Recenze odborníků

SonyEricsson S500i

Inspirováno přírodou


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Sony Ericsson se nechal inspirovat přírodou a výsledkem je nový model S500i. Telefon je to v mnohém specifický, výrobce se s ním pouští do stále významnější kategorie stylových mobilů. Jak je ale u tohoto výrobce dobrým zvykem, mobil musí nabídnout dobrý poměr ceny a výkonu. A tak telefon zaujme nejen svým vzhledemNový S500i má vzbudit emoce - takové propagační obrázky by je vzbudily snad i bez telefon.

Poněkud nejasné je označení, respektive zařazení do řady S. Zde najdeme zatím dva modely otočné konstrukce – S700i a S600i – vysouvák nám sem nezapadá. Společně s novým S500i byly přitom představeny dva nové telefony oživené řady T, ve které hraje design důležitou roli. Proč není S500i zařazen sem? To se dozvíme na červové tiskové konferenci Sony Ericssonu.

Tenký, zahnutý

Stylový telefon se sluší zbarvit do netradičních variací – u Sony Ericssonu S500i si budete moci vybrat mezi tajemnou zeleno-černou kombinací barev a zlatavě žlutou. Přestože je telefon „inspirován přírodou“, je zde patrný základ v tradičním strohém, technickém designu s ostrými rysy. Zaobleniny ale nechybí, tou nejzajímavější je zahnutí spodní části – boční profil je dosti neobvyklý.

Tajemná zeleno-černá varianta

Barva, které výrobce říká "jarní žlutá"

Tělo je tenké pouze 14 mm, což je na telefon s výsuvnou konstrukcí velmi slušná hodnota. Další rozměry 99 × 47 mm spadají do průměru, stejně tak hmotnost 94 g. Hlavním ovládacím prvkem bude kruhová navigační klávesa se čtyřmi možnostmi volby směru, nikoli otočná, jak by se mohlo zdát. Kolem najdete šest funkčních kláves – dvě kontextové, šipku zpět, tlačítko C a speciální přístupy k webu a k menu činností.

Numerická klávesnice je plochá, tlačítka by však neměl být problém rozeznat palcem pohmatu. Jsou rozmístněna v oddělených řadách a vertikálně jsou separovány ozdobnými stříbrnými výčnělky. Okolí klávesnice bude zřejmě z hliníku, případně z povedené imitace kovu.

Na levé straně je úzké dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, na druhé straně najdete systémový konektor.

Každý den jiný

Výbava je „sonyericssonovská“. Displej má rozlišení 240 × 320 bodů, zobrazí 262 tisíc barev, fotoaparát se chlubí rozlišením 2 MPx. Bohužel není vybaven automatickým zaostřováním. Nechybí slot pro paměťové karty, jistotou je 12 MB vnitřní paměti. Telefon zvládne přehrávat hudební soubory i videa ve formátu 3GP nebo MP4. Přehrávač hudby bude jistě ten, který známe z Walkmanů. Díky Bluetooth s podporou profilu A2DP můžete hudbu poslouchat bezdrátově. Rozhraní USB 2.0 zajistí rychlé naplnění telefonu daty, samozřejmostí je podpora Mass storage. V nabídce bohužel chybí rádio, které u mnohých Sony Ericssonů přitom najdeme.

Systémový kontektor najdete na straně

Adresář by měl pojmout tisícovku kontaktů, zprávy lze posílat multimediální, textové i e-mailové. Novinky můžete sledovat prostřednictvím internetového prohlížeče NetFront nebo z RSS čtečky. Standardní skladba doplňků zahrnuje propracovaný organizér s kalendářem, úkolovníkem a poznámkami, kalkulačku, hlasový záznamník, stopky atd. Další kousky lze telefon naučit prostřednictvím javových aplikací, poradí si i s náročnějšími 3D hrami.

Grafika prostředí telefonu bude přizpůsobena vnějšímu designu. Navíc se můžete těšit na novinku v podobě přizpůsobivých grafických témat, která se budou automaticky měnit v závislosti na denní době nebo ročním období.

Chybí podpora UMTS, takže můžete počítat s EDGE. Nevýhodou je strohé balení, ve kterém nenajdete paměťovou kartu. Snad o to bude telefon levnější. To se dozvíme už zanedlouho, protože telefon by se měl na trh dostat ještě ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

Sony Ericsson S500i ve zkratce

sítě a datové přenosy: GSM (850/900/1800/1900 MHz) / EDGE

rozměry a hmotnost: 99 × 47 x 14 mm, 94 g

displej: rozlišení 240 × 320 bodů, aktivní TFT, 262 tisíc barev

fotoaparát: rozlišení 2 MPx, 4× digitální zoom, natáčení videa, bez autofocusu

multimédia: přehrávač hudby, přehrávač videa

paměť: 12 MB, slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2), karta není součástí balení

konektivita: Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0 (Mass storage)