Recenze odborníků

Siemens M75

Dobře vybavený obrňák


Klíčové vlastnosti

tělo odolné proti nárazům, prachu a vodě

kvalitní displej s rozlišením 132 × 176 bodů

megapixelový fotoaparát

přehrávač MP3

podpora paměťových karet

Bluetooth, infraport

Hlavní nedostatky

tlačítka klávesnice jsou malá

špatné zobrazení českých znaků v e-mailech, přehrávači a prohlížeči

displej je menší oproti předchůdci

horší manipulace s paměťovými kartami

stále stejná, velmi strohá grafika nabídky



Siemens M75 v zelené barvě na oficiálních fotografiích





Nový král obrněných mobilů

Když Siemens před čtyřmi lety vystoupil s manažerským modelem S45, zároveň představil i odvozený model ME45 se stejnou funkční výbavou, ale s odolným tělem. Mělo pevnější konstrukci, pevnou pryžovou klávesnici, utěsněný kryt baterie a zaslepený systémový konektor. Telefon snesl i hrubší zacházení a nezalekl se prachu ani deště. Navíc byl velmi slušně vybaven, měl adresář a kalendář s možností synchronizace, velký displej, infraport nebo rychlé datové přenosy GPRS, které byly jinak výsadou pouze vyspělých manažerských telefonů. Také netradiční černý, ale velmi slušivý kabátek zaručoval úspěch. Není se proto čemu divit, že mnoho lidí používá tento mobil dodnes.



Svoji odolnější variantu měl také starší model C35 – v podobě Siemensu M35. V řadě s označením 55 však odolný mobil chyběl a zastupoval ho spíše stylový M55.



V současné době je králem „obrněnců“ Siemens M65. Jeho funkce a konstrukční základ jsou stejné jako u základního modelu řady 65, tedy Siemensu CX65. Tělo je však opatřeno pevným kovovým rámem, odolným plastem a vše je řádně utěsněno. Telefonu dominoval velký displej, který byl zároveň nejzranitelnějším místem na celém telefonu.





Siemens M65



Na úkor odolnosti má M65 trochu méně pohodlnou klávesnici s menšími a tuhými tlačítky. Také výměna SIM karty není nijak snadná a nezbytné pryžové krytky fotoaparátu a systémového konektoru nejsou k telefonu připevněny a hrozí tak jejich ztráta. Z hlediska funkcí uživatelům nejvíce chybí podpora technologie Bluetooth, kterou je vybaven až manažerský model S65.





Nový odolný Siemens M75



Novince, která zanedlouho vstoupí na trh, již Bluetooth chybět nebude. Ve výbavě navíc najdeme i megapixelový fotoaparát a stále oblíbenější MP3 přehrávač. A aby bylo multimediální data kde shromažďovat, nechybí ani slot pro paměťové karty. A to vše je samozřejmě zabaleno do řádně utěsněného, nedobytného obalu.





Novodobá cihla

Designu modelu M65 bylo občas vytýkáno, že je až příliš odvážný a „sportovně“ laděný. Odolný mobil přece nepotřebují jen sportovci, ale například také běžní pracovníci v terénu nebo jen méně opatrní uživatelé. Novinka se v tomto ohledu polepšila, design je více univerzální.





Trochu mohutný, ale jinak elegán



Na první pohled působí nový Siemens M75 velmi robustním dojmem. Také rozměry 111 × 56 × 21 mm napovídají, že máme co dočinění s pořádným mackem. Pro srovnání: model M65 má rozměry 109 × 49 × 19 mm. Novinka tedy povyrostla do všech směrů, její hmotnost je 110 g, což znamená nárůst o 6 g.





Větší rozměry jsou ještě zvýrazněny opticky. Nejvíc k tomu přispívají mohutně působící hrany vyrobené z černé pryže po bocích přístroje. Všechny rohy a boční hrany jsou proto při eventuálním pádu dobře chráněny. Obnažena zůstává jen horní hrana, spodní chrání pryžová krytka systémového konektoru. Díky pryžovým bokům se také telefon velmi pohodlně drží a nehrozí jeho vyklouznutí z ruky.



Telefon se bude nabízet ve dvou barevných variantách nazvaných volcano black a safari green, tedy v černé a zelené. Změna barvy se projeví jen na předním krytu přístroje; plastový rám, zadní kryt a pryžové boky mají v obou případech stejnou barvu. K testu jsme měli zapůjčenou černou variantu.



Tvar telefonu je prostý kvádr se zaoblenými hranami. Pokud k tomu přičteme větší rozměry a hmotnost, tak bych se vůbec nedivil, kdyby se pro tento telefon ujala dříve hojně používaná přezdívka „cihla“. Přesto design hodnotím velmi kladně, takto nějak by měl správný odolný telefon vypadat.



Co kde máme

Na přední straně je černou lesklou plochou vymezena oblast pro klávesnici a displej. V oblasti displeje je tato plocha samozřejmě průhledná. Klávesnice i displej vypadají oproti zbytku telefonu jako docela malé. Není to však jen většími rozměry přístroje, tlačítka jsou skutečně docela drobná a displej se oproti předchůdci M65 také zmenšil. Nezapomnělo se ani na ozdobné nápisy – nad displejem je to název výrobce, pod displejem označení modelu.





Kolem černé plochy je stříbrný plastový rámeček, který je mírně vystouplý a displej je tak lépe chráněn proti poškrábání. Stříbrný plast přechází přes horní a dolní hranu na zadní kryt. Po obou stranách jsou již zmiňované černé pryžové hrany, které na bocích oddělují světle šedé pásy ze stejného materiálu. Na levé straně je do tohoto pásu zasazeno poutko pro úchyt šňůrky a na opačném konci okénko infraportu. Na druhé straně telefonu zde najdeme dokonale utěsněná tlačítka pro zesilování, která slouží také jako spoušť fotoaparátu a aktivační tlačítko pro funkci Push to talk.



Na horní hraně je zdířka pro úchyt do držáku handsfree sady a na dolní hraně systémový konektor a štěrbina pro paměťové karty. Oba tyto otvory jsou chráněny společnou pryžovou krytkou. Ta na svém místě drží poměrně pevně, ale není k telefonu připevněna. Po jejím vyjmutí je proto třeba dávat pozor, abyste ji neztratili. Konektor je stejný jako u modelu M65.



Zadní kryt je decentně ozdoben prolisem. Pozornost ale nejvíce upoutá pryžová krytka konektoru pro externí anténu a fotoaparátu. Princip je stejný jako u předchozího modelu – ve štěrbině konektoru je uchycena pevněji a při fotografování ji stačí pootočit a odhalit tak čočku fotoaparátu. Ta je nově vybavena malým zrcátkem pro tvoru autoportrétů. Samotná čočka je hluboko zapuštěna a chrání ji pryžový rámeček. Společná krytka u testovaného kusu na místě příliš nedržela a při pootočení většinou vypadla.





Dobře chráněný fotoaparát



V horní části zadního krytu jsou dva hvězdičkové šroubky, která zaručují pevný úchyt. Pevnost konstrukce je příkladná, vrzání se nedočkáte ani po násilném kroucení a mačkání telefonu.





Spodní část krytu, od zrcátka níže, je odnímatelná. K odjištění je potřeba otočit kulatým zámkem ve spodní části, k čemuž je zapotřebí pevný nehet nebo mince. Kryt je po celém obvodu pečlivě utěsněný pryžovým těsněním. Uvnitř je schovaný lithium-iontový akumulátor s kapacitou 750 mAh, který podle oficiálních údajů dodá energii až pro 300 minut hovoru nebo 250 hodin výdrže v pohotovostním režimu.



Menší ale jemnější

Displej telefonu je stejný jako u nového Siemensu CX75. Má stejné rozlišení jako displej řady 65, ale je menší a proto má jemnější rozlišení. Právě poměrně hrubé zobrazení s viditelným rastrem pixelů bylo u dosluhující řady často kritizováno. U nového displeje najdete hranici mezi jednotlivými body až po podrobném zkoumání. Menší zobrazovací plocha trochu zamrzí, ale alespoň se o něco málo zmenšilo riziko poškození displeje. Vzhledem k zachování rozlišení je zobrazení stále velmi přehledné.



Displej dokáže věrně zobrazit 262 tisíc barevných odstínů. Potěšila mne čitelnost na přímém světle, se kterou neměly problémy ani modely řady 65, novinka je však v tomto směru ještě o krok dále. I když slunce září, displej je pohodlně čitelný a projasněný se světlým i tmavým pozadím. Dokonce i podsvícení můžete přes den nechat vypnuté. Hodí se zde zmínit, že intenzitu podsvícení displeje můžete nastavit.





Malá klávesnice na velkém telefonu

Hlavním ovládacím prvkem telefonu je joystick, který je zasazen v obdélníkovém stříbrném rámečku spolu s nenápadným tlačítkem pro přístup k internetu. Joystick je ideálně vystouplý a díky gelovému protiskluzovému vršku neklouže ani pod zpocenými prsty. K tomu přispívá i to, že joystick je poměrně dost štíhlý a do prstu se doslova zabodne. Při delší práci je to také cítit. Byl jsem překvapen, že takřka ideální je síla potřebná pro vychýlení či stisk joysticku, protože u Siemensů jsem byl zvyklý většinou více přitlačit.



Po stranách jsou dva páry obvyklých funkčních tlačítek, tedy dvou kontextových kláves a červeného a zeleného sluchátka. Klávesy jsou poměrně malé, ale díky výraznému vystoupení dobře hmatově rozlišitelné.





Klávesnice a joystick



Poměrně malá jsou i tlačítka numerické části klávesnice. Ta jsou seskupena ve třech samostatných sloupcích, přičemž každé tlačítko je odděleno výraznou mezerou. Mírně vyboulená tlačítka jsou rovněž zárukou snadného ovládání poslepu. Nesmíte mít ovšem větší prsty, protože jsou klávesy poměrně malé a snadno proto může dojít k nechtěnému stisku dvou sousedních.



Klávesy jsou vyrobeny z černého plastu, který je poměrně kluzký. Popisky jsou bílé a stejnou barvou jsou i podsvíceny. Podsvícení je dostatečně silné a rovnoměrné. Dominantním prvkem je na zářící klávesnici prstenec kolem joysticku. Stisk všech kláves, včetně joysticku, je jistý a síla potřebná ke stisku není tak velká, jako u předchůdců.





Tlačítka jsou trochu malá



I přes počáteční rozpaky jsem si na klávesnici rychle zvykl, urostlejší známý s většími prsty však slova chvály nepěl. Společně jsme se pak shodli na tom, že typické klapnutí při stisku by mělo být méně hlučné.





Podsvícení klávesnice je bílé, rovnoměrné



Nesmím zapomenout na pár bočních tlačítek. Ta jsou překryta pryží a pro jejich stisk je potřeba vynaložit trochu více síly. Stisk je poměrně hluboký.



V nabídce nic nového

Po zapnutí se telefon jako tradičně zeptá, zdali to myslíte opravdu vážně. Pokud jste si jisti svým rozhodnutím, uvítá vás staré známe prostředí. Nic se nezměnilo – v horním stavovém řádku najdeme ukazatele stavu signálu a baterie, popřípadě stavové ikony, pod nimi název operátora, ve spodním stavovém řádku popisky funkcí kontextových kláves a nad nimi informace o datu a čase. Na pozadí můžete mít pochopitelně libovolnou tapetu.



Nemilé překvapení vás čeká při vstupu do nabídky. Ta je standardní, maticová s devíti prvky. Siemens M65 jsme kritizovali pro nabídku podivně vykreslenou, jako nějaký comics. Kritizovali jsme také hlavní menu modelu S65 jako příliš strohé, bez dostatečně výrazného odlišení jednotlivých ikon, které jsou navíc velmi kostrbaté. Hlavní nabídka nové M75 má blíže ke druhému případu. Ikony jsou malé, pouze bílé s lehkými šedými stíny a oranžovými doplňky. Při zběžném pohledu nerozeznáte jednu od druhé. Vybraná ikona se nepatrně zvětší a zahalí se do bleděmodrého odstínu. Nejsem sice zastáncem omalovánek jako u některých asijských telefonů, ale přílišná strohost také škodí (Oživeno: finální verze telefonu má ikony podobně strohé, ale každá je jinak barevná, což usnadňuje orientaci).



Pokud nerozeznáte symboliku jednotlivých ikon, jsou jejich názvy zobrazovány v levém horním rohu displeje. V pravém rohu se pak vždy zobrazuje číslo odpovídající zrychlené přímé volbě. Vnořené nabídky jsou pak už jen textové. Na displej se vejde sedm řádků položek. Pokud by vám bylo písmo příliš malé, můžete si nechat nabídku zobrazit jako jednořádkovou s opravdu velkým písmem. Způsob zobrazení můžete automaticky měnit s vyzváněcími profily.





Ukázka připravených schémat



Struktura nabídky a v podstatě nabídka celá je stejná jako u Siemensu S65. Dokonce i standardní grafické schéma je stejné, tedy inverzní. Vybrat si však můžete z pěti dalších předinstalovaných grafických schémat. Ta jsou stejná jako u modelu CX75, ale není vyloučeno, že se v prodejní verzi M75 objeví ještě trochu jiná schémata.



Telefon je při procházení nabídky svižný. Nezastaví se ani při vyhledávání v plném seznamu a procházení galerie.





Konečně megapixel

Pořádný fotoaparát mnohým aktivním uživatelům Siemensů M65 jistě chyběl. Při sportování, pro které jsou odolné telefony určené především, se totiž naskytne mnoho atraktivních příležitostí něco vyfotit. Novinka má fotoaparát s rozlišením jednoho megapixelu, se kterým lze vytvářet obrázky o velikosti 1280 × 1024 bodů.





Prostředí fotoaparátu je stejné jako u předchozích modelů. Nastavit lze menší rozlišení, barevný mód, samospoušť nebo vyvážení bílé. Noční režim fotoaparát nemá, stejně tak dioda na přisvícení chybí. Joystickem lze měnit kompenzaci expozice a přibližovat scénu zoomem. Ten však pracuje pouze na principu výřezů.



Ukázkové fotografie v plném rozlišení:



Pokud chcete vytvářet vyvážené snímky, musíte se naučit aktivně používat kompenzaci expozice. Fotoaparát totiž evidentně používá středovou metodu měření jasu a pokud se uprostřed záběru nachází nějaký světlejší objekt, bude celý snímek tmavý a naopak. Kvalitativně jsou snímky stejné jako u Siemensu CX75 – na fotomobil poměrně slušný výkon, ale na premianty v podobě Nokií 6630, 6681 nebo Sony Ericssonu S700i nemá.



Natáčet můžete i video s rozlišením 176 × 144 bodů. Také zde máte možnost různého nastavení, délka však není omezena jen volnou pamětí ale časovým úsekem devadesáti sekund. Standardně se také nabízí možnost natáčení v menším rozlišení a s omezením délky pro použití do MMS zprávy.



Telefonování a adresář

Stejně jako u modelu CX75 si musím postěžovat na hlasitost sluchátka, která v hlučeném prostředí nemusí být dostatečná. Zvuk je ale čistý, bez praskání či skřehotání, a nechybí mu ani basová složka. Kvalitní je také reprodukce při aktivovaném hlasitém odposlechu, který ovšem opět není příliš hlasitý.





Zvonění obstarává 40 hlasů nebo jakákoli skladba či zvuk ve formátu MP3. Hlasitost zvonění je již dostatečná a i při maximální hlasitosti překvapivě kvalitní. Zvuku by jen prospělo zvýraznění basů. Vyzvánění je možné rychle ztlumit přidržením hvězdičky. Samozřejmostí jsou vyzváněcí profily.



Adresář je úplně stejný jako u modelu CX75 nebo ostatních telefonů řady 65. Prostoru ke zlepšování příliš nedává, ale chybějící hlasové vytáčení by se někomu mohlo hodit.





Můžete si vybrat, zda chcete využívat adresář v telefonu nebo na SIM kartě. Rozhodování jistě nebude nijak dlouhé, protože do telefonu se vejde až tisíc vícepoložkových záznamů; pokud pro tento počet zbývá dostatek prostoru ve sdílené paměti. Ke každému kontaktu můžete přiřadit kromě jména a příjmení také pět čísel, dvě e-mailové adresy, webovou adresu, přezdívky pro komunikační programy, název firmy nebo i poštovní adresu. Zadat můžete i datum narození, které funguje zároveň jako upomínka v kalendáři. Samozřejmostí je možnost přiřazení fotografie, která se zobrazí při vyzvánění na displeji.



Stejné chyby, stejné známky

Také pro práci se zprávami je nový Siemens dobře připraven již od svých předchůdců. Zvládne zpracovat textovky včetně EMS, multimediální zprávy a také e-maily. Se psaním pomáhá český slovník T9 s českou diakritikou. Znamená to tedy, že docházi k nepříjemnému zkracování zpráv. Pro psaní si můžete nastavit menší či větši velikost písma. Pro čtení zpráv je však k dispozici pouze písmo standardní velikosti.



Všechny funkce se skrývají v nabídce zpráv. Při tvorbě nové zprávy si zvolíte, o jaký typ půjde a podle toho se otevře příslušný editor. Při prohlížení došlé pošty jsou jednotlivé typy rozděleny do složek.





Textový editor je přehledný, na displej se s malým písmem vejde celý text zprávy. Při psaní se odpočítávají znaky z celkového počtu a tak si musíte dopočítat, kolik znaků vám zbývá do započetí další dílčí SMS zprávy. O počtu zpráv jste však také informováni.



Editor multimediálních zpráv je opět beze změny. Vkládat můžete text, zvuky, obrázky i videa, natavit lze časování stránek. Omezeni jste pouze maximální velikostí 300 kB.





Tvorba multimediální zprávy



Z pětašedesátkové řady zůstal také e-mailový klient. Ten zvládne obsluhovat až pět schránek, rozumí si s protokoly POP3, IMAP4 a SMTP a dokáže pracovat i s přílohami. Vzhledem k tomu, že nebylo nic změněno, zůstaly zachovány i problémy se zobrazováním českých znaků. Podrobnosti se dozvíte v samostatném článku, který je věnován e-mailovému klientu Siemensů řady 65.





Raz, dva, tři: MP3

Jednou z hlavních novinek oproti předchůdci je přehrávač hudebních souborů. Je docela jednoduchý a k dokonalosti má daleko, pro občasný poslech oblíbených písniček ale dobře poslouží.



Skladby můžete mít uložené na paměťové kartě i v rozvinuté adresářové struktuře. Přehrávač však neumožňuje přehrávat vybraný adresář, sekvenci skladeb musíte mít poskládanou v playlistu. Ten se vytváří jednotlivým výběrem skladeb, takže pokud si chcete nechat přehrát nějaké album, musíte vytvořit nový playlist a všechny skladby alba postupně vybrat.





Vertikálním pohybem joysticku se ovládá hlasitost, horizontálními směry lze přeskakovat skladby, stisk znamená pauzu či opětovné spuštění a levé tlačítko přehrávání skladby ukončí. Pravá kontextová klávesa slouží pro vyvolání nabídky, která však mnoho voleb nenabízí. Hodit se může opakování či náhodné přehrávání skladeb playlistu.



Při přehrávání se na displeji zobrazují informace z ID3 tagu souboru. S českými znaky si však telefon neporadí a nezobrazí je korektně. Přehrávač není možné minimalizovat a pracovat dále s telefonem. Zůstává však zachována možnost zamknutí klávesnice podržením křížku, stiskem hvězdičky přehrávání dočasně utlumíte. Ke ztlumení dojde automaticky při příchozím hovoru.





Neměli jsme k dispozici originální sluchátka, která se budou dodávat spolu s telefonem, zvukové schopnosti jsme proto vyzkoušeli alespoň se sluchátky Siemensu SX1. Zvuk je čistý a na mobil poměrně kvalitní, prospělo by mu ale více basů. Telefon umožňuje přehrávat skladby i přes hlasitý reproduktor.





Dobrý pamatovák

Paměti je pro MP3 soubory a snímky z fotoaparátu díky podpoře paměťových karet vždycky dost. Telefon si rozumí s kartami typu RS-MMC. Vkládají se do štěrbiny vespod přístroje a jsou tak samozřejmě zaměnitelné za chodu. Pryžový rámeček však pohodlné výměně brání a je zapotřebí mít delší nehet nebo nějaký úzký nástroj. Před vyjmutím karty je vhodné provést její odpojení, která se aktivuje z hlavní nabídky stiskem pravé kontextové klávesy a výběrem příslušené volby. Telefon jinak zahlásí poplašnou zprávu „Ztráta dat!“. Ke ztrátě dat v mém případě sice nedošlo, ale je možné, že v některých případech mohou být data ohrožena.





Vložení paměťové karty



Ke správě paměti slouží jednoduchý prohlížeč souborů. Umožňuje mazání, kopírování nebo přesouvání souborů a také vytváření nových složek. Pohybovat se přitom můžete v paměti telefonu nebo na paměťové kartě. Vnitřní paměť telefonu má kapacitu přibližně 11 MB.



Zorganizujte si čas

Pro mnohé uživatele je hlavní funkcí pro organizaci času budík. Zde vám Siemens M75 vyjde maximálně vstříc, protože nabízí standardní budík s možností aktivace ve vybraných dnech a přiřadit mu můžete libovolnou melodii, včetně skladby ve formátu MP3. Vzbudí vás i při vypnutém mobilu, pakliže nemáte aktivovaný profil letadlo.



Kalendář je velmi dobře uspořádaný, nicméně nepřináší nic nového. K dispozici je měsíční, týdenní nebo denní náhled. Při výběru dne se ve spodní části zobrazí přiřazené události. Zobrazení je velice přehledné, ale na větším displeji předchůdce bylo písmo o trochu větší a zobrazení ještě přehlednější.





Měsíční, týdenní a denní náhled na kalendář



Do kalendáře můžete zadávat šest druhů upomínek od jednoduchého textového upozornění, přes připomenutí volání, schůzky, narozenin nebo dovolené. Je možné zadat i hlasové poznámky s časem připomenutí.



Možnosti nastavení kalendáře



V telefonu nechybí ani klasický úkolovník. Úkoly mohou mít různou prioritu, podle které jsou následně seřazeny. Připravena je i funkce pro správu textových poznámek, které mohou mít z nepochopitelných důvodů pouze 160 znaků. Samozřejmostí je i možnost hlasového záznamníku, který vám dovolí uložit libovolné množství nahrávek, jejichž délka je omezená pouze velikostí sdílené paměti.



Abyste se nenudili

V telefonu najdeme tradičně velmi pestrou nabídku doplňkových funkcí. Nemůže chybět kalkulačka, převodník měn nebo výpočet světového času; jsou zde i stopky nebo odpočet. Vše je opět stejné jako u starších Siemensů řady 65, takže je k dispozici i hlasový záznamník, který je ovšem v průběhu hovoru deaktivován.



Stejně jako u nového Siemensu CX75 je i odolný telefon vybaven funkcí Push to talk. Její pojetí je stejné jako u modelu CX70 a tedy značně odlišné od telefonů značky Nokia. S telefony Siemens si funkci Push to talk u nás nevyzkoušíte, technologie Eurotelu je nepodporuje.





Pokud vám některá funkce v telefonu bude přeci jen chybět, můžete si ji nainstalovat ve formě javové aplikace. Několik zajímavých programů je již připraveno, například jednoduchý editor obrázků či návody na přípravu koktejlů. Častěji však Java najde využití v oblasti her. Ty jsou v telefonu připraveny tři. Nejde o žádné novinky, všechny už jsme měli možnost vidět u některých starších modelů a jsou stejné jako u CX75.



Datová komunikace

V nabídce datových služeb nového Siemensu nejvíce zujme Bluetooth. Tato technologie u bývalého modelu chyběla. Zastoupen je také infraport a s počítačem můžete telefon samozřejmě propojit i kabelem. Vyzkoušel jsem propojení s kabelem DCA-510 určeným pro starší modely a vše fungovalo bez jediného problému.



Možnosti datového spojení



Obousměrná výměna souborů s počítačem probíhala bez problémů jak prostřednictvím infraportu, tak přes Bluetooth. Modrozubé spojení jsem vyzkoušel i se sluchátkem - vše fungovalo tak jak má.



Komunikace s programem Siemens Data Suite, který je určen pro správu starších Siemensů, fungovala i s novinkou. Stejně tak běžela i synchronizace adresáře, upomínek v kalendáři, úkolů a poznámek s Outlookem. K novým modelům však bude zřejmě připraven nový program pro správu a synchronizaci.



Telefon lze synchronizovat i vzdáleně, přes server



Datovou komunikaci v síti GSM zastupuje GPRS třídy 10, EDGE bohužel chybí. Díky hardwarovému modemu se přes Siemens můžete připojit z počítače. V telefonu je připraven i wapový a jednoduchý internetový prohlížeč. Stejně jako u e-mailového klienta se však potýká se špatným zobrazením českých znaků.



Předurčen k úspěchu

Nový Siemens M75 se povedl. Robustní design odpovídá zaměření telefonu a trochu větší rozměry nejsou na závadu, přístroj se alespoň lépe a jistěji drží. Odolnost jsme zatím nemohli prověřit, ale nový Siemens ve finální verzi určitě podrobíme drsnému crashtestu.





Líbí se vám?



Vzhled telefonu považuji za atraktivnější než u chromem zdobeného modelu CX75. Oba telefony nabízejí zcela shodné funkce, ale cena odolného modelu bude zřejmě o něco vyšší, právě pro svoji zvýšenou odolnost. Cena telefonu je velmi příjemná: začíná pod osmi tisíci korunami.







Mezi ostatními výrobci nemá Siemens M75 žádnou velkou konkurenci. Telefon se zvýšenou odolností nabízí v současnosti pouze Nokia. Její 5140 je však zastaralá a na moderními funkcemi nabitý Siemens nestačí. Nokii příliš nepomůže ani aktualizovaná verze 5140i (recenze).



Plusy a minusy

+ zvýšená odolnost

+ Bluetooth

+ přehrávač MP3

+ podpora paměťových karet



- příliš strohá grafika hlavní nabídky

- menší displej oproti předchůdci

- malá tlačítka klávesnice

- špatné zobrazení češtiny v e-mailech a prohlížeči

- zkracování zpráv