Recenze odborníků

Nokia 6111

Kompaktní vyšupovací stylovka


I když v nabídce Nokie najdeme více telefonů vysouvací konstrukce, model 6111 je vůbec první stylový tohoto typu, který se u nás prodává. Značka sama jej prezentuje jako šikovný malý mobil pro dámské ruce a kabelky. Čistě ženská záležitost to ovšem není, 6111 je velmi přitažlivá i pro muže; výbava je solidní, nechybí EDGE, má Bluetooth, aktivní pohotovostní displej v klasickém telefonu je zatím věcí řídkou.





Při pohledu na Nokii 6111 mi okamžitě přichází na mysl cizí chystaná produkce, třeba Siemens CF110 nebo Siemens SL75. Celou „smečkou vysouváků“ neodmyslitelně prochází i legenda s názvem Samsung D500/E a jeho nástupce D600E. Všude v podstatě ty stejné vnější prvky, ten podobný uživatelský vjem.



Nokia nepatrně ustoupila ze své odvážné kreativity. Tu si sice mohli designoví nadšenci pochvalovat, ale co je to platné, když firma neprodává podle plánů. Nokia se tak spálila u svých véčkových telefonů, snad i proto pak přišla „asijská“ 6101. U vysouváků nechce nechat už nic náhodě a jde rovnou konzervativní cestou.





Jen se schovej





V dlani je Nokia 6111 jako doma. Vždyť se svými 84 × 47 × 23 milimetry a 92 gramy hmotnosti se jej v útrobách diplomatky chvíli nahledáte. Barevné provedení je dvojí – stříbrný základ zůstává a mění se vnitřní vykládání v barvě černé nebo bílé. Nokia tím předchází případným rozpakům mužských duší v podobě „Ten telefon mi funkčně vyhovuje, ale když on je bílý...“





Živé obrázky Nokie 6111





Právě „mužskou“ variantu mám v ruce. Hned na tomto místě budu žehrat na černé plastové plochy, které možná vypadají dobře na propagačním snímcích, ale v praxi brnkají na nervy. Stačí den užívání a telefon jako by spadnul do másla. Přirozená mastnota rukou se na kabátě 6111 podepisuje více, než by bylo přijatelné.





Telefon v ruce



Protože velikost telefonu téměř opisuje půdorys platební karty, jsou všechny ovládací prvky snadno dostupné. Nahoře je hlavní vypínač, který jsem si nejprve spletl s pojistkou krytu, výměnné kryty však Nokia 6111 nemá. Tlačítko mohlo být zapuštěno méně, jeho odezva navíc není jasná a telefon jsem často zapínal natřikrát.





Hned nad ním je pevná plastová krytka konektoru Pop-Port a nová užší zdířka nabíječky. Našel jsem tu i červenou destičku, která po stisknutí uvolní zadní kryt. Po jeho sejmutí se objeví 700 mAh akumulátor slibující 192 hodin pohotovosti a stejnou hodnotu délky jednoho hovoru, samozřejmě v minutách.





Karta za dveřmi a teleskop



Kartu SIM jsem pod ní vložit nemohl. Pro ni je přichystáno místo za displejem. Na zadní stěně horního výsuvného dílu jsou velká dvířka a za nimi lůžko telefonní karty s tenkou pomocnou šachtou.





Na zádech, hned vedle lesklého „Nokia Megapixel“, trčí nepříjemně ven ozdobná obruba objektivu fotoaparátu. Vypadá hezky, ale na všechny její krásy zapomenete, až se vám bude telefon na stole neustále viklat a zaujme podivně křivou pózu. Ocenil bych i krytku, abych nemusel sklíčko objektivu čistit – při držení levou rukou sahá bříško ukazováčku přesně na optiku a pravá ruka se kontaktu se sklíčkem také nevyvaruje. Nechybí miniaturní zrcátko pro autoportréty a dioda blesku.





Na levém boku je neprůhledná krytka infraportu a hlasitý reproduktor. Vpravo pak dvě malá, avšak dobře dostupná tlačítka ovládání hlasitosti a velmi nepovedená spoušť fotoaparátu, kterou si vezmu na pranýř v části věnované megapixelovým snímkům.



Kdo maže, ten píše



Vysouvání není zdaleka tak snadné jako u špičkové konstrukce Samsungu D500/D600. Pomocné pružiny začnou reagovat až v půlce dráhy a je třeba vynaložit větší úsilí. Když k tomu připočteme hladké klouzající plasty, není vysouvání modelu 6111 v jedné ruce žadný med a chce to cvik.





Spodní díl ukrývá alfanumerická tlačítka klávesnice. Mají jen drobné prohnutím pro optické uvolnění. Protože jsou vyrobena z identického materiálu jako je zadní kryt a obložení displeje, mají tlačítka ty samé vlastnosti – drží se na nich mastnota prstů a kloužou. Nemusí to být ale nutně mínus, prsty se pak nezadrhávají jako v případě pryžových kláves a textování může být opravdu rychlé.





Klávesnice je dobrá, ale snadno se špiní





Telefon jde dobře ovládat i v zavřeném stavu, a to díky kontextovým klávesám a tlačítkům pro ovládání hovorů. Ty zůstanou dosažitelné pod displejem. Mezi nimi je čtyřsměrná klávesa a bude vyhovovat právě dámám, protože se dá výborně ovládat nehty. Sám jsem tak s telefonem pracoval, bříško prstu je pro tenký pásek směrového čtverce příliš mohutné.



Časem mi začalo vadit hlasité klapání směrového tlačítka. Naopak obavy z nedostatečné velikosti potvrzovacího středu vyvolané oficiálními fotografiemi zmizely. Podsvícení je dostatečné a rovnoměrné, na horní vysouvací části výborné. Ale nekvalitně působí prosvítání jen některých mezer mezi tlačítky nebo úchytů pod ozdobným rámečkem krytu.





Obrazovka v duchu dneška



Displej působí i přes své značné rozměry vůči zbytku těla stísněným dojmem. Za to ale můžou zkosené hrany po obvodu horní vysouvací části, resp. optický vjem, který vyvolávají. Reálných 28 × 35 milimetrů však displeji nevezme nikdo, stejně jako papírových 128 × 160 obrazových bodů při 256 tisících barev.





Displej ve tmě





Takové rozlišení dnes musíme považovat už jen za průměr a v praxi mi to dávala Nokia 6111 znát; rastr je patrný a telefonu za devět tisíc by slušelo pár pixelů navíc. Kontrast i svítivost jsou naprosto dostatečné a ani na přímém slunečním světle není problém číst textovky nebo zadávat události do kalendáře.





Prostředí nabídky je o drobnosti obohacená verze S40. Proto vás na pohotovostním displeji může kromě tapety uvítat i tzv. „aktivní pohotovostní displej“. Kvalit chytrých telefonů nedosahuje, ale užitečný je velmi.





Nemusíte se díky němu dívat každý den do kalendáře, všechny aktuální události se zobrazí přímo na hlavním displeji. Ve dnech jde listovat rovněž přímo z pohotovostního stavu. Zcela nahoře jsou ikonky pro rychlý přístup k vybraným položkám nabídky, prostřední dvě pole sdílí přehrávač hudebních souborů a spouštěč vestavěného FM rádia.





Ukázka aktivního pohotovostního displeje





Levá kontextová klávesa slouží k vyvolání funkce „Jdi na“ a pravé lze přiřadit některá ze složek nabídky. Směry navigační klávesy jsou nastavitelné maximálně tři, směr nahoru či dolů nebo oba musí zůstat volné pro přístup do částí aktivního pohotovostního displeje.





Je sympatické, že v menu se nachází paleta barev pro písmo v pohotovostním stavu telefonu - na tmavých tapetách se bílé popisky neztratí. Jen je škoda, že tato změna se neprojeví v celé nabídce, většinou totiž tmavá tapeta barevného tématu doprovází i tmavé prostředí zbytku menu. Všechny složky nabídky, a to i ve „Jdi na“, se dají jednoduše uchopit a přenést jinam. Vybraná ikonka nebo název se zvýrazní zeleně a pak s nimi můžete hýbat do všech stran.



Něco mi tu nehraje



Reproduktor pro hovory je vyveden jen do levého otvoru v lesklém rámečku telefonu. Jeho zvuk je dostatečně čistý, ale hlasitost mohla být vyšší; na rušné ulici jsem měl problémy a musel jsem mobil tisknout víc k uchu. Nezáleží na tom, jestli je Nokia 6111 zavřená nebo naopak, mikrofon je totiž umístěn v horní výsuvné části. Během hovoru je k dispozici i hlasité handsfree, ke kterému mám stejnou výtku jako ke sluchátku – mohlo být hlasitější.





Vývod sluchátka





Vyzvánění obstarává hlasitý reproduktor za mřížkou na levém boku. Klasicky postrádá basovou složku a je dokonce ještě plošší, než jsme u mobilních telefonů zvyklí. Reproduktor je k tomu víc než kdy jindy náchylný na zatlumení v kapse nebo prstem ruky.





Způsob vyzvánění je možné rychle měnit pomocí profilů. Těch je v telefonu pět a lze u nich měnit melodie vyzvánění a zvukových upozornění, čas vypršení profilu nevyjímaje. Kromě polyfonních melodií si můžete nechat zahrát i svoji oblíbenou MP3 skladbu.



Výstavní kontakty



Adresář má několik možností zobrazení. V základu je klasická nebo obrovská velikost písma. Zobrazeny mohou být současně jak kontakty z karty SIM, tak z vnitřní paměti telefonu.





V pokročilejších stupních nastavení si můžete vybrat, jestli si necháte vypsat osoby podle jména nebo podle příjmení. Zobrazení se dále modifikuje podle výběru „seznam jmen“, „jméno a číslo“ nebo „jméno a obraz“. Osmi numerickým klávesám se dá přiřadit zrychlená volba a celkem 25 jmen vytočíte po předchozím zadání příkazu i hlasem. V seznamu se vyhledává postupným psaním jména. Pořádek si můžete udělat pomocí skupin s vlastními obrázky i vyzváněním.



Oba rozlišující znaky se dají přiřadit i jedinému jménu, a kromě nich ještě dalších deset položek: různé typy čísel, poštovní a webovou adresu, e-mail, poznámku a další. Chyběla mi snad jen možnost zadání narozenin, které by se potom promítly rovnou do kalendáře.





Zprávy čtyř barev



Nokia 6111 si rozumí s klasickými textovkami, se zprávami MMS, s rychlými „bleskovkami“ a umí poslat i čistě zvukový záznam o maximální délce tří minut. Editor zpráv je docela přehledný, graficky pěkně zpracovaný. Jen by mu slušel větší displej, protože jméno nebo číslo adresáta i tělo zprávy jsou v „obláčcích“, které působí na malé ploše poněkud tučně.





Pro psaní i čtení se nabízí nastavení obřího, normálního a velmi malého písma. U posledního jmenovaného se na displej vejde osm řádků při psaní a o jeden víc při čtení zpráv. Odpočítávání běží od prvního znaku z celkových 913, napsat můžete zprávu až o šesti částech. V průběhu tvoření textu rychlost editoru nevadne, na obtíž jsou však zvuky kláves (máte-li je zapnuté); nestíhají totiž kopírovat „kadenci“ stisků a tak matou zpětnou vazbu o stisku tlačítka pro uživatele.





Editor zpráv s různými velikostmi písma





K dispozici je slovník T9 s výběrem klasického psaní nebo automatického dokončování slov. Píše se s ním dobře, predikce zbytečně netrucuje a ochotně se učí nová slova. Není však možné vypnout diakritiku a ta zkrátí velikost jedné části zprávy na sedmdesát znaků. Když nechcete, můžete psát samozřejmě bez T9.





Nová multimediální zpráva





Do multimediální zprávy se dá vložit vše myslitelné: text, obrázek, zvukový nebo video klip. K tomu i kalendářní poznámka nebo vizitku. Maximální velikost odesílané zprávy může být i nejvyšších 300 kB.







Den za dnem



Kalendář je obsáhlý a prakticky kompletní. Nahlížet se dá na měsíc i týden, denní souhrn a detaily jednotlivých událostí nechybí. Paměť pro záznamy je sdílená a k dispozici je celkem pět druhů událostí: jednání, volání, narozeniny, poznámka a upomínka. Týden začíná v sobotu, v neděli, nebo v pondělí podle přání uživatele.





Když bude 160 znaků u poznámky málo, dá se využít rozsáhlejší samostatný zápisník, který nabídne až tři tisícovky písmen. Všem událostem se dá nastavit připomenutí i opakování po dnu, týdnu, čtrnácti dnech i měsíci a roku. Narozeninám se opakování nastavuje automaticky.



Úkolovník je velmi propracovaný. Kromě klasického nastavení tří úrovní důležitosti a označování splnění se dají vybrané úkoly označit jako nesplněné, záznamy řadit podle zadání nebo v hierarchii termínů ke splnění. Uložení do kalendáře není problém.



Nokia 6111 má jednoduchou kalkulačku s nastavitelným směnným kurzem a mocněním. Ranní vstávání se dá zpříjemnit MP3 skladbou nebo rádiem. Prodlení opětovného buzení je svolné k jakémukoli času, stejně jako dny týdne k opakování. Nabídku organizačních funkcí uzavírají stopky s mezičasem i časem na kolo a minutka.



Hudební sardinky



Hudební přehrávač je sice jen jednoduchý, ale svůj účel plní bohatě – je třeba vzít v úvahu fakt, že vnitřní paměť dosahuje velikosti 23 MB. To je na samotný telefon dobrá hodnota, ale na plnohodnotný přehrávač MP3 je to neskutečně málo, když paměťové karty vkládat nejdou. Hudební soubory se tak budou za malý moment cítit jako ve vlastním oleji a přehrávač bude tedy jen jakési zpestření, drobný uživatelský doplněk.





Skladby mohou hrát opakovaně i v náhodném pořadí, dají se tvořit jednoduché seznamy skladeb k poslechu. Vždy se však může vybírat jen z jednoho místa, třeba z Galerie. Zvuk se do uší line z přibalených sluchátek HS-23, protože výstup jde přes Pop-Port. Pro připojení sluchátek vlastních je třeba sáhnout po redukci na 3,5mm jack. Sluchátka hrají jen velmi průměrně, ve středech a výškách. Chválím ale jejich otevřené podání prostoru.





Přiložená sluchátka HS-23





Vestavěné rádio má mono i stereo režim zvuku a stanice vyhledává samo a dobře. Nejsilnější signál je možné uložit a zaplnit až dvacet volných pozic. Rádio přirozeně nejde používat bez připojeného handsfree, kabel sluchátek slouží jako anténa. Během přehrávání hudby nebo aktivního rádia je jejich činnost vidět na aktivním pohotovostním displeji.





Byl tady Photoshop?



Vestavěný fotoaparát má celý jeden megapixel. Hned při začátku testování mě napadlo, jak moc mi bude chybět slot pro paměťové karty. Ale popořadě... Maximální fyzické rozlišení 1 152 × 864 má i tři nižší ekvivalenty, VGA, QVGA a 160 × 120 bodů. Tři kvality nastavení JPEG souborů anebo jediné možné rozlišení 176 × 144 pro 3GP videosoubory.



Telefon se při focení drží vodorovně, tomu se přizpůsobí i orientace nabídky. Tlačítky pro ovládání hlasitosti se operuje s šestinásobným digitálním zoomem, který však pořizuje jen výřezy. Vestavěný blesk je i přes svou malou velikost dostatečně silný. Noční režim trpí přemírou šumu a obraz na displeji se značně zpomalí, u fotomobilů ale nejde o nic zvláštního.



Zoom tvoří výřezy





Spoušť fotoaparátu je naprosto nevyhovující, přílišné zapuštění brání jejímu pohodlnému používání. Celý čas testování jsem tak používal raději potvrzovací střed navigační klávesy. Snímaná scéna na displeji navíc nekopíruje přesně tu, kterou pak zachytí optika. Je odchýlena mírně doprava a oříznuta. To zhoršuje kompozici u záběrů zblízka.





Spoušť fotoaparátu je příliš zapuštěná





Kvalita fotografií nenadchne, Nokia 6111 má sklony k přepalům a expozice neumožňuje kompenzaci, ani bílá se nedá vyvážit. Plochy s podobnými barvami se navíc slévají v jednu jako po aplikování efektu ve Photoshopu a zcela tak mizí detailnost snímku. Proto mi rázem přestal slot pro paměťové karty chybět.



Ještě maličkosti a do boje!



Díky podpoře EDGE ve třídě 10 se wapový obsah prohlíží docela svižně, když budete znát adresu textové verze klasických webových stránek, můžete počítat i s nimi. Česká diakritika nečiní Nokii 6111 obtíže a barevné obrázky už vůbec.





Z wapu nebo z počítače přes Bluetooth si stáhnete hru pro Javu verze 2.0, nebo se dá zabavit i čtyřmi vestavěnými kratochvílemi. Kromě nich jsou tu i užitečné aplikace jako obsáhlý konvertor základních jednotek nebo světové časy. Smysl grafické prezentace telefonu mi zůstal utajen.



Největší vadou na kráse první stylové vysouvací Nokie u nás je chybějící slot pro paměťové karty a nepříliš kvalitní fotoaparát. A že je jen pro dámy? Podle reklamního spotu výrobce snad, ale rozum zavelí i mužům a ostudu si rozhodně neudělají – podle pravidel redakční srovnávací metodiky máme Nokii 6111 v katalogu s 82 % a s hodnocením „výborný“.