Recenze odborníků

Nokia 7710

První Nokia s dotykovým displejem


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Obrázek 6
Obrázek 7
Obrázek 8
Obrázek 9
Obrázek 10
Konstrukce, ergonomie, ovládání



Konstrukce telefonu je celkem kvalitní, nikde nevrže. Ale vzhledem k tomu, že se k paměťové kartě nedostanete jinak než sejmutím zadního krytu, na nějaké to skřípnutí asi časem dojde. Kryt tvoří celou zadní stranu a kromě paměťové karty se pod ním ukrývá baterie a slot pro SIM kartu. V krytu baterie je schovám malý magnet. Pokud sejmete zadní kryt, telefon pozná že chcete nejspíš vyjmout paměťovou kartu a upozorní vás na to. Na zadní straně si dále nelze nevšimnout čočky fotoaparátu a velkého reproduktoru, který je navíc překryt jemnou průhlednou tkaninou.



Na spodní hraně přístroje je konektor Pop-Port, konektor pro nabíječku a malá zdířka mikrofonu.



Na horní straně se nalézají tři tlačítka, zelené a červené sluchátko pro přijetí a ukončení hovoru a tlačítko pro hlasitý odposlech, které slouží i pro diktafon. Červené tlačítko také umožňuje kdykoliv přejít na obrazovku telefonu pro zadávání čísel. Zelené pak pro přístup do seznamu výpisu volání. Na pravém boku přístroje se nachází tlačítko pro zapnutí tradičně sloužící i pro přepínání profilů.



Na přední straně se kromě obřího displeje nalézá pět tlačítek a hlavní, pětisměrná klávesa. Kontextová tlačítka nalevo od displeje zastupují standardní funkce „Volby“ a „Menu“.



Na pravé straně telefonu jsou tři tlačítka – Zoom, Přepnout, a Zpět. Stisknutím tlačítka Zoom se zvětšuje velikost textu na displeji (např. náhled zpráv, text v otevřené zprávě, web. stránky, ale také ikony v hlavní nabídce a jiné). Tlačítko pro přepnutí funguje ve většině aplikací jako přepínač různých pohledů v dané aplikaci, např. u kalendáře přepíná z měsíčního na týdenní pohled, u prohlížeče obrázků z velkých ikon na seznam nebo u zpráv pro přepínání jednotlivých složek (doručené, odeslané, koncepty …).



Funkci tlačítka Zpět snad ani nemusím popisovat. Je tu ale rozdíl oproti Series 60, kde jste pomocí takového tlačítka mohli aplikace zcela zavřít. To u novinky nelze. Všechny otevřené aplikace zůstávají na pozadí, přičemž k posledním čtyřem se dostanete pomocí podržení tlačítka Menu. To že aplikace zůstávají na pozadí bych dokázal ocenit, ovšem kdyby se postupným otevíráním dalších aplikací telefon nezpomaloval. A to je myslím hlavní kámen úrazu, za který si u mě Nokia 7710 vysloužila velké mínus.



Specifika Series 90



Symbian Series 90, který Nokia 7710 využívá, v podstatě nemá žádnou standardní hlavní obrazovku (plochu). Dala by se však za ní považovat obrazovka, na které je vidět jméno operátora, velká číselná tlačítka a hodiny.



V horní části displeje se nachází stavový řádek, který je vlastně kombinací horního a spodního řádku, jak je známe ze Series 60. Najdete zde například ukazatel stavu baterie a signálu. Zbylé místo je vyhrazeno pro indikační ikony (např. bluetooth, nová zpráva, zamknutá klávesnice a pod.)



Nezbytným hodinám bylo přiřazeno místo v pravém dolním rohu. Jsou viditelné ve většině aplikací, ale bohužel ne při zobrazení hlavní nabídky. To mě osobně dost mrzí, jelikož používám menu jako hlavní obrazovku. Pozadí hlavní nabídky za ikonami aplikací se dá totiž oživit libovolným obrázkem či vlastní fotografií.



Hlavní nabídka - seznam ikon se zdá být nekonečný



V telefonu je připravenou pouze jedno téma. Zpočátku se mi zdálo že je právě díky tématu telefon pomalý, jak sem ale zjistil, téma se nedá vypnout, neexistuje žádné standardní prostředí.



Aplikace jsou velmi podobné těm ze Series 60, nic důležitého nechybí. Díky většímu displeji je vše přehlednější.



Zprávy



Začnu hned výtkou, jelikož v jednotlivých složkách (doručené, odeslané atd.) nenaleznete složku s doručenkami. Doručenky textových zpráv jako takové telefon podporuje, ale pokud si ji nestihnete všimnout na displeji (malá informační bublina), musíte navštívit Protokol a pracně se k tomu dopátrat.



V nabídce zpráv narazíte na složky stejné jako v Series 60. Kromě textových a multimediálních zpráv, můžete také obsluhovat několik emailových schránek. Bohužel nevím jestli je počet limitován, ale osobně používám čtyři. Jak textové zprávy, tak i emailové je možno v seznamu řadit podle různých kriterií (datum, odesílatel, předmět…).



Při psaní zpráv máte na výběr. Buď budete psát ručně znaky do malého políčka nebo vyťukávat do klávesnice, kterou si můžete nechat zobrazit ve dvou velikostech. Osobně preferuji tu vetší, je pohodlnější, ale zakryje větší část displeje. Klávesnice obsahuje i české znaky, ovšem na samostatné klávesnici, mezi kterými musíte při psaní přepínat a to není moc pohodlné. Pro psaní s diakritikou je lepší použít ruční psaní, které diakritiku podporuje. Psaní na klávesnici je ale rychlejší.



Práce i zábava



Prohlížení webových stránek je naprosto úchvatné a ve spojení s EDGE, které tento telefon podporuje, jsou to naprosté internetové orgie. Nejsem sice žádný odborník, ale nenarazil sem na žádnou stránku, která by vykazovala nějaké chyby. Českými znaky se telefon nedal vůbec zaskočit.



Prohlížení internetových stránek



Je tu však jeden menší problém, vzhledem k rozměrům displeje a vysokému rozlišení je písmo pro hůře vidící příliš malé a příliš zde nepomůže ani možnost zvětšení tlačítkem Zoom.



Další naprosto dokonalou záležitostí je zvuk. Troufám si tvrdit, že jste ještě nenarazili na tak hlasitý telefon, navíc s tak kvalitnim zvukem. Jak přehrávání MP3 skladeb, tak poslouchání rádia přes hlasité handsfree je velice kvalitní. Obzvlášť vyznění basů mě překvapilo, žádný křaplavý jekot.



Výborným doplňkem tohoto telefonu, jsou programy Dokumenty, Tabulky a Prezentace (jinými slovy Word, Excel, PowerPoint). Všechny důležité funkce z těchto kancelářských programů najdete i v telefonu. Bohužel jsem narazil na již známý problém s nekompatibilitou. Soubor vytvořený na telefonu si bohužel v počítači na Office 2000 neotevřete. S prohlížením souboru vytvořených na PC v telefonu jsem neměl žádné problémy.



V balení naleznete:



telefon

baterii

paměťovou kartu 128 MB

koženkové pouzdro s hadříkem na čištění displeje

datový kabel

stereo sluchátka (handsfree)

nabíječku

prezentační CD se softwarem PC Suite



Ve zkratce



triální telefon GSM 900/1800/1900 MHz

rozměry a hmotnost: 128 × 70 × 19 mm, 189 g

Lithium-polymerová baterie 1300 mAh – max.12 hodin hovoru, 14 dní v pohotovostmí, režimu

dotykový displej s rozlišením 640 × 320 bodů a podporou 65 tisíc barev

megapixelový fotoaparát (1152 × 864 bodů)

90 MB uživatelské paměti, podpora MMC paměťových karet až do 1 GB

podpora GPRS třídy 10 a EDGE, HSCSD

e-mailový klient s podporou SMTP, POP3, IMAP4, APOP

internetový prohlížeč s podporou Flash 6

podpora nejrozšířenějších multimediálních formátů (včetně MP3, AAC, MPEG4, RealAudio 8, RealVideo 8)

stereofonní FM rádio s vizuálními efekty

Java 2.0

Bluetooth

obslužný software na CD, možnost synchronizace