Recenze odborníků

HTC Desire 310 Dual Sim


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
HTC se pokouší posílit svou pozici novým modelem spadajícím do nižší třídy. Desire 310 vás neosloví svým vzhledem, ale snaží se nabídnou zajímavou výbavu za nečekaně nízkou cenu. Za necelé čtyři tisíce korun získáte 4,5palcový displej, čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM, podporu dvou SIM karet nebo 5megapixelový fotoaparát.

V dubnu HTC představilo poměrně nenápadný model Desire 310. Pro pořádek uveďme, že jde o typ s tlačítky na displeji a v našem katalogu jej označujeme jako Desire 310w. Běžný Desire 310 poznáte jednoduše dle senzorových tlačítek pod displejem. Nyní se již na českém trhu novinka prodává a to za zhruba necelé čtyři tisíce korun. Při pohledu na výbavu vidíme velký displej, výkonný procesor, 1 GB RAM nebo pětimegapixelový fotoaparát se schopností záznamu FullHD videa. Poměrně slušná kombinace, která by v nižší třídě mohla zaručit úspěch. Chybí sice například blesk, ale Desire 310w má i tak šanci.



Vzhled a výdrž



Design nebude tím, čím nový Desire 310 zaujme. Jedná se o vcelku obyčejný telefon oválných tvarů. Velké rámečky kolem displeje, především pak pod ním, budí dojem staršího telefonu a na kráse rozhodně nepřidávají. Jistým oživením je zbarvení mřížky reproduktoru na čelní straně do stejné barvy, v jaké je vyveden zadní kryt. V našem případě se tedy jedná o tmavě modrou.

Vzhledovou těžkopádnost podtrhují rozměry telefonu, které činí 131,4 × 68 × 11,3 milimetrů. Tloušťka je vcelku nadprůměrná. Hmotnost 140 gramů je jakýmsi stropem u telefonů s displeji okolo 4,5 palců. Celý telefon je samozřejmě plastový, zadní kryt je ale příjemně měkčený. Zpracování je velmi slušné, nic nevrže jako například u mnohem dražšího Desiru 816. Díky oblým bokům telefon i přes větší rozměry dobře padne do ruky.

Rozestavění prvků se HTC kupodivu povedlo. Odemykací klávesa se nachází na pravém boku a je ideálně dostupná. Nad ní je nezbytné tlačítko regulující hlasitost. Horní strana ubytovává konektorovou nabídku, která čítá 3,5mm jack a microUSB port.

Pod zadním krytem, který jde poměrně obtížně sundat, se nachází tři sloty, dva na SIM karty a jeden pro microSD kartu. Dále samozřejmě baterie s kapacitou 2 000 mAh, která tak dává příslib alespoň solidní výdrži. Při středně náročném využívání, kdy byl telefon neustále připojen k internetu, aktualizace povoleny a jas displeje řídila automatika, nebyl problém dostat se takřka na dva dny výdrže.

Náš test výdrže při streamu videa v kvalitě 720p při aktivní jedné SIM kartě, potlačených aktualizacích a jasu displeje na 50 % ukázal výsledek 6 hodin a 38 minut. Nabití na 80 % zabere 1 hodinu a 45 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 42 minut.



Zvuk a displej



Ačkoliv jsme zvyklí na prémiový zvuk u mnohých telefonů HTC, nacházíme se dnes v nižší třídě, kde se již šetří. Nekonají se tedy stereo reproduktory ani BoomSound. Na zadní straně je běžný, malý reproduktor, který hraje průměrně hlasitě a jeho kvalita je ucházející. Zvuk nezní vyloženě plechově, ale zcela postrádá hloubky. Dodávaná sluchátka bych se nebál označit jako zcela nedostatečná. O jejich kvalitě si uděláte obrázek prostým vzetím do ruky. Zvuk z nich je podprůměrný, a pokud se k něčemu hodí, tak snad jen jako handsfree.

Kritika bude pokračovat také u displeje. Úhlopříčka činí 4,5 palce a rozlišení 854 × 480 pixelů. Výsledná jemnost 218 ppi je v nižší třídě zcela běžná a za toto si HTC pokárat nijak zvlášť nezaslouží. Počítejte nicméně s hrubším rastrem. Mnohem horší je to s pozorovacími úhly, zejména při pohledu seshora se displej přelévá do inverzních barev. Například taková Nokia Lumia 630, která se prodává za podobné peníze, nabízí mnohem kvalitnější displej. Slabá je také čitelnost displeje na slunci, kdy většinou nestačí ani maximální jas a musí nastoupit druhá ruka v roli stínítka. Jas nicméně můžete regulovat vy sami nebo využít automatickou regulaci, která pracuje poměrně spolehlivě.