Recenze odborníků

Samsung SGH i600 Noble Black


Nic není rovné

Samsung i600 je komunikátor plný zvláštních tvarů. V podstatě je to přístroj klasické konstrukce, na kterém nenajdete žádné významnější pohyblivé části. Jeho tvary z počátku připomínají obyčejnou placku. Při pozornější zkoumání ovšem zjistíme, že na těle se nachází mnoho zvláštních prvků. Když jej položíme na stůl displejem dolů, uvidíme, že není zcela rovný. Tvoří jakýsi mostík, takže se displej nedotýká desky stolu. Ani jedna strana není rovná – ven trčí optika fotoaparátu a stereoreproduktory, boky zařízení jsou tvarovány ladně, baculatě.



Samsung i600 je vyrobený z matného černého plastu. Je pevný, nevrže a po konstrukční stránce není vůbec co vytknout. Jeho rozměry jsou 113 × 59 × 12 milimetrů. I navzdory větší šířce se v ruce drží dobře a rozhodně netrpíte pocitem cihly u ucha. Hmotnost přístroje je 110 gramů, čímž se řadí mezi nejlehčí smartphony na trhu. Fyzickými rozměry je Samsung i600 velkým konkurentem pro v Americe velmi oblíbenou Motorolu Q, jejíž příchod na evropské trhy se zatím teprve očekává.



Na levé straně zařízení se nachází kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti, pod ním je systémový konektor. Je to klasický konektor výrobce, který najdete prakticky ve všech jeho současných modelech. Prostřednictvím tohoto konektoru se připojuje nabíječka, datový kabel i handsfree. Konektor je chráněný plastovou krytkou, která se dá snadno vyjmout i bez dlouhých nehtů.



Levá strana a systémový konektor



Horní část pravé strany je domovem paměťové karty MicroSD, chráněné plastovou krytkou. Níže na téže straně najdeme kolečko JogDial, které se v poslední době stává stále oblíbenějším. Je nestandardně posazené na pravý bok, ovšem to nikterak nesnižuje jeho přínos k pohodlí ovládání telefonu. Pro navrácení se v nabídce o krok zpět slouží speciální tlačítko umístěné pod JogDialem. Jsem velkým zastáncem tohoto způsobu ovládání a Samsung mě velmi překvapil jeho integrací. Na horní hraně najdeme pouze hlavní vypínač. Spodní strana je úplně prostá



Dominantou zadní části je optika fotoaparátu obohacená chromovaným lemem. Po obou jejích stranách se nachází reproduktory, které jsou schopné reprodukovat zvuk stereofonně. I přes umístění membrán na zadní straně se zde nepotkáme s efektem „zakrytí“ a vyzvánění je vždy dobře slyšet



Za velkým plastovým krytem se skrývá až směšně malá baterie. Má kapacitu 1100 mAh a vyjímá se velmi lehce. To stejné platí i o kartě SIM. Notorickým měničům čísel ovšem tento komunikátor doporučit nemohu, protože startování jeho systému je neuvěřitelně dlouhý. Při testech dokonce v rychlosti ani nepřekonal HTC Wizard (MDA Vario). Baterii jsem v běžném provozu netestoval, ale nepředpokládám, že by vydržela déle než dva dny. Výrobce udává hodnoty 130 hodin v pohotovosti, nebo 240 minut hovoru. To jsou určitě údaje velmi přemrštěné.



Drobné hrbolky zvané tlačítka

Přední strana zařízení je více než pestrá. V horní části najdeme optiku přední kamerky a pochromovaný kryt sluchátka. Klávesnice je standardně rozdělená na dvě části. Systémová se skládá z šesti funkčních kláves a čtyřsměrného kruhového tlačítka s potvrzovacím středem. Navigační tlačítko je lesklé a proto na něm prst trošku klouže. Ovšem není to žádný nepřekonatelný problém. Tlačítka pro přijetí a odmítnutí hovoru jsou jasně barevně označené a dají se lehce najít i podle hmatu.



Hardwarová klávesnice je o něco zajímavější. Je to plnohodnotný kousek s 37 alfanumerickými tlačítky. Její rozložení je klasické QWERTY, přičemž čtvrtý řádek s písmenky s diakritikou chybí. Tlačítka jsou podlouhlá, velmi úzká. Jsou vyrobena z plastu a na můj vkus jsou až příliš tuhá. Celá klávesnice je rovnoměrně bíle podsvětlená.



Plnohodnotnou klávesnici většinou hodnotím jako velkou výhodu v možnostech práce s telefonem, ovšem v případě i600 si nejsem úplně jistý. Psaní na tomto komunikátoru je pomalé a je k němu potřebná velká dávka cviku a vytrvalosti. Tlačítka jsou velmi malá a ani jejich tvar nenapomáhá ergonomii. Velmi šikovně jsou ovšem vyřešeny numerické klávesy. Vždy dvojice čísel tvoří jedno číslo, takže když stisknete například „E“ a „R“, napíše se číslo „1“. Je to praktické, rychlé a návykové.



Nečekejte domácí kino

Samsung i600 disponuje aktivním TFT displejem orientovaným na šířku. Jde o podobný kus, jaký najdeme v jeho starším bratříčkovi, Samsungu i320. Zobrazí 65 tisíc barev na úhlopříčce 2,4 palce. Podle parametrů se to může zdát akorát, ovšem opticky je to velmi málo. Pro serióznější práci je potřeba alespoň 2,8 palce. Displej pracuje v QVGA rozlišení, tedy 320 × 240 obrazových bodů. Na slunci je dobře čitelný.



Displej není dotykový. Původně jsem tuto vlastnost chtěl zkritizovat, ovšem několik minut mi stačilo k tomu, abych zjistil, že tomuto zařízení by dotykový displej nešel k pleti. Na takto malé úhlopříčce by dotyková funkce byla spíše nevýhodou a zbytečně by způsobovala obavy o poškození.



Okna do světa

Samsung i600 je smartphone s operačním systémem Windows Mobile 5. O bezproblémový běh systému se stará sice starší, ale stále dobrý procesor TI OMAP 1710 taktovaný na 220 MHz. Je velká škoda, že se Samsung nerozhodl nový telefon osadit procesorem Intel XScale s taktem 416 MHz, který měl například model i320. Procesoru sekunduje 64 MB operační paměti RAM a 128 MB FlashROM. Paměť se dá dále rozšířit kartami microSD.



Prostředí Windows Mobile 5 je určitě každému fanouškovi mobilní techniky dobře známé. Samsung si jej ovšem mírně upravil k obrazu svému, k tomu jej situoval do landscape režimu. Základním bodem je tzv. homescreen, domovská obrazovka. Najdete na něm všechny důležité údaje o stavu baterie, síle signálu, čase a datu. Jako další tam najdete položku s ikonami pro rychlé spuštění programů. Homescreen je aktivní, takže se na něm zobrazují nejbližší události z kalendáře, úkoly a podobně.



Výrobce přibalil do základní výbavy několik velmi podařených, pěkně graficky zpracovaných témat, které dokáží smartphone změnit k nepoznání. Ve Windows Mobile je propracovaný způsob šetření energií baterie, dá se nastavit brzké vypínání displeje. Intenzita podsvícení se regulovat nedá. Hlavní nabídka je maticová, ale je možné přepnout ji i do klasického seznamu.



Telefonování je boj

Se Samsungem i600 si zavoláte v GSM pásmech 900, 1800 a 1900 MHz. Co je důležité, novinka podporuje sítě třetí generace, takže není problém uskutečnit i videohovor. K tomu slouží přední kamerka. Během telefonování nepatřil reproduktor námi testovaného vzorku rozhodně nepatřil k nejlepším. Zvuk při silnějších basech či výškách vypadával, anebo se měnil ve změť pisklavých zvuků. Zadní stereoreproduktory hrají o poznání lépe. Jejich zvuk je vyvážený a s problémy při basech se nesetkáte. Hlasitý odposlech v autě je dobře slyšitelný a nemám k němu žádné výhrady.



Adresář je prostě v duchu Windows Mobile. Je vícepoložkový, ke každému jménu se dají připojit desítky detailů, přičemž všechny jsou bez problémů synchronizovatelné s Outlookem. Vyhledávání v telefonním seznamu to není tak snadné, jak by se mohlo zdát, a rozhodně není tak dobré jako na jiných telefonech s Windows Mobile. Pokud vstoupíte do kontaktů přes menu, všechno je v pořádku a pomocí hardwarové klávesnice zvolíte jméno. Prohledávají se jména i příjmení.



Při pokusu o vytočení čísla přímo z homescreenu se ale situace komplikuje. Takovým způsobem se dá totiž zavolat pouze kontaktům, jejichž jméno či příjmení začíná na jedno z písmen, která zároveň znamenají i čísla. Pro přesnější představu se podívejte na obrázek. Takže pokud chcete zavolat Qidovi nebo Alence, je třeba jít do telefonního seznamu. Emila nebo Xénii zavoláte přímo z homesrceenu. Je to dost komplikované a pravděpodobně si každý zvykne vcházet rovnou do adresáře.



Všechny hovory se samozřejmě zaznamenávají do registru hovorů, ve kterém ovšem chybí počítadlo dat. Telefon umí pracovat i s profily; je možné je editovat, přičemž i600 dokáže vyzvánět i vibrovat současně. Hlasitost vyzvánění je dostatečná.



Textová komunikace na vysoké úrovni

Diky integrované plnohodnotné klávesnici byla textová komunikace se Samsungem i600 povýšena na vyšší úroveň. Klient zpráv se oproti jiným zařízením se stejným systémem nijak zvláštně neliší, proto ho nebudu popisovat do detailů, pouze shrnu fakty. Podporuje textové zprávy ve všech úrovních od SMS, přes MMS až po e-mail. Díky AKU2 se dá i600 používat i ve spolupráci s Exchange serverem na PushMail.



Zprávy mohou být neomezeně dlouhé, stejné je to s počtem e-mailových účtů. Podporuje protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Širokoúhlý displej pohodlí při práci se zprávami výrazně přidává. Zprávy je možné nechat automaticky stahovat do zařízení v určitém časovém intervalu. Připojení k internetu v síti třetí generace nikterak nebrání telefonování a posílání textových zpráv, obojí se dá vykonávat současně.





Snímání vizitek

Samsung i600 v testované konfiguraci byl vybavený 2Mpx fotoaparátem s automatickým zaostřováním. Aplikace ovládající funkce fotoaparátu je velmi rychlá, start je prakticky okamžitý. Maximální rozlišení fotografií je 1 600 × 1 200 obrazových bodů. Dá se nahrávat i video v rozlišení QVGA, tedy 320 × 240 pixelů. Samozřejmostí jsou různé efekty jako černobílý záběr, negativ, noční režim apod. Dá se nastavovat i vyvážení bílé v několika tématických stupních. Všechny možnosti jsou přehledně přímo zobrazeny v okně se snímaným prostředím.



Velmi zajímavou funkcí fotoaparátů je snímání vizitek. Velmi podobně se dá využít fotoaparát i v novém Sony Ericssonu P990i. V nabídce se aplikace skrývá pod označením DioBCR a její spuštění trvá zhruba pět sekund. Prostředí je velmi jednoduché a účelné, vše probíhá automaticky. Obdélník vyznačený na displeji značí okraje vizitky, systém ji po zaměření automaticky pozná a vyfotí. Aplikace je náročná na paměť zařízení, ubírá si z ní asi 10 MB. V ideálních podmínkách s pevně položenou vizitkou i telefonem funguje aplikace znamenitě. Poradí si dokonce i s barevnými vizitkami a s diakritikou.



Po vyfocení vizitky se automaticky přesunete do adresáře, ve kterém jsou v ten moment už připravena vyplněná pole nového kontaktu. Všechno funguje výborně, ale jen za ideálních podmínek. V praktickém testu software zcela pohořel. Vzali jsme úplně obyčejnou vizitku a pokusili se ji zaznamenat „v terénu“. Průměrně osvětlená místnost se zářivkami, vizitka v jedné ruce, telefon v druhé. Ani na desátý pokus se nepodařilo vizitku přenést do adresáře bez chyb. Software Samsungu je sice dobrý, ovšem nedosahuje kvalit toho od Sony Ericssonu.



Video: výborně!

Ostatní multimediální možnosti systému Windows Mobile 5 snad ani nemusím představovat. Samozřejmostí je přehrávač hudebních a video souborů nazvaný Windows Media Player. V otázce přehrávání videa mě Samsung i600 velmi mile překvapil. Má stejný procesor jako HTC Wizard, přesto přehrává bez problémů video v QVGA rozlišení v rychlosti třicet obrázků za sekundu. Se stejným videem má nepřetaktovaný Wizard problém. S vyšším rozlišením než QVGA si v případě videa neporadí už ani Samsung.



Telefon není vybavený univerzálním miniUSB konektorem, který se dnes stává nepsaným standardem, ani 2,5mm či 3,5mm jack pro sluchátka. Samsung se rozhodl svoje zařízení vybavit vlastním konektorem, takže se nedají použít jiná sluchátka než ta, která jsou přímo od tohoto výrobce. Handsfree se dodává přímo se zařízením. Jsou to klasické špunty do uší. Na poměry běžně dodávaných souprav hrají dobře, ale při nošení tlačí v uchu a nejsou pohodlné.



Připojení všemi způsob

Nabídka datových schopností i600 je velmi pestrá. V sítích GSM se dá připojit na internet přes klasické GPRS třídy 10 anebo pomocí EDGE stejné třídy. Rychleji data potečou v sítích UMTS. Všechno to korunuje datová nástavba sítí třetí generace – HSDPA. Umožňuje připojit se rychlostí až 1,8 Mbit/s.



Na krátké vzdálenosti je nejlepší použít duální Wi-Fi zvládající sítě standardu IEEE 802.11 b/g. S počítačem je možné propojit se prostřednictvím Bluetooth verze 2.0. Podporuje i A2DP pro připojení stereo bluetoothových sluchátek. Klasický infračervený port chybí. Poslední možnost připojení je USB kabelem. USB je standardu 2.0 a podporuje klasické Mass Storage, takže pro přístup k datům v telefonu není potřeba mít nainstalovaný ActiveSync. USB Host ovšem schází. Dodávaným USB kabelem se zařízení nedá dobíjet.



Z programové výbavy pro práci s mobilním internetem je dobré jmenovat klasický Internet Explorer určený k prohlížení webových stránek. Sekunduje mu program Browser, který dokáže zobrazovat WAP stránky. V mobilních Windows nesmí chybět ani klient rychlých zpráv, Pocket MSN. Příjemným zpestřením je čtečka RSS kanálů zastoupená samostatnou aplikací.





Široký displej přeje PIM aplikacím

Velkým přínosem v organizaci času a kancelářské práci je displej orientovaný na šířku. Kalendář, úkoly, ale i jednotlivé poznámky jsou teď velmi přehledné. Všechny položky PIM se samozřejmě dají synchronizovat s Outlookem pomocí aplikace ActiveSync. Součástí organizéru je kromě kalendáře a poznámek i budík, světový čas, hlasové poznámky a aplikace D-Day, která umí odpočítávat čas k nějaké konkrétní události.



Kalendář je standardně dobrý. Je oddělený od úkolů, takže se v něm nemíchají dlouhodobé úkoly s denními událostmi. Jednotlivé položky mohou mít různé parametry včetně místa a účastníků. Zobrazit se dá denní, týdenní a měsíční náhled. Díky širšímu displeji je použitelný i týdenní přehled. Písmo v kalendáři je zbytečně velké, pro ještě větší přehlednost je dobré změnit systémová nastavení.



Největším zklamáním je pro mě absence jakéhokoli programu pro práci s kancelářskými dokumenty balíku Microsoft Office. Spolu s telefonem se dodává třicetidenní zkušební verze programu Pixel Viewer, která po jediném dni testování vypršela a nepodařilo se mi ji ani vyzkoušet.



Vedle kancelářských programů najdete v nabídce i FTP klienta, pomocníka pro vyhledávání souborů, správce souborů a kvalitní Task Manager. Aby byl výčet obsažených aplikací kompletní, je třeba vzpomenout ještě kalkulačku, správce stahování a stopky. Ve chvílích nudy se můžete spolehnout na dvě hry – klasický Solitaire a Bubble Breaker. Pomocí Java Manager nazvaného tajemně JBlend se dají spustit i hry napsané pro Javu.



Otevírejte šampaňské

I napříč různým kosmetickým chybám je Samsung i600 nejlepším smartphonem s Windows Mobile. Malá tlačítka na QWERTY klávesnici, chybějící infraport a absence jakékoli aplikace pro práci s kancelářským balíkem degradují pracovní nasazení tohoto zajímavého telefonu. Zato podpora sítí třetí generace i s nástavbou HSDPA se dnes nevidí na každém rohu. Windows Mobile nemůže urazit a Bluetooth či Wi-Fi se dají brát jako samozřejmost. Když se to všechno zabalí do konzervativního designu s množstvím unikátních prvků, vychází i600 jako jasná hvězda.



Během psaní recenze se objevily nové informace o tomto komunikátoru; i přes to, že testovaný vzorek obsahoval 2Mpx fotoaparát, kusy určené k prodeji by měly být vybaveny pouze 1,3Mpx kusem, a k tomu ještě bez automatického zaostřování. Rovněž stereoreproduktory nahradil reproduktor jediný plus zrcátko pro autoportréty. Určitě je to škoda. Čas příchodu tohoto telefonu na trh ještě nebyl přesně stanovený, zrovna tak cena. Dá se ovšem předpokládat, že výrobce bude chtít stihnout předvánoční trh. Pro konkurenceschopnost zařízení na přesyceném trhu bude velmi důležité, zda jeho cena začne pod hranicí 20 tisíc.