Recenze odborníků

Nokia E60

Smartphone pro byznys třídu


Nová Nokia E60 spadá do řady pracovních telefonů, kde má další bratříčky, model E61 s vestavěnou QWERTY klávesnicí a E70 s výklopnou QWERTY klávesnicí. E60 je konstrukčně klasický mobil, kterým se výrobce vrací k eleganci modelů jakým bezesporu byla 6310 či 6210. Ostatně tyto mobily připomíná E60 i velikostí, na výšku má sice o více než centimetr méně, má však ryze hranatý tvar, který telefon opticky zvětšuje. Představte si dokonalý kvádřík trošku ozvláštněný displejem, klávesnicí a imitací chrómu; zkrátka žádný designerský výstřelek. Určitě je to dobře, protože E60 je mířen na manažery – to jsou lidé, kteří rozhodují, schůzují, plánují. A takoví potřebují patřičný nástroj, který bude prost všech zbytečností, a naopak bude svým vzhledem reprezentovat.



Mobil, ač docela velký, rozhodně větší, než většina současné produkce, je na druhé straně lehký. Když jsem jej vzal poprvé do ruky, čekal jsem minimálně nějakých 20, 30 g navíc; má Nokia 6681 je menší, ale přesto o poznání těžší, a to působí výrazně plastovým dojmem. Naopak E60 vypadá velmi elegantně, za což vděčí nejen tvaru, ale stříbrnému provedení povrchu; ten na zadní straně vypadá jako leštěný hliník, přední stranu zdobí již zmíněná imitace chrómu.



Nízké hmotnosti (jen 117 g) dosahuje telefon především absencí fotoaparátu, který by sloužil k focení, natáčení videí a pořádání videohovorů. Funkce 3G jsou tak v E60 omezeny jen na datové spojení, případně na hovor bez videa. Konstrukce telefonu je příkladná, telefon je pevný, neskřípe a celkově v ruce působí „drahým“ dojmem.





Jen pište

Blok ovládacích prvků zabírá stejnou plochu jako displej, což je dáno umístěním funkčních kláves nikoliv po straně jako např. na 6681, ale nad číselnými tlačítky. Jsou zde obvyklé klávesy, dvě kontextové, zelené a červené tlačítko pro přijímání a odmítání hovorů, klávesa pro vstup do menu, tužtička ovládající textové funkce a tlačítko pro mazání. V menu se pohybujete pomocí pětisměrného joysticku, proti němuž nelze mít výhrady. Je dostatečně citlivý, prst po něm neklouže a nikdy se mi nestalo, že bych se „uklepl“, tedy že bych třeba místo potvrzení volby pohnul ovladačem do některé ze stran.



Design kláves odpovídá celkovému vzhledu mobilu, tlačítka jsou stříbrná a elegantní. Mezi sloupci se nachází podsvětlující diody, které jsou docela efektní, ale ve tmě září snad až moc. Stisk tlačítek je tužší, ale jasně vymezený – zkrátka psaní je pohodlné, jen musíte počítat s tím, že je potřeba tlačítka stisknout větší silou. Další tři ovládací tlačítka jsou na levé straně, dvěma ovládáte hlasitost hovoru nebo přehrávání hudby, třetí slouží pro spuštění rekordéru (nahrajete ale jako obvykle jen jednu minutu) či zadávání hlasových povelů. Hlasové ovládání je omezené, lze spouštět jen některé funkce, ale zase pokyny nemusíte sami namlouvat.