Recenze odborníků

Samsung D500

Vstupte do extraligy...


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Obrázek 6
Obrázek 7
Obrázek 8
Obrázek 9
Obrázek 10
D500 je vysouvací telefon, používá stejnou konstrukci jako starší Samsungy E800/E820 nebo E630. Tento poslední model připomíná i svým vzhledem. Vysouvání ale naštěstí – na rozdíl od „levného“ E630, kde nepěkně tře plast o plast – pomáhá speciální mechanismus. Takže se stačí jen dotknout výstupku pod displejem, vyvinout trochu síly a horní část se vysune jako po másle. Stejně se telefon i zavírá. Kdybych byl majitelem D500, asi bych si s vysouváním neustále hrál, proto jsem zvědavý, co všechno mechanismus vydrží. Nyní v recenzi ale odolnost samozřejmě ještě nemohu hodnotit.



Výsuvný mechanismus je konstrukčně trochu jiný než třeba u Samsungu E800



I když na to Samsung z obrázků možná nevypadá, je to středně velký a středně těžký telefon; žádný střízlík. Měří 94 × 46 × 24 mm a váží 99 g. Vzhledově podobný model E630 je znatelně menší a lehčí. Novinka má černý, velmi elegantní design a dobrému prvnímu dojmu odpovídá i konstrukční provedení. I přes odvážné vysouvání je telefon velmi pevný – zkrátka typický Samsung. Není ale černá jako černá, na mobilu se střídají lesklé a matné plochy. Kryty jsou vyrobeny z plastu a nejsou výměnné.



Už se zdálo, že Samsung po uvedení modelu D410 zapomněl na displeje, které umí zobrazit 262 tisíc barev. Nezapomněl, dalším telefonem s takovým displejem je právě D500. Displej má rozměry 30 × 39 mm a je tedy větší než u ostatních Samsungů (s výjimkou právě D410). Rozlišení 176 × 220 bodů dává tušit, že displej bude patřit k nejjemnějším, a je samozřejmě aktivní. Z úvodních animací a pozdravů budete možná zklamaní, Samsung zde totiž zřejmě použil starší obrázky s nižší barevnou hloubkou. Jakmile se ale objeví pohotovostní displej, zapomenete zavřít pusu. Zobrazení je špičkové.



Větší rozlišení dovolilo jinak uspořádat položky na displeji. Uprostřed je jako vždy tapeta, která může být animovaná (doporučuji valící se bonbónky), nahoře a dole najdeme běžný stavový pruh, zbylo ale ještě místo pro plochu, kde jsou velkým písmem zobrazeny hodiny a aktuální čas. Název operátora můžete vypnout, případně podle druhu tapety, kterou používáte, nastavit barvu textu.



Podoba hlavního displeje dává tušit, že se něco změnilo i uvnitř. Je to tak, ale uspořádání vnitřní nabídky se budu věnovat v jedné z dalších částí. Zde zmíním jen informace o zmeškaných hovorech a zprávách, které se objevují na displeji. Skládají se v graficky hezky zpracovaných záložkách, ze kterých postupně můžete vybírat ztracené události.



Škoda, že Samsungu už nezbylo místo pro světelnou diodu, která by zmeškané položky viditelně oznamovala i po vypnutí displeje. Displej vlastně úplně nevypne, pouze jeho podsvětlení a objeví se spořič s hodinami, datem a ikonou hovoru nebo zpráv. Tyto informace jsou sice z určitých úhlů čitelné, přesto je ale snadno přehlédnete. Blikající dioda by zkrátka přišla vhod.



Co dělá střední tlačítko?

Pod displejem je blok funkčních kláves. Se Samsungem lze pracovat i v případě, kdy je zavřený a v takovém případě jsou k dispozici všechny funkce, ke kterým nepotřebujete klávesnici. Dostanete se třeba i do editoru zpráv, na který se ale potom můžete akorát dívat – bez vysunuté klávesnice se nedá psát.



Všem čtyřem směrům hlavního tlačítka lze v nastavení přiřadit rychlé spuštění vybrané funkce. Jenže ouha, není mezi nimi telefonní seznam. Ten je ale „natvrdo“ přiřazen pravému funkčnímu tlačítku a oproti starším modelům se po stisknutí dostanete rovnou do seznamu jmen. Takže spokojenost. Připomínku mám k ovladatelnosti: horní část čtyřsměrného tlačítka se kvůli výstupku pro vysouvání špatně tiskne.



Tlačítko uprostřed hlavní klávesy, tento dříve nenáviděný prvek, po jehož stisknutí se bez varování otevřel wapový prohlížeč, funguje v pohotovostním stavu stejně jako dřív. Spustí wap. Jinde ale už slouží k potvrzování a doufejme, že Samsung se už tentokrát nikdy nevrátí zpět. Okraj zavřeného telefonu potom lemuje ještě pět dalších, běžných tlačítek.



Hovor lze převzít ze zavřeného stavu stisknutím tlačítka nebo otevřením. Druhou možnost lze ale v nastavení telefonu vypnout a nechat potvrzování jen na klávesy se sluchátky, pokud vám tato varianta připadá lákavější. Vyzvánějící telefon není nutné zvednout, podržením boční klávesy se zvuk dá utlumit.



Krytku ztratím do dvou dnů

Telefon otáčím dozadu a nevidím nic než černou plochu. Je to kryt kombinovaný s baterií typu Li-Ion a kapacitou 800 mAh. Samsung udává výdrže 300 h/390 min. Bližší údaje o reálné výdrži zatím nemohu poskytnout. Systémový konektor chrání plastová a bohužel neupevněná krytka. Je velmi malá a snadno ji mezi nabíjením ztratíte. U dalšího konektoru na pravé straně, který vypadá jako USB a je určen pro připojení handsfree, je přitom posuvná krytka. V rohu je potom otvor pro provléknutí poutka.



Na levé straně mobilu se ukrývá infraport a kolébkové tlačítko pro nastavení hlasitosti: v klidovém stavu ovládá pípání kláves, při hovoru hlasitost sluchátka. Na pravé straně je potom tlačítko fotoaparátu, které je ale funkční jen při otevřeném telefonu. Objektiv se totiž objeví až po odsunutí horní části. Vedle je zrcátko pro autoportréty a silná přisvětlovací dioda. Pojďme si rovnou popsat, jaké jsou možnosti fotoaparátu.



Fotomobil mezi nejlepšími

Přestože Samsung v Koreji před několika měsíci představil už pětimegapixelový fotomobil, v České republice má u D500 premiéru teprve megapixelové rozlišení. Konkrétně jde o formát 1 280 × 1 024 bodů, tedy 1, 31 Mpx. Nejde přitom o první evropský Samsung s tímto rozlišením, model P730 se však u nás neprodává (a mezi námi: snímky z něj nestojí za nic).



D500 je ale kvalitou úplně jinde, zařadil se mezi nejlepší současné fotomobily, po bok Sony Ericssonu S700i a Nokie 6630. Stejně jako u všech telefonů s fotoaparátem i zde trochu záleží na štěstí; někdy se vám povede skvělá fotka, jindy se na ni nedá dívat. Celkově je ale kvalita výborná. Samsung drží barvy, nepřepaluje bílé plochy, stíny jsou v rámci možností prokreslené. Kdybych měl kritizovat, zaměřím se na jemný mlhavý závoj, který pokrývá každý snímek, na nepoužitelný digitální zoom (navíc je k dispozici jen u menších rozlišení) a na nepříliš dobré makro.



Možnosti nastavení fotoaparátu jsou nadprůměrné. Vedle zoomu můžete manuálně ovládat i kompenzaci expozice, k dispozici je samospoušť, sériové snímání a možnost vložit více scén do jednoho obrázku. Tmavé blízké scény přisvětlíte vestavěnou bílou diodou, v nastavení můžete dokonce zvolit i citlivost ISO nebo středové měření expozice, hodí se možnost vypnout zvuk závěrky. Chybí mi snad jen zaznamenávání parametrů expozice do hlavičky EXIF.



Focení se Samsungem je trochu pomalejší, chvíli trvá než fotoaparát vůbec naběhne a zpoždění má i spoušť. Po jejím stisknutí se uprostřed snímku objeví kolečko, které oznamuje, abyste s mobilem ještě nehýbali, protože se zrovna fotí. Stává se to ale jen u nejvyšších megapixelových rozlišení, práce s malými formáty je rychlá.



U Samsungu E630 jsem si stěžoval, že na displeji nevidím celou snímanou scénu, že je zde pouze výřez. Stejně se chová i D500, po stisknutí hvězdičky ale ukáže plný formát. Nejsem si teď jistý, jestli to takhle nepůjde i u jiných Samsungů, které trpí touto vlastností.



Telefon umí natáčet i video v rozlišení 176 × 144 bodů, ukládá je ve formátu 3GP. Nahrávka může být velmi dlouhá, protože využívá plnou sdílenou paměť, a ta má kapacitu ... Ne, tady vám to ještě neřeknu.



Fotoaparát v D500 se Samsungu povedl. Podívejte se na ukázkové obrázky, které jsme pořídili. Jsou samozřejmě bez jakýchkoli úprav.



Telefon už máme dávno otevřený a díváme se na klávesnici. Je stejně jako celý mobil černá, s bílými prosvětlenými popisky a stříbrnými proužky, které oddělují jednotlivé řady. Tlačítka se tisknou přesně tak, jak by měla, ucítíte při tom zřetelné prolomení a uslyšíte jemné cvaknutí. Jen horní řada by mohla být trochu dál od výsuvné části, protože takhle na ni při psaní často naráží prst.



Hlavní nabídka Samsungu D500 je podobně jako v jiných nových modelech maticová. Ikonky jsou ale větší a detailnější, vybraná položka je animovaná. Pro pohyb v hlavní nabídce lze použít kurzorovou klávesu nebo číselné klávesové zkratky, které pokračují až do nejnižší úrovně menu. Tyto další úrovně jsou už textové, stejně jako dřív. Nově se ale můžete setkat s novým prvkem – horizontálním seznamem. Pro volbu položek, které jsou v něm ukryty, musíte používat levou a pravou šipku; nedá se rozbalit. Chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykl, a nabídka v tomto ohledu navíc není úplně konzistentní. Barvy menu si můžete vybrat ze čtyř variant.



Až na prodlevy aplikace pro ovládání fotoaparátu je telefon velmi rychlý. Okamžitě reaguje na všechny podněty, rychle se v něm píšou zprávy. Zde nemám vůbec žádné připomínky. Jenom se stabilitou telefonu jsem několikrát bojoval. Samsung se pravidelně restartoval při pokusu vypnout Bluetooth při aktivním spojení a jednou spadl i při vytáčení telefonního čísla.



V části o ovládání a uživatelském prostředí také obvykle píšu, kolik má telefon paměti. U Samsungu D500 vás ale ještě chvíli budu napínat.



Synchronizuje! Synchronizuje!

Musím pochválit velmi dobrý zvuk sluchátka při telefonování. Nemůže za to ale funkce pro zvýšení kvality, která opět nemá slyšitelný vliv. Zvuk je ale celkově kvalitní a platí to i pro hlasité handsfree. Stejně jako u sluchátka je zvuk pěkně basový, zaoblený, hlas nijak neskřehotá.



Kvalitě ještě pomůže připojení externího hlasitého handsfree. To je černý jehlan, před Vánocemi jsem jej nazval františek, který lze rozpojit na dvě části a zasunout do konektoru na pravé straně telefonu. Zvuk není ani tak hlasitější, jako plnější a má více basů. K Samsungu také dostanete osobní handsfree kombinované se stereo sluchátky.



Telefon ukazuje najednou seznam na kartě SIM i vnitřní adresář. Do něj se vejde tisíc jmen, ke každému kontaktu lze uložit dvanáct položek. A teď pozor, premiéra: adresář, stejně jako další databáze Samsungu D500, můžete synchronizovat s počítačem, s Microsoft Outlookem. To je vůbec poprvé, co Samsung tuto možnost nabídl. O synchronizací ještě napíšu víc v závěru, kde podrobně proberu software dostupný k telefonu.



Už jsem psal, že do seznamu se dá vejít stisknutím jediného tlačítka. Potom můžete hned vyhledávat postupným psaním počátečních znaků jména. Ke jménům ve vnitřním adresáři můžete přidat obrázek, který se při příchozím hovoru objeví na displeji, můžete je také odlišit vyzváněcím tónem a tradičně zařadit do skupiny volajících. Rovněž skupiny mohou mít svůj obrázek a vyzváněcí melodii. Profily ale opět chybí, takže rovněž možnost filtrování hovorů.



Když už jsme u vyzvánění, tak je čtyřiašedesátihlasé a hodně dobré. Tentokrát ani nevadí, že melodie jsou stále stejné, protože Samsung D500, opět premiérově, podporuje MP3 vyzvánění. Do paměti s kapacitou, kterou se určitě v tomto článku dozvíte, jednoduše nahrajete empétrojku a nastavíte ji jako vyzváněcí melodii. Jen u zpráv můžete využít jen standardních deset zvuků, které nelze nijak rozšířit. Škoda. Telefon také nemůže najednou vibrovat a hrát, snad pouze u speciálních melodií, které mají stopu s vibracemi; jinak ne.



Zprávy i s e-mailem

Rovněž v nabídce zpráv najdeme jednu velkou premiéru: slovník T9 můžete trvale vypnout. Resp. telefon si pamatuje poslední nastavení a při dalším vstupu do editoru jej zopakuje. Po tomhle řada lidí hodně volala, ale často jen u telefonů, které při psaní zkracovaly zprávy. Samsung D500 to nedělá a v nabídce si můžete vybrat, co je pro vás lepší.



Ani nabídka funkcí pro práci se zprávami není standardní. Jsou zde textovky a zprávy MMS, navíc ale také e-mailový prohlížeč, který jsme u Samsungu poprvé a naposled viděli u vysouvacího modelu D410.



Editor textových zpráv je přehledný, na jednu stránku se vejde plných osm řádků textu. Můžete pracovat s objekty EMS a nastavovat velikost písma. Editor od začátku odpočítává napsané znaky a ukazuje také počet částí, do kterých se dlouhá zpráva rozdělí. Může jich být až dvanáct. Do vnitřní paměti se vejde 200 textových zpráv. Samsung D50 nabízí ještě jednu novinku: blokování SMS. Můžete nastavit až deset telefonních čísel, od kterých nechcete dostávat zprávy. Budete mít jistotu, že až do vypnutí blokování žádnou nedostanete.



Také editor multimediálních zpráv je rychlý a přehledný. Novinkou je možnost vkládat do MMS video, což dříve Samsungy moc neuměly. Do jedné zprávy se vejde až 300 kB dat. V tomto případě je trochu zvláštní chování e-mailového prohlížeče, protože do jednoho e-mailu se mi nepodařilo vložit objekty nad 200 kB. Čekal bych pravý opak.



E-mailový klient je jinak použitelný. Rozumí si s protokoly POP3/IMAP4/SMTP, korektně zobrazí české znaky a přechroustá i zprávy ve formátu HTML. Můžete si nastavit, jestli se mají stahovat jen hlavičky, ze kterých si vyberete, nebo rovnou celé zprávy. Stejně jako u textových zpráv, i zde si můžete nastavit adresy, od kterých nechcete dostávat žádné zprávy. Nastavit lze i interval kontroly schránky, nejméně ale jednu hodinu.



E-mail se při testu nechoval úplně tak, jak bych očekával, a nepodařilo se mi přijít na to, jestli je to chyba Samsungu nebo mobilní sítě. Telefon byl jakoby připojený, ale nedokázal nic stáhnout a navíc se ani nechtěl odpojit. Nezjistil jsem, kde je chyba.



Moderní funkce pro práci se zprávami, Push to talk a rychlé posílání zpráv, v Samsungu D500 chybí.



Kalendář umí česky

Premiéry, které nám Samsung D500 přináší, už ani nepočítám a jsme u další: v kalendáři týden začíná pondělím a pro označení dnů jsou dokonce použity české názvy! Pokud cítíte jemnou ironii, není to jen pocit – chce se zakřičet „Konečně – ale trvalo to!“.



Kalendář má pěkný měsíční pohled, který už nezpřehledňují matoucí tapety a obrázky, a k tomu i týdenní a denní zobrazení. Kromě toho můžete zvlášť zobrazit všechny opakované události, je zde i úkolovník. Stejně jako adresář jej lze synchronizovat s počítačem a nyní mám v Samsungu všechny naplánované schůzky. Do kalendáře v telefonu se vejde čtyři sta položek.



Naplánovat: běžná schůzka, ke které lze zadat popis, začátek a konec (i v různých dnech), přidat připomenutí a nastavit opakování



Výročí: vkládá se jen datum bez přesných hodin a upozornění. Můžete také zaškrtnout, jestli se výročí má v kalendáři každý rok opakovat.



Různé: totéž jako „Naplánovat“, ale bez opakování



Úkoly: lze zadat jen datum, nikoli hodinu, můžete přidat prioritu. K úkolu nepatří upozornění, po splnění se ale dá odškrtnout.



Kvůli euforii z českého kalendáře jsem zapomněl na nejdůležitější časově-organizační funkci: budík. U něj se ale nic nezměnilo. Budíky jsou opět tři, můžete si v nich vybrat, ve kterých dnech budou aktivní, a zvolit, jestli se budík ozve i u vypnutého telefonu.



Samsung podporuje i textové poznámky. Nesynchronizují se však s Outlookem a do každé lze napsat jen sto znaků textu.



Jen výčtem zmíním stopky, minutku, kalkulačku a převodník jednotek, zastavím se ale u diktafonu. Opět využívá celou sdílenou paměť (ne, ještě je stále brzo) a dokáže uložit až hodinové nahrávky. Ukládají se ve formátu AMR, který lze použít třeba v multimediálních zprávách – v takovém případě se hodí nastavit třeba minutové omezení délky. Škoda, že diktafon nefunguje během telefonování a nelze s ním nahrát probíhající hovor.



Samsung a přehrávač MP3

Úplnou novinku u Samsungu je podpora MP3. Zmínil jsem ji už u vyzvánění, kde lze empétrojky nastavit místo klasické vyzváněcí melodie. Telefon lze ale použít i jako omezený přehrávač MP3. Omezená tentokrát není ani tak paměť, která má rekordní kapacitu, ale spíš komunikace s přehrávačem. Nahrávat do něj data přes Bluetooth nebo infraport není to pravé, takže pro vážnější použití si musíte pořídit USB kabel.



Prostředí MP3 přehrávače – je efektní, ale dost jednoduchý



Dalším omezením jsou funkce přehrávače. Lze v něm pouze přeskakovat mezi skladbami a nikoli přetáčet – dostat se třeba doprostřed skladby. Během přehrávání se vám sice lidé dovolají, ale vy nemůžete dělat nic jiného; třeba psát zprávy. Po ukončení hovoru se přehrávání neobnoví tam, kde skončilo, skladba začne hrát úplně od začátku.



Seznam souborů MP3



Kvalita zvuku je ale dobrá. Platí to jak pro dodávaná špuntová stereofonní sluchátka, která lze použít i jako handsfree, tak i pro hlasité přehrávání přímo z reproduktoru telefonu. K Samsungu navíc můžete připojit „handsfree-františek“, které kvalitu zvuku ještě vylepší. Škoda, že konektor není standardní jack a nelze použít jiná než dodávaná sluchátka, která nepatří k úplné špičce.



Multimédia a zábava: funkční infraport

Samsung vylepšil i práci s multimediálními soubory. Snad všichni si pamatujeme stížnosti ke starším modelům, kde přes infraport nebylo možné odeslat a přijmout obrázek nebo vyzváněcí melodii. To je už minulost, infraport je u D500 plně funkční oběma směry. Jen u javových programů jsem narazil. Telefon snad kvůli ochraně autorských práv odmítl takové soubory přijmout. Stejně jako infraport funguje i Bluetooth, z telefonu i opačným směrem lze posílat všechny multimediální soubory.





Samsung D500 podporuje Javu MIDP 2.0 a patří mezi mírně nadprůměrně rychlé telefony. V testu jBenchmark 1.0 dosáhl výsledku 1 473, ve verzi 2.0 na 154. Přímo v telefonu jsou tři javové hry, ke kterým se musíte prokousat přes vlezlou melodii, co se tradičně ozve po vstupu do příslušné nabídky. Stejná melodie se ozývá i při stahování javových aplikací z wapu – proč?!



Nabídka her



Hra Forgotten Warrior je dvourozměrná arkáda, ve které musí princ zachránit unesenou princeznu. Freekick je pěkně vyvedený fotbal, kde kopete na bránu, a Arch Angel létající střílečka.





Tři vestavěné hry





Data: první s Bluetooth

Na EDGE je u Samsungu ještě brzo, musíme si počkat na vylepšený model D500E. Běžný D500 podporuje GPRS třídy 10. S počítačem se telefon dá propojit dokoupitelným kabelem, přes infraport nebo Bluetooth. Jedním z programů balíčku Easy Studio, který si můžete stáhnout na internetu, je pomůcka pro snadné nastavení datových profilů. Česká republika sice mezi předpřipravenými zeměmi chybí, stačí ale zadat APN a vytáčené telefonní číslo.



Při testu jsem se ale s tímto programem příliš nedomluvil. Tvářil se, že všechno je v pořádku, při pokusu o vytočení čísla se ale pokaždé objevila chyba.



Datové spojení v telefonu využijete s e-mailovým prohlížečem a také pro wap. Na velký displej se vejde devět řádků klasického textu a dá se ně něm slušně číst.



D500 je také první Samsung s podporou Bluetooth. Při přenášení souborů do telefonu ani opačným směrem se neobjevily žádné problémy, pouze při spojení s programy na počítači se telefon moc nechtěl nechat poznat. Nakonec se to podařilo alespoň u synchronizace, v jiných případech posloužil infraport. V nastavení Bluetooth si můžete zvolit, jestli telefon má být viditelný ostatním zařízením, schválené protějšky lze autorizovat, aby se příště spojení navázalo automaticky. Samsung podporuje profily Handsfree, Headset a další běžné profily (sériový, vytáčené spojení, přenos souborů, object push).





Programy pro počítač

K Samsungu nedostanete žádné cédéčko s programy, na internetové stránce výrobce si ale můžete stáhnout balík EasyStudio. Je to už pěkný bumbrlíček, připravte se na 124 megabajtů dat. Balík se skládá z několika částí, které se instalují zvlášť. Sama instalace má nový vzhled a dává tušit, že se leccos změnilo.



PIM & File Manager: klasická aplikace, kterou známe ze starších Samsungů. Můžete v ní přímo editovat a zálohovat adresář, do počítače tímto způsobem dostanete textové zprávy, data z kalendáře, poznámky a třeba také údaje o hovorech. Databáze lze exportovat do databázových souborů a podobně je i načítat. Součástí aplikace je i správce souborů, se kterým se dostanete přímo do telefonu a můžete tak stáhnout třeba nafocené obrázky.





Stejný program jako u starších Samsungů



PC Sync: pro synchronizaci dat s počítačem. Je to absolutní novinka, Samsungy nikdy dřív plnohodnotnou synchronizaci nepodporovaly. Je připravena pro práci s Microsoft Outlookem a je vidět, že jde o první verzi. Ale funguje, a to je důležité. Nastavíte databáze Outlooku, se kterými chcete synchronizovat, zvolíte pravidla při řešení konfliktů a stisknete tlačítko. Zbytek udělá program sám. Napřed jsem trochu bojoval se samovolným ukončováním synchronizace, nakonec ale pomohlo delší odemknutí přístupu k Outlooku.





Synchronizace: prostředí žádná sláva, ale funguje



Internet Access: program pro snadné nastavení internetového spojení přes mobil.