Recenze odborníků

SonyEricsson F305

Zamiř, rozmáchni se a skóruj


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Obrázek 5
Po modelu C905 je Sony Ericsson F305 druhým představeným telefonem vysouvací konstrukce. A musíme konstatovat, že se Sony Ericsson v případě vysouváků hodně polepšil. A to především po konstrukční stránce, ale i po stránce vzhledu. F305 je sice relativně levný telefon vyrobený z obyčejných lesklých plastů, ale jeho zpracování je na velmi dobré úrovni. Jen by mohl mít vysouvací mechanismus jasnější doraz v zavřené poloze.

F305 je příjemný malý telefon se zaoblenými hranami. Díky tomu velmi dobře padne do ruky. A držení bude hrát u F305 docela důležitou roli. Písmenko v jeho názvu totiž označuje novou řadu telefonů Sony Ericsson – Fun. Ta je určena především pro hraní mobilních her, ovšem ne pro ledajaké hraní. F305 má totiž zabudovaný pohybový senzor a ten také při hraní her aktivně využívá.

Telefonem tak budete nahazovat návnadu při chytání ryb, házet kouli při hraní bowlingu a podobně. Výrobce bude s přístrojem dodávat poutko, kterým si jej přiděláte na zápěstí. Je totiž naprosto jasné, že v mnoha případech by se po hodně procítěném odhodu koule telefon proletěl po okolí. K ovládání her budou sloužit i dvě speciální klávesy nad displejem – ty využijete především v poloze telefonu naležato.

Herní telefon je samozřejmě zaměřený především na mladé uživatele. Proto nás trochu překvapily dvě představené barevné varianty – bílá a černá. Čekali bychom spíše svěží barvy a různé kombinace, F305 je ale v tomto ohledu docela konzervativní. Na druhou stranu půjde o jeden z mála přístrojů, které budou umožňovat alespoň nějakou individualizaci vzhledu – rámeček okolo displeje a bloku ovládacích tlačítek je totiž výměnný a výrobce by při uvedení telefonu na trh měl mít v nabídce dostatek různých variant.

Hry v telefonu jsou postaveny na technologii Java a mohou využívat speciální hardware telefonu v podobě pohybového senzoru, nebo vylepšené práce s grafikou – 3D hry nedělají F305 žádný problém. Trochu zklamáním však pro nás je displej modelu – ten má totiž rozlišení pouze 176 x 220 pixelů a je to na něm vidět. Ani úhlopříčka 2 palce při hraní her nenadchne. F305 je ale pravděpodobně jedním ze základních modelů nové řady, a tak se jistě v budoucnu setkáme s daleko výkonnějším herním železem. Předností F305 bude jeho cena, která by se měla dostat pod 4 000 korun.

Co se nám ovšem na F305 nelíbí, je jeho klávesnice. Ovládací blok kláves je výborný, ale numerická tlačítka v nás příliš nadšení nevzbudila – ačkoli je klávesnice zcela plochá, tlačítka jsou i tak malá – v malém těle dostala prostě málo prostoru. Jejich stisk je sice zřetelný a přesný, ale hůře se nahmatávají a to vede k překlepům. Nejhůře na tom ale je horní řada tlačítek – ta totiž bezprostředně sousedí s hranou vysunutého telefonu, takže je hodně špatně přístupná.