Recenze odborníků

Evolveo Strong Phnone Q8


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Odolných telefonů na trhu pár máme a asi se všichni shodneme na tom, že to nejsou žádní krasavci. Jenže to ani být nemají. Jsou to telefony takzvaně do terénu. Jejich primární vlastností má být odolnost. Cokoliv navíc je v podstatě bonus. Ale doba pokročila a i stavbyvedoucí si chce při pauze na oběd pustit nějaké video na YouTube, nebo nahrát selfičko v nové helmě na Instagram. Takže už i od těchto zařízení očekáváme moderní technologie běžné v telefonech do města.Začněme tím, co je zřejmě u takzvaného outdoorového telefonu nejdůležitější. Začneme tedy tělem a konstrukcí telefonu. Po vybalení z krabičky nás nečeká žádné přehnané nadšení, telefon vypadá jako mnoho GPS navigací. Je černý, gumový a buclatý. To má ale dobrý důvod. Evolveo se totiž u tohoto modelů může chlubit nejvyšší certifikací odolnosti.

Certifikace IP68 zaručuje odolnost proti vniknutí prachu a při ponoření do vody po dobu 60 minut v hloubce 1,2 metru. To není špatné. Taky telefon vydrží různé pády a nárazy, třeba přes kapsu. To je dáno technologií, kterou Evolveo při vývoji a výrobě telefonu použilo. Vnitřní ochranný rám SolidStone je vyroben s použitím hořčíku.

Celá konstrukce splňuje podmínky testů Ministerstva obrany USA. Testy zařízení probíhají při nízkém tlaku ve velké nadmořské výšce, při zvýšené vlhkosti, intenzivním slunečním záření a v kyselém prostředí. Klidně si tedy dovedu představit nějaké amerického mariňáka, Ramba, který se vynoří z močálu uprostřed džungle, koukne se na Google Mapy, checkne se na Foursquare a pokračuje v plnění mise.Ke koukání na Google Mapy mu pomůže 4,5´ HD IPS displej (1280 x 720), který chrání odolné sklo Gorilla Glass 3. Ani po několika nechtěných pádech nebyl na displeji ani náznak škrábance. Displej navíc podporuje ovládání i při nandaných rukavicích, což ocení nejen náš Rambo, ale i v úvodu zmiňovaný stavbyvedoucí. Telefon je možné ovládat i určitými gesty, konkrétně si uživatel může rozsvítit displej dvojitým poklepáním, nebo z režimu spánku vyvolat nějakou funkci nakreslením tvaru na displej. Je však nutno dodat, že to nefunguje vždy a spolehlivě.Gesta na displeji nejsou jedinou možností personalizace ovládání telefonu. V rozích zařízení najdeme čtyři tlačítka. Ta na pravé straně slouží k úpravě hlasitosti. Levé dolní je SOS tlačítko. V nastavení se dá nadefinovat kam má telefon zavolat, případně odeslat zprávu, jestliže se jeho majitel dostane do potíží. Poslední tlačítko, umístěné vlevo nahoře, je programovatelné a po stisku zapne předdefinovanou aplikaci. Nad displejem je vedle reproduktoru pro volání umístěná signalizační dioda.

Teď už se ale podíváme, co je pod tímto sice odolným, ale nepříliš vzhledným povrchem. Výkon sází na osmijádrový procesor Mediatek True8Core, taktovaný na 1,7 GHz. Operační paměť má kapacitu 2 GB a pro uživatelská data je v zařízení 16 GB vnitřní úložiště. Pokud by měl Rambo příliš selfíček, může úložnou kapacitu navýšit o až o dalších 64 GB pomocí microSD karet. Přestože procesory Mediatek ve srovnání s konkurencí nemívají tak oslnivé výkony, tak v tomto případě nebyl problém. Vše fungovalo, jak mělo a jak by se od takového zařízení dalo čekat.Pro focení a natáčení jsou tu dvě kamery. Ta hlavní, umístěná na zádech zařízení má rozlišení 13 MPx, podporu LED blesku a dokáže natáčet video ve FullHD kvalitě. Ta přední má rozlišení pouze 2 MPx. Ale ruku na srdce, jak často bude Rambo fotit selfíčka. Co by ale Rambo ocenit mohl, je funkce DualSIM. Ocenil jsem ji i já při testu telefonu. Při cestě po Itálii jsem chtěl druhý slot použít pro místní SIM kartu s internetem, ale narazil jsem na problém. To, že druhý slot nepodporuje 3G/4G sítě je docela běžné. Jenže místní SIM karta v něm nefungovala vůbec. Nakonec se to vyřešilo tím, že jsem českou SIM dal do 2 slotu a Italskou použil jako hlavní.

Telefon se prodává s předinstalovaným systémem Android ve verzi 4.4.4 KitKat. To by bylo v pořádku, ale po prvním zapnutí zde chyběly některé, jindy standardní, aplikace a bylo třeba je doinstalovat. Namátkou tu není aplikace pro YouTube. Baterie v telefonu má kapacitu 3700 mAh. To by za jiných okolností byla velice slušná hodnota, zde je ale třeba vzít v úvahu dvě věci. Odolný telefon přímo vybízí k použití v přírodě, tedy bez přístupu k zásuvce. Z toho hlediska se dá říct, že splňuje zadání. Není problém s ním vydržet dva dny. Tato hodnota se však silně snižuje ve chvíli, kdy telefon pracuje se dvěma SIM kartami. Pokud u té hlavní je ještě zapnutý datový přenos na podporované LTE síti, je vyloženě problém vydržet do večera.Z dalších funkcí a technologií stojí za zmínku přítomnost LTE. Telefon má GPS, ale chybí GLONASS, který by se u takového telefonu určitě užil. Příjemná je i funkce OTG, která umožňuje telefon přeměnit ve zdroj energie a jeho pomocí dobýt třeba druhé zařízení. Abych to celé shrnul, Evolveo StrongPhone Q8 je velmi dobrý outdoorový telefon. Za cenu zhruba 8 a půl tisíce korun dostane zákazník velmi dobře navržené, ale i vyrobené zařízení, na které se může spolehnout.