Recenze odborníků

Nokia 7500 Prism


Test Nokia 7500 Prism: ta mozaiková krasavice (digiweb.cz ze dne 4.9.2007)



Designová inspirace v období kubismu, funkční výbava odpovídající nejmodernějším požadavkům. Nokia 7500 Prism není jen tak pro každého.



Seznam kapitol

1. Parametry, konstrukce, vzhled, příslušenství, data, displej, klávesnice

2. Fotoaparát, uživatelské prostředí, softwarová výbava, závěr, zhodnocení



Že i laxní černá dokáže telefon posunout za hranice výstřednosti dokázala na začátku prázdnin společnost Nokia svojí novinkou označenou 7500 Prism. Mozaikový telefon se nám po necelých dvou měsících dostal do redakce. Co myslíte, je takový, jaký vypadá?



Klíčové vlastnosti Nokia 7500 Prism:



sítě: GSM 900/1 800/1 900 MHz

rozměry: 109 × 43,9 × 14,4 mm

hmotnost: 85 g

displeje: aktivní, 240 × 320 bodů, 16 milionů barev

paměť: asi 30 MB vnitřní, paměťové karty microSD

platforma: Series 40 5th Edition

konektivita: Bluetooth 2.0 (+EDR), miniUSB (Mass Storage); GPRS, EDGE

fotoaparát: rozlišení 1,92 megapixelu, blesk, digitální zoom, video

cena: 6 990 Kč





Řada 7xxx patřila u Nokie vždy o trochu více parádním kouskům, které ale nebyly daleko za finančními možnostmi běžného smrtelníka. Pokračováním této série jsou dva nové „mozaikové“ telefony s označením 7500 Prism a 7900 Prism.



Picasso by zajásal

Kosočtverce, čtverce, trojúhelníky. Se všemi těmito tvary se na povrchu Nokie 7500 Prism můžete setkat a všechny vás nepřestanou vyvádět z údivu. Prvotní otázka „jak se vůbec Nokia mohla do něčeho takového pustit“ ale odchází spolu s prvními reálnými zkušenostmi.





Především tloušťka telefonu je na velice sympatických 14 mm



Pro „konzervy“ a všechny, jimž jsou jakékoliv, byť sebemenší, výstřednosti cizí, radím tento článek uzavřít a zkusit raději jinou adresu. Nokia 7500 Prism rozhodně není pro podobné nátury laděna. Elegantní dojem daný prvními dojmy podtrhuje lesklý materiál čelní strany, výstřednost a nepravidelnost doby pak střídání matu a lesku na krytu zadním.



Barvy dle vašeho gusta

Tradičně až po okraj napěchovaná krabice tentokráte kromě telefonu a standardního příslušenství skrývá i jednu na první pohled vcelku nepatrnou novinku. Barevné proužky, které lze upevnit pod zadní bateriový kryt a jež následně rovnoběžně lemují stříbrnou linku táhnoucí se po obvodu celého telefonu. Na výběr máte ze tří barev, modrá dle mého dojmu padne k telefonu nejlépe.



Škoda, že barevný proužek lemující rysy telefonu není podsvětlen a ve tmě zaniká



Z ne příliš standardních doplňků najdete v krabici i koženkové poutko pro pojištění telefonu na ruku. Netuším, zda právě přítomností tohoto doplňkového příslušenství nebo jen jako součást úsporných opatření nezařadila Nokia do krabice datový kabel pro komunikaci s počítačem. Budete tak muset doma zalovit v zásuvkách, zda někde neskrýváte např. od digitálního fotoaparátu přebytečný datový kabel zakončený na jedné straně konektorem miniUSB.





Dodávaná sluchátka lze nahradit vlastními, budete ale muset přikoupit redukci na 2,5mm jack



Po připojení kabelu může telefon komunikovat ve třech různých režimech:



Režim Nokia – určený především pro spolupráci s aplikacemi sady Nokia PC Suite. Prostřednictvím tohoto módu lze také aktualizovat firmware přímo z internetových stránek společnosti.

Tisk a média – pokud to vaše tiskárna umožňuje, můžete přímo bez nutnosti spouštět počítač, tisknout fotografie a obrázky umístěné v paměti mobilního telefonu nebo výměnného média.



Ukládání dat – v tomto režimu pracuje paměťová karta jako USB Mass Storage zařízení. Po připojení k systému se tak objeví jako nová disková jednotka.

I když je chvályhodné, že jsou nové telefony Nokia vybavovány miniUSB sloty, na některé „samozřejmé“ vlastnosti je stále zapomínáno. Chybí proto přímé dobíjení prostřednictvím USB kabelu stejně jako možnost práce s pamětí telefonu jako dalším USB Mass Storage médiem.



Kabely nedávají

Nenašli jste žádný kompatibilní kabel? Pak nezbude nic jiného, než si vystačit bez drátů (např. s vysokorychlostní 2.0 variantou Bluetooth rozšířenou o EDR a podporou A2DP stereo profil příp. svá data z počítače a opačným směrem dopravovat prostřednictvím paměťové microSD karty (jejíž 512MB varianta je součástí standardní dodávky).





Vestavěný fotoaparát lze spustit i stiskem tlačítka spouště, ovladač hlasitosti pak slouží pro zoomování



K microSD kartě stejně jako slotu pro umístění SIM operátora se dostanete jen odstraněním zadního krytu. Zde máte kromě možnosti manipulace s médii a změny barevného proužku možnost prohlédnout si dodávanou baterii typu BL-4B, s níž by měla Nokia 7500 Prism dosahovat na teoretické hodnoty 10,5 dne v pohotovosti a necelé 3 hodiny hovoru bez přerušení. Praktické zkušenosti ukazují na čtyři až šest dnů výdrže v pohotovostním režimu (při průměrné zátěži).





Odstranění zadního krytu jednou rukou je hodně problematické, kryty ale drží době při sobě a nikde se neprojevuje výraznější vrzání





Z dalších bezdrátových možností, jak se připojit tentokráte k internetu, nabízí Nokia 7500 Prism výhradně technologie sítí GSM. Nastavení všech vlastností datového spojení proběhne automaticky po vložení SIM karty, jde-li vše bez problémů, připojení prostřednictvím GPRS a EDGE jsou signalizována malou ikonkou v horní liště telefonu.



Mírně lomený displej

Pokud si fotografie prohlédnete podrobněji, můžete si na čelní straně zařízení všimnout dvou mírných zakřivení. Povrch je opravdu na dvou místech o několik stupňů zalomen, což je sice efektní, finální výsledek má spíše ale negativní dopady. Sluneční paprsky jsou totiž lámány třemi různými směry a vychytat správný úhel, v němž ani jedna část displeje „nehází prasátka“ do obličeje je tak někdy velkým oříškem.





Lesklý povrch displeje dotváří stylový dojem, jakým telefon působí



Zobrazované informace naštěstí lomy nijak negativně neovlivňují. Leštěný povrch spolu s černou barvou lemující okolí displeje vypadá naopak velice lákavě a 16 milionů barev na ploše s rozlišením 240 × 320 bodů si tak můžete vychutnat i přesto, že je lidské oko schopno akceptovat jen omezené množství z nich.



Oříškem největším už od prvního pohledu je klávesnice. Předem upozorním, že se vůbec nemusíte bát poněkud nestandardního rozmístění numerické klávesnice. Dojem je sice poněkud chaotický, když si ale obrázky prohlédnete podrobněji zjistíte, že tlačítka jsou vlastně nakladena vedle sebe tak, jak jste zvyklí z běžných telefonů. Mají jen trochu odlišný tvar. Největší problémy vám tak paradoxně budou činit dvě kontaxtové klávesy, které jsou položeny trochu dále od středové osy, než je zvykem.





První obavy z klávesnice vystřídal velmi pozitivní dojem pokažený jen ovládáním joysticku



A stisk? Vynikající. Jeden z nejlepších, které jsem v poslední době nejen na Nokiích vyzkoušel. Bohužel stoprocentní dojem z klávesnice výrazně kazí joystick. Mnoho lidí tvrdí, že joysticky na mobilních telefonech jsou jejich zkázou. I když nejsem v tomto směru tolik radikální, v podobě Nokie 7500 Prism je toto bohužel fakt. Joystick je velice tuhý a s jen trochu zpocenými prsty je jeho ovládání bříškem palce téměř nemožné. Mezi pohybem do některého směru a potvrzovacím stiskem je jen malá linie, kterou velmi snadno překročíte.



Nechce se mi však věřit tomu, že by Nokia do světa vypustila až takto nepovedený prvek. Je proto možné, že se testováním v několika různých redakcích joystick „unavil“. Pokud máte zkušenosti s jeho použitím, podělte se prosím o ně s ostatními uživateli v diskuzi pod článkem. Ostatním doporučuji před koupí telefon vyzkoušet, každému sedí něco trochu jiného.





Větší mezery mezi tlačítky numerické klávesnice nahrávají výraznějšímu podsvětlení



Na okraji prohnutí lemujícího joystick si možná všimnete jemné kruhové linky. Chcete-li, pak při zmeškaných hovorech nebo přijatých zprávách tato linka funguje jako stavová dioda. Bliká a už z dálky uživatele upozorňuje, že jej na telefonu čeká práce.



Schovaný, přesto vyniká

Kromě nepravidelného střídání lesklých a matných plošek dominuje zadní straně ještě jeden prvek. Stříbrný lem čočky vestavěného 1,92 megapixelového fotoaparátu. Po sousedících hranách na čočku navazuje osvětlovací blesk na straně levé a výstup reproduktoru pro přehrávání hudby a hlasitý odposlech na straně pravé.





Blesk neposlouží jako svítilna, jeho aktivace je možná jen během focení



Maximální rozsah digitálního zoomu sníží rozlišení fotografie na 320 × 240 bodů





Režim makro v telefonu chybí, snímání textu je tak při menším fontu problematické



Uživatelské prostředí Nokií Series 40 je pěkné, poměrně výrazně laděné do podoby, jakou známe z telefonů pracujících na Symbianu S60. Přesto je možné výbavu doplnit jen o aplikace napsané v Javě.



Editor zpráv umožňuje přímo vložit multimediální objekt, zpráva je pak z textové automaticky předevedna na multimediální. S problémy se v tomto případě můžete setkat tehdy, budete-li chtít (např. ze zahraničí) odeslat delší MMS obsahující pouze text





Zda je kontakt uložen v adresáři telefonu nebo na SIM kartě poznáte podle drobné ikonky v pravém horním rohu





V nastavení telefonu si můžete podrobně vybrat parametry pohotovostního displeje. Mimo zobrazení položek na hlavním displeji také reakce systému na posun joysticku apod.





Efekt pětipásmového ekvalizéru vestavěného hudebního přehrávače je patrný ve sluchátkách, hlasitý reproduktor na zadní straně nedokáže jednotlivé složky příliš věrně vykreslit





Vestavěný fotoaparát je spíše doplňkovou aplikací. Snímky stažené do počítače nemají příliš vysokou kvalitu



Součástí výbavy telefonu jsou i čtyři hry včetně aplikace Music Guess, kterou znáte z MP3 přehrávačů Apple iPod



Vedle standardního internetového prohlížeče nabízí Nokia v základní výbavě i špičkovou Operu Mini



Softwarovou novinkou je aplikace Yahoo! Go. Na jednom místě nabízí užitečné informace o počasí, novinkách ze světa, ze sportu, kurzy měn, možnost procházení e-mailové schránky apod.



Pro více detailních snímků uživatelského prostředí si můžete nalistovat recenzi mobilního telefonu Nokia 6300, kde se Series 40 (ač trochu jiné edice) věnujeme ještě podrobněji.



Pro otevřené nátury

A když už padla zmínka o Nokii 6300, zkuste si tento minimálně výrazný, ale maximálně povedený model s právě testovnou 7500 Prism srovnat. Cena je na podobné úrovni, zaměření na uživatele naprosto odlišné. Chcete vyniknout, nenosit jen tak obyčejný telefon a přitom se za poměrně slušnou cenu těšit slušné porci výbavy? Pak o Nokii 7500 Prism minimálně popřemýšlejte.



Z níže uvedených záporů dokáže dojem z telefonu výrazně pokazit opravdu jen joystick.