Recenze odborníků

Sony Xperia E4g (E2003)


Obrázek 1
Obrázek 2
Nižší třída mobilních telefonů není už dlouhá léta silnou stránkou japonského Sony. Rok 2015 by však tento pohled mohl zásadně změnit. Do boje nastupuje model Xperia E4g, který nabízí v podstatě vše, nač si dnes vzpomenete.
Šíře portfolia japonského Sony není kdovíjaká. Vše se točí kolem prémiové řady Z a lze říci, že ostatní třídy paběrkují o jednom novém modelu ročně. Menší výjimkou je řada E, která je vyhrazena pro základní modely s Androidem. V ní se letos na jaře objevila novinka se jménem Xperia E4g. 4,7palcové zařízení se slušným hardwarem a především výbavou, kde se takřka na nic nezapomnělo. Tento lákavý začátek je navíc podpořen až nebývale příznivou cenou. Tentokrát se více než kdy jindy nabízí otázka, máme před sebou bestseller?
Obsah balení

Balení levného telefonu neslibuje zázraky a počítejte pouze s nabíječkou a datovým kabelem. Samozřejmě se v krabičce dočkáte telefonu i několika stručných návodů, které vám pomohou s prvním spuštěním nového telefonu.
Design a konstrukce: trošku při těle

Na první pohled byste možná Xperii E4g do rodiny od Sony ani nezařadili. Nikde nejsou ostře střižené linii a po kovu či sklu ani stopy. V případě materiálů však není nad čím žehrat, máme tu levný telefon, který je jednoduše plastový. Potěší však měkčený plast na zadní straně, díky kterému telefon slušně padne do ruky.
Dále výrobce vsadil na vyloženě oblé tvary, které objevíte všude. Není ostrého místa na Xperii E4g. Na jednu stranu dobrý tah, obliny přeci jen zkousne větší množství lidí, a to je pro masový telefon určující. Pak je tu aspekt pohodlného držení, opět splněno, byť ne na 100 %. Vanička, tedy část kryjící záda a boky telefonu, je tak velká a oblá, že zbytečně navyšuje šířku telefonu až na značných 71 milimetrů. Menší ruce tak mohou mít, především v prvních chvílích jisté problémy.
Rovněž tloušťka telefonu neprahne po rekordech a má bezmála 11 milimetrů. Hmotnost 135 gramů je pak adekvátní a nijak neomezující. Čelní straně dominuje displej, který se snaží využít dostatek místa. Potěší tudíž, že po stranách a pod displejem nezbylo mnoho nevyužitého prostoru. Ten se nachází až nad displejem, kde je však již spousta věcí. Logo, repráček, nezbytné senzory, kamerka a také informační LED dioda. Ta zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události a vy ji můžete pouze vypnout, nastavit bohužel nijak nejde.
Pochvala pro Sony míří za zpracování odemykacího tlačítka. Nachází se na ideálním místě uprostřed pravého boku a je krásně velké s ideálním zdvihem. Stisk je jistý a pohodlný, tak nějak by to mělo vypadat na všech telefonech. Zadní stranu jsme nakousli již výše a lze jen dodat, že na ni nechybí obvyklé prvky. Fotoaparát, repráček a logo výrobce.
Zpracování Xperie E4g je na velmi dobré úrovni. Vše jde na vrub zmíněné vaničce, která obepne celý telefon a tím pádem nedovolí žádný pohyb. Kryt ani nevrže a vše k sobě přesně lícuje.