Recenze odborníků

Nokia 3250 + 1GB

Telefon dvou tváří


Když to tady zalomíme...



Nokia si na březen připravila hlavolam pro hudební fajnšmekry, možná i technoidy a kupce všeho, na co se ostatní budou dívat s podivem. Vzala notoricky známý model 3230, upravila klávesnici a její konstrukci, která je teď na kloubu. Aby se ale neřeklo, že postupuje přesně podle zaběhnutého scénáře „vezmi stávající telefon, přidej křiklavé barvy a jednu dvě funkci navíc a prodávej jako novinku“, je Nokia 3250 zároveň prvním telefonem v prodeji se Symbianem verze 9.1.





Vedle modelu 3230





Než jsem se v září minulého roku podíval na rozměry připravovaného hudebního telefonu, měl jsem za to, že to bude mobil mnohem subtilnější. Na fotografiích tak působí i teď, ovšem když jej držíte v ruce, rozhodně pocítíte oněch 104 × 50 × 20 milimetrů. Ještě víc pak nadstandardních 115 gramů. Osobně mám těžší a mohutnější telefony rád, nepůsobí na mě jako tintítka a budí dojem solidnosti.



Je ale fakt, že novou Nokii už za látkou kapsy neschováte tak snadno jako některé žiletkové telefony. Obdrželi jsme variantu s růžovým vykládáním. V městské hromadné dopravě se trochu stydím a pokud nemusím, nechám si zkoušení funkcí telefonu až do redakce nebo domů; barva je to ale rozhodně pěkná, skoro starorůžová s moderním lesklým rámováním podobného barevného tónu. Pro ženy asi jasná volba, my muži bychom si spíš vybrali z dalších variant – zelená, černá, nebo stříbrná.



Růžová útočí ze všech pozic



To je síla



Absence výměnných krytů dává tušit, že konstrukce telefonu by mohla být tou z lepších. A skutečně je. Síla, kterou celé šasi drží při sobě je vysoce nadprůměrná. Zpracování těla hudební Nokie velmi chválím a dovolím si jej zařadit mezi špičku. Bočnice, a to i na otočné části s klávesnicí, jsou kompletně kovové a semknou celé tělo tak, aby nikde nic nepovrzávalo a neskřípalo. Po dobu testování jsem ani jednou jedinkrát neslyšel žádný pazvuk. Slícování s okolními plasty je příkladné, nahoře i dole jsou tyto materiály ozvláštněny ještě plastickým vroubkováním. Pěkné.



Boky jsou kovové



Podívejte se na telefon ze všech stran v komentovaném videu. Při pořizování záznamu jsme měli Nokii 3250 v ruce horkých pár hodin a na recenzi mělo teprve dojít:



Jediný, kdo snad „narušuje“ plechové bočnice jiným zpracováním jsou krytka Pop-Portu s konektorem pro nabíječku a zámky zadního krytu. Krytka je vyrobena z tvrdé pryže a na svém místě drží i po desítkách sejmutí dobře. Vypadá, že něco vydrží. Jen mohla mít malou tenkou nožku, na které by visela při odhalení konektoru. Protože ji nemá, během dvou dnů jsem ji asi pětkrát hledal. Přeci jen je to hudební telefon a pokud mám mít prakticky trvale připojená sluchátka, nechci ještě myslet na titěrnou krytku kdesi v hlouby kapsy či peněženky.



Pryžová krytka Pop-Portu se snadno ztratí



Na zmiňované zámky v podobě podlouhlých pacek je potřeba zatlačit ve spodních částech a uvolní se zadní kryt. Ten nese hrdě obrovský lesklý nápis „NOKIA“. Po sejmutí krytu se objeví lithium-polymerový akumulátor BP-6M s kapacitou 1 100 mAh. Ten je větší než ve většině telefonů řady Series 60. Udávané doby 245 hodin v pohotovosti a 180 minut hovoru by tedy nemusely být až tak nadnesené jako jindy.



Nokii 3250 mám k dispozici ale jen na pár dnů a nedopřeju jí chvíli oddechu, takže se mi bohužel nepodaří důkladně prověřit reálné hodnoty výdrže. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že při přehrávání hudby bude spotřeba energie masivní. Podle dokumentace vydrží telefon na jedno nabití hrát až 10 hodin. Ještě nesmím zapomenout na docela schované poutko pro připevnění šňůrky na krk. Na obrázku ho najdete nad baterií, v pravém horním rohu těla.



Pozor na uši



Pamatujete na ten vroubkovaný plast, o kterém jsem mluvil? Na horní straně telefonu v něm leží hlavní vypínač. Je zapuštěný tak akorát, sám se nezmáčkne a aby jej stisknul majitel, nebude si muset zalomit nehet. Spodní plošku Nokie zase narušuje mřížka hlasitého reproduktoru. Nedá mi to a povím vám o něm už teď...



... je silný, ani se mi nechce věřit, jak taková malá membrána umí křičet. Při večerním setkání s přáteli jsem telefon položil na zídku a pustil muziku. Dalo se to docela dobře poslouchat; jistě, zapomeňte na basy, ale projev byl srozumitelný a nástroje se neslévaly ani při kytarových orgiích kapel, které naše babičky nemají v lásce. Stejná pozitiva platí i pro vyzvánění a všechny standardní zvuky Nokie, které už léta známe, zní teď jako znovuzrozené.



Ještě v jednom případě je třeba dávat si dobrý pozor na vlastní ucho. Nad displejem je klasické sluchátko za malou štěrbinou. Stejně jako hlasitý reproduktor je dostatečně výkonné a nemám k němu výhrady.





Sluchátko v růžovém opojení





Jenže! Přechod mezi plastem horní části telefonu a růžovou obrubou displeje je tak ostrý, že je třeba rozmýšlet, jak moc si přitisknete telefon k hlavě. V odkazu na druhou kapitolu jsem to myslel samozřejmě nadneseně, ucho si asi neuřežete. Ale i tak je to nepříjemná vlastnost a při dvacetiminutových hovorech už jsem měl „slech“ řádně otlačený a nepatrně bolel.



Nic nového v kraji aktivním



Škoda, že nepřišel QVGA displej. Oproti stávajícímu modelu totiž Nokia 3250 přináší navíc jen 262 tisíc barev místo pětašedesáti. Jinak vše při starém – rozlišení 176 × 208 obrazových bodů a zobrazovací plocha 35 × 41 milimetrů.



Displej ve tmě



Ano, na jiných Symbianech od Nokie se nám zobrazení docela líbilo a přitom mělo stejné parametry, verze 9.1 ale přináší některé změny, kvůli kterým už takové rozlišení nestačí. Třeba mnohem více ikonek na stejné ploše nebo mnohem menší font.



Mám vedle sebe Nokii 6681, tak hned porovnám. Kromě zmiňované, spíše pocitové hrubosti má 3250 znatelně vyšší svítivost a lepší kontrast než 6681. Líbí se mi, že výrobce znovu sáhl po osvědčeném řešení, kdy krycí sklíčko razantně přesahuje plochu displeje. Ten se tak opticky ještě trochu zvětší, zobrazení je zcela ploché a nejsou spáry, ve kterých by si hověla špína.



Ještě než se udá otočná revoluce, vyzkoušíme klávesy přímo pod displejem. Rozložení zůstalo stejné, vedle dvou kontextových tlačítek a červeného a zeleného sluchátka pro ovládání hovorů jsou zde další klávesy známé ze symbianových smartphonů:



pro vstup do hlavní nabídky a vyvolání správce běžících programů

tužtička pro výběr a práci se schránkou

korekční tlačítko C



Hlavní ovládací klávesy



Hlavním ovládacím prvkem je stříbrný joystick. Stisknutím potvrdíte volbu, jeho jednotlivým směrům můžete nastavit spuštění vybraných aplikací. V takovém případě ale nesmí být zapnuta funkce Aktivní pohotovostní režim, o které si povíme v další kapitole. Joystick mi připadá extrémně tuhý. Dá se na něj zvyknout, ale nepočítejte s tím, že jím pohnete po spořádané čtvrtce kuřete z pouličního stánku. Korekční tlačítko a tužtička jsou příliš malé, často jsem sáhl vedle a zmáčknul co jsem nechtěl.



Joystick vládne všemu



Ale mnoho novot v kraji tlačítek



Alfanumerická část klávesnice, to je to, co bude uživatele velmi lákat. Pokud si dobře vzpomínám, Nokia N90 byla zatím jediným telefonem výrobce v prodeji, který si mohl do specifikace zařadit položku „tělo s otočnou částí“ (jak upozornil čtenář v diskuzi, byla to vlastně ještě dřív Nokia 6260). Teď si stejný záznam může pořídit i 3250. Do otočného dílu se kromě klasické klávesnice s dvanácti tlačítky vměstnal i 2Mpx fotoaparát a čtyři tlačítka navíc pro ovládání hudebního přehrávače.



Vzpomínáte na Rubikovu kostku?



V jednom směru se spodní díl otáčí o devadesát, ve druhém až o 180 stupňů. Pohyb se děje po čtvrtotáčkách s velmi přesnou aretací. Tu doprovází příjemné zatlumené klapnutí. Kromě funkčního významu je točení s jednou částí telefonu docela zábava, neubráním se vzpomínce na Rubikovu kostku. A buďte si jisti, že když ne na výrazné barvě, pak právě na vytočeném dílu spočinou zraky všech vašich známých.



Detaily otočného dílu



Hlavním klávesám s čísly a písmeny nemám co vytknout. Díky pryži na nich sedí prsty jako přibité, při psaní textovky zdaleka nedosáhnete možností, které klávesnice nabízí. Jednoduše nebudete tak rychlí, aby se aspoň trošku zapotila. Odezva je přesná, zdvih a chod ideální. Všechna tlačítka kromě sluchátek mají syté bílé podsvícení (sluhátka také syté, ale vlastní barvy), za ostatními v intenzitě světla trochu pokulhává levá řada číslic. I tak se dá mluvit o nadstandardně dobrém podsvětlení.



S klávesnicí se pracuje velice dobře



Když natočíte levý bok klávesnice směrem k sobě, ukáže se optika vestavěného fotoaparátu. Ideální poloha pro autoportréty, fotoaparát ale musíte zapnout sami z nabídky. Při přetočení opačným směrem se už aplikace pro focení spustí sama. Jestliže převrátíme klávesnici úplně, máme před sebou ona čtyři tlačítka pro přehrávání. Automaticky se podsvětlí.



Podsvícení klávesnice z obou stran



Není mi jasné, proč když přetočím spodní díl do původní polohy, zůstává stále rozsvícena část pro ovládání přehrávače. Aby se rozsvítila čísla s písmeny, je nutné na krátko přetočit díl do prvně popsané polohy (tedy aby mířil fotoaparát na vás) a vrátit zpět. Druhý neduh – neznámo proč se po otočení na čtyři hudební tlačítka nespustí přehrávač sám a musím ho vybrat ručně v nabídce.



Razit uličku bez razidla



Nokia 3250 je první smartphone se Symbianem nové verze 9.1. Tentokrát nepřichází jen s inovovanými funkcemi, ale také s jednou nepříjemnou vlastností. Není kompatibilní se staršími programy. Do telefonu jsem zkusil nainstalovat několik programů a pokaždé se setkal s chybovým hlášením „Instalace není podporována“.



Je to nepříjemné omezení. Výrobci programů nyní budou muset připravovat nové verze, uživatelům nezbude než je hledat a stahovat, provádět přeregistrace. Ze stejného důvodu jsou v této recenzi displeje snímány klasickým fotoaparátem jako u „hloupých“ telefonů, protože náš program pro grabování obrázků ze Symbianu jednoduše nebylo možné nainstalovat. Nefungují dokonce ani původní grafická témata.



Podívejte se na nabídku telefonu a práci v menu v komentovaném videu. Při pořizování záznamu jsme měli Nokii 3250 v ruce horkých pár hodin a na recenzi mělo teprve dojít:



Na hlavním displeji je téměř vše při starém – výrazný čas, datum, den, název operátora a dva indikátory stavu baterie a síly signálu. Ve spodním řádku vidíme názvy dvou aplikací, které jsou přiřazeny tlačítkům pod displejem (dají se změnit). Nové je použité písmo i jeho velikost.



Hlavní displej s Aktivním pohotovostním režimem



Uprostřed displeje je dnes už zaběhnutý Aktivní pohotovostní displej. Poprvé se objevil právě u Nokie 6681. V řádku je teď ale místo pěti ikon pro rychlé spuštění nejpoužívanějších programů ještě jedna navíc – uživatel je všechny může nastavit. Pod tímto řádkem jsou pak události aktuálního dne z kalendáře, nebo nejbližší událost následujících dnů. Vidíte zde také počet nedokončených úkolů a při přehrávání MP3 název skladby nebo v případě aktivního rádia stanici či frekvenci. Všechny tyto bloky jsou navíc aktivní – výběrem a klepnutím se dostanete do kalendáře nebo úkolovníku, přehrávače, rádia...



Protože je ale pro pohyb v aktivní pohotovostním režimu potřebný joystick, nelze jeho jednotlivým směrům v takovém případě přiřadit rychlé spuštění vybraných aplikací. Pohotovostní režim lze ale deaktivovat a Nokia se potom chová stejně jako starší smartphony.



Celý řádek navíc



Hlavní nabídka se standardně zobrazuje jako matice ikon. Původně měly smartphony rozložení v systému 3 × 3, teď přibyl ještě jeden řádek a tak je to 4 × 3. To je jedině dobře, displej je dostatečně velký a tak pojme více položek bez problémů. Jen znovu připomínám, že by se hodilo vyšší rozlišení. Ikonky už nemohou být tak pěkně prokreslené jako dříve, doplácejí na menší množství zobrazovacích bodů.



Nemusí to být jen matice



Volitelně se dá nabídka zobrazit jako dlouhý pruh pod sebou. Ikony reprezentují jednotlivé aplikace, dají se ukrýt do složek – ale nanejvýš do první úrovně. Můžete je libovolně přeskládat a přizpůsobit nabídku svým potřebám tak, aby nejčastěji používané aplikace byly nahoře.



Vzhled prostředí telefonu lze ovlivňovat grafickými tématy. Kromě tapety na hlavním displeji změní i pozadí v nabídkách, upraví ikony, barvy, symboly atd. V Nokii 3250 je několik předpřipravených témat, další se dají najít, stáhnout, koupit, nebo i vytvořit v PC Suite.



Všechna vestavěná témata



Ovládání chytrého telefonu je logické, noví uživatelé ale mohou tápat. Hodně dlouho jim třeba bude trvat, než se vůbec dostanou do hlavní nabídky. Proto Nokia připravila aplikaci Výuka, která by měla být (telefon měl někdo před námi) po zapnutí připravena hned na pravém kontextovém tlačítku a vysvětlí základy práce s telefonem. Vše je samozřejmě česky a k lokalizaci celého telefonu nelze mít žádné připomínky.



Tak jako u Nokie N70 je ale bohužel přítomna i jedna nemilá vlastnost. Aplikace se zavírají ihned po stisknutí červeného tlačítka, když se chcete jen dostat na hlavní displej. Takovou vlastnost dřívější chytré telefony neznaly a bylo to jenom dobře, nechtěně si teď totiž můžete zavřít důležitou aplikaci, třeba ICQ klient s právě probíhajícím rozhovorem.



Šnekový rychlík



Jako ostatně všechny smartphony, i Nokia 3250 je znatelně pomalejší než běžné telefony. Samotný start telefonu trvá přibližně půl minuty. Ve srovnání s Nokií 6681 jsem skoro nepoznal rozdíl. Většinou byla rychlost práce a pohybu v nabídce na stejné úrovni, někdy byla ta či ona Nokia pomalejší.



Muzika, to nejdůležitější



Pro hudbu a její reprodukci byla tato Nokia stvořena. Jenže není všechno tak růžové jako kryty 3250. Zaprvé se mi ani jednou nepodařilo použít čtyři tlačítka pro snadnější manipulaci se skladbami na otočné části telefonu. To ale přisuzuji verzi firmwaru, prodejní kusy by měly být v pořádku. Připojím tedy sluchátka. Nejprve ta přibalená.





Přibalená sluchátka HS-20 s klasickým jackem





Mají standardní konektor jack velikosti 3,5 mm a ideální délku kabelu. Ten je dvojitý od pecek až na konec, posuvným jezdcem si vyberete, kde se mají kabely sbíhat. Sluchátka do uší mají stejnou konstrukci jako ta, která jsme chválili v recenzi Sony Ericssonu W800i. Mají nástavce, jež se zasunou hluboko do uší a utěsní zvukovod. V krabici najdete tři velikosti těchto malých pryžových „rukávců“, každému co jeho ucho ráčí. Zvukový tunýlek sliboval podobně skvělý poslech jako na walkmanu konkurenta, nic takového se ovšem neděje. Sluchátka jsou velmi průměrná, se slabou basovou složkou a ostrými středy. Pokud to půjde, vyměňte je za vlastní značková.



Já sáhl po Koss Porta Pro. I tak byl ale zvukový výstup nepřesvědčivý. Se slzou v oku vzpomínám na léto, kdy jsem si užíval plného a podstatně lepšího zvukového výstupu zmiňovaného W800i. Tady je produkce o třídu níže. Není to nic špatného, ale hudební telefon musí umět hrát výborně. To se nepovedlo. Zvuku nepatrně pomůže funkce rozšíření prostoru, která pracuje podobně jako třeba SRS WOW v klasickém Windows Media Playeru na počítači, anebo ekvalizér s několika přednastaveními a možností vlastní úpravy i vytvoření zcela nového presetu.



Prostředí přehrávače



Bez většího smyslu je ale přítomnost dozvuků, a to v mnoha provedeních: ulička, malá, střední a velká místnost či velká hala. Nehledě na to, že třeba v malé místnosti je slyšet mnohem větší ozvěna než v místnosti velké či dokonce ve velké hale. Podivné.



Přehrávač pracuje s mnoha formáty, kompletní výčet je: eAAC+, AAC+, M4A, MPEG-4 ACC LC, LTP, MP3, AMR-NB, AMR-WB, MIDI, RealAudio Voice, RealAudio7, RealAudio8, RealAudio10 a WMA. Zvládá náhodný výběr skladeb i opakování jedné či všech skladeb. Umí pracovat na pozadí, kdy se v pohotovostním režimu zobrazuje název skladby a její stopáž. Není problém tvořit vlastní playlisty, ID3 tagy jsou samozřejmostí. Přehrávač umí skladby automaticky třídit podle interpretů a alb, žánrů nebo skladatelů.



Obrázky hudební knihovny a možnosti nastavení



Aplikace samotná vypadá graficky velmi pěkně, proč ale zůstává tolik plochy volné? Písmo je docela maličké, mohlo se klidně rozmáchnout do většího fontu. Připojená redukce má u Pop-Portu „zatáčku“ směrem vzhůru, takže se dá pohodlně nosit v kapse. Nezavazí. Na jejím konci je ovladač s mikrofonem pro použití jako handsfree. Má hardwarový zámek proti náhodnému stisknutí tlačítek a klasické funkce pro přetáčení, přeskakování, pozastavení a ukončení přehrávání skladby.



Redukce má tlačítka pro ovládání přehrávače, zámek kláves, mikrofon a otočnou sponu



Kam s ním?



Nerudovská otázka míří na soubor MP3. Nokia 3250 zvládá klasické Mass Storage, takže jednoduše vezmete přibalený kabel a telefon se přihlásí jako další disk. Máte přístup ke kompletní struktuře paměťové karty. Přemýšlel jsem, kam nahrát hudební soubor zatím bez nainstalovaného PC Suite. Je to jedno, protože ať už jej umístíte do jakékoli složky, vždy jej budete moci přehrát jen jako obyčejný zvukový záznam, bez možnosti využít vlastností vestavěného přehrávače hudebních souborů.



USB konektor



Po instalaci aplikace pro přenášení souborů, resp. celého PC Suite přibaleného k telefonu, jsem se potýkal s nemožností donutit skladby, aby se chovaly opravdu jako hudební skladby a ne jen jako chudí příbuzní z předchozího odstavce. Nikdy je ale přehrávač nepoznal a mohl jsem je tedy přehrát jen jak je výše popsáno. Budu pátrat dál, snad se to podaří, anebo je opět jen chyba ve firmwaru.



Aplikace pro přenášení hudebních souborů do telefonu



A teď jedna perlička. Hádejte, kde je v telefonu slot pro paměťovou kartu. Poradím, že to je microSD (TransFlash), nejmenší paměťovka na světě. Dávali jsme v redakci po obdržení zásilky s telefonem hlavy dohromady a nic. Po dlouhé době jsme tak byli nuceni otevřít manuál a místo uložení karty vyhledat podle nákresu. Musí se natočit spodní díl a paměťovka velikosti nehtu je ukryta pod gumovou krytkou zespod statické části telefonu. Našli byste ji tam bez pomoci návodu? Přibalená karta má kapacitu 128 MB, v současnosti jsou na trhu microSD s až 512 MB. Spolu s ní dostanete i redukci na velikost klasické SD karty.



Vždyť to je Symbian jako každý jiný



Ve funkcích pro telefonování toho příliš nového nenajdeme. Všechny vlastnosti jsou prakticky stejné jako u starších symbianových Nokií, je tu jen pár drobností navíc. Kvalitu zvuku jsme už hodnotili pochvalně, sluchátko má čistý plný projev a hlasitý reproduktor se nebývale činí. Hovor se dá nahrávat, ale tady Nokia opět neudělala vůbec nic s omezením délky nahrávky na jednu minutu. Druhá strana bude o probíhajícím záznamu vědět, po každých asi třech sekundách se ozve tlumené pípnutí.



Záznamník hovoru či klasické zvukové stopy



Zadávání čísla přímo z pohotovostního displeje



Přijaté, zmeškané a iniciované hovory se ukládají do samostatných záložek aplikace Protokol. U každého hovoru je datum a čas, pokud ale jde o telefonáty na stejná nebo ze stejných čísel, objeví se v přehledu jen jednou s datem a časem posledního pokusu. Z Protokolu lze rovnou volat, poslat na číslo textovku, uložit jej do adresáře. Protokol zaznamenává také délku hovorů a přenesená data. V tomto případě ale nestačí z pohotovostního stavu stisknout zelené tlačítko, aplikaci musíte spustit z hlavní nabídky. Získáte tím také přístup k podrobnému protokolu, ze kterého je přesně vidět, co se s telefonem dělo: tj. jednotlivé hovory a datová spojení. Bohužel není k dispozici funkce pro export těchto údajů. Standardně pracuje protokol v ukládání posledních třiceti dnů.



Adresář využívá sdílenou paměť, takže není omezený počtem kontaktů nebo snad dokonce telefonních čísel. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat následující údaje: společnost, funkce, přezdívku, mobily, telefony, čísla pro videohovory (byť 3250 nepracuje v UMTS), faxy, pagery, e-maily, weby, poznámky, kompletní adresy, datum narození. Je toho spousta (napočítal jsem 38 položek) a vypadá, že si telefon nechá líbit třeba i sto telefonních čísel k jedinému kontaktu.



Do adresáře se dostanete způsobem, jaký nastavíte. Odkaz je standardně na prvním místě aktivního pohotovostního režimu, může být ale také na kontextovém tlačítku. Jakmile jste uvnitř, stačí začít psát počáteční písmena příjmení nebo jména a telefon upravuje výběr.



Vo-lá-Jan-No-vák



Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, troufá si rozeznat jakýkoli hlas. Funguje to báječně. Po stisknutí tlačítka a vyřčení jména osoby ji telefon zobrazí, přečte jméno automatickým hláskem a vytočí číslo nastavené jako výchozí. K jednotlivým číslům v seznamu lze přiřadit také rychlou volbu podržením příslušeného tlačítka.





Jednotlivé volající odlišíte obrázkem, skupiny kontaktů zase vyzváněním. Opačné rozlišení není možné. Skupiny se dají využít při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech. Těch je v Nokii 3250 standardně šest plus jeden pro použití telefonu v režimu offline. Další lze vytvořit uživatelsky. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, zprávy, e-maily a chat. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování. Zajímavá je možnost, kdy vám telefon oním umělým hláskem při příchozím opakovaně předčítá jméno volajícího, pokud je uložen v seznamu. Ani se nemusíte dívat na telefon a víte, kdo vám volá. Možná proto chybí rozlišení volajících samostatným zvoněním.



Nastavení profilu



Zlobivá T9



Ani zprávy nepřinášejí žádné přílišné novinky. Při psaní SMS, MMS, e-mailů a instantních zpráv je možné využívat služeb slovníku T9 pro rychlé vkládání textu. Při psaní SMS je ve slovníku používána diakritika, která jako tradičně není před odesláním odstraněna. Délka takové SMS je pak maximálně 70 znaků. Obrázek vkládaný do multimediální zprávy může být automaticky zmenšen na velikost pro MMS.



Editor zpráv



E-mailová schránka podporuje nejpoužívanější protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Přes rozhraní POP3 stáhne nejdříve jen hlavičky zpráv a až výběrem je možné stáhnout celý text. Problémy nejsou ani s českými háčky a čárkami.



Organizace a internet bez kazu



Jak je již z předchozího textu zřejmé, zařízení řady Series 60 jsou si v mnoha ohledech velice podobné a nic na tom nemění ani nový Symbian 9.1. Ani nástroje pro organizaci času nebudou výjimkou. Žádné novinky jsem nenašel v kalendáři, úkolovníku ani v poznámkách. Aby byl výčet kompletní, můžeme sem zařadit ještě kalkulačku, převodník jednotek a hodiny. Stále chybí opakovaný budík a ztratila se klasická Peněženka, tedy „sejf“ pro kódy a hesla.



Nokia už několik modelů používá na prohlížení wapových a internetových HTML a XHTML stránek svůj vlastní prohlížeč. Jinak tomu není ani u 3250. Ačkoli se program tváří jednoduše, nabízí všechny základní vlastnosti, např. korektní zobrazování stránek, podpora jednodušších javaskriptů nebo počítadlo přenesených dat.



Vestavěný internetový prohlížeč



Data se dají s hudební Nokií přenášet prostřednictvím vestavěného Bluetooth anebo přes přibalený USB kabel. Díky zmiňované podpoře USB Mass Storage to jde raz dva. Někomu ale možná bude scházet infraport, ten si jaksi Nokia odvykla do svých smartphonů od jisté doby dávat.



Možnosti připojení



Pokud si v omezeném prostoru nevystačíte a chcete do světa, nabídne telefon mobilní datové přenosy. S technologií GPRS třídy deset nebo pomocí rychlejšího EDGE stejného čísla. Spolu s telefonem obdržíte v krabici i instalační cédéčko s průvodcem vlastnostmi Nokie 3250 a programem PC Suite, jehož aktuální verzi si můžete stáhnout i z webu Nokie. Co balík PC Suite nabízí?



zálohování dat

synchronizaci adresáře, kalendáře, úkolovníku a poznámek

správce souborů pro přístup do paměti telefonu z počítače

nástroj pro instalování aplikací do telefonu z počítače

program pro práci s hudbou a přenášení hudebních souborů

lze zde vytvářet tapety a další obrázky pro mobil

přehrávač multimediálních souborů

program pro stáhnutí všech obrázků na disk počítače

jednodušší nastavení připojení k internetu



Takže?



Mám možnost přímo konfrontovat Nokii 3250 a Sony Ericsson W800i (přečtěte si podrobnou recenzi), který jí prozatím bude nepřímým konkurentem. Ten přímý přijde až v podobě telefonu s operačním systémem, modelu W950i. Zvukově jasně vede walkman Sony Ericssonu, kvalita reprodukce i přibalená sluchátka a hudební přehrávač jsou na vyšší úrovni, karta s ním dodávaná má čtyřikrát větší kapacitu a Memory Stick Pro Duo je rozšířenější formát něž microSD.



Nokia mě zaujala zajímavým konstrukčním řešením (které snad bude v době prodeje fungovat správně), výborným zpracováním těla, pěknými barvami a velmi dobrou klávesnicí. Je extrémně rychlá v Javě, nabízí přednosti Symbianu – nekonečný adresář, skvělou organizaci času a práci se zprávami i maily. Dvoumegapixelový fotoaparát také patří mezi ty lepší ve srovnání s konkurencí ve stejném rozlišení.



Při rozhodování o koupi by mi ani tak nevadila absence infraportu nebo zkracující T9, určitě by mě ale odradila nekompatibilita stávajících aplikací pro Symbian. A chvíli počkat? To už tady bude sice dražší, ale podstatně hudebnější N91 nebo zmiňovaný W950i.



Dvě tváře bez záře - recenze hudební Nokie 3250

29.3.2006 Michal Hron

Nokia si na začátek jara přichystala pro své zákazníky hudební telefon opravdu zvláštní konstrukce. Nokia 3250 nabídne kromě bohatého příslušenství i nejnovější verzi Symbianu, Bluetooth či dvoumegapixelový fotoaparát.

Nokia je vedoucím hráčem i na poli chytrých telefonů, což v poslední době dokazuje více než kdy jindy. Po špičkovém modelu N70 se chlubí dalšími novinkami nejrůznějšího zaměření. S platformou S60 se jednoduše setkáváme stále častěji.



Snad i proto se mezi chytré telefony tlačí funkce, jež se osvědčily u mnohem rozšířenějších platforem. Takovým příkladem jsou hudební telefony, které by na poli smartphonů mohly načechrat nepříliš přesvědčivé prodeje.



Důkazem této snahy je dlouho očekávaná a odkládaná Nokia N91 nebo nedávno představený Sony Ericsson W950i - a samozřejmě v neposlední řadě hudební Nokia 3250.



Chytré Nokie: 3250, 3230, N70 a N91



Vzhled - Rubik by se smál

Nokia 3250 je totiž ukázkovým příkladem, jak jednoduše lze potopit jinak vcelku nadějný produkt. Kreace na Rubikovu kostku se příliš nevyvedla. Na svět se tak dostal nevzhledný a docela objemný kvádřík s mnoha mínusy.



Nokia 3250 není žádný drobeček | Povrch zachytává otisky| Klávesnice se povedla



Povrchová úprava kombinující lesklé a matné plasty na sobě velmi ráda zanechává nečistoty a otisky prstů. Vršek telefonu tvořený jedním kusem plastu navíc nepříjemně vrže a v oblasti slícování je jeho okraj ostrý a při telefonování trochu vadí. Malou vůli vykazuje i kloub otočného mechanismu, který odešle numerickou klávesnici z těla přístroje. Místo ní se před vámi vynoří čtveřice tlačítek pro ovládání přehrávače nebo fotoaparátu.





Fotoaparát na otočné části | Zajímavá konstrukce | Kryt baterie jde sundat obtížně



Růžová barva může některým uživatelům imponovat. Neotřelé barevné kreace jsou v módě a černo-růžový telefon by mohl mít úspěch. Bohužel rozměry 103,8 × 50 × 19,8 mm a váha 115 gramů tento přístroj do něžné dámské ruky vůbec nepředurčují. Větší úspěch tak bude mít model 3250 v zelené, černé či stříbrné variantě.



Dámská ruka by byla naopak zapotřebí u dolování paměťové karty microSD. Tato miniaturní karta se skrývá ve velmi špatně dostupném slotu, pro jehož nalezení je potřeba otočit spodní část o devadesát stupňů. Tímto způsobem se s telefonem i fotografuje, jelikož na otočné části najdete i optiku fotoaparátu. V balení naleznete kartu o velikosti 128 MB, telefon pak disponuje vlastní pamětí 10 MB.





Klávesnice a ovládání - nový Symbian, starý displej

Nokia 3250 je prvním chytrým telefonem s novou verzí operačního systému Symbian (9.1). Ten bohužel není optimalizován pro starší typ displeje s menším rozlišením a zhoršila se tak kvalita zobrazené grafiky. Horší je, že s novou verzí systému končí i kompatibilita aplikací. Ikony se zmenšily a na displeji se nyní zobrazuje namísto devíti celých dvanáct ikonek. Zmenšil se i text a ostatní grafické symboly. Ve spojení se standardním rozlišením displeje (208 × 176 obrazových bodů) tak výsledek působí kostrbatě.





Klávesnice telefonu je vyrobena z pryže a její linie odkazují na starší model 3230. Její ovládání je bezproblémové, jen shluk funkčních kláves považujeme za příliš titěrný. Tlačítko pro vstup do menu se tiskne obtížně, o polovičních velikostech korekční klávesy a klávesy s tužtičkou to platí samozřejmě dvojnásob. Největší slabinu ale představuje příliš tuhý joystick, který se finskému výrobci skutečně nepovedl. Stačí trochu mastnější prsty a na telefon se můžete tak akorát dívat.



Hudba - k nákupu nepřesvědčí

Každý chytrý telefon s dostatečnou pamětí a podporou MP3 lze považovat za hudební, protože do něj můžete nahrát libovolný přehrávač a přizpůsobit si jeho vzhled třeba do stylu iPodu. Speciální tlačítka pro ovládání přehrávače považujeme za dobrý konstrukční prvek, který se bude podle nás objevovat stále častěji. Zvolené otáčecí řešení je ovšem značně krkolomné zejména, pokud otočení klávesnice ani hudební přehrávač nespustí. U testovaného vzorku klávesy dokonce pravidelně stávkují.



Samotná aplikace navíc nehýří žádnou oslnivou funkčností ani vzhledem a rádio lze v dnešní době považovat za standard - a co na tom, že se honosí nálepkou Visual, když u nás tuto funkci nikdo nenabízí.



Za pozornost stojí přiložené příslušenství. Dálkové ovládání sloužící jako redukce na běžný audio konektor funguje skvěle. Se staršími modely jej ale nevyužijete. Přiložená sluchátka pak patří k těm, která přivádějí zvuk přímo ke sluchovému ústrojí. Hrají poměrně kvalitně, zvuk ale omezuje především samotná kvalita výstupu z telefonu. Ani s modlou audiofilů, sluchátky Koss Porta Pro, nebyl zvuk příliš přesvědčivý a vokály Kurta Cobaina zněly místy jako ubrečené tříleté dítě.



Telefon disponuje funkcí Mass Storage, nahrání skladeb je tak velmi jednoduché, protože se mobil přihlásí jako externí disk. Uložit je přitom můžete kamkoli, ale v hudebním přehrávači se samy nezobrazí. Seznam je totiž nepochopitelně nutné manuálně aktualizovat výběrem příslušné volby z nabídky. Aplikace zvládá zvýraznění basů, prostorové efekty či mód rozšířeného sterea. Nepříliš oslnivému výstupu ale ani tato nastavení nepomohou.



Telefonování a zprávy - nic nového pod sluncem

Nokia 3250 je třípásmový telefon a telefonní funkce jsou standardně vynikající. Jejich nabídku přitom již notoricky známe z předešlých modelů. Vícepoložkovovému seznamu tak není co vytknout. Jeho synchronizace s počítačem je bezproblémová, MP3 vyzvánění, profily či hlasové ovládání a vytáčení samozřejmě nechybí. Jedinou novinkou je možnost předčítání jména volajícího strojovým hlasem v případě příchozího hovoru.



Z pohledu textové a multimediální komunikace se stále můžete spolehnout na SMS, EMS, MMS i velmi dobrého e-mailového klienta. Editor ani mentalita práce se zprávami se oproti předchozím verzím nezměnila, stále tak můžete ukládat bezpočet zpráv, posílat velmi dlouhé textovky či vytvářet vlastní složky pro archiv. Prediktivní slovník T9 píše stále s diakritikou a zkracuje tak zprávy, lze ho ale v nabídce nastálo vypnout. E-mail si poradí s protokoly SMTP, POP3 i IMAP4 a dokáže schránky kontrolovat v zadaném intervalu.



Organizace a data - není co vytknout

I organizační funkce vezmeme tentokrát krátce. Kalendáři tradičně nic vytýkat nebudeme, poznámky slouží jak mají, kalkulačka nezná prioritu operátorů a konvertor funguje bez sebemenších problémů. Zjistit můžete i čas v nejznámějších destinacích světa. Ani nový Symbian ale nedonutil hlasové poznámky nahrát více než jednu minutu záznamu a dokonce i budík je stále jen jednoduchý.



Nokia v posledních modelech upouští od internetového prohlížeče Opera. Firemní řešení ale nepatří mezi nejlepší, pro nenáročné uživatele ale bude plně dostačovat. Na internet se dostanete díky podpoře služeb GPRS/EDGE, obě jsou pak v nejvyšší třídě 10. K počítači přístroj připojíte přiloženým USB kabelem nebo bezdrátovou technologií Bluetooth. Na UMTS či Wi-Fi však zapomeňte.



Zábava - fotíme čtvrtotáčkou doleva

Telefon láká i na dvoumegapixelový fotoaparát. Fotí se zvláštním způsobem s otočenou spodní částí přístroje. Při natočení optiky k sobě musíte aplikaci pro focení spustit manuálně, natočením od sebe se spouští automaticky. V obou případech se ale kvůli vzniklé hraně velmi špatně ovládá joystick včetně všech funkčních kláves kolem něj. Fotit ale můžete pomocí kláves pro ovládání přehrávače, které ovládají i čtyřnásobný digitální zoom.



V nabídce aplikace můžete vyvážit bílou, zapnout noční režim či využít funkce samospouště. Pro umělce jsou připraveny speciální efekty či sekvenční snímání, kompenzace expozice bohužel chybí. Lze nastavit i kvalitu fotografií a telefon si samozřejmě poradí i s videem - bohužel ale jen v rozlišení 176 × 144 obrazových bodů. Výsledné fotografie lze považovat za pouhý průměr trhu, trpí běžnými neduhy nekvalitní optiky.



V případě dlouhé chvíle se kromě fotoaprátu, rádia či MP3 přehrávače můžete spolehnout i na pár předinstalovaných her. Další lze samozřejmě dohrát. Na koncertech si můžete pomocí jednoduché aplikace změřit hladinu zvuku a připraven je i mobilní denníček v podobě aplikace Nokia Lifeblog. Mezi novinky patří aplikace pro střih a jednoduché úpravy videa a přehrávač Flash animací.