Recenze odborníků

Sony Xperia E3


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Letošní veletrh IFA 2014 nepatřila pouze vlajkovým lodím, ale také modelům střední třídy, do které spadá i nová Sony Xperia E3.

Letošní IFA 2014 nepatřila pouze vlajkovým lodím, jako je například Xperia Z3 nebo Galaxy Note 4. Na své si přišli i fanoušci střední třídy, kteří se od Sony dočkali modelu Xperia E3, který si v této recenzi představíme. Za cenu kolem 4 600 korun dostanete rozumně vybavený smartphone se všemi moderními bezdrátovými technologiemi, mezi které patří jak NFC, tak například i LTE.

Balení je pro Sony typicky střídmé a nenabídne nic nestandardního. Krabička je z tvrdého papíru a není tak nijak výjimečná. Uvnitř pak najdeme pouze samotný telefon ve vlastní přihrádce, nabíječku, USB kabel a uživatelskou příručku.

Obsah balení



telefon Sony Xperia E3

nabíječka

USB kabel

uživatelská příručka



Design a zpracování: prospěla s vyznamenáním



Nebylo by to Sony, kdyby novinka v podobě modelu Xperia E3 neměla povedenou konstrukci a design. Díky moderním trendům je telefon velmi dobře designovaný a padne krásně do dlaně. Poslední modely z řady Xperia následují podobný design zaoblených boků přístroje v kombinaci s plastovými předěly na rozích. E3 tak trochu připomíná exkluzivnější Xperii Z3 Compact, ale při pohledu na velmi silné rámečky této novinky střední třídy vám dojde, že Z3 Compact je přeci jen o notný kus dál a E3 má stále co dohánět.

Nepříliš velkou část přední strany zabírá 4,5palcový displej. Okolo displeje je však místa na rozdávání a Sony se tak příliš nesnažilo zakrýt fakt, že telefon má opravdu masivní rámečky. Jen tak pro představu, Xiaomi se podařilo do těla o 1 milimetr užšího a o 2 milimetry vyššího vměstnat displej s 5palcovou úhlopříčkou. Rozměry E3 jsou potom 137,1 × 69,4 × 8,5 milimetrů a hmotnost činí 143,8 gramů. Pod displejem pak najdeme pouze tenkou zdířku s mřížkou, za kterou se schovává mikrofon pro hovory. Nad předním panelem Sony našlo místo pro přední 0,3Mpx kamerku a také senzory přiblížení a okolního jasu. Nechybí ani notifikační dioda, která se nachází v levém horním rohu, ale pouhým okem ji nespatříte. Při blikání je však dostatečně výkonná a vaší pozornost dokáže upoutat.

Záda telefonu jsou jednoduše výborná. Ať už jde o samotný úchop zařízení, tak i příjemnost na dotyk, E3 skóruje na všech frontách. Před plochu zad velmi lehce vystupuje konstrukce fotoaparátu, který má rozlišení 5 Mpx. Vedle něj je ještě přisvětlovací dioda a mikrofon pro rušení okolního hluku. Na zádech najdeme ještě logo NFC, Sony a nad mřížkou hlasitého reproduktoru označení Xperia. Funkčně tak záda ničím nepřekvapí, ale materiálově se jedná o skutečně ukázkově zpracovaný povrch.

Zadní kryt je odnímatelný a pod tenkou skořápkou najdeme slot na jednu microSIM kartu, který navíc podporuje bezdrátové sítě moderní generace, takže LTE vám odepřeno nebude. Kromě slotu na SIM kartu zde najdeme ještě slot na microSD karty s podporou karet do velikosti 64 GB. Baterie dostala průměrnou kapacitu 2 330 mAh, ale má překvapivě solidní výdrž, na což jsme u Sony ostatně zvyklí. Baterii si ale sami nevyměníte, což je celkem škoda. Zadní kryt drží na místě velmi pevně a nehrozí žádné skřípání nebo vrzání.

Boky telefonu jsou další pozitivní designovou stránkou a díky zaobleným hranám a rohům neřeže do rukou. Úchop je tak velmi příjemný a tvary telefonu celkem přesně kopírují anatomii lidské ruky, která telefon drží přirozeně. Funkční prvky na bocích telefonu zahrnují klasiku v podobě kolébky hlasitosti a zapínací tlačítko v OmniBalance designu na pravé straně. Levý bok pak hostí microUSB port a 3,5mm jack najdeme na horní hraně. Spodní část zůstala prázdná a nic vás tak nebude tlačit do ruky. Boční tlačítka mají dobrý zdvih, ale mohla by být umístěna o něco výše pro vetší komfort.

Z pohledu zpracování je na tom telefon opět výborně a celoplastová konstrukce rozhodně není mínusem. Obzvláště práce s více druhy plastu, které na telefonu najdeme, se povedla a telefon tak v ruce působí exkluzivněji, než se na první pohled tváří. Opět však musím zmínit ohyzdně silné rámečky kolem displeje, které telefon plošně zbytečně nafukují a celkové rozměry mohly být menší.