Recenze odborníků

Nokia N73 MusicEdition

Foto a music specialista


Nokia N73 byla představena společně se svou kolegyní z multimediální řady Nseries, modelem N72, již v dubnu loňského roku. Vědělo se ale o ni již dříve, kdy na internet začaly pomalu unikat první informace a fotografie připravovaného modelu. - více zde



Pár dní nato se novinka představilo oficiálně a výrobce tak všem potvrdil, že jde o právoplatného nástupce Nokie N70. Ta je doposud nejziskovějším modelem značky a navíc je to nejprodávanější mobil pro sítě třetí generace absolutně.



Novinka tak bude mít nesnadný úkol pokračovatele nejúspěšnějšího chytrého telefonu. Svou výbavou i střídmým vzhledem má již zčásti vyhráno, v nynější tvrdé konkurenci to ale bude mít mnohem složitější než její starší sestřička. Ta totiž přišla v době, kdy bylo na trhu telefonů s podporou UMTS jako šafránu.



Vzhled - přímočaře proti Gatesovi

Nikdy jsme se netajili dojmem, že vzhled Nokie N73 je čistě účelný a má za úkol oslovit i velmi konzervativně založené uživatele smartphonů s Windows Mobile - především pak Qteku 8310. Napovídá tomu nejen zvolená klasická konstrukce, ale i poměrně slušné rozměry 110 × 49 × 19 mm a váha 116 gramů.



Uhlazený design bez zbytečných výstřelků má šanci oslovit široké spektrum potenciálních zákazníků. Na trhu se přitom setkáte hned s bílo-červenou či stříbrno-hnědou variantou. K testování jsme dostali druhou z nich, kterou považujeme i za povedenější. Povrchová úprava je kvalitní, jen matná načervenale hnědá barva občas zachytí nějaký ten otisk prstu.



Telefon je ukázkově pevný, při silném stisku se ale občas ozve vrzání plastů. Jediný pohyblivý prvek najdeme na zadní straně. Je jím posuvná aktivní krytka fotoaparátu. Oproti předchůdci se v mnohém zlepšila, již nyní má ale drobnou vůli. Ukrývá optiku fotoaparátu, která je doplněna i jednoduchou přisvětlovací diodou, a je součástí zadního krytu telefonu.



Pod ním najdeme Li-Polymerovou baterii s kapacitou 970 mAh a schopností udržet telefon při životě více než čtyři hodiny hovoru či téměř šest dní pohotovosti. Během testování jsme byli schopni vybít tento mobil během pár hodin, při běžném používání nám vydržel i více než tři dny. Záleží tak na způsobu používání, v průměru se ale připravte k nabíjení každý třetí až čtvrtý den.



Horní část tradičně nabídne hlavní vypínač přístroje sloužící i ke změně profilů, vespod se naopak usídlil systémový konektor zvaný pop-port. Obě strany jsou doplněny o stříbrné mřížky napovídající o přítomnosti stereo reproduktorů. Ke jejich plnému využití najdete v telefonu možnost úpravy 3D efektů při vyzvánění. Jejich přednes je přitom velmi kvalitní i při nejvyšší hlasitosti, na basovou symfonii ale zapomeňte.



Levá strana dostala do vínku infraport a poutko pro uchycení šňůrky. Ta protější se zas podřídila funkcím fotoaparátu - najdete tu spoušť, klávesu pro rychlé prohlížení pořízených fotografií a kolébkovou klávesu ovládající zoom při fotografování či hlasitost přístroje v situacích jiných. I tyto klávesy jsou sytě modře podsvíceny, stejně jako celý alfanumerický blok klávesnice.



Klávesnice, displej, ovládání - displej jako obrázek

Ten je zároveň asi největší slabinou telefonu. Oproti svému předchůdci totiž zapomněl na dostatečné profilování jednotlivých kláves. Ve spojení s užším profilem telefonu se navíc velmi špatně dostává ke spodnímu řádku a svůj palec budete muset naučit akrobatickým kouskům. Zvyknout se dá ale na cokoli a po chvíli tréninku se vám budou psát zprávy jedna radost, ač občasné překlepy kvůli horší orientaci asi zcela eliminovat nelze.



Klávesnice je jinak zpracována kvalitně. Použitý tvrdý plast je ideální, kladený odpor i odezva jakbysmet. Výtku máme pouze k chromovanému rámečku obsahujícímu i několik funkčních kláves. Na jeho povrchu se totiž velmi rády zachytávají jakékoli nečistoty. Nepříliš šťastné je i řešení hlavního ovládacího prvku, pětisměrného joysticku. Jeho povrch totiž i při sebeméně vlhkých prstech výrazně klouže a práci s ním si budete muset dlouze osvojovat.



Kolem joysticku najdeme ještě čtveřici kláves, z nichž dvě jsou kontextové a dvě slouží k ovládání hovoru. Jsou podsvíceny příslušnými barvami a práce s nimi je bezproblémová. Nad klávesnicovým blokem se pak hrdě hlásí o slovo jeden z nejlepších displejů současnosti. Však posuďte sami: rozlišení 240 × 320 obrazových bodů, podpora 262 tisíc barev, úhlopříčka 61 mm a rozměry 32 × 50 mm.



Displej je navíc skvěle kontrastní a svůj jas upravuje na základě informací získávaných ze světelného čidla nad ním. To ukrývá i modrou indikační diodu, která poblikává v případě zhasnutého displeje a dává tak najevo, že telefon je zapnutý. Bohužel už neumí upozornit na zmeškanou událost, což je veliká škoda. Vedle čidla najdeme i optiku druhého fotoaparátu s rozlišením VGA (640 × 320 pixelů) určeného pro videohovory.



Operační systém Symbian 9.1 používá drobnější grafiku, která ve spojení s kvalitním displejem žije v dokonalé symbióze. Do hlavní nabídky se díky ní mohl přidat i další řádek ikon, jinak se ale ovládání nemění. Díky rozměrům displeje jsou ikony výrazné a jejich zobrazení naprosto bezkonkurenční. Myslíme, že přirovnání "displej jako obrázek" je v tomto případě více než na místě. Velikost ikon bude navíc vyhovovat i lidem s horším zrakem, bohužel systémový font zůstává nadále drobný.



O základní logice práce se systémem bylo napsáno již mnoho a i zde zůstává vše při starém. Nabízí tak vše, na co jsme byli zvyklí u předchozích generací. Nabídku si můžete libovolně přeskládat, pro personalizaci můžete využít připravených témat nebo jen zvolit tapetu, vítaný je i aktivní pohotovostní režim umožňující jednoduchou kontrolu nadcházejících událostí či spuštěných aplikací přímo v základním pohledu.



Fotoaparát - Carl Zeiss Tessar 2,8/5,6 AF 3,2 megapixel

Hlavním lákadlem Nokie N73 je bezesporu výborný fotoaparát, který jsme již podrobili i srovnání s konkurencí. Může se pochlubit rozlišením 3,2 Mpix, automatickým zaostřování a optikou Carl Zeiss. Do vínku dostal i zcela novou fotoaplikaci. Ta umožňuje jednoduchou práci s nastavením i bez nutnosti vstupovat přímo do nabídky fotoaparátu. Po celou dobu totiž máte v pravém sloupci dostupné možnosti předvoleb, které se při pořizování snímku automaticky schovají.



V tomto sloupečku předvoleb naleznete režimy snímání, jejichž součástí je i makro, režim blesku, nastavení samospouště, aktivaci sekvenčního snímání, kompenzaci expozice, vyvážení bílé, barevný tón a světelnou citlivost (ISO). V hlavním nastavení pak můžete volit samotnou kvalitu (rozlišení) fotografie, přizpůsobit chování fotoaplikace, povolit prodloužený digitální zoom, zvolit cílovou paměť či zvuk závěrky. Ten však nelze zcela vypnout.



Telefon tak umožňuje celou škálu uživatelských zásahů schopných ovlivnit výslednou kvalitu fotografie. I ve zcela automatickém režimu lze s telefonem pořídit více než povedené snímky, které se již dají považovat za adekvátní náhradu nejlevnějších kompaktních fotoaparátů. S potížemi se setkáte pouze při horších světelných podmínkách, kde bude velmi scházet klasický blesk. Přisvětlovací dioda a nastavení citlivosti ISO ale může mnohé zachránit.



Fotografie se ukládají do přehledné galerie, jejíž náhled je možný pouze na šířku. Občas je tak otravné stále telefonem otáčet. Pokud ale do galerie vstoupíte při fotografování, práci navíc mít nebudete. S telefonem se totiž fotí na šířku - to aby jste dostali co největší pocit, že máte v rukou skutečný fotoaparát. Pochválit musíme výrobce i za takové drobnosti jako uvádění zbývajícího počtu fotografií, které lze ještě na zvolenou paměť uložit.



Kromě statických snímků si přístroj poradí i s videem, které je klasicky u smartphonů této značky považováno jen za jakýsi doplněk. Na jeho kvalitu tak není brán příliš zřetel a jeho maximální rozlišení je 352 × 288 (CIF) obrazových bodů. V době, kdy běžné telefony výrobce vstupují na trh s VGA videem, je nepřítomnost takového rozlišení u vrcholného modelu minimálně na pováženou. Video se ukládá ve formátu MPEG4 či 3GP a jeho délka je omezena pouze dostupnou pamětí.