Recenze odborníků

Motorola E8 Elba


Obrázek 1
Obrázek 2
Hudební telefon s konektorem 3,5mm jack a prostředím založeným na linuxu. Má unikátně řešenou senzorovou klávesnici, která se mění podle aktuálního účelu.

rozměry a hmotnost: 115 × 53 × 11 mm, 100 g.
displej: 2palce, aktivní TFT, 320 × 240, 262 tisíc barev.
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz).
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12.
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP).
paměť: 2048 MB, paměťové karty microSD.
baterie: Li-Ion 970 mAh.
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack.
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video.

Motorola Rokr E8: hudebník chameleón.
Včera byl také konečně oficiálně představen hudební telefon Rokr E8, jehož první fotografie unikly také již v září loňského roku. Jelikož jsme o telefonu vše zásadní napsali v tomto článku, omezím se nyní zejména na detailnější popis jeho netradičních funkcí.

Motorola Rokr E8 na první pohled zaujme zejména tenkým designem a netradičně vyřešenou klávesnicí. Její tlačítka jsou senzorová a popisky klávesnice se mění podle toho, v jakém režimu se telefon právě nachází. Na „stisk“ klávesy vám telefon odpoví krátkým zavibrováním. Obávám se ale, že tento způsob ovládání, který Motorola nazývá ModeShift, nebude díky senzorové klávesnici patřit mezi nejpohodlnější. Na netradiční klávesnici pak navazuje také půlkruhové senzorové navigační tlačítko se jménem Fast Scroll, kterým půjde rychle listovat seznamem skladeb, v telefonním seznamu nebo v kalendáři. Nad klávesnicí najdete dvoupalcový QVGA displej, který zobrazí až 262 tisíc barev.

Dostatek místa pro vaše oblíbené skladby zajistí vnitřní paměť o velikosti 2 GB. Dále ji lze rozšířit paměťovou kartou microSD o velikosti až 4 GB. Hudební fajnšmekři ale ocení zejména klasický 3,5mm jack na horní straně telefonu, díky kterému půjdou k telefonu připojit jakákoliv sluchátka. O bezdrátový přenos hudby se postará Bluetooth s profilem A2DP.

Kromě klasických metod hudbu do telefonu snadno nahrajete také přes Windows Media Player 11. Úplnou novinkou je funkce Song ID, která zobrazí jméno právě hrající skladby. Bude zřejmě fungovat na podobném principu jako TrackID u telefonů Sony Ericsson. V hudebním telefonu nemůže chybět ani FM rádio nebo offline režim pro poslech hudby například v letadle.

Datové technologie zastupuje bohužel jen EDGE a GPRS. Sítě třetí generace nejsou podporovány. Fotoaparát na zadní straně telefonu nabídne dvoumegapixelové rozlišení. Autofocus u něj nečekejte. Motorola Rokr E8 by se na českém trhu měla objevit v prvním čtvrtletí tohoto roku. Její cenu očekáváme těsně pod hladinou deseti tisíc korun.

Motorola Rokr E8 ve zkratce:
rozměry a hmotnost: 115 × 53 × 11 mm, 100 g.
sítě a datové přenosy: GSM (850/900/1 800/1 900 Mhz), GPRS, EDGE třída 12.
displej: rozlišení 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev, aktivní TFT, úhlopříčka 2,0 palce.
paměť: vnitřní paměť 2 GB, slot na paměťovou kartu microSD (podpora karet do velikosti až 4 GB).
fotoaparát: 2 Mpx, osminásobný digitální zoom, natáčení videa.
konektivita: Bluetooth 2.0 s profilem A2DP, USB 2.0 Hi-Speed.
multimédia: hudební přehrávač (AMR, AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WMA, WAV), FM rádio, rozpoznávání jmen skladeb Song ID, 3,5mm jack.
další funkce: uživatelské prostředí na bází Linuxu a Javy, e-mailový klient, Java, internetový prohlížeč, letecký režim.
baterie: Li-Ion 970 mAh.