Recenze odborníků

Nokia 225


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3


Finové to nevzdávají s klasickou konstrukcí. Nová Nokia 225 nabízí to, co jsme před pár lety běžně vídali, ale v pestrých barvách. Navíc bude i dualSIM.

Smartphony Lumia brzy skončí u Microsoftu, ale na hloupých telefonech logo Nokia uvidíme stále. A vzhledem k tomu, že hloupé telefony tvořily podstatnou část příjmů původní Nokie, je zcela logické, že se finové vytasili s další novinkou. Jmenuje se Nokia 225, případně Nokia 225 Dual SIM. Tenhle nový kousek je především o velkém displeji, klasické alfanumerické klávesnici, solidní baterii, spoustě barev a samozřejmě hlavně o nízké ceně. Hnací platformou je Nokia Series 30+, která umí i základní widgety.
Novinka nabídne displej s úhlopříčkou 2,8" a rozlišením 240 × 320 obrazových bodů, což ve výsledku dává jemnost 142 PPI. To není úplně malý displej na telefon této cenové kategorie, na druhou stranu se jedná o prosté LCD, které je samozřejmě nedotykové. Pod displejem najdeme věc dnes nevídanou, a to kontextové klávesy, dvojici telefonků, čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem a hlavně alfanumerickou klávesnici. Na zadní straně výrobce umístil 2 Mpx fotoaparát, který umí natáčet QVGA video s frekvencí 15 fps.
Uvnitř najdeme baterii s kapacitou 1200 mAh, což je na klasický telefon opět výtečná hodnota. Výrobce slibuje například 21 hodin hovoru nebo 49 hodin přehrávání hudby. S konektivitou to není nijak slavné, rozumný základ zde ale je. Maximální datovou rychlostí bude EDGE, najdeme zde ale i Bluetooth 3.0 s funkcí Slam pro sdílení, úsporný prohlížeč Nokia Xpress, FM rádio s RDS, samozřejmě i sluchátkový a microUSB konektor. Hodit se zajisté bude i slot na microSD karty do velikosti 32 GB, zatímco SIM kartu(y) budete vkládat ve velikosti miniSIM. Nokia 225 s rozměry 124 × 56 × 10,4 mm a váhou 99,8 gramů bude dostupná během tohoto čtvrtletí v pětici barevných provedení, a to černé, bílé, červené, žluté a zelené.