Recenze odborníků

Samsung SGH D980 DuoS


Zájem o mobily pro dvě SIM karty je na vzestupu. Stejně tak mají vzestupnou popularitu samsungy s dotykovým displejem. Zkřížením obou těchto vlastností vznikla novinka D980 Duos s pětimegapixelovým fotoaparátem.

Samsung v poslední době sklízí úspěch se dvěma typy mobilních telefonů. Na některých trzích jsou populární samsungy s dotykovým displejem, na jiných zase slaví úspěch samsungy určené pro dvě SIM karty.

Oba tyto typy mobilních telefonů v sobě spojuje nový Samsung D980 DuoS. Ten má dotykový displej a dokáže pracovat se dvěma SIM kartami současně. Tento mobil byl nejprve určen pro asijské trhy, nyní se představil i ve verzi pro Evropu.

Samsung D980 DuoS s rozměry 97,5 x 55 x 16,3 milimetru vychází z již prodávaného modelu F480 s proprietárním operačním systémem. Nový samsung má, stejně jako model F480, uživatelské prostředí TouchWiz, určené pro ovládání prsty. Ve výbavě však najdeme i dotykové pero.

Rozlišení dotykového displeje je pouze QVGA. Displej má však velkou úhlopříčku 2,6 palce. Displej je aktivní typu TFT a dokáže zobrazit 262 000 barev. K fotografování je připraven pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením, který je vybaven Power LED bleskem.

Další výbava 117 gramů vážícího mobilu zahrnuje hudební a video přehrávač, FM rádio, internetový prohlížeč NetFront 3.4, e-mailový klient, Javu MIDP 2.0 a prohlížeč kancelářských dokumentů. Wi-fi i GPS navigace chybí. Vestavěnou paměť s kapacitou 45 MB lze zvětšit o 2 GB pomocí paměťových karet formátu microSD.

Samsung D980 DuoS pracuje ve třech pásmech GSM (900/1 800/1 900 MHz) a podporuje datové přenosy EDGE. Telefonní seznam pojme 1 000 kontaktů, paměť na SMS zprávy dokáže uložit 200 textovek. Konektivitu obstarává Bluetooth 2.0 a USB 2.0.

Nový samsung pro dvě SIM karty bude populární zejména na ruském trhu, kde jsou takovéto mobily jedněmi z nejprodávanějších. Model D980 DuoS však míří i na náročné západoevropské trhy. Zda se setkáme s novinkou pro dvě SIM karty i na našem trhu, v tuto chvíli nevíme.