Recenze odborníků

Nokia 6230i

Plná skrytých schopností


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Obrázek 6
Obrázek 7
Obrázek 8
Obrázek 9
Obrázek 10
Nokia 6230, která se začala prodávat takřka přesně před rokem, patří mezi telefony, jaké se výrobcům povedou vždy jen jednou za několik let. Nokia ale vlastně jen vyslyšela, co jí uživatelé vyčítali. Po dlouhé řadě nemastných neslaných mobilů konečně vyrobila model bez větších kompromisů. I když Nokii 6230 můžeme vyčítat malý displej s nízkým rozlišením a další vlastnosti, celkově to byl a ještě stále je velmi dobře vyladěný telefon. Patří do stejné kategorie jako staroušci 6110 nebo 6310 – a překvapuje snad někoho, že má opět úspěch?

Když dobře hoří, je potřeba ještě přiložit a tak Nokia přichází s novým mobilním telefonem, který se od 6230 liší jen přidaným písmenkem v názvu. Je sice škoda, že Nokia s takovým mobilem nepřišla rovnou, rok po zahájení prodeje je ale už omluvitelná doba a současní uživatelé staršího modelu by se na výrobce nemuseli moc zlobit.





Na pohled byste ani nepoznali, že se díváte na nový telefon



Nokia 6230i se začne prodávat v druhé polovině dubna. Ještě tak dva až tři měsíce se budou vedle sebe objevovat oba dva modely, poté starší 6230 zmizí z prodeje. Telefony se budou lišit i cenou – asi o tisíc korun ve prospěch staršího modelu. U oficiálního distributora seženete Nokii 6230i za 10 990 Kč, na internetu bude samozřejmě levnější.





Na pohled nevidím rozdíl

Nokia 6230i je telefon s klasickou konstrukcí a vcelku nenápadným designem. Bude se prodávat ve světlé nebo tmavé verzi, díky výměnným krytům ale budou k dispozici i jiné barevné varianty. Nelze ale čekat křiklavé barvy, design je spíš zašedlý a matný, vystupuje z něj jen lesklá příčka s objektivem na zadní straně.





Nejvýraznější výtvarný prvek na telefonu



Rozměry telefonu 103 × 44 × 20 mm jsou úplně stejné jako u Nokie 6230 a při porovnání s ostatními jde o malý mobil. Hmotnost 99 g je o dva gramy vyšší než u staršího modelu, ale stále jsme v kategorii středně těžkých telefonů. Zajímavé je, že loni ještě tato hmotnost stačila na „lehký telefon“.





Porovnání velikosti



Nokia je zatím velmi pevná. U zadního krytu, který téměř nelze odejmout, bych možná řekl, že až příliš pevná; je to ale zase lepší, než kdyby se pohyboval. Kryty jsou plastové, jejich povrchová úprava ale trochu připomíná kov; zvlášť u celostříbrného modelu, který testujeme. Líbí se mi mimochodem víc než tmavá varianta, kterou jsme měli před rokem.





Ejhle, displej

Inovací, která je vidět nejvíc, prošel displej. V prvé řadě je o něco větší, má rozměry 30 × 30 mm oproti 27 × 27 mm u staršího modelu. Plocha se zvětšila o 1,7 centimetrů čtverečních a i když je to znát, konkurence je ještě stále vzdálená:



Sony Ericsson S700i: 16,10 cm2

Siemens S65: 13,02 cm2

Motorola V600: 11,30 cm2

Sony Ericsson K700i: 10,44 cm2

Nokia 6230i: 9,00 cm2

Nokia 6230: 7,29 cm2



Při představení jsme si vůbec nevšimli, že telefon má větší displej



S většími rozměry se ale pojí i vyšší rozlišení. Nokia tentokrát vůbec nešetřila a z hrubého rastru 128 × 128 bodů přešla rovnou na 208 × 208 bodů. I když se nejedná o nejjemnější displej na trhu, jak jsme usuzovali při představení, kdy jsme nevěděli o větší ploše, Nokia 6230i patří do nejlepší pětky. Před ní jsou jen telefony Sharp a Sagem myX-8.



Nokia 6230i: 4 807 bodů/cm2

Sony Ericsson S700i: 4 770 bodů/cm2

Sony Ericsson K700i: 3 709 bodů/cm2

Motorola V600: 3 396 bodů/cm2

Nokia 6230: 2 247 bodů/cm2

Siemens S65: 1 784 bodů/cm2



Jemnější, ale méně úsporný

Displej je na první pohled velmi jemný, dostatečně jasný a kontrastní. Jde samozřejmě o typ TFT a oceňuji, že se na něj dá dívat i ze stran; nemění barvy. Na slunci sice opět prohrává, při troše snahy a vhodném natočení ale je použitelný. Sklíčko displeje není moc chráněné a proto možná oceníte, že kryty telefonu se dají vyměnit.





Pohleďte na jeden z nejjemnějších displejů



U displeje hodnotíme také počet řádků, které se na něj vejdou – například při psaní a čtení textových zpráv. Tady se ale Nokia zhoršila. I když se u textových zpráv dají volit tři velikostí písma místo dvou předchozích, u nejmenšího se na jednu stránku vejde jen šest řádků. Malé písmo u Nokie 6230 přitom stačilo na osm řádků.



Nokia s novým displejem musela sáhnout po úplně novém typu písma. Zdálo se mi, že běžný a tučný řez k sobě příliš neladí, problém je ale jinde: text uprostřed stavového řádku je o pár pixelů výš než funkce kontextových kláves. Vadí mi to. U textových zpráv jistě hodně lidí ocení největší velikost písma. Na stránku se sice vejdou jen čtyři řádky, font je ale opravdu velmi výrazný.





Je to drobnost, ale pořád jsem hledal, kde je chyba:

nápis Menu je o něco výš nez odkazy po stranách





Z oka vypadla

Klávesnice je až na jednu výjimku úplně stejná jako u 6230. Výjimkou je samostatné tlačítko uprostřed čtyřsměrné klávesy. Ovládání je s ním jednodušší. Osobně jsem sice dřív neměl problém se stisknutím celého tlačítka, vím ale, že si na to uživatelé stěžovali. Jenže stejně jako u 6230 mám i na novém modelu při uvolnění této klávesy někdy pocit, jako by se tlačítko přilepilo k podkladu a nyní odlepovalo – je při tom slyšet takový typický zvuk.





Klávesnice má zvýrazněné potvrzovací tlačítko



Na častou otázku, jestli bude nový kryt se samostatným středním tlačítkem pasovat na starou Nokii 6230, zatím nemohu dát odpověď. Starší telefon nemám k dispozici a při jeho recenzi jsme nevyfotili kryt zevnitř, abychom ho teď mohli porovnat. Nokia mohla konstrukci krytu trochu upravit.



Tlačítka z tvrdého plastu jsou opravdu vynikající. Střední sloupec je dvakrát širší než vnější sloupce, na ovladatelnost to ale nemá žádný vliv.





Většího středního sloupce si při psaní ani nevšimnete



Rozložení kláves je také stejné jako dřív. Pod displejem jsou dvě funkční klávesy. Levé je napevno nastavena vlastní nabídka Jdi na s často používanými funkcemi. Sestava je uživatelsky nastavitelná. Na pravé tlačítko si můžete vybrat rychlou volbu jedné ze sedmadvaceti funkcí.





Hlavní tlačítko a čtyři funkční klávesy kolem





Lepší nastavení

Novinkou je možnost přiřadit funkce jednotlivým směrům hlavního tlačítka. Dříve byla tato volba neměnná, dnes můžete vybírat opět ze sedmadvaceti funkcí, nebo nechat tlačítko nevyužité.





Vlastní menu Jdi na • nastavení funkcí jednotlivým směrům



Pro rychlou volbu lze využít i hlasové ovládání. K dispozici je ale jen sedm funkcí, které se někdy dál dělí do několika položek. Zajímavá je zvuková indikace stavu signálu a baterie, kterou lze vyvolat pouze hlasem: podle počtu pípnutí potom poznáte, jak na tom telefon je.





Nastavení hlasového ovládání



Místo symbolů zeleného a červeného sluchátka jsou na telefonu jen čárky, funkce obou tlačítek se ale nezměnila. Stisknutím zeleného se také dostanete do seznamu odchozích hovorů. Nokia trochu změnila vzhled stránky s přehledy hovorů a pokud máte například víc zmeškaných volání od stejného čísla, na řádku rovnou uvidíte, kolik jich bylo.



Podsvětlení tlačítek je lehce namodralé a dosti nerovnoměrné. Nejvíc svítí nula, jejíž podržením se rychle spustí wapový prohlížeč, potom dlouho nic a teprve pak ostatní tlačítka. Klávesnice se dá zamykat buď manuálně, klasickou sekvencí kláves, nebo automaticky po nastavené době. Navíc si můžete vybrat, jestli má telefon při odemykání klávesnice vyžadovat zadání bezpečnostního kódu.





Podsvětlení je trochu lepší než na těchto fotografiích, celkově ale není dobré





Rychlé nabíjení je důležité

Na levém boku je celkem nevýrazná kolébková klávesa, kterou se nastavuje hlasitost hovoru. Podržením spodní části se v pohotovostním stavu aktivuje hlasové ovládání, horní část slouží jako tlačítko Push to talk. Na pravém boku je pouze otvor hlasitého reproduktoru a neviditelný infraport, nahoře velké tlačítko vypínače kombinované s voličem vyzváněcích profilů. Spodní část telefonu obsadil konektor Pop-Port se zdířkou pro nabíječku.



Na zadní části najdeme pouze objektiv fotoaparátu a zámek pro sejmutí krytu. Už jsem psal, že to jde velmi těžko. Kryt je ale také díky zatím pevný. Se standardní baterií typu Li-Ion s kapacitou 850 mAh prý telefon vydrží až 300 hodin v pohotovosti nebo 300 minut hovoru. Jsou to stejné údaje jako u modelu 6230. Skutečnou výdrž při používání neznáme. Nabíjení je rychlé, stačí zhruba hodina a půl.





Objektiv fotoaparátu





K paměti jako k disku

Zadní kryt byste ani nemuseli snímat, nebýt paměťové karty schované pod baterií. Nokia 6230i používá typ MMC a k telefonu rovnou dostanete kartu s kapacitou 32 MB. Není to moc a pokud budete chtít mobil používat jako přehrávač MP3, připravte se na další investici, případně na vyměňování karet.





Paměťová karta se vkládá pod baterii



Ládování písniček do telefonu přes infraport nebo Bluetooth je nepoužitelně pomalé, pro připojení kabelem zase bylo potřeba nainstalovat PC Suite. Nokia 6230i ale přichází s funkcí USB Mass Storage, se kterou se paměťová karta objeví v počítači jako další pevný disk hned po propojení kabelem, bez nutnosti instalovat speciální ovladače. K vnitřní paměti tímto způsobem nelze přistupovat.



Hned po připojení kabelu se na displeji objeví dotaz „Aktivovat přenos dat přes USB?“. Po potvrzení počítač najde telefon a nainstaluje jej jako diskovou jednotku. Při dalších připojení se už nic neinstaluje, disk se objeví okamžitě. Během přenosu nelze s telefonem pracovat, o příchozí hovor ale nepřijdete a zvuk oznámí i novou zprávu. Balík 17,5 MB dat jsem z počítače na kartu telefonu přes kabel přenášel 70 sekund. Rychlost přenosu je tedy 15 MB za minutu. Škoda jen, že USB kabel nedostanete rovnou v balení telefonu, musí se dokoupit.



Vnitřní paměť telefonu má podle Nokie 32 MB a uživatel z ní může využít 27 MB. Při sečtení všech položek jsem se ale nedostal na víc než 24 MB. Maximální velikosti javového midletu byla z 128 kB zvýšena na 512 kB. Instalační soubor javové hry nebo aplikace nestačí do telefonu nahrát třeba přes infraport, instalaci musíte provést z počítače prostřednictvím PC Suite, případně z wapu. Resp. instalační soubor do telefonu nahrajete, ale nedá se spustit.



Pro prohlížení multimediální souborů uložených v paměti nebo na kartě slouží Galerie. Je rozdělena do sekcí Obrázky, Videoklipy, Hud. soubory, Témata, Grafika, Tóny a Nahrávky. Pohled na paměťovou kartu je rozčleněn podle adresářové struktury. Galerie nabízí tři pohledy: jednoduchý seznam (5 položek na stránku), seznam s detaily (3 položky) nebo maticové zobrazení (9 položek bez detailů).





Tři pohledy na galerii



Multimediální soubory, které nejsou chráněny právy a není zakázán jejich přenos, lze přes infraport nebo Bluetooth posílat do počítače nebo jiných zařízení. Podobně lze data posílat i do Nokie.





Fotoaparát: není mega jako mega

O megapixelovém fotoaparátu, další z hlavních inovací Nokie 6230i, jsem podrobně psal v tomto samostatném článku. Proto jen shrnu jeho závěry, nebudu všechno psát znovu.



Zvětšení rozlišení fotografií na 1 280 × 1 024 bodů je téměř jedinou změnou. Ostatní funkce fotoaparátu se nezměnily a Nokia tak nabízí jen velmi málo možností nastavení. Díky jemnému displeji je obraz snímané scény i výsledné fotografie velmi kvalitní, při prohlížení na počítači ale 6230i patří mezi průměrné fotomobily.



Všechny fotografie jsou trochu zašedlé, občas se nepovedlo dobře vyvážit bílou barvu, i v dobrých světelných podmínkách se objevil šum. Však posuďte sami. Obrázky jsou v plném rozlišení a proto trochu větší než obvykle.



Ukázkové fotografie v plném rozlišení



Nižší rychlost?

Starší Nokia 6230 je až nepřirozeně rychlý mobilní telefon. Jeho reakce jsou okamžité. U Nokie 6230i už nejsem tak překvapený a řekl bych, že to nebude jen subjektivní dojem. Mobil je opět velmi rychlý, rozeznávám už ale nepatrné prodlevy (vstup do nabídky, pohyb mezi položkami, otvírání nabídky zpráv) i delší zpoždění (spouštění fotoaparátu, otvírání galerie).





Nokia 6230: 1 957 (1.0), 292 (1.0)

Nokia 6230i: 1 394 (1.0), 147 (1.0)

Na rychlost má určitě vliv jemnější displej. S ním se také trochu změnilo prostředí telefonu. V pohotovostním stavu ale rozeznáte pouze jiné písmo, jinak je vše na svém místě. Hlavní nabídka se standardně zobrazuje v podobě velkých trojrozměrných animovaných ikon a na první pohled z nabídky zmizela volba přepnout menu do maticového zobrazení. Jde to, ale k této možnosti se dostanete kontextovou klávesou Volby z hlavní nabídky. Velmi malé ikonky ale na obrázkové tapetě vypadají dosti nepřehledně.









Pohotovostní displej a kompletní hlavní nabídka v podobě velkých ikon



Nokia 6230i nově podporuje grafická témata a už v základu dostanete sedm různých vzhledů. Skrývá se v nich obrázek tapety, pozadí nabídek, animovaný spořič displeje, který se objeví po určité době nečinnosti (v nabídce jej lze vypnout) a sestavy barev. Rovněž tapety mohou být animované.



Různá témata



Jméno volajícího se stejně jako v posledních verzích firmwaru staršího telefonu ukazuje v rámečku, takže je vidět i na tmavé tapetě. Nokia 6230i ale navíc přidává i funkci pro výběr barvy textu v pohotovostním stavu. Vybírat se dá z pětatřiceti barev a taková jedovatá zelená vypadá na tmavém pozadí velmi efektně.







Novinka: výběr barvy textu na hlavním displeji



Počeštění telefonu je celkem kvalitní. Odmítám si ale zvyknout na překlad „Zabrat“ při focení, který nahrazuje anglický výraz „Capture“. Také položka Infračervený na místě, kde by se hodil spíš Infraport nebo IrDA bije do očí.



Něco k telefonování

Při popisu funkcí vycházím z loňské recenze Nokie 6230. Až na detaily, které patřičně rozvedu, je totiž vše stejné. Nokia 6230i je navíc model z obecně známé řady Series 40, a tak se budu hodně opakovat.



Vzhledem k tomu, že Nokia v nových modelech nepodporuje funkci AoC, nelze ani 6230i používat se staršími předplacenými kartami Go. Stačí ale zavolat na infolinku Eurotelu a nechat kartu změnit na nový typ. Je to zdarma a operátor nastavení provede přes mobilní síť, není třeba nikam chodit. Ostatní předplacené karty s Nokií nemají problém.



Triální telefon podporuje pásma 900, 1 800 a 1 900 MHz. Hlasitost při hovoru je dostatečná a zdá se mi také, že Nokia vylepšila zvuk. V kontextové nabídce je navíc volba Zlepšení zvuku. Manuál říká, že má vliv na srozumitelnost řeči, zejména v hlučném prostředí, při její aktivaci ale nepozoruji žádný rozdíl. Ani k hlasitému handsfree nemám připomínky.



Při telefonování lze s telefonem běžným způsobem pracovat, třeba psát textové zprávy nebo fotit. Pro nahrávání hovoru je k dispozici celá hodina záznamu. Telefon každých pět sekund pípne, aby druhou stranu upozornil, že ji nahráváte.





Ach tak synchronizace

Do telefonního seznamu se vejde až tisíc jmen. Seznam je vícepoložkový, ke každému jménu lze zadat až pět čísel (můžete volit z pěti typů) a pět textových údajů (e-mail, webová adresa, poštovní adresa, adresa pro rychlé posílání zpráv, poznámka a nově adresa Push to talk). Obrázek nebo fotografii, kterou ke jménu připojíte, se objeví při příchozím hovoru v pravém spodním rohu displeje.





Vyhledávání v seznamu je velmi rychlé, stačí z pohotovostního stavu stisknout šipku dolů a postupně vypisovat počáteční znaky jména.





Adresář se na displeji může zobrazovat čtyřmi různými způsoby, které se liší velikostí písma, množstvím zobrazených informací a počtem položek, které se vejdou na jeden displej. Volba Velký seznam jmen je určena uživatelům s horším zrakem, nabízí obrovský font, který by měl přečíst snad každý. Zobrazení Jméno a obraz zase v seznamu ukáže fotografie přiřazené ke jménům. Osobně používám nejúspornější pohled, se kterým lze na jednom displeji vidět najednou pět jmen.





Nastavení zobrazení adresáře a tři různé ukázky



Při synchronizaci telefonního seznamu s počítačem – například Microsoft Outlooku – Nokia stále nevyřešila starý problém s pořadím jména a příjmení. V telefonu je pro ně vyhrazena pouze jedna položka a synchronizační program bez jakýchkoli dotazů zařadí na první místo jméno a až po něm příjmení. Asi nejsem sám, komu to velmi vadí, protože při mnoha stech položkách v adresáři si u určitých lidí nepamatuji, jaké je jejich křestní jméno. Tato vlastnost synchronizačního programu se táhne už mnoho let a Nokia se stále neodhodlala ke změně.





Proč vyzvánět jinak než s MP3?

Jména se dají sdružovat do skupin volajících. Standardně v telefonu nebyly žádné, můžete je ale vytvořit. Nastavil jsem patnáct skupin a Nokia ještě neměla dost. Pomocí skupin lze volající odlišit individuální vyzváněcí melodií, nově k nim lze přidat i obrázek (dříve se jen dal zapnout a vypnout symbol) a použijete je také při filtrování hovorů. Speciální vyzvánění není u Nokií možné přidat rovnou ke jménu.



Nokia 6230i podporuje 64hlasou polyfonii a na kvalitě vyzvánění je to znát. Starší model měl „jen“ čtyřiadvacetihlasé vyzvánění. Mezi vestavěnými vyzváněcími tóny lze najít hromadu formátů: MID, AAC, NRT, AMR a samozřejmě také MP3. Díky podpoře empétrojek můžete pro vyzvánění vybrat jakoukoli hudební skladbu. I když má několik megabajtů a je uložena na paměťové kartě, zvuk nemá žádné zpoždění, ozve se okamžitě.





Nabídka vestavěných vyzváněcích tónů





Slovník T9 „se pokazil“

Nokia 6230i nabízí práci s textovými, multimediálními, e-mailovými a rychlými – instatními – zprávami. K tomu nově podporuje Push to talk.





Nabídka zpráv



V nastavení zpráv si můžete vybrat, jestli chcete drobné písmo, s nímž se na displej vejde šest řádků, nebo dva větší a méně úsporné fonty, na které je zase dobře vidět. Editor odpočítává napsané znaky a ukazuje počet částí, na které se zpráva rozdělí (max. 6 částí). Do paměti telefonu se vejde zřejmě sto padesát SMS, Nokia ale tradičně možnosti paměti neudává a opět se spokojuje jen s obecnou formulací, že SMS využívají sdílenou paměť. Zprávy lze hromadně mazat, telefon se při tom zeptá, jestli to má vzít i s nepřečtenými textovkami.

Při psaní pomáhá český slovník T9, který píše s háčky a čárkami, těsně před odesláním je ale ořeže, takže do jedné části dlouhé zprávy se vejde standardních sto šedesát znaků. Tak špatný slovník T9 jako v Nokii 6230i jsem ale už dlouho neviděl. Nezná úplně základní slova: Nokia, napřed, upravit. Místo jiných zase nabídne neexistující řetězce a musíte listovat: pe (pro se), ann (pro ano), jhu (pro jít). V telefonu je zjevně nový typ slovníku, u něhož můžete navíc zapnout novou funkci dokončování slov. V praxi ale tato možnost spíš nefunguje, natož aby přinesla nějaký užitek. Mnohem víc mrzí nedostatečná slovní zásoba. Toto je velké minus.



E-mail umí přílohy!

Do multimediálních zpráv je možné vložit obrázek, zvukový klip, videonahrávku, poznámku z kalendáře nebo vizitku. Jedna zpráva může být rozdělena na více stránek, na každou se vejde až tisíc znaků textu. MMS může velikost až 300 kB.





Hlavní nabídka e-mailového prohlížeče



E-mailový prohlížeč je opět v Javě. Tentokrát však vedle možnosti využívat interní adresář umí pracovat i s přílohami. Jenže Nokia omezila maximální velikost přílohy a nedostanete tak do ní fotografii v plném megapixelovém rozlišení. Fotoaparát ale neumí nastavit nic mezi tímto formátem a velmi malým obrázkem. Fotografie sice můžete přímo v telefonu upravovat, ale výsledek se vždy uloží jen v miniatuře 195 × 156 bodů. Práce s přílohami má tak poloviční smysl.



Do paměti telefonu se vejde odhadem kolem padesáti e-mailů, můžete ale nastavit i menší počet. Zprávy se načítají od nejnovějších k nejstarším, vždy se ale stáhne rovnou i tělo, nelze nastavit práci s hlavičkami. Prohlížeč bez problémů zobrazí české znaky a do textu správně převede i zprávy ve formátu HTML.





Podpora Push to talk je nová funkce v Nokii 6230i. Je-li aktivní, stačí pro hovor stisknout horní část dvojtlačítka na levé straně. Nastavení je podrobné a řekl bych, že i docela složité.





Nabídka Push to talk





Ještě lepší budík

Nokia už do svých telefonů přidává opakovaný budík, takže to není takové překvapení jako loni. U budíku lze nastavit čas a dokonce i dny v týdnu, kdy se má ozvat. Budík se může projevit tradičním nepříjemným pípáním, ale také libovolnou vyzváněcí melodií nebo písničkou ve formátu MP3, ráno se také může zapnout vestavěné rádio. Úplnou novinkou je možnost nastavit prodlevu opětovného buzení: za kolik minut se má budík znovu ozvat „po zamáčknutí“.





V kalendáři nevidím žádnou změnu, je zde i přehledný týdenní pohled, který se poprvé objevil u předchůdce. K dispozici jsou následující typy událostí: jednání, volat, narozeniny, poznámka a upomínka. Už z jejich názvů lze určitě poznat, co se jimi myslí. Událost lze v nastaveném předstihu připomenout, může se také opakovat. Položky v kalendáři se dají různými způsoby posílat dál: přes infraport nebo Bluetooth, v textovce jako obyčejnou zprávu nebo přímo jako záznam do kalendáře protějšího telefonu, v multimediální zprávě.



Úkoly se zobrazují v samostatném úkolovníku: buď podle priorit, nebo podle termínů. K úkolu je možné nastavit prioritu, termín splnění, připomenutí, dá se zkopírovat do kalendáře a po splnění lze úkol odškrtnout. Do telefonu se vejde až třicet úkolů.



Do poznámek se dají psát texty o délce až tři tisíce znaků. Zajímavé je, že poznámky se synchronizují s Microsoft Outlookem a tímto způsobem lze do telefonu snadno dostat důležité texty, které chcete mít při sobě; může jich ale být nanejvýš dvacet.



Synchronizace samozřejmě funguje i mezi kalendáři a úkolovníky telefonu a organizačního programu na počítači. V kalendáři se kromě předmětu, termínu a připomenutí synchronizuje i místo schůzky, nepřenesou se však další poznámky.



Do Peněženky se dají ukládat tajné údaje. Přístupu nepovolaných osob potom brání heslo, které si sami zvolíte při prvním použití této aplikace.





Zvuk a hudba s Nokií

K Nokii 6230i dostanete běžná špuntová sluchátka, která kromě poslechu multimediálních souborů slouží také jako handsfree. Hovor se potom ovládá tlačítkem na kabelu.



Do telefonu jsem nahrál několik skladeb a porovnával kvalitu zvuku se stejnými empétrojkami v Apple iPodu. Byla k němu připojena standardní sluchátka, která jsou poměrně kvalitní. Nemá smysl srovnávat zvuk se sluchátky za několik tisíc, mobil není nástroj pro audiofily.



Ani tak ale Nokia na iPod nemá, zvuku chybí basový základ a je celkově plochý. Trochu ale pomůže vestavěný ekvalizér a pro občasný poslech hudby telefon stačí. Nokia umí hrát i prostřednictvím hlasitého reproduktoru, to je ale doslova „chrastítko“. Novou možností je „poslat zvuk“ přes Bluetooth do podporovaných zařízení, například sluchátek.





Volby ekvalizéru; kromě přednastavených profilů je zde i ruční nastavení



Nokia chystá redukci, se kterou bude možné k Pop-Portu připojit běžná sluchátka se standardním jackem.



Soubory MP3 nebo AAC mohou být uloženy na paměťové kartě a když mi telefon ukázal i skladby ve vnořených složkách, zaradoval jsem se, že problém starší Nokie 6230 byl odstraněn. Tyto soubory ale mobil pouze ukázal a nedaly se přehrát, takže skladby musí být opět uloženy jen v kořenovém adresáři. Pro vážnější využití Nokie 6230i coby přehrávače hudebních souborů je potom nutné dokoupit větší kartu. Nejvyšší podporovaná kapacita je 512 MB.



Vestavěný radiopřijímač přináší oproti ostatním Nokiím podporu funkce Visual Radio (více zde). Ostatní funkce jsou stejné jako u modelu 6230. Rádio funguje pouze s připojenými sluchátky, která nahrazují anténu, rozhlasové stanice lze ale stejně jako přehrávání skladeb ve formátu MP3 poslouchat i přes hlasitý reproduktor. Rádio je stereofonní, dvacet vybraných frekvencí z rozsahu 87,50 až 108,00 MHz je možné uložit do paměti. Jak rádio, tak přehrávač MP3 lze spustit na pozadí a při poslechu běžně pracovat s telefonem.



Nokia vylepšila diktafon, který nyní dokáže bez přerušení nahrát až hodinový záznam. Přehrávač hudby, rádio a záznamník zvuku mají nové grafické prostředí. Symboly popisků však vůbec nesedí na tlačítkách a téměř bych řekl, že je to nějaká betaverze. K testu ale přitom máme finální telefon.





Internet: Bluetooth funguje

Nokia 6230i podporuje GPRS třídy 10, EDGE třídy 10 a HSCSD. Na displeji se bohužel stále neukazuje přítomnost EDGE v síti a nevíte tak, jestli se připojujete rychle nebo pomalu. Máme ale zprávy, že vývoj Nokie už má požadavek tuto vlastnost opravit.



Přímo v telefonu lze mobilní datové přenosy využít s e-mailovým a wapovým prohlížečem, pro streamování videa a pro Push to talk. I když je nastavení datových profilů trochu komplikovanější než dřív, všechno fungovalo napoprvé. S vestavěným prohlížečem se dostanete na běžné webové stránky a když mají textovou podobu, jako např. MobilMania (text.mobilmania.cz), dají se číst i na malém displeji.



S počítačem se telefon dá propojit USB kabelem, infračerveně nebo přes Bluetooth. Bluetooth v Nokii 6230i podporuje všechny důležité profily, včetně obou dvou pro práci s bezdrátovými sluchátky: Headset i Handsfree. Podrobnější specifikaci Bluetooth v 6230i najdete na této stránce.



Na rozdíl od staršího modelu jsem se nesetkal s žádnými problémy při práci se softwarovým balíkem PC Suite. Zatímco dříve jsem se musel připojovat přes infraport, tentokrát se na první pokus chytil i Bluetooth. Hned jsem zkusil synchronizaci s Outlookem, abych zjistil, že problém s řazením jmen a příjmení stále setrvává.



S žádnými potížemi jsem se nesetkal ani při připojení počítače k internetu prostřednictvím GPRS/EDGE. Automaticky se nainstaloval Bluetooth modem, do nastavení jsem vložil inicializační řetězec, zadal telefonní číslo a bylo hotovo. Byl jsem připojený asi půl hodiny, během které jsem naplno stahoval – a žádné problémy.



Během aktivního přenosu se na Nokii 6230i nedalo dovolat, pokud se ale zrovna nestahuje, je telefon normálně přístupný. Za současného stahování jsem se navíc přes Bluetooth spojil s PC Suite a poslal z počítače na jiný mobil textovku. S telefonem se dá normálně pracovat, akorát nemačkejte červené tlačítko, jinak se odpojí.



Balík PC Suite si můžete stáhnout na internetu, nebo použít verzi na dodávaném cédéčku. Nic nového se neurodilo, takže s popisem funkcí se mohu odkázat na tento článek.





Pro zábavu

V Nokii 6230i jsou tři vcelku kvalitní hry. Street Race jsou automobilové závody, Golf Tour až překvapivě hratelný golf (jiný než dřív), Backgammon česky překládáme jako Vrhcáby a prostřednictvím SMS se dají hrát i mezi dvěma vzdálenými telefony.



Ve sbírce javových aplikací je potom převodník jednotek, světový čas a překladový slovník. Podporuje pět jazyků, ale čeština mezi nimi chybí.





Nabídka standardních javových aplikací



Do počtu zbývá uvést jednoduchou kalkulačku, stopky a odpočítávání času.



Opět nejlepší mobil

To, co Nokii v novém modelu 6230i chválíme, mohla bez problémů udělat už loni. Jde hlavně o větší a jemnější displej, o e-mail s přílohami, možnost připojení paměťové karty jako dalšího disku. Jsou to vlastnosti, které se staršímu modelu hodně vyčítaly.







Nokia 6230i v každém případě patří ke špičce mezi současnými mobilními telefony. Vždyť co jí chybí? Velkou výtku máme akorát ke slovníku T9, který Nokia tentokrát opravdu pokazila, a stále musíme opakovat připomínky k řazení adresáře po synchronizaci. To je ale v podstatě všechno, zbytek jsou spíš mušky.



Nokia 6230i naopak nabídne propracované funkce pro telefonování a práci se zprávami, je výborná pro datovou komunikaci a patří mezi nejlepší mobily pro práci s hudbou a multimédii.







Nejbližším konkurentem 6230i bude chystaný Sony Ericsson K750i, který se začne prodávat asi do dvou měsíců po Nokii. Srovnávat můžeme také s modely S700 a K700 a potom samozřejmě také s chytrými telefony, které bodují zase trochu jiným způsobem.



Podrobné parametry Nokie 6230i najdete v katalogu mobilů



Plusy a minusy

+ výborná nabídka funkcí

+ kvalitní displej

+ paměťová karta se zobrazí jako další disk



– nekvalitní slovník T9

– řazení adresáře při synchronizaci

– paměťová karta je pod baterií