Recenze odborníků

Sony Xperia T3


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Příjemný mobilní společník nemusí stát přes deset tisíc. V Sony dokázali zabalit pokročilé funkce, odladěné prostředí a nadprůměrnou výdrž do pohledného kabátku, který poutá pozornost všude, kde se objevíte. Dnešní recenze Sony Xperia T3 ukáže, jak pečlivě japonští inženýři dokázali v modelu vyšší střední třídy ukrýt slabá místa.



Sony Xperia T3 klame tělem. Laik v oblasti mobilních telefonů si ho díky designu „Omnibalance “ snadno splete s prémiovou Xperií Z2 a často se podiví, když jej vyvedete z omylu. Podobně se to u modelu T3 má téměř se vším. Je jen těžko k uvěření, jak v Sony dokázali spojit průměrné komponenty do neuvěřitelně odladěného celku, na němž se z hlediska běžného uživatele mobilních telefonů jen těžko hledají slabiny. Není složité odhadnout, do jakého segmentu Sony zamířilo. Pokud nepatříte mezi mobilní geeky bažící po nejnovějších trendy funkcích, ale požadujete od svého telefonu hlavně spolehlivou službu, zde jste na správné adrese. Dokonce i mne, coby zapřísáhlého odpůrce androidu v mobilních telefonech, přiměl na pár okamžiků přemýšlet o odchodu od kanadských ostružin a drobné koketerii se zeleným panáčkem.



Design a zpracování: Žiletka z oceli

Xperia T3 je vážně velký telefon. Tuto skutečnost by si měl každý zájemce o japonskou novinku před koupí uvědomit. V ruce tak totiž Sony díky své sedmimilimetrové tloušťce vůbec nepůsobí, a nového majitele pak často překvapí, že se mu nevejde do kalhot. Úhlopříčka displeje o velikosti 5,3 palce už tak patří mezi nadprůměrné. U Xperie T3 je však nutné k tomuto rozměru přičíst i nezvykle široké okraje jak na bocích, tak zejména pod a nad displejem. Pod obrazovku by se pohodlně vešly ovládací prvky operačního systému, které výrobce bůhvíproč nacpal v podobě virtuálních tlačítek na displej.



To vše představuje ale jen drobné vady na kráse povedeného designu. Sony budí pozornost všude, kam s ním přijdete, a nikdo nebude chtít věřit tomu, že nestál 15 tisíc. Kovová lišta a extrémní tenkost dělají svoje. Stejně jako absence jakékoli vůle jak v těle telefonu, tak v ovládacích prvcích. Škoda jen, že ostré hrany po delším používání trochu tlačí do dlaně – obzvláště, když Sony telefon propadguje sloganem „Design, který chcete držet“. To vše však uživateli bohatě vynahradí například hardwarová spoušť fotoaparátu, anebo fakt, že Sony si jako jeden z mála výrobců uvědomuje ergonomický handicap velkých telefonů. Ovládání hlasitosti naleznete na Xperii T3 pod zamykacím tlačítkem ve spodní části telefonu. Nahoře je vystřídala krytka slotu na microSD kartu a microSIM kartu. Absence gumového těsnění zde pak prozradí, že na rozdíl od premiové řady Z není radno chodit s T-trojkou v dešti.



Oproti špičkové modelové řadě společnosti Sony se však Xperia T3 honosí opravdu velmi rozměrnou oznamovací diodou nacházející se pod mřížkou reproduktoru. Svítí tak, že ji nelze přehlédnout. Barvy pak mění podle toho, jakou barvu má ikonka programu, jehož notifikaci právě zobrazuje. To je bezesporu šikovné, ještě o něco lépe by však v Sony udělali, kdyby uživateli dovolili do barevnosti diody zasáhnout.



Po několikatýdenním testování musím navíc ocenit i mechanickou odolnost telefonu. Ani po několikerém ponechání v kapse s klíči (omylem) jsem na krycím skle displeje nezpozoroval sebemenší škrábanec. To samé pak platí i pro záda telefonu vyvedená v matném plastu. Škrábance zde šly vždy vlhkým hadrem rozleštit.



Displej, prostředí a baterie: Marathon bez zadrhnutí

V Sony rádi schopnosti displejů svých mobilních telefonů zaobalují do televizní terminologie. O zobrazovači Xperie T3 se proto v propagačních materiálech dočtete, že má bohatší a přirozenější barvy, popřípadě také superostrý obraz – to vše díky technologii HD Trilumious. Nemějte však přehnaná očekávání. Jakkoli je HD rozlišení pro úhlopříčku nad pět palců ještě hraničně dostačující, ostatní parametry se řadí mezi průměr. Barvy japonský IPS LCD displej mírně nahodnocuje a působí tak občas příliš omalovánkově. Na zadek si nesednete ani z pozorovacích úhlů – text na displeji sice přečtete i z 45 stupňů, o barevné věrnosti však nemůže být ani řeč. Čitelnost na přímém slunci patří mezi ty lepší. To však pouze v případě, že snímač okolního světla stihne včas zareagovat. Někdy však mírně zapomene, ponechá jas na stávající úrovni a vy si tak v létě příliš nepočtete. V souvislosti s rozlišením bych si pak dovedl představit i vyšší hustotu zobrazení. Úhlopříčka 5,3 palce už bohatě stačí na pět ikon vedle sebe. Launcher od Sony však umožňuje zobrazit jen čtyři s poměrně velkorysými rozestupy.



Abychom však jen nehanili – oproti většině displejů telefonů čínské provenience za podobnou cenu hraje Xperia T3 úplně jinou ligu. Displej se dá volitelně ovládat například v rukavicích – obrazovka zkrátka registruje prst ještě před tím, než se dotkne skla. O tom, že telefon dotyk zaznamenal, vás pak informuje velká kružnice, která se po dotyku rukavice na obrazovce zobrazí. Právě s citlivostí na dotyk však souvisí jeden z mála vážných nedostatků telefonu. Xperia T3 občas špatně vyhodnotí sklouznutí prostu po skle a rozumí mu jako kliknutí. Nechtíc poté tímto způsobem rozklikáváte hypertextové odkazy, co je vážně otravné.



Jakkoli displej prozrazuje, do jaké třídy nové Sony náleží, ve výbavě telefonu to znát není. Přiznejme si: existuje něco, co by i pokročilému uživateli ve výbavě chybělo? Osobně bych jen víc než po LTE, NFC a Miracastu volal pouze po již zmíněné vodotěsnosti. Jakkoli Xperia T3 disponuje víceméně průměrným hardwarem, bez stopek, kterými byste měřili rychlost reakce na desetiny vteřiny, nemáte šanci to poznat. Čtyřjádrový Snapdragon 400 o taktu 1,4 GHz doplněný o 1 GB operační paměti RAM nepředstavují na papíře žádný zázrak. Jak se však práce s prostředím podařilo Sony odladit, je k nevíře. Vše se odehrává během zlomku vteřiny a dokonce i klasickou nectnost Androidu – nové vykreslování ikon a widgetů plochy po odchodu z nějaké náročnější aplikace – Xperia T3 nezná.



To vše platí bez výjimky až do okamžiku než spustíte fotoaparát. Ten jako by do plynulého světa Xperie T3 vůbec nepatřil. Jeho start trvá několik sekund, a vykreslování plochy po jeho vypnutí vám opět bolestně připomene, jaký že telefony od Sony používají operační systém. Aby toho nebylo málo, na spuštění ze zamykací obrazovky foťák mnohdy pro jistotu vůbec nezareaguje.



Snad aby to uživatele příliš nemrzelo, nabízí Sony v Xperii T3 hned několik funkčních bonusů. Potěší například povedená aplikace zálohování obsahu telefonu, nebo 50 GB v úložišti Box, které každý nový uživatel dostane zdarma (mně jako stávajícímu klientovi Boxu se však nepřičetl ani byte). Na ploše můžete zobrazit něterou z miniaplikací, jako například náhled kalendáře nebo časovač: to snad aby se neřeklo, že má Sony velký displej jen tak pro legraci. Telefonování pak usnadní pohybová gesta, jako například přijetí hovoru přiložením k uchu.



Samotné telefonování mě však příliš nenadchlo. Ačkoli Xperia T3 disponuje hned několika volbami, kterak vylepšit zvuk ve sluchátku, stále měl na můj vkus příliš výškový charakter a po delší době zvuk řezal do uší.



Veškeré nedostatky však novému Sony odpustíte v okamžiku, kdy dorazíte domů z práce. Stále ještě se zdráhám uvěřit, jak je možné, že takto tenký telefon vydrží na jedno nabití tak dlouho. Pokud jej přes den příliš netýráte prohlížením internetu a sociálních sítí, nebude vám dělat problém do celém pracovním dni přicházet k nabíječce se 40 % baterie. Ve víkendovém režimu téměř bez telefonování jsem se s výdrží dostal dokonce na tři dny bez vypínání. Musím se přiznat, že jsem dokonce zapomněl otestovat výdrž v úsporném režimu Stamina, protože jsem si zkrátka neuvědomil, že jej telefon má. Vůbec jsem jej nepotřeboval. A to nejlepší nakonec: tuto dechberoucí výdrž vymáčkne Sony z akumulátoru o kapacitě pouhých 2500 mAh.



Fotoaparát a multimédia: Fotky ne, raději hudbu!

Pokud již od zmínky o fotoaparátu v kapitole o rychlosti systému netrpělivě očekáváte, že svou pověst napraví nekompromisní kvalitou fotografií, musím vás zklamat. Fotoaparát Xperie T3 patří k průměru, možná i lehkému podprůměru. Bez blesku mívá problémy vyfotit ostrou scénu i během dne. Světlé plochy pak rád přepaluje, barvy nepřirozeně sytí a pohybující se objekty nedokáže zaostřit takřka nikdy. To bohužel nevylepší ani rozsáhlé možnosti nastavení včetně užitečné fičurky – automatického uploadu obrázků do aplikace Evernote. Ani Full HD video nedosahuje kvalit, které by si telefon bezesporu zasloužil. největší mínus představuje deformace objektů během švenkování – polovina auta jede o něco rychleji než ta druhá.



Pokud však média raději konzumujete než vytváříte, jste u Sony na správné adrese. Jakkoli hudební aplikace Walkman nepatří mezi funkčně nejnabitější (místo ekvalizéru například můžete jen spustit vylepšení ClearAudio), nenajdete ve své třídě telefon s lepším zvukovým výstupem. Po dlouhé době jsem měl v ruce telefon, kterému ani já coby náročný posluchač nemám co vytknout. Ani jedna ze složek zvuku neční na úkor jiné a se správnými sluchátky si uživatele jakýkoli hudební žánr v jakémkoli formátu souboru, včetně těch bezztrátových. Bravo, Sony, tohle se vážně povedlo.



Pozadu nezůstává ani pokročilý videopřehrávač, který umožňuje dokonce i měnit vzhled titulků a posouvat se ve videu pomocí obrazových náhledů. Snad jen se zpracováním Full HD videa mívá telefon občas problém a v pauzách během přetáčení pocítíte hardwarovou průměrnost. Na druhou stranu: jaký smysl má přehrávání Full HD videa na telefonu s HD displejem.



Kromě základních přehrávačů naleznete v Xperii T3 také rádio nebo samostatný obchod s filmy přímo z provenience Sony, které posléze můžete spustit v jakémkoli zařízení od domovské společnosti.

Zhodnocení, konkurence



Sony Xperia T3 není nejlepší telefon na světě. Dokonce se dá říci, že na to co umí, je i poměrně drahý. Sony Xperia T3 je však ideální telefon pro uživatele, jako jsem já. Pro nás, kteří smartphone potřebují jako pracovní nástroj a nikoli jako videokameru nebo hrací konzoli. Pokud uvažujete o jeho koupi a patříte k této sortě zákazníků, nenechte se odradit papírovými nedostatky. Japonská miss vás dostane svou vyvážeností a krásným designem. A za ten se zkrátka platí.