Recenze odborníků

Samsung SGH X530

Je libo slider?


Samsung X530 má vysouvací konstrukci. Jeho tělo je vyrobeno z plastu, rozměry jsou 95 × 45 × 18 mm a hmotnost 94 g. Dílenské zpracování mohlo být lepší. Rozhodně nedosahuje úrovně, na kterou jsme si u jihokorejského výrobce zvykli. Při silnějším zatlačení se ozývá slabé vrzání a když je telefon vysunutý, tak se vrchní část mírně naklání do stran.



Barevná kombinace námi testovaného kousku byla zlato-černá s oficiálním označením Coffee Brown. Na trhu by se ale měla objevit i modrá a růžová varianta. Telefon na první pohled vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Vysunutí jde lehce a bez problémů i jednou rukou. Plastové kolejničky mě ale o své trvanlivosti nepřesvědčily.



Na pravé straně telefonu je zdířka pro připojení handsfree soupravy chráněná masivní, pevně uchycenou krytkou. Jde o 2,5mm konektor. Telefon ale dokáže zprostředkovat zvuky jen v monofonním režimu. Monofonní handsfree je součástí základního balení. Použít se ale dá jen na telefonování. V Samsungu X530 není integrovaný přehrávač hudebních souborů, ani rádio. Ve spodní části této strany najdete ještě okénko infraportu, který je jediným bezdrátovým komunikačním prostředkem novinky na krátké vzdálenosti.



Na levé straně se nacházejí tři štěrbiny hlasitého reproduktoru a dvojice tlačítek pro ovládání hlasitosti. Mírně vystupují, ale jsou dobře ergonomicky zpracované, a tak nehrozí jejich nechtěné zmáčknutí. I po hmatu je najdete lehko. Spodní stranu okupuje systémový konektor, taktéž chráněný velkou krytkou. Nejde však o nový malý typ konektoru, ale o klasický velký konektor, který Samsung používá u svých levnějších telefonů.



Zadní strana telefonu je tvořena jen velkým plastovým krytem baterie. To však platí jen do okamžiku vysunutí telefonu. V tu chvíli se na vysunuté části objeví objektiv VGA fotoaparátu a malé zrcadélko pro autoportréty. Nerozumím, proč Samsung integroval fotoaparát i do jednoho z nejlevnějších telefonů. Před fotoaparátem bych dal raději přednost nižší ceně.





Zadní plastový kryt se snadno snímá. To stejné platí o vyjímání baterie. SIM karta se zasouvá do drážky. Vybírání a vkládání je zcela bez problémů. Mezi krytem a baterií je mezera a lze tam umístit další kartu. Také díky rychlému startu můžu Samsung X530 doporučit notorickým měničům čísel. Telefon se bez SIM karty nedá zapnut. Baterie je lithium-iontová a má kapacitu 750 mAh. V praxi telefon na jedno nabití vydržel čtyři dny běžného provozu zahrnující asi třicet minut hovorů a několik desítek SMS zpráv. Méně náročnému uživateli může telefon vydržet v pohotovosti i více jak pět dní.



Pojďme počítat pixely



Po vysunutí se ukáže klasická numerická klávesnice. Je tvořena dvanácti tlačítky, žádné výstřelky se v tomto směru nekonají. Jednotlivé klávesy jsou velké, vyrobené z tvrdého plastu. Při stisku je slyšet tiché cvaknutí. Ve tmě je klávesnice rovnoměrně podsvícena bílým světlem, které neoslňuje. Klávesnice Samsungu X530 je výborná a, i když mezi jednotlivými klávesami nejsou žádné mezery, píše se na ní dobře. Problémy nebudou mít ani uživatelé s dlouhými nehty. Na tuto skutečnost si totiž stěžují dámy, protože vysouvací konstrukce většinou nenabízí dostatek místa pro nehty ve vrchní části numerické klávesnice.



Systémový blok se nachází na výsuvné části telefonu a je přístupný i v zavřeném stavu. Je složený dohromady z pěti velkých funkčních tlačítek a čtyřsměrného navigačního tlačítka s potvrzovacím středem. Střed navigačního tlačítka slouží v pohotovostním režimu k aktivaci wapového prohlížeče a jeho funkce se nedá změnit. V nabídce již naštěstí potvrzuje volby. Funkční tlačítka jsou dostatečně velká. Navigační klávesa je lesklá, a tak po ní prsty mírně kloužou.



Vrchní polovinu přední strany zabírá displej. Jde o starší kousek. Používá technologii TFT a zobrazí 65 tisíc barev při rozlišení 128 × 160 obrazových bodů. Na slunci není dobře čitelný. Jeho největší výhodou v této cenové kategorii je paradoxně menší rozlišení při větších fyzických rozměrech. Znamená to totiž velké písmo v nabídce i textové komunikaci, což ocení zejména hůře vidící uživatelé. Při bližším pohledu jsou jednotlivé pixely snadno rozeznatelné.

Rychlost nade vše



Uživatelské prostředí Samsungu X530 již známe z mnoha jiných telefonů stejné značky. Ani u tohoto telefonu se ale výrobce nepoučil, a tak s sebou stále nese známé nedostatky. Na pohotovostní obrazovce se zobrazují klasické systémové indikátory jako síla signálu a stav baterie. Volitelně si můžete nechat zobrazit jméno operátora, datum a velké digitální hodiny. Je možné měnit tapety, více jak deset tapet je předinstalovaných. K dispozici je i možnost animovaného pozadí, které ale příliš zpomaluje jinak rychlý systém. Telefon nenabízí možnost aktivního pohotovostního režimu.



Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem levého funkčního tlačítka. Hlavní nabídka je tvořena maticí s devíti ikonami. Jednotlivé ikony jsou pěkně graficky zpracované a hýří pestrými barvami. Nižší úrovně menu jsou již textové a na displej se vejde šest položek. Písmo je dostatečně velké. Pro rychlejší pohyb v nabídce můžete použít klávesové zkratky.



Adresář jen pro čísla a e-maily



Funkce Samsungu X530 budou splňovat očekávání jen méně náročného uživatele. Telefon si rozumí jen s dvěmi pásmy sítě GSM, konkrétně 900 a 1800 MHz. Hovor lze přijmout vysunutím, ukončit zasunutím horní části telefonu. Tuto funkce lze aktivovat v nabídce. Hlasitost reproduktoru je dostatečná, kvalita průměrná. Telefon nabízí možnost hlasitého handsfree, hlasitost je ale nízká. Během hovoru lze vypnout mikrofon, postup je ale komplikovaný. Musíte hledat hluboko v menu a svůj výběr opakovaně potvrdit. Adresář v telefonu je vícepoložkový, lze vložit tři telefonní čísla a e-mailovou adresu. Ostatní běžné položky zadávat nelze. Do telefonu se vejde tisíc telefonních čísel.



Není možné zadávat zvlášť jméno a příjmení kontaktu. Hledání v adresáři probíhá postupným psaním a je rychlé, při větším množství záznamů ale nepohodlné. Kontakty lze třídit do skupin a přiřadit jim obrázek a vyzváněcí melodii. Položky z adresáře je možné odesílat přes infraport. Všechny hovory se samozřejmě zaznamenávají do výpisů hovorů. Je v něm místo jen pro deset záznamů přijatých, zmeškaných i volaných čísel. K dispozici je také počítadlo času hovorů. Po vyjmutí baterie se všechny počítadla a celý registr hovorů vymažou.





Telefon vyzvání šestnáctihlasými polyfonními melodiemi. V základu se v telefonu nachází jen několik melodií, další se dají stáhnout přes WAP. Samsung X530 trpí také dalším nedostatkem, kterého se neumí telefony jihokorejského výrobce zbavit už po generace. Neobsahuje vyzváněcí profily. Podržením klávesy s křížkem v pohotovostním režimu lze jen rychle aktivovat tichý režim. Pro všechny ostatní nastavení je třeba zajít hlouběji do nabídky. Druhou významnou chybou je, že telefon nedokáže současně vibrovat a zvonit. Lze jen nastavit vibrace následované zvoněním.



Ze zpráv jen základy



Na zprávách si v Samsungu příliš nedali záležet. Telefon zvládá komunikaci na úrovni textových a multimediálních zpráv. Text může být zadáván i pomocí slovníku T9. Slovník píše bez diakritiky, takže zprávy nezkracuje. Nelze jej ale trvale vypnout. Maximální délka textové zprávy je 913 znaků. Do telefonu se vejde dvě stě esemesek. Telefon ale měl problémy s příjmem delších zpráv. Dvě ještě dokázal spojit, víc jak dvě už ale tvořily další zprávu. Písmo při psaní i čtení je velké a dobře čitelné. K dispozici jsou šablony s předpřipravenými texty a emotikonami. Při čtení zprávy se na displej vejde šest řádků, při psaní sedm.



Klient multimediálních zpráv není velmi intuitivní. Dokáže pracovat s obrázky, zvukovými soubory i textem. Odesílat lze jen zprávy do velikosti 40 kB, MMS o velikosti 100 kB nedokázal telefon přijmout. K dispozici je jen pět záložek, které je možné naplnit multimediálním obsahem. Pro přijaté zprávy je v paměti místo 700 kB. E-mailový klient v tomto telefonu chybí.



Užitečné doplňky



Samsung X530 je jen jednoduchým telefonem, a tak od něj nemůžete čekat pracovní ani organizační funkce na vysoké úrovni. I tak v něm ale najdete integrovaný kalendář. K dispozici je jen měsíční náhled, kde týden začíná pro Samsung klasicky nedělí. Přidávat lze i poznámky k jednotlivým dnům, a to v délce čtyřicet znaků. Den s poznámkou je potom v kalendáři označen fialovou barvou. K jednomu dni je možné přidat více poznámek i s upozorněním, nelze je však zobrazit na jedné kartě. Maximální počet záznamů byl stanovený na sto, což méně náročnému uživateli musí postačovat.



V telefonu najdeme i úkolovník. Maximální délka úkolů je čtyřicet znaků a je možné si vybrat z tří stupňů priority a zvolit datum. Úkoly se v případě potřeby dají kopírovat do kalendáře. Z dalších funkcí stojí za zmínku kalkulačka, budík s opakováním, aplikace pro světový čas, hlasové poznámky v délce půl minuty a konvertor měn.



Datové funkce jsou omezené na GPRS třídy 10. Telefon nedisponuje EGDE, ani podporou sítí třetí generace. Na krátké vzdálenosti lze komunikovat bezdrátově přes infraport nebo pomocí datového kabelu přes USB. Infraport je tradičně omezený a nelze si přes něj vyměňovat obrázky a melodie s jiným telefonem. Škoda, že Samsung X530 není vybaven i modernější komunikační technologií Bluetooth. V telefonu najdete i prohlížeč wapových stránek. Poradí si se standardem WAP 1.2, na webové stránky si ale netroufá.



Z multimediálních funkcí lze jmenovat jedině integrovaný VGA fotoaparát. Na výběr je sedm efektů, devět rámečků, čtyři rozlišení a režim sekvenčního snímání. Nečekejte žádný luxus, VGA fotoaparát poslouží jen v případě ideálních světelných podmínek. Pro fotografie je k dispozici 1024 kB paměti. Pokud fotografie vyfotíte na nejvyšší kvalitu, nelze je přes MMS kvůli omezení maximální velikosti jedné zprávy na 40 kB poslat. Infraport pro tuto činnost taktéž nejde použít. Z tohoto důvodu v tomto testu žádné ukázkové fotky nenajdete. Natáčet video telefon neumí. Přehrávač hudebních souborů a rádio byste hledali marně. Menším zpestřením je podpora Javy. Samsung obsahuje jen jednu předinstalovanou hru s názvem SnowBallFight. Další hry lze stáhnout přes WAP. Infraportem je do telefonu nenahrajete.



Levné vysouvání



Samsung X530 je dalším telefonem v nabídce jihokorejského výrobce, který z hlediska funkcí nic nového nepřináší. Funkční výbavou dnes nikoho neuchvátí a některé potenciální zájemce možná odradí i neustále se opakující a pro Samsung typické chyby a nedostatky. Zaujmout tak může jedině svým povedeným vzhledem a výsuvnou konstrukcí, která není u telefonů nejnižší třídy obvyklá. Pokud máte radši véčka, najdete v nabídce tohoto výrobce i několik telefonů s touto konstrukcí a prakticky identickou výbavou. Za všechny jmenujme alespoň Samsung X510.



Samsung X530 se již dostal na český trh a můžete si jej pořídit za cenu okolo tři a půl tisíce korun, kterou lze považovat za přijatelnou.