Recenze odborníků

Nokia N93

Nejmenší videokamera


Rozměry, hmotnost a konstrukce



Nokia N93 má pověst obra, jednoho z největších a nejtěžších mobilů v dnešní době. Ona to pravda je, to nemohu říkat že ne, ale v ruce působí jinak, než velký obr. Například díky zkosení v zadní části působí menší než opravdu je. Oproti Nokii N90 už to není taková cihla, vypadá mnohem lépe, i když je papírově ještě větší. Hmotnost je sice velká, menší by určitě neškodila, ale alespoň cítíte, že v kapse svých dvacet tisíc máte. Celkově na mě Nokia N93 působí jako pořádný kus mobilu, je velká a težká, to se jí nemůže zapřít. Ale čekal jsem, že mi to bude vadit více.



Konstrukce je sice hlavně véčková, ale telefon má další dvě, respektive tři polohy. První je, jak asi tušíte, zavřená. Telefon je zavřený velký ještě o něco více, než celá Nokia N70. Ale to už jsme probrali. Pokud telefon otevřete jako véčko, jeho velikost se zdvojnásobí, pak opravdu působí jako pádlo. Optika fotoaparátu v kloubu způsobila velké rozdělení horní a spodní části, to nejlépe poznáte naživo. Poté přichází třetí možnost otevření, a to podélně. Telefon se rozevře jako notebook, ideální režim na sledování videa a prohlížení internetu. Jednu výtku tady ale mám, bude ke klávesnici. Ta se po otočení displeje neotočí a nedají se dobře mačkat krajní klávesy. Největší problém mi to dělalo u tlačítka C. To Nokia moc nedořešila, v tomto režimu tedy raději vůbec nic nepsat a ovládat telefon pouze hlavní klávesou a postranními klávesami na displeji. A poslední režim je režim videa, telefon otevřete jako véčko do pravého úhlu a pak mu vyklopíte displej. V této pozici se dá opravdu skvěle natáčet video, telefon je k tomu uzpůsoben i klávesami na boku.



Co se týče kvality konstrukce a materiálů, tak asi budu jen chválit. Telefon je vyroben z matného plastu, který na sobě zanechává otisky prstů jen mírně. Horší jsou lesklé plochy, ale ty se dají jednou za čas vyleštit. Materiály ve mně vzbudily rozhodně jistotu. Kvalita provedení je také skvělá, nejvíce chválím kloub. Jak by se jeho typem mohlo zdát, nejspíš bude nekvalitní. Ale vůbec, drží jako skála, je kovový a vůle pohybující se horní částí telefonu je na konstrukci kloubu opravdu malá, asi jen 2-4 milimetry. Kloub naprosto chválím, čekal jsem to výrazně horší. Zadní kryt, který budete sundavat snad jen při výměně baterie či SIMky, drží také pevně. Skoro až moc, otevřít kryt chce slušnou dávku odvahy, protože při sundavání celkem křupe. Ale zato se nehne ani o milimetr. Konstrukci tedy naprosto chválím, na to, jak se telefon všemožně pohybuje, je opravdu kvalitní.



Obsahově nám telefon Nokia naplnila ze všech stran. Nahoře je sice jen vypínací tlačítko, ale když se posuneme na pravý bok, tam už ovládacích prvků je výrazně více. Nejvíce zaujme velké tlačítko spouště, jak pro fotoaparát i kameru, a okolo něj se táhnoucí kolečko zoomu. Pod ním najdete malé pětisměrné ovládací tlačítko a dvě menší tlačítka pro fotoaparát a ovládání blesku. Zespoda je jen velmi masivní poutko, v rohu nad ním pak okénko pro infraport. Z levého boku uvidíte jen zdířku pro nabíječku a dvě krytky, ta první slouží pro konektor Pop-port a ta druhá pro paměťovou kartu miniSD. Málem bych zapomněl na výraznou čočku fotoaparátu s malou LED diodou pod ní. Ta v telefonu hraje výraznou roli. Ale abyste si ji neodřeli, Nokia v balení dodává i ochrannou krytku, kterou doporučuji nosit.



Displej, výdrž a možnosti připojení



Začnu nejdříve maličkým stavovým displejem zvenku. Jeho úhlopříčka 1,6" opravdu dovoluje zobrazit jen nejzákladnější informace. Ukáže se vám na něm síla signálu a baterie, po podržení spouště fotoaparátu čas a datum na černém pozadí. Když přijde zpráva anebo se vám někdo dovolal, ukáže se vám ikonka zprávičky nebo nepřijatého hovoru. Více toho ale už displej nezvládá. Ještě uvedu jednu zajímavost: pokud změníte téma, které nemá definovanou tapetu pro vnější displej, zůstane vám tam ta modrá, základní. Vnitřní displej je ale úžasný. Sice není tak jemný jako u Nokie N80, pixely jsou už trošku vidět, ale hlavně je opravdu obrovský. Má úhlopříčku 2,4", pokrývá skoro celou plochu horní části. Koho by zajímaly rozměry v milimetrech: 37 x 49 mm. Musím ho pochválit, koukat na něj už je opravdu luxus. Barvy zobrazuje dost věrně, 262 tisíc barev už ale dneska není žádný velký luxus...





Výdrž mě hodně překvapila, v provozu mi telefon vydržel i jeden a půl dne bez nabíjení. Oproti mé 5500 to je dokonce i mírně lepší, ta vydrží spíše o něco méně. Na to, co telefon umí, výdrž hodnotím kladně. Ještě jedna zajímavost: u Music Standu, který dobíjí přes Pop-port, je konektor širší, aby po zapojení do telefonu už nešla strčit nabíječka. U Nokie N93 ale pořád strčit jde, konektor je totiž na druhé straně.



Možností připojení je opravdu dost. Začnu klasikou, GSM tri-band a nejvyšší třídy GPRS a EDGE už má dnes snad každý telefon. Přítomnost 3G určitě také potěší, ale dnes už bych ji od takovéhoto telefonu očekával a divil bych se, kdyby chyběla. Hodně mi v N93ce chyběla podpora HSDPA, sice to není ještě nijak masivně rozrostlá technologie, ale mít v mobilu internet rychlý až 14 Mbit/s mě velmi láká. Telefon pak nabízí již zmíněné IrDa, bluetooth samozřejmě také (je ve verzi 2.0, ale nepodporuje A2DP profil). A nakonec Wi-Fi, to už měla Nokia N80 a v N93 tím pádem nesmělo chybět. Konektivita tedy jde, ale absence HSDPA mě mrzí, hlavně když Nokia je hlavním dodavatelem této technologie do ČR.



Pokud ale raději zůstanete u kabelu, který je v balení, Nokia N93 má pro vás přichystanou podporu mass storage. Po připojení kabelu k počítači a telefonu se vás zeptá na režim, první je přenos dat, pak se chová jako klasický flashdisk. Druhá možnost je PC Suite, slouží na propojení se stejnojmenným softwarem a další dvě slouží pro přenos obrázků. Mass storage chválím, je to opravdu užitečná funkce.



Fotoaparát a klávesnice



Ještě nejdříve upozorním na paměť. Ta je dobrá hlavně díky rozšiřitelnosti pomocí paměťových karet miniSD, které už se začínají dělat i 4GB. 50MB interní paměti by asi stačilo málokomu a nejspíše vám začne být těsno i na dodávané 128MB kartě, takže koupíte větší. Ještě jsem pořádně nepochválil klávesnici, učiním tak tomu teď. Lepší už budete hledat opravdu těžko, skoro půlcentimetrové klávesy se jen tak nevidí. Na klávesnici se píše opravdu krásně, jen ovládací klávesy jsou na tom trošku hůře, stejně je klávesnice špičková.



Fotoaparát je co se týče funkcí asi nejlepší, kvalita fotek už je horší. Rozlišení 3,2 Megapixelu je rozhodně znát, optický zoom také. Ale Nokia N73 fotí lépe. Jestliže se chcete o foťáku dozvědět něco více, přečtěte si tento článek. Ovšem kvalita videa mě ale naprosto dostala, přesvědčte se tady. Jedině mi hodně vadilo cvakání optického zoomu, při videu je tedy skoro nepoužitelný. Ještě zmíním malinky foťáček nad displejem pro videohovory, pro které je naprosto dostačující.



Funkce a organizace



Jak je obecně u Nokií a Symbianu známo, nabízí výborné funkce. I když už je na pováženou, jestli nechtějí programátoři konečně vyslyšet všechny uživatele a přestat zkracovat SMS zprávy, naučit nahrávat rekordér déle než minutu a poprosit budík, aby budil každý všední den. Bůhví, jestli se toho ještě někdy dočkáme. Ale propracovaný kalendář zůstal, jediná zajímavost je, že se sloučil i s úkoly a ty teď zadáváte přímo do kalendáře. Všechno ostatní zůstalo, jak poznámky, tak třeba kalkulačka. A pro peněženku se už místo taky nenašlo.



Kontakty telefon zvládá skvěle, využívá k tomu sdílenou paměť telefonu. Typů položek u kontaktu je až 40, můžete si vytvořit i svoje vlastní. Zprávy zvládá Nokia na jedničku, tedy pokud opomenu již zmíněné zkracování. Telefon sám od sebe umožňuje číst dokumenty MS Office. Pak je zde možnost též přehrávat flash, ale jen omezeně. Telefon toho umí ještě hodně, ale nejspíše už vše znáte.



Ještě jsem zapomněl zmínit jednu velice užitečnou věc a to připojení Nokie N93 k televizi či Hi-Fi. V balení dostanete speciální kabel, který toto umožňuje. Jestliže se chcete dozvědět víc, podívejte se sem...



Zábava



Zábavně je na tom telefon na velmi vysoké úrovni. Dokáže přehrávat několik hudebních formátů, jsou to MP3, AAC(+) a konečně je mezi nimi i WMA. V zavřeném stavu můžete skladby ovládat pomocí tlačítek na boku. Díky velkému displeji můžete koukat i velmi pohodlně na filmy. Telefon zvládne přehrát videa ve formátu MPEG4 a RealVideo. Ale má ještě jednu další velkou přednost, tím je velmi výkonný grafický čip. Nokia N93 je připravena na připravované hry z N-Gage, takže hry si na ní opravdu vychutnáte. I díky velkému displeji a možnosti hrát naležato...



Závěr



Jestliže chcete to nejlepší, nebo skoro nejlepší, co teď je, a nezáleží vám na penězích, určitě bude N93 jednou z velmi dobrých voleb. Nabízí v podstatě všechno, co dnes může mobil nabídnout a v podstatě i něco navíc. Jediné, co mi u ní chybí, je podpora HSDPA. Nokia N93 je telefon za 20 000 Kč a za těch dvacet tisíc toho nabídne opravdu hodně. Možná nebudete litovat jediné korunky, kterou jste do ní dali...