Recenze odborníků

Evolveo Strong Phone X3


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Českou značku Evolveo nemusíme našim čtenářům příliš představovat. Již jsme recenzovali jejich odolné/outdoorové telefony StrongPhone Q6, Q7 a Q8. Nyní jsme měli možnost vyzkoušet spíše pracovní odolné telefony, a to tlačítkové a „bez“ operačního systému Android, Windows Mobile, Ubuntu nebo mrtvého Symbianu. Tudíž je to recenze přístrojů StrongPhone X2 a X3. Pojďme si tedy tyto dvě novinky představit trochu podrobněji.

Balení je u obou modelů standardní a na krabicích najdeme označení modelu a základní údaje o daném telefonu, to vše je doplněno jeho fotografii. Po otevření krabičky najdeme samozřejmě mobilní telefon StrongPhone X2 nebo X3, podle toho, který jsme si objednali. V obou případech najdete pod lůžkem, ve kterém jsou telefony uloženy, nabíječku, USB synchronizační a nabíjecí kabel, záruční list, manuály v několika jazykových mutacích včetně češtiny a sluchátka „pecky“. U modelu X3 najdeme v balení ještě náhradní kovové černé boční výztuhy, které můžete prohazovat s těmi červenými, jež jsou na telefonu z výroby. Dále je zde menší šroubováček, sloužící k uvolnění šroubků držících zadní kryt nad baterií. A ještě jeden rozdíl určitě zaznamenáte. Model X2 má sluchátka se standardním jackem 3,5 mm, kdežto u X3 je u sluchátek micro USB konektor, který se zasunuje do stejné zdířky jako nabíjecí kabel.Začněme přístrojem StrongPhone X2. Telefon má pevné futuristické pogumované tělo s programovatelným tlačítkem na levé hraně a s tlačítky pro zesílení či zeslabení zvuku na hraně pravé. Všechna tlačítka jsou součástí bočního těla, takže kolem nich nemůže protéct voda nebo prostoupit vlhkost. Horní hrana je místem pro šikovnou LED svítilnu a zakrytovaný konektor sluchátek. Na spodní hraně najdeme micro USB konektor pro nabíjecí a synchronizační kabel. Odolná zadní strana je osazena 1,3 megapixelovým fotoaparátem bez blesku, hlasitým reproduktorem a krytkou baterie, která je vybavena těsněním na vnitřní straně.



Přední panel našeho pracovního/odolného telefonu je osazen menšími tlačítky pro ovládání a psaní textu, dále pak 2 palcovým barevným displejem, který samozřejmě není dotykový, ale má zvýšenou odolnost proti poškrábání a tlaku. Celý model má rozměry 126 x 58 × 22 mm a váží 145 gramů, a to včetně baterie, která má kapacitu 2000 mAh. Tento malý obrněnec bude díky své velikosti dobře sedět i v dámských ručkách. Jeho výhodou je hlavně možnost ovládat jej jednou rukou, a to i v rukavicích. Tlačítka jsou totiž dostatečně vystouplá a dobře a jednoduše se mačkají. StrongPhone X2 je jako správný odolný telefon rovněž certifikován podle specifikace IP68.A jak je na tom StrongPhone X3? Model X3 je jen o málo větší než X2. Jeho rozměry jsou 126 x 59 × 21 mm při celkové váze 194 gramů, včetně baterie s kapacitou 2800 mAh. První, co vás příjemně překvapí, jsou boční vyměnitelné výztuhy, kdy máte na výběr mezi metalizovanou sytě červenou a nebo černou barvou. Extravagantnější z vás si mohou zvolit například jednu stranu černou a druhou červenou. 🙂 Na levé hraně telefonu naleznete gumové programovatelné tlačítko a nad ním umístěná tlačítka pro zesílení/zeslabení zvuku. Pravá hrana je oproti tomu vyhrazena tlačítku, jež ovládá velice silnou svítilnu, která pracuje ve čtyřech základních módech a také klasický USB konektor, který využijte například při nabíjení jiného telefonu.



Zmínil jsem se o tom, že svítilna, zabudovaná v modelu X3 má čtyři základní módy. Jaké tedy jsou? Při prvním spuštění (cca 3 vteřiny podržení vypínače svítilny) bude baterka svítit střední intenzitou. Při dalším krátkém stlačení tlačítka svítilny se intenzita světla zvýší na maximum. Pokud stlačíte vypínač svítilny potřetí, „rozjede“ se vám blikající signál SOS a při posledním čtvrtém stisku máte k dispozici klasickou výstražnou „blikačku“. StrongPhone X3 má 2 palcový barevný displej, disponuje 2 megapixelovým fotoaparátem bez blesku a velice silným reproduktorem na zadní straně.



K baterii se dostanete po odšroubování zadního krytu, k čemuž vám pomůže přiložený atypický šroubováček. Zadní kryt má samozřejmě ochrannou izolaci proti proniknutí vody a vlhkosti stejně jako model X2. Telefon je velice dobře vyvážený a je perfektně ovladatelný jednou rukou, a to i v pracovních či zimních rukavicích (vážně jsem to zkoušel a vypadal jsem v dubnu/apríli se zimními rukavicemi trochu jako blázen). U modelu X3 jsou tlačítka poněkud větší, ale o to lépe se s nimi pracuje. Mají perfektní odezvu a aspoň v mém případě nikdy neselhala. Na závěr snad jen mohu dodat, že i model X3 má certifikaci IP68.HARDWARE



Než se dostaneme k jednotlivým specifikacím, musím napsat pár vět o tom, jak oba telefony fungovaly. V podstatě, a to mějme na paměti, jde z mého pohledu spíše o pracovní odolné telefony. Jelikož nejsou osazeny operačním systémem ve smyslu Android, Symbian (dnes už mrtvá platforma), Windows Mobile nebo iOS či Ubuntu a rovněž nedisponují dotykovými displeji, je jejich výdrž o to větší k čemuž přispívá i to, že na pozadí běží naprosté minimum procesů. Oba telefony jsem měl zapnuté týden a zkoušel je (naštěstí mám 2 SIM karty) v normálním denním provozu. Co to o telefonech vypovídá? Oba jsou schopny fungovat v režimu dualSIM pro sítě 2G a 3G, což v je v našich končinách naprosto dostatečné, pokud se chcete s někým spojit opravdu na 100%. Během týdne se mi je nepodařilo vybít i když jsem se snažil často používat vestavěné svítilny, normálně jsem volal, posílal SMS, přijímal hovory, připojoval WiFi a také se snažil telefony vystavit častému zapínání a vypínaní. Nevybil jsem ani jeden. Tolik k výdrži těchto modelů.



Co dál? Jistě u obou modelů oceníte funkci WiFi HotSpot a stabilní 3G síť, se kterou vytvoříte bezdrátovou WiFi síť v okolí svého telefonu. U modelu X3 se rozhodně osvědčí funkce PowerBank, která vám umožní snadné nabíjení dalšího telefonu nebo tabletu pomocí napájení přes USB, a to i přes to, že se vám kapacita baterie 2800 mAh může zdát nízká. Nezapomínejte však, že máte přístroj bez operačního systému s minimálními požadavky na zdroje. Další výhodou je nastavitelné SOS tlačítko a zde je jen na vás, jaké číslo tlačítku SOS přidělíte. Pojďme se tedy podívat na specifikace obou modelů X2 a X3.ZÁVĚR



Jak se tedy s těmito dvěma modely poprat? Nijak. Jsou to tlačítkové odolné telefony, určené spíše k práci nebo jako doplňkové přístroje na vaše výlety. Osobně jsem je odzkoušel oba dva, ale to nejpodstatnější mi sdělil můj skoro 80 letý otec, kterému jsem před více než rokem pořídil dotykový telefon, se kterým docela bojuje. Po té, kdy jsem mu půjčil model X3 na víkend, se okamžitě vrátil k návykům z tlačítkových telefonů a ani jeho prsty, zvící malých lopatek, neměly problém telefon ovládat a již nepropadal záchvatům zuřivosti, že se na telefonu děje něco, o čem on nemá ponětí. Tehdy jsem si byl jist, že má správný přístroj. Nejvíc mě však v tomto přesvědčení utvrdil zhruba padesátiletý soused rodičů, který se živí těžbou dřeva v lese. Telefon si prohlédl, dal do kapsy, nastartoval motorovou pilu a zařval „prozvoň tu mrchu“. Tak jsem ji prozvonil. Drtič stromů slyšel zvonění, v rukavici telefon vyjmul, přijal hovor a zavěsil. Co víc si od podobného telefonu asi tak můžete přát? Za zapůjčení modelů EVOLVEO STRONGPHONE X2 a EVOLVEO STRONGPHONE X3 k recenzi děkujeme společnosti Evolveo.