Recenze odborníků

Samsung Galaxy S6 Edge+ 32/64GB (G928)


Obrázek 1
Obrázek 2
Dvakrát zahnutý obr



Společnost Samsung vydala v srpnu své dva nové smartphony. Byly jimi Samsung Galaxy Note 5 a Samsung Galaxy S6 Edge Plus. Oba jsou poměrně velké, oba mají úhlopříčku 5,7“, oba QuadHD rozlišení. V čem se od sebe liší? Ten první má stylus, ten druhý ohnutý displej. Který je zajímavější? To záleží na vkusu každého z vás. My jsme pro vás otestovali ten na první pohled zajímavější – Samsung Galaxy S6 Edge Plus.

Obsah balení



Telefon dorazil v pěkné, bílé krabičce. Po jejím otevření se v prvním „patře“ nachází samotný přístroj, hned pod ním „záchodové čtení“ (rozuměj manuály a další materiály). Na dně prvního patra je přilepený háček na vysunutí slotu pro SIMkartu. Po vyjmutí plastové vaničky se dostáváme k prostoru, ve kterém je umístěna zásuvka nabíječky, klasický USB kabel a sluchátka. Ta jsou ke všemu uschována ve vlastní krabičce, díky které je můžete nosit po kapsách, a nezamotají se. Více toho již v balení nenajdeme.

Vzhled a dílenské zpracování



Samsung Galaxy S6 Edge Plus svým vzhledem rozhodně zaujme na první pohled. Může za to displej, který dominuje nejen čelní straně, ale z části i bokům přístroje. Je totiž zahnutý na obě strany, což je zatím stále výhradní a neokoukaná záležitost Samsungu. Sklo, které displej kryje, je tvrzené. Konkrétně se jedná o Corning Gorilla Glass 4. Stejné sklo je použité i na zádech telefonu. Pokud jde o samotný tvar přístroje, všimli jsme si jedné zajímavosti, která pro někoho možná nebude novinkou, za zmínku ale stojí. Tvar Samsungu Galaxy S6 Edge Plus, včetně zahnutí hran, je v podstatě úplně stejný jako v případě Samsungu Galaxy Note 5, jen jsou prohozená záda s čelní stranou.



Smartphone je vyroben v unibody konstrukci, čili nemá odnímatelný zadní kryt. Na baterii se tedy nedostanete. Vzhledem k tomu, že jsou záda skleněná, se ani není čemu divit. Z nich pak lehce vyčuhuje optika fotoaparátu. Samotná konstrukce je ale pevná, telefon se nijak neprohýbá ani nevrže. Boční rámeček je vyroben z hliníku, který dodává smartphonu potřebnou pevnost. Ke konstrukci ale jistou výtku máme. Daní za pěkný design je zpracování ergonomie. Telefon se sice navzdory své velikosti drží poměrně dobře, díky zahnutému displeji ale vzniká na bocích ostrá hrana a po čase používání v jedné ruce začne tlačit a řezat.



U boků ještě zůstaneme a podíváme se, co vše se na nich nachází. Na pravé straně hliníkového rámečku tedy najdeme klasické vypínací tlačítko. Víc nic. Na straně levé pak dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti. A i zde je to všechno.

A kde že je ten šuplíček, do kterého patří SIM karta? Tak ten najdeme na straně horní. Není to příliš obvyklé, ale skutečně je tomu tak. Kromě něj ještě najdeme na horní straně sekundární mikrofon pro filtraci šumu v natáčeném videu. Na spodní straně se pak nachází nabíjecí MicroUSB konektor (bohužel ne typ C), mikrofon, zdířka pro 3,5mm jack a výdech hlasitého reproduktoru.Hardware a displej



Jak se asi dá očekávat, smartphone této kategorie rozhodně nesmí zůstat pozadu s výkonem. A tak mu Samsung nadělil i dávku pěkně výkonného hardwaru. Nejvíce výkonu zastane procesor vlastní výroby – Exynos 7420. Ten je osmijádrový, jehož čtyři jádra jsou Cortex-A53 s taktem 1,5 GHz a čtyři Cortex-A57 s taktem 2,1 GHz. Ku pomoci mu je operační paměť čítající 4 GB. Už jen tyto hodnoty dávají jasně znát, že tento smartphone žádný lenoch nebude. Jejich výčet ale ještě nekončí. Abyste si mohli zahrát náročné hry, pomůže smartphonu s výkonem grafický čip Mali-T760MP8. Celý smartphone pak běží na stále ještě nejnovější verzi systému Android 5.1.1 Lollipop.



Jednou z vlastností, která zajímá spoustu zájemců o nové smartphony Samsungu, je kvalita a rychlost snímače otisků prstů. Ten má Samsung Galaxy S6 Edge Plus již tradičně umístěn do hardwarového tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku. Oproti loňskému modelu Samsung Galaxy S5, kde si čtečka otisků zažila v Samsungu premiéru, prošla výrazným vylepšením. Otisk prstu nejprve nasnímáte v různých možných polohách, aby bylo možné správný otisk rozpoznat v každém případě. Po nastavení již s odemykáním není problém. Za celou dobu testu čtečka nerozpoznala otisk pouze dvakrát, a to z toho důvodu, že byl palec na čtečku položen vzhůru nohama, což nás při nastavení nenapadlo. Rozpoznání je tedy poměrně přesné a nebudete mít žádné větší potíže s odemykáním. Pro jistotu je však stále připraveno nouzové heslo. Pokud jde o rychlost, i ta se znatelně zlepšila oproti loňské čtečce. Ve srovnání s konkurenčním iPhonem však Samsung Galaxy S6 Edge Plus v rychlosti stále lehce zaostává. Nedá se však říci, že se jedná o vteřiny, nýbrž desetiny vteřin.