Recenze odborníků

Nokia 5730 ExpressMusic


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Nokia připravuje hudební smartphone, který zaujme z boku výsuvnou QWERTY klávesnicí. Ve výbavě nechybí wi-fi nebo GPS navigace.

Server Mobile-Review.com zveřejnil ještě před oficiálním představením první dojmy z nové hudební Nokie 5730 XpressMusic. Připravovaný mobil nabídne výsuvnou QWERTY klávesnici. Jedná se o smartphone s uživatelským prostředím Series 60 FP2 3rd Edition.

Spojení hudebního mobilu a výsuvné QWERTY klávesnice je poněkud netradiční. Plnohodnotná klávesnice se bude hodit především náruživým pisatelům textových zpráv a e-mailů. Před časem unikly informace o jiné Nokii s výsuvnou QWERTY klávesnicí. Model E75, který rovněž používá operační systém Symbian S60, ale bude určen spíše pro práci.

Nová hudební Nokia 5730 XpressMusic bude nabízena ve dvou tradičních barevných provedeních: červeném a modrém. Nechybí speciální tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače. Obruba na čele telefonu je kovová, zbytek krytu je plastový.

Podle serveru Mobile-Review.com se na, z levého boku výsuvné, klávesnici píše pohodlně. Tradiční klávesnice umístěná pod displejem má obdobné rozložení kláves jako další smartphony se Symbianem. Středová navigační klávesa má dotykovou plošku.

Displej má podle ruského serveru úhlopříčkou 2 palce. Rozlišení je QVGA a displej dokáže zobrazit 16 milionů barev. Nechybí automatické natáčení zobrazení. K fotografování je připraven 3,2 megapixelový fotoaparát, který je vybaven bleskem. Fotoaparát by měl nabídnout automatické ostření.

Hudbu z hudebního přehrávače bude možné poslouchat nejen přes stereofonní Bluetooth sluchátka, ale také přes klasická sluchátka díky přítomnosti audio konektoru 3,5 milimetru.

Vestavěná paměť má kapacitu 140 MB. Paměť lze zvětšit pomocí vysokokapacitních paměťových karet formátu microSDHC a to bez nutnosti vypnutí telefonu. V balení by se měla dodávat paměťová karta s kapacitou 8 GB. Konektivitu obstarává zmiňovaný Bluetooth (2.0) a microUSB konektor.

Nová hudební Nokia nabídne surfování na internetu přes wi-fi. Ve výbavě nechybí ani navigační systém GPS. Další výbavu obstarává podpora 3G a FM rádio s RDS. Připravovaná novinka používá baterii Li-Ion s kapacitou 1000 mAh. Výdrž na příjmu dosahuje 270 hodin, nepřetržitě lze telefonovat téměř pět hodin a hudbu lze poslouchat bez přestávky až 26 hodin.