Recenze odborníků

Sony Xperia M4 Aqua


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Když je něco unikátní a ještě k tomu velmi povedené, není jednoduché to překonat. Sony se to ale povedlo. Nová Xperia M4 Aqua navazuje na loňský populární model M2 Aqua, který jako první přinesl voděodolnost do nižších cenových vod, a přináší vylepšení takřka na všech frontách.
Ne, tentokrát si nebudeme nechávat výsledný verdikt až na závěr recenze. Sony Xperia M4 Aqua se zkrátka a dobře povedla na výbornou a můžeme ji jedině doporučit. Japonský výrobce znovu dokázal namíchat vyvážený mix designu, funkcí a ceny. Telefon se tak opět tváří jako smartphone vyšší třídy, má ale o něco slabší výbavu a hlavně stojí zhruba polovinu toho, co byste dnes vyplázli za vlajkové lodě s Androidem. Pokud však nejste techničtí hračičkové, litovat nebudete, ba naopak. V jednoduchosti a kompromisech je někdy opravdu nevídaná síla.
Co se ale tak úplně výrobci nepovedlo, je matoucí označení. Nová Xperia M4 Aqua totiž navazuje na loňský model Xperia M2 Aqua, takže se přeskakuje označení M3. Důvod je však jen čistě marketingový – aby Sony dorovnalo číselné označení pro všechny své letošní novinky (i když ani to zde úplně neplatí – vlajková loď Xperia Z4 je jen pro Japonsko a ve světě se jmenuje Xperia Z3+, jinak již máme Xperii Z4 Tablet a očekáváme Xperii Z4 Compact, ovšem ani ta nemusí nakonec po vzoru vlajkové lodi nést „čtyřkové“ označení). Také vám to hlava nebere?
Design a zpracování: S puncem vyšší třídy

Sony znovu opakuje úspěšný recept. Xperia M4 Aqua se sice tváří jako nové vlajkové lodě Z3+ a Z4, stojí přitom necelých 8 tisíc korun, čili asi polovičku i vzhledem k prémiovým telefonům od konkurence. Někde ale výrobce rozdíl udělat musel – nové emko tak není z luxusního kovu a skla, ale jen z obyčejnějšího plastu. Na pohled sice ještě rozdíl nepoznáte, v ruce už ale ano. Představte si, jako byste přesednuli z trabantu do Ferrari, tak skoro takové to je.
Tenhle „trabant“ má ale stále naprosto skvělé zpracování, zde výrobce nijak nešetřil. Nikde nic nevrže ani nepraská. Nepříjemností mohou být snad jen trochu ostřejší hrany krycího plastu na zádech, které mě v prvních dnech nepříjemně řezaly do ruky. Během pár dalších dnů už mi to pak ale ani nepřišlo, koneckonců vybavenější Xperie řady Z jsou už nějakou dobu takové hranatější a samotnému designu kolikrát naprosto podřizují veškerou praktičnost. Horší mi pak ještě přišla funkčnost vypínacího tlačítka, které bylo u našeho kusu až příliš tuhé a ani po týdnu nepovolilo.
Výtečnou a v těchto cenových vodách pak zcela neobvyklou vlastností je voděodolnost. Xperia M4 Aqua tedy nedostala přídomek aqua jen tak čirou náhodou, stejně jako její předchůdce disponuje zvýšenou odolností vůči vodě a prachu dle certifikace IP68, což znamená možnost potopení telefonu do vody až do 1,5 metrové hloubky po dobu maximálně 30 minut. Vítanou novinkou pak je, že telefon již nepotřebuje krytku na microUSB. Už se tak nemusíte bát, že by vám při každodenním dobíjení telefonu přestala po nějaké době dostatečně těsnit.