Recenze odborníků

Nokia 6500 Classic

Spojení formy a funkce


Nokia 6500 classic: tenký elegán v černém obleku



Klíčové vlastnosti



rozměry: 110 × 45 × 10 mm, 94 g

stylový tenký design

hliníkový rám i přední kryt telefonu

QVGA displej s 16,7 miliony barev

vylepšené prostředí Series 40 5th Edition

dvoumegapixelový fotoaparát s diodovým bleskem

telefonní seznam pro dva tisíce kontaktů

podpora sítí UMTS

vnitřní paměť o velikosti 1 GB

propracovaný e-mailový klient

hudební přehrávač

GPRS a EDGE třídy 10

Bluetooth s profilem A2DP

datový kabel a sluchátka v základním balení

Hlavní nedostatky

telefon je náchylný na otisky prstů

zadní kryt telefonu je jen z plastu

absence slotu pro paměťové karty

žádná boční tlačítka

méně pohodlná klávesnice s malými tlačítky

nepodporuje videohovory

natáčení videa v rozlišení jen 176 × 144 bodů

diodový blesk nelze použít jako svítilnu

fotoaparát nemá autofocus

použití méně rozšířeného konektoru microUSB

absence FM rádia a Push to talk



Nokia 6500 classic patří mezi tenké telefony se stylovým designem, které vás na první pohled zaujmou svým vzhledem. Funkční výbava je u těchto telefonů až na druhém místě. Nová Nokia má rozměry 110 × 45 × 9,5 mm a hmotnost 94 g. Výškou se tak řadí mírně nad dnešní průměr. Zato tloušťka těsně pod jedním centimetrem není u telefonů tak často k vidění.



Jednou z hlavních výhod tohoto telefonu mělo být použití hliníku na jeho konstrukci i krytech. Těšil jsem se tedy na velmi pevný celokovový telefon. Jaké bylo mé zklamání, když jsem zjistil, že zadní kryt baterie, který zasahuje až k okrajům klávesnice na přední straně telefonu je jen plastový. Hliníkový je pouze kryt okolo displeje a na horní části zadní strany. Hliníková konstrukce ale zaručuje telefonu vynikající pevnost. Zadní kryt se také zatím nikde neprohýbá ani nevrže. V diskuzích na internetu si ale již někteří uživatelé tohoto telefonu stěžují na to, že zadní kryt po delším používání vrzat začal.





Decentní černý nebo atraktivní bronzový...



Nokii 6500 classic si můžete pořídit v černé nebo bronzové variantě. V černé barvě působí telefon velmi decentně, druhé barevné provedení mi přijde atraktivnější. Testovaná černá varianta byla bohužel dosti náchylná na otisky prstů. Na členité přední straně nebyly otisky příliš patrné, na jednolitých zadních plochách je ale viditelný každý dotek.



Bronzová varianta je rozhodně atraktivnější



Tenká konstrukce telefonu spolu s násuvným zadním krytem má za následek absenci jakýchkoliv bočních tlačítek. Levá i pravá strana telefonu je tak zcela bez ovládacích i jiných prvků. Uvidíte zde jen přechod mezi spodním plastovým a horním hliníkovým krytem. Lehce zaoblená spodní strana telefonu obsahuje pouze malý otvor pro přístup zvuku k mikrofonu. Horní strana pak hostí jediný konektor ukrytý pod gumovou krytkou přichycenou k tělu telefonu.



Nokia se bohužel rozhodla nové telefony vybavovat konektorem microUSB, který není tak rozšířený jako jen o málo větší a známější formát miniUSB. Do tohoto konektoru se zapojuje datový kabel, sluchátka i nabíječka. Telefon jsem zkoumal opravdu detailně, ale nikde se mi nepodařilo objevit poutko na připojení šňůrky.



Přibližně dvě třetiny zadní strany telefonu zaujímá již zmíněný plastový kryt baterie, který se vysouvá směrem dolů. Nad ním pak najdete hliníkovou část s objektivem dvoumegapixelového fotoaparátu ve chromovaném rámečku. Vedle něj se nachází výkonný diodový blesk a mřížka hlasitého reproduktoru. Po odsunutí zadního krytu objevíte Li-Ion baterii o kapacitě 830 mAh. Oficiální specifikace hovoří o této výdrži: až 216 hodin v pohotovostním režimu nebo 210 minut hovoru.



SIM karta se zasouvá do slotu vedle baterie a manipulace s ní je snadná. V telefonu chybí slot na paměťové karty. Místo něj je k dispozici velká vnitřní paměť o velikosti 1 GB. Upozorňuje na to nápis, který najdete vedle SIM karty.



Černá klávesnice se stříbrnými proužky



Přední strana telefonu je rozdělena pomocí dvou stříbrných rámečků na klávesnici a displej. Funkční část klávesnice má zcela tradiční uspořádání kláves s čtyřsměrným navigačním tlačítkem, dvojicí kontextových kláves a tlačítky pro ovládání hovorů. Zde si není na co stěžovat. Ovladatelnost je skvělá zejména díky dostatečným rozměrům. Ani poměrně úzký proužek navigační klávesy by neměl dělat problémy.



U numerické části klávesnice je situace již o něco horší. Tlačítka jsou poměrně malá a není mezi nimi žádný volný prostor. Abyste se vyhnuli překlepům je důležitý přesný stisk. Zdvih tlačítek je optimální a při stisku cvakají velmi tiše. Velmi dobrá hmatová orientace je zajištěna vystouplými stříbrnými pásky, které se táhnou u spodního okraje každého řádku kláves.



Podsvícení klávesnice mě ale zklamalo. Bílé světlo popisků kláves je velmi mdlé a nevýrazné.



Displej opět s 16 miliony barev



Finský výrobce v poslední době vybavuje své telefony displeji, které dokáží zobrazit 16,7 milionů barev. Nokia 6500 classic není výjimkou. Displej má QVGA rozlišení. Vzhledem k jeho menším fyzickým rozměrům 31 × 41 mm je zobrazení velmi detailní. Podání barev ale nemuselo být tak agresivní. Barvy jsou velmi syté, až nepřirozené. Bohužel ale tato Nokia nenabízí možnost úpravy intenzity podsvícení nebo kontrastu. I tak je ale čitelnost displeje na přímém slunci dobrá.



Při nečinnosti může být displej zcela vypnutý nebo zobrazovat aktuální čas a datum s případnými ikonkami zmeškaných událostí. Font číslic sice není příliš velký, zato jsou hodiny velmi dobře čitelné prakticky za všech světelných podmínek.



Pohotovostní displej je stejný jako u jiných telefonů této značky. Spodní řádek je standardně vyhrazen popisům funkcí, které jsou přiřazeny stisku středu navigační klávesy a dvojici kontextových tlačítek. Středem navigační klávesy se vstupuje do hlavní nabídky, kontextovým klávesám lze jejich funkci vybrat ze široké škály. Levá klávesa má přednastavenu nabídku Jdi na, kam si můžete vložit všechny své nejpoužívanější položky. Písmo na hlavním displeji může mít prakticky libovolnou barvu. Nehrozí tak jeho zánik na popředí tmavé tapety.





Čtyři možnosti vzhledu hlavní nabídky



I jednotlivé směry navigačního tlačítka mohou vykonávat jakoukoli funkci. Na hlavním displeji pak může být zobrazen kříž s ikonkami, který prezentuje, jaké funkce jsou jednotlivým směrům přiřazeny. Aktivní pohotovostní režim samozřejmě nemůže chybět. Je stejný jako u jiných telefonů Nokia, u něj k žádným změnám nedošlo.





Motivy, které jsou v telefonech předinstalovány



Hlavní nabídku telefonu je možné zobrazit čtyřmi způsoby: jako matici ikon s popisky nebo bez popisků, jako seznam nebo formou záložek. Nejlepší je matice bez popisků, při tomto způsobu zobrazení se totiž na displej vejdou všechny ikony. Popisek aktivní ikony pak vidíte vlevo nahoře. Ikonky mají mírně pozměněnu animaci a při animování již nejsou tak kostrbaté.



Nižší úroveň nabídky



K žádné změně nedošlo ani v nižších patrech nabídky, která je tvořena pomocí seznamu. Barevné pozadí celého menu i tapetu na displeji lze jednoduše změnit pomocí motivů. V Nokii 6500 slide je jich k dispozici šest. Ty stejné najdete i v modelu 6500 classic, navíc ale nabízí ještě motiv Velvet. Další motivy do telefonu dostanete například z wapu.



Pohyb v menu je dostatečně rychlý, oba telefony reagují stejně svižně. Velmi praktické je inteligentní hlasové ovládání, ke kterému nemusíte nahrávat své hlasové poznámky a kterým lze aktivovat mnoho funkcí. Nově se umí také naučit lépe rozpoznávat váš hlas. Firmware telefonu lze uživatelsky aktualizovat přímo přes GSM síť. Nová verze se stáhne přes datové přenosy a ihned nainstaluje. Počítač není potřeba. Potěšila mě také možnost kopírovat text mezi jakoukoliv aplikací. Část SMS zprávy si tak snadno zkopírujete třeba do kalendáře.



U zmeškaných událostí stojí ještě za zmínku, že prostředí Series 40 5th Edition u přijaté zprávy nebo zmeškaného hovoru nově zobrazuje číslo, resp. jméno přímo na pohotovostnídispleji.



Pro focení zvolte vysouvák

Fotoaparát u Nokie 6500 classic je klasický dvoumegapixel, který už známe například z modelu 6300 nebo 7500 Prism. Maximální velikost snímků je tedy 1 600 × 1 200 bodů. Fotoaparátu bohužel stále chybí automatické zaostřování. Potěší tedy alespoň diodový blesk, který je na krátké vzdálenosti dostatečně účinný. Nelze jej ale použít jako svítilnu. Novinkou u tohoto fotoaparátu je možnost zvolit si, zda má být snímek orientován na šířku nebo na výšku. Telefon se při fotografování tedy může držet také naležato. Kvůli absenci bočního tlačítka ale slouží jako spoušť střed navigační klávesy. Kvalita snímků je v dnešní době již podprůměrná. Fotografie trpí vysokým šumem a přepálenými plochami. Fotoaparát má také často problémy s vyváženým bílé.



Zprávy zvládají dokonale



Ani v oblasti zpráv nejsou mezi telefony rozdíly. V telefonu najdete jen jeden editor pro společnou tvorbu textových i multimediálních zpráv, který dole obsahuje lištu pro vložení obrázku, videa, vizitky, poznámky z kalendáře apod. Jakmile takovýto objekt do zprávy vložíte, automaticky dojde ke změně na zprávu MMS. Ručně lze typ zprávy změnit pomocí kontextové nabídky.



Editor nabízí tři velikosti písma, přičemž nejmenšího fontu se na displej vejde deset řádků při čtení i psaní. K dispozici je slovník T9, který dokáže v případě potřeby diakritiku ořezat. Maximální délka textové zprávy je tisíc znaků. Od tohoto čísla se také při psaní odpočítává. Kromě přímého napsání čísla příjemce do políčka nad rozepsanou zprávou lze číslo vybrat také ze seznamu posledních příjemců. Jeden kontakt si lze nastavit jako oblíbený. Bude se pak vždy při výběru čísla objevovat na první pozici. Kromě klasických SMS a MMS zpráv umí nová Nokia odesílat také zprávy přímo na displej nebo zvukové zprávy, kdy se zaznamenaný zvuk odešle přes MMS.



E-mailový prohlížeč není vestavěná javová aplikace, ale je zapracován přímo do nabídky telefonu. Rozumí si s protokoly POP3, SMTP a IMAP4 a dokáže obsluhovat až pět schránek zároveň. Nově lze nastavit i automatickou kontrolu a stahování celých zpráv nebo jen hlaviček. Maximální velikost odesílaných i přijímaných příloh není omezena. S nastavením e-mailového klienta vám pomůže wapový průvodce.



Bohatá javová výbava



Organizační funkce jsou stejné jako u jiných Nokií poslední doby patřící řady Series 40. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní náhled. Díky rozměrnému displeji ihned pod měsíčním náhledem vidíte poznamenané události ke zvolenému dni. Týden v kalendáři může začínat pondělím, nedělí nebo sobotou. Vkládané události jsou pěti typů: jednání, volání, narozeniny, poznámka a upomínka. Každý typ má pak svoje specifické položky. Ať již se jedná o dobu zahájení a ukončení, způsob výstrahy s možností libovolného předstihu nebo denní, týdenní, dvoutýdenní, měsíční a roční opakování. Neděle jsou v měsíčním náhledu zvýrazněny červenou barvou, dny s poznačenou událostí pak tučnějším písmem, které ale není na první pohled patrné.



Úkolovník umožňuje poznamenávat úkoly s třemi prioritami důležitosti. Je možné jim nastavit i upozornění a po splnění je odškrtnout. Snadno je také přesunete do kalendáře. Poznamenat si můžete i textovou poznámku o maximální délce tři tisíce znaků. Budík je opakovaný s možností nastavení dnů týdnu, ve kterých se má ozvat, a umí budit i při vypnutém telefonu. Probouzet se můžete i pomocí vaší oblíbené rozhlasové stanice.



Z ostatních organizačních funkcí v telefonu ještě najdete diktafon, jehož maximální délka záznamu je šedesát minut, stopky, odpočet času a jednoduchou kalkulačku. Ve složce s Java aplikacemi je u Nokie 6500 classic předinstalován převodník pro převádění jednotek, aplikace pro světový čas a oblíbená Operu Mini. Nokia 6500 slide má navíc aplikaci Sensor pro textovou komunikaci přes Bluetooth, Presenter pro ovládání počítače pomocí telefonu a Yahoo! Go, která vám služby tohoto internetového portálu přenese až na displej vašeho telefonu. V nastavení ale v nabídce zemí Česká republika chybí. Další Java aplikace si můžete koupit pomocí aplikace Katalogy, která po připojení k wapu zobrazí jejich aktuální nabídku.



Zábava: rádio s RDS a připojení k TV



Hudební přehrávač je u obou telefonů shodný. Jeho vzhled si u obou telefonů můžete vybrat z několika variant. V hudební knihovně se skladby třídí podle ID3 tagů. Podporované formáty jsou MP3, MID, AAC, AAC+ a WMA. Tvorba playlistů a provoz na pozadí jsou samozřejmostí. Hudbu lze upravovat pomocí ekvalizéru nebo rozšíření sterea. Hudební přehrávač nově přehrává také videozáznamy. Snadno je roztáhnete na celý displej a již vás při sledování nebudou obtěžovat žádné popisky kláves. Přetáčení videa je samozřejmostí. Kromě hudby lze přehrávat i streamovaný proud dat.



U obou telefonů najdete v krabici sluchátka. Nokia 6500 slide nabízí klasický headset HS-47, který již známe z jiných telefonů Nokia. Svou kvalitou neoslní, na kabelu mají krabičku s mikrofonem a tlačítkem pro ovládání hovorů. Zklamal mě ale hlasitý reproduktor, který hrál velmi plechově. K Nokii 6500 classic se dodávají nová sluchátka s microUSB konektorem. Jejich zvuk je o něco lepší. Na kabelu mají také navíc výkyvný trn, kterým lze ovládat hlasitost. Oba telefony disponují Bluetooth s profilem A2DP pro připojení bezdrátových sluchátek. FM rádio najdete jen u modelu slide. Je nově vybaveno funkcí RDS pro zobrazení jména naladěné stanice. Hraje ale jen při připojených sluchátkách, která slouží jako anténa.



V obou telefonech je předinstalováno celkem pět Java her. Čtyři z nich jsou u obou telefonů stejné. U vysouváku pak najdete navíc trojrozměrné rally, u modelu classic Sudoku. Kromě Javy oba telefony podporují flashový formát SWF. Javové prostředí je ale podle aplikací jBenchmark dosti pomalé.



Výsledky aplikací jBenchmark u Nokie 6500 classic:



jBenchmark 1.0: 1692 bodů

jBenchmark 2.0: 231 bodů



Nokii 6500 slide můžete díky speciálnímu kabelu, který najdete v základním balení, připojit k televizoru. Kabel do telefonu zapojíte pomocí 2,5mm jacku, do televizoru třemi konektory cinch. Na televizoru pak uvidíte přesně to stejné jako na displeji telefonu. Můžete pomocí televizoru procházet nabídkou, číst zprávy, hrát hry nebo si prohlížet fotografie a přehrávat videa. V tomto případě se velikost fotografie i videa automaticky přizpůsobí a vyplní celou obrazovku. Kvalita zobrazení ale není nijak ohromující. Čím je velikost obrazovky větší, tím lépe je viditelná neostrost obrazu. Horní a spodní okraj obrazu je navíc na televizoru mírně oříznut. Když tento kabel připojíte k jinému telefonu Nokia s 2,5mm jackem, na obrazovce nic neuvidíte. Telefon musí být touto funkcí vybaven. Samotný kabel nestačí.



Výsledky aplikací jBenchmark u Nokie 6500 slide:



jBenchmark 1.0: 1778 bodů

jBenchmark 2.0: 303 bodů



Data: vše kromě HSDPA

Datová výbava obou telefonů je shodná. Technologie GPRS a EDGE ve třídách 10 jsou doplněny podporou sítí třetí generace, která nabízí přenosovou rychlost až 384 kb/s. Nezapomnělo se ani na zastaralé vytáčené spojení. Pro komunikaci na malé vzdálenosti je připraveno Bluetooth 2.0 a konektor microUSB. Oba telefony mají k tomuto konektoru přibalen datový kabel. Po propojení telefonu s počítačem si můžete vybrat ze tří režimů. Kromě režimu pro synchronizaci to je také režim pro tisk fotografií standardem PictBridge a režim USB Mass Storage pro přenos dat. Nokia 6500 classic se pomocí datového kabelu nabíjí, model slide nikoliv.



Vestavěný wapový prohlížeč si kromě wapu 2.0 rozumí s i HTML stránkami. Samozřejmostí je možnost změny velikosti písma. Při nastavení nejmenšího fontu se na displej vejde až čtrnáct řádků textu. Nemůžou chybět záložky nebo přímé zadání adresy. Konkurenci tomuto prohlížeči pak dělá známá javová Opera Mini, která je již nainstalována v paměti obou telefonů K oběma telefonům také dostanete CD s potřebným softwarem. Kromě programu Nokia PC Suite pro správu a synchronizaci telefonu jsou na CD obsaženy programy pro správu fotografií a ovládání počítače pomocí telefonu. CD k Nokii 6500 slide navíc obsahuje program Ulead Video ToolBox pro práci s videozáznamy.



Žádné převratné inovace

Oba telefony ve mně vyvolaly rozporuplné pocity. Nokia 6500 classic je pohledný telefon s tenkým designem a solidní výbavou. Zaujme hlavně svým vzhledem. Funkční výbava neobsahuje nic převratného. Telefon mě ale zklamal podprůměrným fotoaparátem, absencí rádia, méně pohodlnou klávesnicí i plastovým zadním krytem. Z atraktivního kovového telefonu se tak rázem stal „obyčejný plasťák“. Nokia bohužel možnost úspěchu tohoto modelu snížila nasazením vysoké ceny nad deseti tisíci korunami. Když oželíte atraktivnější design a sítě třetí generace, které stejně u nás nejsou příliš rozšířené, můžete si za téměř poloviční cenu pořídit model 6300. Má navíc rádio a paměťová karta o velikosti 1 GB vás přijde na pár stokorun. Jinak jsou jeho funkce prakticky na stejné úrovni.