Recenze odborníků

Nokia 5630 XpressMusic

Tenká, chytrá, hudební


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4
Tenká, chytrá, hudební: nová Nokia 5630 XpressMusic

Nokia představila nový přírůstek do hudební řady XpressMusic. Zaujme tenkou konstrukcí a slušnou výbavou. Novinkou symbianového smartphonu je hlasové ovládání hudebního přehrávače.

Rozměry nového hudebního mobilu jsou 112 × 46 × 12 milimetrů a hmotnost pouhých 83 gramů. Nokia používá operační systém Symbian 9.3 S60 třetí edice, novinkou je přítomnost Feature Packu 2. Ten s sebou přináší pár novinek, například možnost zobrazení řádku v aktivním pohotovostním režimu, který umožní rychlý přístup až k dvaceti vybraným kontaktům.

Spodní řádek zobrazený v pohotovostním režimu umožňuje rychlý přístup pro vybrané funkce, jako je hudební přehrávač, rádio, internet, hry a podobně.

Displej nové Nokie s úhlopříčkou 2,2 palce dokáže zobrazit až 16 milionů barev, je aktivní (TFT) a má rozlišení QVGA. Momentky z cest lze zachytit 3,2 megapixelovým fotoaparátem. Nechybí dvojitý LED blesk a videonahrávky mohou mít rozlišení až VGA (15 fps).

Hudební smartphone nabízí propracovaný hudební přehrávač, nově s hlasovým ovládáním Say and Play. Stačí vyslovit jméno interpreta nebo skladby a telefon začne požadovanou skladbu automaticky přehrávat.

K dispozici je i FM rádio s podporou RDS. Hudbu je možné poslouchat přes klasická sluchátka (3,5 mm Jack konektor), nebo přes stereofonní bluetooth sluchátka. Ve výbavě najdeme i vestavěné stereo reproduktory.

Vestavěnou paměť lze zvětšit až o 16 GB pomocí paměťových karet formátu microSDHC. V balení je připravena její 4GB verze. Karty lze měnit i při zapnutém telefonu, po připojení k počítači přes USB (microUSB konektor) je k dispozici funkce Mass Storage. K počítači se novinka dokáže připojit i přes Bluetooth 2.0.

Nokia 5630 XpressMusic podporuje sítě třetí generace včetně datových přenosů HSDPA a HSUPA. Standardní sítě GSM (včetně GPRS/EDGE) jsou podporovány na všech čtyřech používaných frekvencích. Na internet se je možné připojit i přes wi-fi. GPS navigace ve výbavě chybí.

Nová hudební Nokia se začne prodávat na vybraných trzích ve druhém čtvrtletí letošního roku, přičemž jen na některých z nich bude dostupná včetně služby Comes With Music. Cena modelu 5630 XpressMusic se bude pohybovat okolo 6500 korun včetně daně.