovorech nepronese.



Telefonní aplikace je delší dobu neměnná, je sdružená s telefonním seznamem, skupinami pro hromadnou adresaci zpráv a s protokoly. Pokud přes kontakt potáhnete doprava, zahájíte hovor, doleva se dostanete k psaní textové zprávy. QWERTZ klávesnici sice chybí vyhrazená číselná řada, psalo se nám ni ale poměrně dobře, zejména díky výrazné vibrační odezvě. Komfortnější psaní je v režimu na šířku, levé ruce při držení nijak nevadí objektiv na zádi, prsty můžete zapřít okolo něj. Doručenky si musíte nastavit přes kontextové menu, celistvost barevně odlišených konverzací ale nijak nenarušují.



Organizace času, účty a paměť

Základní organizační aplikací je kalendář S Plánovač, disponuje řadou náhledů, včetně textových výpisů brzy konaných událostí. Přidávat můžete události a úkoly, a to lokálně nebo do některého z propojených účtů. Úkoly však již nemají svou samostatnou záložku, zobrazují se jen v kalendáři, který si můžete rovnou umístit na plochu jako widget. Z další výbavy nechybí kalkulačka se základním matematickými funkcemi ani opakované budíky. Poznámky mohou sdružovat texty, obrázky a hlasové nahrávky, a synchronizují se s vašim Samsung účtem. Ten bude třeba ke stahování aplikací z portálu SamsungApps. Je zde připraveno 36 bonusových aplikací, stáhnete si zde např. správcovské aplikace pro náramek Gear Fit či pro hodinky Gear 2.



Pro používání Gmailu a obchodu Google Play se budete muset přihlásit po vaším Gmail účtem. Na něj je navázán IM klient Hangouts, v němž můžete komunikovat s vašimi Gmail kontakty. Do aplikace E-mail můžete navázat účty třetích stran (s pravidelnou kontrolou nových dat) i Exchange s push notifikacemi. Do telefonu lze dále přidat účty LinkedIn, Dropboxu, Twitteru, Facebooku a Google+. Hlasový záznamník umožňuje nahrávání v několika režimech podle toho, kolik lidí se účastní konverzace. Škoda, že nefunguje přímý přepis mluveného slova do češtiny, ta totiž nepatří mezi podporované jazyky. To stejné můžeme říct i o hlasovém průvodci S Voice. Naopak hlasové vyhledávání Google funguje bez větších problémů. Je k němu ale zapotřebí internetové připojení.



K prohlížení internetu slouží Google Chrome nebo prohlížeč od Samsungu, funkčnost i rychlost je srovnatelná, stránky můžete otevírat v nových panelech, Flash nespustí ani jeden. Pokud byste se chtěli podívat na YouTube video, je zde připraven stejnojmenný klient, ve kterém jste přihlášeni pod vašim Gmailem. Zprávy z českých webů si lze přečíst v aplikaci Kiosek Play.



V telefonu nechybí od výroby ani Správce souborů, zvládne základní operace nad soubory a složkami, obsah ještě dělí podle typů souborů v rychlém vyhledávání, poměrně snadno se pak dostanete k historii stahování, do úložišť nebo k Dropboxu. Kopírování a další operace mezi pamětí a cloudem vypadjaí stejně, jakoby jste je prováděli jen v interní paměti. Ta má po připojení k PC (režim MTP, plnohodnotná Mass Storage chybí) kapacitu 4,92 GB, z toho je zhruba tři čtvrtiny volného prostoru. Pro využívání multimédií a pro focení bude zcela jistě třeba dokoupit paměťovou kartu, v našem případě bez problémů fungovala 64GB microSDXC Class 10.



Protože je v zařízení Android KitKat, počítejte s neefektivními přesuny aplikací na paměťovou kartu, většina dat bude totiž tvrdošíjně zůstávat v interním úložišti. To je problém zejména pro náročné 3D hry nebo pro doinstalované Offline navigace. Pokud se do žádné instalace nepustíte, můžete využívat Google navigaci se stahováním mapových podkladů v reálném čase. Ukazovaná pozice odpovídá po většinu času skutečné poloze, fixování trvá zhruba dvacet vteřin. Díky vystouplému objektivu však bude problém telefon upevnit do stojánku v autě. S tím je třeba dopředu počítat.



Multimediální centra

Hudební přehrávač se oproti dřívějším modelům moc nezměnil. Klíčové vlastnosti tedy zůstávají - obrázek alba při přehrávání, řada přednastavených ekvalizérů a efektů či přehrávání podle kombinace nálad. Reproduktor hraje při větších hlasitostech plechově, reprodukce v dodávaných sluchátkách bude většině uživatelů určitě stačit. Pochválit můžeme slušné basy, dostatečnou maximální hlasitost i možnost přehrávání *.flac souborů. Skladby je možno přepínat ve výsuvné liště nebo na zamykací obrazovce, kde se zobrazuje obrázek alba. Máte-li zařízení spárováno s hodinkami Gear 2, můžete je také použít pro přepínání skladeb a pro korekci hlasitosti.



Videopřehrávač si poradí si běžnými formáty, které vídáte u vámi stahovaných seriálů a filmů. Jedná se o soubory *.mp4, *.avi a *.mkv, byť se u některých nachází nepodporovaný zvukový kodek. Do přehrávače můžete načíst i titulky, buď je pojmenujete jako zdrojové video, nebo je načtete přes kontextovou nabídku. Titulkům můžete upravit barvu popředí, pozadí nebo je rovnou manuálně přesynchronizovat, pokud na audiostopu úplně nesedí. Videa můžete přehrávat i v malém rámečku kdekoliv na displeji.



Na videosoubory navazuje aplikace Studio, vyfocené snímky v ní můžete rychle upravit, na výběr je celá řada úprav, barevných efektů, zaostření, vymazání červených očí a do fotky lze přidat i jiný obrázek, rámeček nebo vlastní prstem psanou poznámku. Z fotek můžete vytvářet koláže šesti snímků v jednom, rozlišení je ovšem pouhých 2 000 × 2 000 pix. Pokud budete fotit v režimu Vyfoť a uprav, můžete si zde tyto snímky upravit k obrazu svému využitím různých editačních módů. Poslední dvě položky se pojí s vytvářením videoklipů vkládáním obrázků a videí, resp. s jejich ořezem. Editor videa je ale třeba nejprve stáhnout ze SamsungApps.



Galerie třídí obsah podle data nebo podle složek, procházet mezi fotkami můžete ručně, pomocí náhledů v pásu u spodní části displeje nebo lze spustit automatickou prezentaci s hudbou na pozadí. Group Play je užitečnou funkcí zejména ke sdílení přehrávání hudby, obrázků a hraní her. Jedná se o novou verzi aplikace, která je obsažena i v Galaxy S5. Její možnosti si brzy ukážeme v samostatném článku.



Fotoaplikace a vlastní efekty

Po spuštění fotoaparátu se automaticky vysune objektiv na zádi. V základním stavu vyčnívá tři centimetry nad okolní povrch, při maximálním zoomu to je ještě o dva více. Pokud při focení telefon zamknete, po odemknutí se opětovně spustí fotoaparát s efekty a nastaveními, které jste si předtím navolili. Samotná fotoaplikace disponuje uživatelskými nastaveními na levé straně, mimo rychlých zástupců pro blesk a přepnutí na přední fotoaparát je zde ještě vstup do nastavení. Struktura a počet položek v nastavení se liší dle nastaveného režimu.



Pokud fotíte na automatiku, dostanete se k omezené sadě nastavení, přes režim Program můžete např. deaktivovat digitální zoom (což je při využití optického zoomu třeba, jinak se budete podivovat nad kvalitou při maximálním přiblížení) nebo povolit optickou stabilizaci obrazu. Libovolnou trojici zástupců z nastavení můžete umístit do levého sloupce jako rychlé volby.



Režimy přepínáte tlačítkem v pravém sloupci, celkem je jich 29, připraveny jsou téměř pro každý druh scény. Pokud se nechcete spolehnout na automatická nastavení, je zde přítomen režim M (Ručně) i P (Program). Protože však na šasi chybí jakékoliv kolečko, budete muset režimy nastavovat dotykem na displej, což nejde až tak rychle. Mimo podpory makra musíme vyzdvihnout fotorežim Pro Suggest, který navazuje na stejnojmenný aplikační obchod s efekty. Přímo z režimu focení si tak můžete stáhnout další fotoefekty od Samsungu, v době psaní recenze jich bylo zhruba osmdesát.



Efekty si ale můžete vytvořit i vy sami a nasdílet je zpět do obchodu, aby si je mohli stáhnout i ostatní uživatelé Galaxy K Zoom. V efektech, které jsou špatně označeny jako Filmy (byť je jde využít pouze pro focení), si můžete pohrát s barvami (RGB, sytost, kontrast, ostrost), efekty (HDR, noc, překrásná tvář) a s možnostmi fotoaparátu (EV, clona, uzávěrka, ISO, blesk). Při vytváření efektů je třeba mimo názvu a popisu nafotit snímek na automatiku a poté další s vaším efektem, aby byly v obchodě vidět rozdíly.



Pravá část fotoaplikace disponuje softwarovými spouštěmi, budete ale potřebovat pouze tlačítko pro zahájení nahrávání, protože pro focení je nejlépe použitelná vyhrazená spoušť na boku zařízení, kterou ovládáte ukazovákem pravé ruky. Levá dosáhne na regulátory hlasitosti, kterými zoomujete, tedy přibližujete a oddalujete zobrazenou scénu. Jakmile zahájíte zoomování, objeví se na displeji dvě softwarová tlačítka, která slouží k postupnému úplnému přiblížení či oddálení. To je užitečné zejména pro natáčení videa, u čehož by byl rychlý zoom či zoom po částech rušivým elementem.



Kvalitní makrosnímky a Full HD videa

Fotografie můžete snímat v maximálním rozlišením 5 184 × 3 888 pix s kontinuálním ostřením v poměru stran 4:3, u videí je maximem Full HD s 60 fps. Co se týká kvality snímků, za dobrého osvětlení si nemáme na co stěžovat, snímky jsou barevně prokreslené a ostré. Horší je to však v době, kdy se začne vytrácet světlo, na snímcích totiž poměrně výrazně přibývá šumová složka. Galaxy K Zoom může v šeru použít Xenovový blesk, při focení s přisvětlením se ale občas stane, že snímek není úplně doostřen. Objekty do pěti metrů ale osvětlí poměrně slušně. Proti přepalování snímků při focení tmavého objektu na světlém pozadí a naopak můžete využit dotykové ostření, prstem ukážete, kde chcete ostřit, a podle kterého místa zase exponovat.



V interiérech se ukázalo, že automatika v šeru nedokáže vždy správně odhadnout bílou barvu, ovšem mauální volbu vyvážení bílé si můžete přiřadit mezi rychlé zástupce. Na světle se vám podaří vytvořit povedené snímky s přiblížením, zoom v ruce bez problémů udržíte, s horším osvětlením se ale snímky rozostřují protože při focení neudržíte ruce úplně v klidu. Samotný obrázek se při horším osvětlení snímá delší dobu. Možná by se hodil i podpůrný stativ, Samsung ale žádný k testovanému modelu nedodává a ani nemá zájem prodávat jej jako doplňkové příslušenství. Tradičně silnou kategorií jsou makrosnímky, na fotky se vejde spousta detailů.



Celkově hodnotíme kvalitu fotek pozitivně, výsledky jsou srovnatelné s běžnými kompakty a tak bychom se nebáli vzít zařízení na dovolenou k moři a kompakt nechat doma. Co se týká mobilního segmentu, máme jednoho z aspirantů na nejlepší fotomobil na trhu. Ale nepředbíhejme, v brzké době si ještě ukážeme porovnání mezi několika smartphony na trhu, kde se ukáží silné a slabé stránky jednotlivých zařízení. Pro úplnost jen dodáme, že snímek u Galaxy K Zoom v maximálním rozlišení má velikost okolo 7,5 MB, první fotku lze pořídit do dvou vteřin od spuštění aplikace Fotoaparát. Fotit můžete i s tichou spouští, slyšitelné je pouze jemné cvaknutí.



Videa mohou být natáčena ve Full HD s 60 fps, při natáčení můžete používat plynulý zoom přes tlačítka na displeji. Je-li aktivní tichý zoom, nejde přibližování v záznamu slyšet, zdá se nám však, že při přeskupování čoček dochází k nepatrnému utlumení zvuku. Snímač ostří kontinuálně, někdy mu to sice trochu déle trvá, pokud ale nejste spokojeni s výsledkem, můžete mu prstem ukázat, na co přesně má zaostřit. Většinou jsme se ale spoléhali pouze na automatiku. Optická stabilizace, zdá se, funguje i při natáčení videí, byť jsme žádné nastavení OIS nedohledali. Videa mají poměrně dobrou zvukovou složku, a za dne i kvalitní obraz, v noci či za horšího osvětlení už ale přibývá větší množství šumu.



Fotomobil s optikou zaujal

Galaxy K Zoom se ukázal jako univerzální zařízení, pokud s sebou nechcete tahat kompakt a mobil, můžete si vzít vše zabalené v jednom. Nafocené snímky můžete rychle sdílet, optický zoom navíc vzdálená místa alespoň o trochu přiblíží. Hardware je na běžné používání, přehrávání multimédií a hraní her více, než slušný, na druhou stranu musíte překousnout kompromis ve větších rozměrech a hmotnosti, i u baterie bychom si dokázali představit několik set mAh navíc. Držení zařízení ale již oproti předchozí generaci není tolik ožehavým problémem, jedním dechem ale musíme dodat, že sehnat nějaké pouzdro na opasek bude díky větší tloušťce a disproporcím zařízení poměrně problematické. V oficiální distribuci Samsungu budou jen těsně přiléhající obaly.



Je Galaxy K Zoom nejlepší fotomobil na trhu? Tvrdit to v tuto chvíli by bylo hodně troufalé. Minimálně je jedním z kandidátů. V nejbližších dnech vám přineseme fotosrovnání Galaxy K Zoom s konkurencí, kde se ukáží silné a slabé stránky porovnávaných modelů. Co se týká cenovky, zdá se nám po delší době konečně nasazena víceméně ve správné rovině. Galaxy K Zoom pořídíte za necelých třináct tisíc a to v modré, černé nebo bílé barevné variantě.