Recenze odborníků

Nokia N95 8GB


Nokia N95 8GB napravuje nedostatky původní verze. Přináší větší výdrž, 8GB flashpaměť místo paměťových karet a větší displej. Záchována zůstala široká podpora datových přenosů i přijímač GPS.

rozměry a hmotnost: 99 × 53 × 21 mm, 128 g.
displej: 2,8palce, aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev.
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS.
data: GPRS tř. 11, EDGE tř. 11, UMTS, HSDPA.
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), infraport, Wi-Fi.
paměť: 8192 MB.
baterie: Li-Ion 1200 mAh, procesor: 327 MHz.
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1.
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (640 × 480), autofocus, vestavěný blesk.
-----------------------------------------------
Nokia N95 je dalším telefonem z řady Nseries, do které finský výrobce sdružuje své nejlepší kousky, a podle očekávání ji pohání otevřený operační systém Symbian S60 3rd Edition. I když tomu označení neodpovídá, jde zcela jednoznačně o nástupce vysouvací Nokie N80. Novinka se totiž takovou konstrukcí pyšní také. Jen nepatrně odlišnou. Spodní část telefonu lze vysouvat na obě strany. Při vysunutí dolů se objeví klasická numerická klávesnice, na opačné straně pak čtveřice tlačítek, která jsou primárně určena pro ovládání multimediálního přehrávače. Displej se po jejich vysunutí automaticky přetočí do polohy na šířku a je tak na něm možné lépe prohlížet fotografie i webové stránky.
Díky výsuvné konstrukci jsou rozměry telefonu Nokia N95 příjemně malé. Dosahují totiž hodnot 99 × 53 × 21 mm. I hmotnost se ustálila na vzhledem k výbavě přijatelných 120 g. V zavřeném stavu téměř celou přední stranu telefonu zaujímá aktivní TFT displej s velkou úhlopříčkou 2,6 palců. Někdo by možná očekával, že bude disponovat VGA rozlišením. Bohužel tomu tak není. Prostor dostalo jako obvykle QVGA rozlišením, takže 240 × 320 bodů a podpora 16 milionů barev. Podsvícení displeje bude regulovat světločivné čidlo.
Nokia N95 a její funkční část klávesnice je stejná jako u jiných telefonů se Symbianem a najdete ji přímo pod displejem. Pro některé operace tak nebude nutné telefon Nokia N95 otevírat. Nad displejem vás pak jistě upoutá CIF kamera pro videohovory, která dokáže zaznamenávat obraz v rozlišení 352 × 288 bodů. Klasické hovory uskutečníte přes GSM sítě o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz.
Podpora sítí třetí generace není u Nokie N95 nic neočekávaného. Příjemným překvapením však zůstává podpora nástavby HSDPA, díky které můžete data stahovat až desetkrát rychleji než s běžným UMTS. Nezapomnělo se ale ani na starší a pomalejší technologie EDGE a GPRS. Pro bezdrátové spojení s blízkým okolím je kromě klasického Bluetooth verze 2.0 a infraportu připraveno i Wi-Fi. Kdo raději spoléhá na propojení datovým kabelem, pak jistě zajásá nad klasickým miniUSB konektorem, kterým je Nokia N95 také vybavena. USB Mass Storage je samozřejmostí. Inovovaný webový prohlížeč nabídne kromě prohlížení internetu s displejem na šířku i plovoucí nástrojovou lištu a vyhledávání přes portál Yahoo!
Na zadní straně novinky nemůže samozřejmě chybět objektiv digitálního fotoaparátu. Ani v této oblasti Nokia nezaváhala a model Nokia N95 se tak může jako první telefon pro evropské trhy pochlubit digitálním fotoaparátem s rozlišením pět megapixelů. Jeho objektiv je opět podepsán světoznámou společností Carl Zeiss, obsahuje optickou soustavu Vario-Tessar s automatickým zaostřováním a chrání ho aktivní krytka. Vzhledem k malé tloušťce telefonu ale nezbylo místo pro optický zoom. Vystačit si tak budete muset s digitálním, který v plném rozlišení nabídne šestinásobné přiblížení. Za šera pak oceníte diodový blesk.
Natáčené video by podle Nokie mělo dostát DVD kvalitě. Telefon ale zvládne pořizovat jen klasické ozvučené VGA videosekvence o třiceti snímcích za sekundu. Ty budou ve formátu MP4 nebo 3GP. Snad jim prospěje digitální stabilizace obrazu. Pořízené fotografie i videozáznamy bude možné přímo v telefonu editovat. Díky standardně přibalenému videokabelu si veškerý multimediální obsah v telefonu snadno prohlédnete na svém televizoru.
Hudební přehrávač si poradí se soubory ve formátu MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA, které bude možné třídit do playlistů a jejich zvuk pak upravovat pomocí ekvalizéru. Příjemným doplňkem hudebního přehrávače je vestavěné FM rádio s podporou Visual Radio. Skvělou zprávou, kterou jistě potěším všechny hudební fajnšmekry, je to, že Nokia N95 přímo na svém těle obsahuje klasický 3,5mm jack. Připojit vlastní sluchátka tak nebude žádný problém. Zvuk bude možné poslouchat i přes vestavěné stereofonní reproduktory nebo bezdrátová Bluetooth sluchátka.
Aby bylo pro všechny multimediální soubory dostatek místa, je nový smartphone od Nokie osazen vnitřní pamětí o velikosti 8GB. Vnitřní paměť je samozřejmě sdílená, a lze ji tak využít i pro kontakty, zprávy všeho druhu nebo záznamy v kalendáři
Za největším a asi i nejpříjemnějším překvapením nového chytrého telefonu bych pak označil vestavěný GPS modul. Navigační aplikace bude mít globální mapy uloženy přímo ve své paměti, podrobnější mapy více než stovky zemí světa se pak budou stahovat ze serveru. Na serveru by měla být uložena také databáze patnácti milionů bodů zájmu (POI). K dispozici bude i hlasová navigace nebo průvodce městem. Kromě toho všeho Nokia slibuje i inovované uživatelské prostředí s moderní trojrozměrnou grafikou a typickým aktivním pohotovostním režimem.
Nokia N95 toho nabídne opravdu hodně a těžko lze v její výbavě nalézt mezeru. Jistě se ale najde několik uživatelů, kterým bude scházet dotykový displej s VGA rozlišením, QWERTY klávesnice, vestavěný harddisk nebo DVB-H tuner. Telefon s takovouto výbavou by pak ale byl o mnoho větší a těžší.
Nokia N95 je dalším telefonem, který vývoj v oblasti mobilních telefonů a technologií posunul o kus dále. A to je Nokia N95.



Vybavení produktu:
Nokia N95
Operační systém: Symbian 9.2 Series 60 3rd edition Feature Pack 1
Sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 2100 MHz
Data: GPRS, EDGE, HSDPA
Konektivita: Infračervený port, Bluetooth 2.0 (podpora stereo sluchátek), USB 2.0 (Mass Storage), Wi-Fi 802.11 b/g
Displej: TFT, QVGA (240 x 320 pixelů), 16.7 milionů barev
Hlavní fotoaparát: CMOS, 5 megapixelů, automatické ostření, optický zoom, blesk
Druhý fotoaparát: CIF rozlišení
Nahrávání videa: VGA, 30fps
Hudební přehrávač: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA
FM rádio s RDS
GPS přijímač
Vnitřní paměť: 8GB
3.5 mm audio konektor
Java MIDP 2.0
Pokročilé hlasové vytáčení
Hlasové ovládání
Hlasový záznamník
Výstup na TV
Baterie: Li-Ion 950 mAh
Pohotovostní doba GSM/UMTS: až 233/228 hodin
Doba hovoru GSM/UMTS: až 390/190 minut
Rozměry: 99 x 53 x 21 milimetrů
Hmotnost: 120 gramů