Recenze odborníků

ZOPO ZP998


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3




Výkonný osmijádrový procesor, 5,5palcový Full HD displej a v neposlední řadě lákavá cena. To jsou jen některé z předností testovaného smartphonu ZOPO ZP998.



Společnost ZOPO je na tuzemském trhu čerstvým nováčkem. O to více ale její produkty budí zájem. A není se čemu divit, tento čínský výrobce nabízí velice lákavý poměr cena/výkon. Zatímco základní modely startují na sumě okolo čtyř tisíc korun, ty nejlepší se dají pořídit pod hranicí devíti tisíc korun. Jejich parametry si přitom mohou někteří citelně dražší konkurenti nechat jenom zdát.



To je případ i modelu ZOPO ZP998, který v současné době tvoří vrchol nabídky tohoto výrobce. Už na konci března jsme se v recenzi smartphonu Xiaomi Mi3 přesvědčili, že chytré telefony z čínské produkce mohou směle konkurovat zavedeným výrobcům. Dokáže to i ZOPO? Odpověď na tuto otázku budeme hledat v dnešním testu.

Obsah balení



Nenechte se zmást nižší cenou, už ze samotného obalu je znát, že ZOPO míří s tímto modelem mezi top smartphony na trhu. Černá krabička působí opravdu luxusně a navíc ani dodávané příslušenství není chudé. Kromě samotného telefonu jsou součástí balení také sluchátka, český návod k použití, nabíječka s USB kabelem, ochranná fólie na displej telefonu a praktický hadřík pro případné leštění.

Vzhled, ergonomie a zpracování



Dojem prémiového přístroje vás neopustí ani po bližším ohledání. Model ZP998 jsme měli možnost testovat v elegantním černém provedení, v prodeji je ale také bílá varianta. Dominantním prvkem čelní strany je samozřejmě velký dotykový displej. Bočnice smartphonu jsou zhotoveny z kovu a zadní strana je plastová.



Právě při pohledu na zadní stranu si uvědomíte, že čínská produkce už dávno není o kvantitě, ale stále více se zaměřuje na kvalitu. Výrobce si totiž pohrál i s takovými detaily, jako je vzorování zadní strany. Na rozdíl od konkurenčních řešení, která velmi často vsází na nepraktické lesklé plasty, má ZOPO kryt imitující pravou kůži. Kryt je k tělu telefonu připevněn řadou malých plastových zobáčků a drží velmi pevně.



Díky vzoru kůže přístroj nejen dobře vypadá, ale také se příjemně drží. Zadní plocha totiž není tak kluzká. Tím se dostáváme i k otázce ergonomie. Držet telefon v jedné ruce a ovládat většinu funkcí (například přijmutí hovoru nebo posouvání internetové stránky) není žádný problém. S ohledem na 5,5palcovou úhlopříčku už ale celou dotykovou plochu nepokryjete. Obě ruce jsou ale potřeba i u konkurenčních přístrojů s takto velkým displejem. Příjemným překvapením je i hmotnost, ZOPO ZP998 je prakticky stejně těžké jako většina pětipalcových modelů, přitom má ale větší displej.



V této části článku samozřejmě nemůžeme opomenout ani kvalitu zpracování. Ta je velice slušná, jednotlivé díly na sebe korektně doléhají a nikde se neprohýbají ani nevržou. Dokonce ani při silnějším stisku, například při hraní nějakého nervy drásajícího titulu, nemáte pocit, že by telefon takovouto zátěž neustál. Samozřejmě přístroje s celokovovým tělem působí ještě bytelnějším dojmem, ale jejich konstrukce se zpravidla negativně podepisuje na hmotnosti, potažmo na celkové ergonomii přístroje.

Displej: na velikosti záleží



Jak bylo řečeno již výše, 5,5palcový displej nijak výrazně ergonomii přístroje nesnižuje. I u konkurenčních výrobců je navíc patrné, že svoje chytré telefony neustále zvětšují. A tak je poměrně pravděpodobné, že již v dohledné době budeme tuto velikost považovat za standard. Koneckonců to dává i smysl. Při Full HD rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů) je čitelnější a pro oči pohodlnější větší panel než menší.



Rozměry ale samozřejmě nejsou u displeje tou jedinou bernou mincí. Ani svou kvalitou ale dotykový panel testovaného přístroje neurazí. Barevné podání stejně jako pozorovací úhly jsou více než slušné, byť především při pohledu ze stran to nemusí být na snímcích níže tolik patrné. To je ale dáno především krycí fólií displeje, se kterou si zrcadlovka nedokázala tak dobře poradit. V dané cenové kategorii se jedná bez jakýchkoliv okolků o špičku, při přímém srovnání s takovými esy, jako jsou Samsung Galaxy S4 nebo Apple iPhone 5S, jsou drobné rozdíly již znát. To ale opravdu pouze při přímém srovnání.

Systém a výkon



O výkon telefonu ZOPO ZP998 se stará osmijádrový procesor v kombinaci s 2 GB operační paměti. V praxi tento výkon bohatě stačí. Odezva operačního systému Android ve verzi Jelly Bean je velice slušná a prakticky nikdy nemáte pocit, že byste na něco čekali. Rozdíl přitom nehraje ani skutečnost, zda brouzdáte po internetu nebo prohlížíte fotky.



Dříve testované Xiaomi Mi3 je podle benchmarkových testů skoro dvakrát tak výkonné, běžný uživatel to nemá ale v praxi šanci příliš poznat. Snad jen načítání některých náročnějších titulů trvá o něco déle. Nutno podotknout, že na zmiňované Xiaomi nestačí ani ty nejlepší smartphony konkurence a právě s nimi ZOPO porovnáváme. Ve své cenové kategorii je totiž bez konkurence. Smartphone s lepším poměrem cena/výkon byste hledali jen velmi těžko. Testovaný přístroj navíc hovoří s uživatelem plynně česky, a to již z výroby.

Multimediální výbava



Poslední fotkou jsme již naťukli další část článku – oblast multimédií. Nejprve se pojďme podívat na vestavěné fotoaparáty. K dispozici jsou tradičně dva, pětimegapixelový na přední straně a hlavní s rozlišením 14 MPx na té zadní. Šikovné je hardwarové tlačítko na boku přístroje, které slouží jako spoušť. Kvalitu snímků ze zadního fotoaparátu můžete posoudit podle fotografií níže.

Výdrž baterie



Pozornější čtenáři si již možná všimli, že ZOPO ZP998 nemá kdovíjak velkou kapacitu baterie (2400 mAh). Pro srovnání Xiaomi Mi3 disponuje baterií s kapacitou 3050 mAh. Výdrž je v praxi nejvíce ovlivněna tím, jak telefon používáte. Testovaný přístroj vydrží při běžném provozu pracovat bez problémů celý den, a to i s maximální intenzitou podsvícení a neustále zapnutou Wi-Fi. Pokud jeho výkon ale začnete využívat naplno (například při hraní náročnějších 3D her), není problém jej vybít za méně než tři hodiny.