Recenze odborníků

iPhone 6S 16/64/128GB


Obrázek 1
Applu se to zase povedlo! Ale bezchybné nové iPhony nejsou. Recenze chválí 3D Touch, kritizují výdrž a odrazují od 16 GB varianty.
Jak je zvykem, redaktoři významných magazínů dostaly iPhone 6s/6s Plus na test předem. Proto lze už nyní, před oficiálním startem prodeje dne 25. září 2015, přinést první dojmy. A také zopakovat ono ohrané: „Applu se to zase povedlo.The Verge: skvělý 3D Touch a fotoaparáty

I když je třeba brát slova značně proapplovského The Verge obezřetně, v mnohém jsou pravdivá. Technologie 3D Touch je revoluční věc, která sice zatím funguje pouze v aplikacích od Applu, ale až si ji osvojí i ostatní vývojáři, máme se na co těšit. A narozdíl od Huawei jí Apple dal smysl. Další slova chvály od redaktora Nilaye Pately plynou na fotoaparát. I když jej označuje za nejlepší mezi současnými smartphony, chválí především jeho konzistentní kvalitu během různých scén. Za pokrok potom nepovažuje ani tak Live Photos (které už dávno ukázala Nokia a taky HTC), či 4K video, ale spíše skok rozlišení čelní kamerky z 1,2 na rovných 5 Mpx.
Negativně potom server The Verge hodnotí výdrž obou novinek. I když Apple na tiskové konferenci tvrdil, že lehce menší baterie zajistí minimálně stejnou výdrž, jako předchozí generace, pořád je výdrž akumulátorů „jablečných“ smartphonů oproti konkurenci žalostně malá.
The Wall Street Journal: Live Photos a výkon

Joanna Stern začíná svůj článek slovy: „Nový iPhone vás neteleportuje na jednání, nepopře gravitaci a nevyčistí zuby vašemu psovi.“ Ale lidem to nevadí, pořád budou stát fronty, protože je to zase nejlepší iPhone. Na nových modelech kritizuje především výdrž baterie, která prostě není lepší, a pokud chcete výdrž po celý den, o menším iPhonu raději vůbec neuvažujte. Chválí naopak výkon, který je prý především s novou verzí iOS znatelně lepší oproti předchozí generaci. Svůj podíl na tom dle ní má hlavně nový procesor A9 a také 2 GB operační paměti. Uchvacuje ji také funkce Live Photos. Zároveň ale podotýká, že je tato funkce paměťově velmi náročná. Stejně tak každý snímek zachycený novým 12 Mpx fotoaparátem je cca o 1 MB větší, než snímky z předchozích modelů. No a pokud byste chtěli točit hodně 4K videa, to potom zabere necelých 400 MB za každou minutu záznamu.
The New York Times: majitelé iPhonu 6/6 Plus, nechvátejte

Brian Chen z The New York Times to podstatné nechal úplně na závěr svého článku. Kdo má totiž o jednu generaci starší iPhone 6 nebo iPhone 6 Plus, nemá v podstatě důvod chtít iPhony nové. I on vyzdvihuje nové kvality fotoaparátů, technologii 3D Touch, líbí se mu Live Photos, ale nic z toho nepovažuje za tak důležité, aby lidé své starší iPhony šesté řady měnili. Zároveň poukazuje na velmi omezené možnosti sdílení Live Photos na to, jak velkou novinku z nich Apple dělá. A neodpustil si také tvrdou kritiku (volně přeloženo): „Apple sice vylepšil fotoaparát a vytvořil konstrukci nových iPhonů 6S a 6S Plus ze silnějšího kovu a skla, ale tu hlavní součástku - baterii - nevylepšil. Bude proto chytřejší počkat na další generaci, která snad přinese důležité změny na důležitých místech.“
Když se stane chyba, je z toho senzace

Malá senzace (otázkou stále zůstává, nakolik neúmyslná) se přihodila grafické designérce Adrienne ze San Diega. Té v úterý, tedy tři dny před oficiálním zahájením prodejů, došel domů nový růžový iPhone 6S. Od té doby na Twitteru (@MoonshineDesign) odpovídá na zvídavé dotazy, přikládá ukázkové fotografie či videa, nebo ukazuje screenshoty z benchmarků. Upozorňuje ale, že Twitter značně komprimuje nahrávaná data.