Recenze odborníků

HTC Desire 816


Obrázek 1
Obrázek 2
Tahounem střední třídy v případě HTC bude v letošním roce model Desire 816, který se částečně inspiruje vlajkovým modelem . Ušetřilo se však na materiálech a výbavě, displej pak narostl až na 5,5 palce. Výbava dále láká na nejnovější prostředí, 13megapixelový fotoaparát či podporu sítí LTE.
Prostředí

O uživatelské prostředí se stará nejnovější Android 4.4.2 KitKat a také nejnovější nadstavba od HTC, tedy Sense 6.0. Tuto nadstavbu jako první přineslo nové HTC One (M8) a v podstatě beze změn ji nalezneme i zde. Ačkoliv jsme se přehoupli na další číslo, příliš velkých novinek v rámci prostředí nečekejte. „Šestka“ do značné míry vychází z verze 5.5, kterou jsme znali z loňských modelů.

Samotná podoba odemykací obrazovky se velkých změn nedočkala. Nechybí hodiny, datum, počasí a čtyři zástupci rychlých funkcí. Widgety chybí, avšak mrzet nás to nemusí. Odemykací obrazovka se jakýmkoliv tahem změní v pohotovostní. Těch může být maximálně pět plus je zde samozřejmě obrazovka Blinkfeed, která prošla vylepšením. Kromě toho, že má elegantnější design, má i nové funkce. Stále sice neumí fungovat jako RSS čtečka, do které si přidáte konkrétní zdroje, jenž vás zajímají, HTC to ale částečně nahrazuje tématy. Jinak platí, že si můžete do této čtečky přidat předpřipravené servery, jako například i mobilenet.cz. Nově jsou do BlinkFeedu zakomponována také doporučení restaurací a míst z okolí z Foursquare.
Hlavní menu se příliš nezměnilo. Jen v něm již nejsou hodiny. Stále je však k dispozici pouze mřížka 4 × 5 aplikací, což s ohledem na velký displej není mnoho. Někoho může potěšit, že menu se po prvním zapnutí vměstná na jednu obrazovku. Možnosti úprav se nemění. Můžete měnit řazení, nebo si všechny aplikace poskládat, jak se vám zlíbí. Vzhled ikonek je pak stejný jako ve starším Sense 5.5.
Žádné specialitky od HTC nečekejte. Gesta po vzoru vlajkového modelu bohužel chybí. Co ale potěší každého, je ukázková optimalizace. Sense již dávno nemůže být nazýváno těžkopádnou nadstavbou. HTC ji postupně dovedlo k ideální plynulosti a i na Desiru 816 vše běží jako na drátkách. Animace jsou zcela plynulé, reakce okamžité. Na druhou stranu kritiku zaslouží laxní přístup k pohodlí uživatele. HTC prostředí na velkém displeji nijak neupravilo ani nevyužilo. Chybí možnost posunout klávesnici nebo například práce s více okny současně, kterou nabízí na svých telefonech Samsung nebo Sony.
Multimédia

Dostáváme se k části, kde si HTC nemůže dovolit zaváhat. Vše totiž staví na již jednou vychválených stereo reproduktorech s vylepšením BoomSound. Hudební přehrávač se v telefonu nachází ve dvou variantách. Ta první je od Googlu, druhá je klasický přehrávač od HTC. V obou případech však chybí ekvalizér. Ve sluchátkách si můžete maximálně vypnout efekt BoomSound. Jinak je přehrávač klasický. Velký důraz je kladen na covery alb, které lze také nechat stáhnout z internetu.
Pakliže se vám omrzí vaše hudební sbírka, můžete si zapnout klasické FM rádio, které hraje pouze s připojenými sluchátky. Poté však samozřejmě můžete zapnout hlasitou reprodukci. Podpora funkce RDS je dnes takřka samozřejmostí.

Videopřehrávač si poradí s formáty AVI i MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například aplikace MX Player.
V případě her se rovněž nemusíte nikterak omezovat. Telefon zvládá vše, namátkou například Angry Birds Go! nebo Real Racing 3. Vše běží s dostatečnou plynulostí. Jediný zádrhel tkví v úložném prostoru, který činí něco málo přes 4 GB. Nicméně pokud to aplikace dovolí, můžete ji přesunout na paměťovou kartu o velikosti až 128 GB a tím si opět obnovit místo v interním úložišti. Pro tyto účely je vhodné zvolit kartu s vyšší rychlostní třídou. Ideálně tedy Class 10.