Recenze odborníků

SonyEricsson W508

Vyjádřete svou osobnost


Sony Ericsson W508 byl představen na začátku letošního roku a zaujal širokou nabídkou výměnných krytů, pomocí kterých si telefon můžete upravit podle svého vlastního vkusu. Po delší době se také jedná o další telefon, který je zamřený výhradně na dívky a ženy. Na internetu si dokonce můžete navrhnout vlastní kryt a bude-li dostatečně kvalitní, může se dočkat sériové výroby.

Hlavní výhody:
Sympatické rozměry
Rozmanitý výběr výměnných krytů
Podpora EDGE, UMTS, HSDPA
Rychlé vyhledávání v telefonním seznamu
Hudební přehrávač Walkman
Dostatečně rozměrný a dobře čitelný displej
Uživatelská příručka přímo v telefonu
Pohodlné alfanumerické klávesy
Možnost zobrazení zpráv formou konverzace
Pohybový senzor

Hlavní nedostatky:
Fotoaparátu by slušel autofocus
Čtyřsměrové ovládací tlačítko je nepohodlné
Dotyková tlačítka na přední části telefonu

Obsah standardního balení:
Telefon
Baterie BST-39 (920 mAh)
Nabíječka
Datový kabel DCU-65
Paměťová karta s kapacitou 1 GB
Stereo sluchátka HPM-64 v barvě telefonu

V zavřeném stavu se mi líbí kompaktní rozměry telefonu, vyjádřeno v číslech to je 93,5 x 50 x 14 milimetrů. Také hmotnost je příjemná a povedlo se ji udržet těsně pod hranicí 100 gramů. Na čelní straně telefonu se nachází čočka integrovaného digitálního fotoaparátu, pod kterým neohroženě trůní nápis Sony Ericsson. Ještě o kousek níže se nachází logo Walkman a malý monochromatický displej, který má rozlišení 128 x 36 pixelů a jehož úhlopříčka je těsně nad hranicí jednoho palce. Oceňuji, že je odolný proti poškrábání, alespoň podle tvrzení výrobce. Ve spodní části přední strany se nachází trojice dotykových tlačítek, které slouží k ovládání hudebního přehrávače. Podobné řešení je sice velmi efektní, ale pohodlnost a jistota obsluhy jde rychle stranou. Klasické řešení tlačítek by sice bylo nevypadalo tak dobře, ale poskytovalo by větší jistotu.

Na levém boku se nachází posuvný zámek kláves, o něco výše pak dvojtlačítko sloužící k regulaci hlasitosti. Na levém boku se nenachází žádné ovládací prvky, ale okupuje jej konektor Fast port. Zadní strana je řešená velmi jednoduše a nenajdete na ní žádné rušivé prvky. Co se týká kvality konstrukce, mám vůči telefonu jednu velkou pochvalu a jednu drobnou výtku. Pochvalu si zaslouží zpracování kloubu, přesně takto si představuji naprosto precizní konstrukci. Výhradu mám ale k provedení zadního krytu. Ten se totiž sundává velmi obtížně a stejně obtížně se také vrací na své původní místo. O jeho trvanlivost při častějším sundávání a nasazování mám celkem strach. Pod zadním krytem se nachází baterie BST-39 s kapacitou 920 mAh, která telefonu vydrží dodávat energii přibližně po dobu čtyř dní.

Po spuštění telefonu vás přivítá klasické prostředí platformy A200 se všemi výhodami a vlastnostmi, které z toho řešení plynou. Uveďme si alespoň ty nejdůležitější z nich. Menu je zobrazeno formou mřížky dvanácti animovaných ikon, může být ale také zobrazeno ve formě sloupce nebo kruhu. Nechybí podpora stále oblíbenějších flash menu. Telefonní seznam je vícepoložkový a nabízí možnost uložení až 1000 kontaktů. Ke každému z nich můžete přiřadit velké množství podrobností, celkový počet údajů ale nesmí překročit hranici 7000 položek. Přímo z úvodní obrazovky je možné v telefonním seznamu vyhledávat pomocí technologie T9. Vyhledávání probíhá průběžně, telefon automaticky filtruje kontakty, které připadají do úvahy. Pokud se vám tato funkce nelíbí, můžete ji vypnout, rozhodně to ale nedoporučuji, přišli byste o velmi užitečného pomocníka, který šetří váš čas. Nechybí přehledné skupiny volajících a také mnou velmi chválená funkce zálohy telefonního seznamu na paměťovou kartu.

Nabídka zpráv nedoznala žádných zásadních změn. Podobně jako další nejnovější telefony Sony Ericsson (modely C905, G705, W705, C510) nabízí i model W508 možnost zobrazení zpráv ve formě konverzace. Jak už jsem sám mnohokrát psal, tato nová funkce se mi velmi líbí, tím více mě ale mrzí, že ji Sony Ericsson nezpřístupnil i pro starší telefony, jako je například můj Cybershot C702. Editor zpráv je společný pro textové i multimediální zprávy, telefon sám podle vloženého obsahu pozná, jaký typ zprávy právě píšete. Díky možnosti ukládat zprávy i na paměťovou kartu máte k dispozici prakticky neomezenou paměť pro zprávy všeho druhu. Emailový klient je kvalitní už od doby prvních telefonů Sony Ericsson a vysokou kvalitu potvrzuje i v modelu W508. Uvítal jsem velmi jednoduché a intuitivní nastavení emailové schránky v několika krocích, vše je přehledné skutečně maximálně jednoduché.

organizačních funkcí se v podání Sony Ericssonu opakuje už několik let a ani tentokrát zde nenajdeme nic, čím by se telefon vymykal. Vyzdvihnout bych si dovolil především pětici na sobě nezávislých budíků. Každému z nich lze nastavit vlastní opakování, melodii, dobu odložení, po které se budík opět ozve, když jste jej napoprvé nevypnuli, hlasitost, text a obrázek. Všechny Sony Ericssony na platformě A200 se pyšní touto pěticí budíků a podle mě už lépe zpracovat nejdou. Samozřejmě vás vzbudí i v případě, že máte telefon vypnutý. Kromě budíků nechybí v telefonu kalendář, u kterého lze nastavit výchozí zobrazení a také den, kterým bude začínat týden. Dále jsou zde poznámky, kalkulačka, úkolovník, záznamník hovoru, časovač, stopky a paměť na kódy. Uvítal bych ale, kdyby se Sony Ericssony konečně naučily zobrazovat události z kalendáře na úvodní obrazovce bez nutnosti instalace jakékoliv externí aplikace.

Přehrávač Walkman se nijak neliší od předchozích telefonů této řady. Jeho kvality jsou dostatečně známé a nenapadá mě příliš mnoho funkcí, které by mu chyběly. Hudební přehrávač umí skladby dělit podle alba, interpreta, žánru a roku. Nechybí ani funkce SensMe. Pokud některé z těchto rozdělení nevyužíváte, můžete vypnout jejich zobrazování. Přehrávač je velmi rychlý, pohodlně ovladatelný a především je velmi dobrá kvalita přehrávání. Vzhledem k současným cenám paměťových karet bych ale v základním balení uvítal větší kartu, než tu s kapacitou 1 GB. Pokud by se vám hudba v telefonu omrzela, můžete využít rádio s funkcí RDS. Podobně jako u většiny jiných telefonů ale platí, že bez připojených sluchátek si rádio nepustíte. Telefonu nechybí populární pohybový senzor, v nabídce Médií tedy stačí telefon otočit o 90 stupňů a dojde k automatickému otočení displeje. Telefon má dostatečně výkonnou Javu a vzhledem k pohodlné klávesnici a rozšířenému rozlišení displeje se telefon dá na hry velmi dobře použít.

Fotoaparát modelu W508 disponuje celkem vysokým rozlišením 3 megapixely, veškerou snahu o kvalitní fotografie ale sráží k zemi absence automatického ostření. Podobně, jako u většiny dalších telefonů řady Walkman, i tentokrát si Sony Ericsson dává záležet na jasném rozdělení telefonů na ty, jejich prioritou je focení, a na ty, jejichž prioritou je hudba. A protože o hudebním přehrávači Walkman jsme již mluvili je zřejmé, že model W508 patří do druhé z těchto skupin a fotoaparát tak není na výborné úrovni. Kromě klasického snímání lze využít také volbu panorama, případně využít některé zábavné rámečky. Kromě nejvyššího rozlišení jsou k dispozici ještě tři další. Využít lze také různé efekty či nastavit vyvážení bílé barvy. Nastavení ale není moc platné, autofocus prostě chybí. Pro větší názornost doporučuji shlédnout přiložené fotografie. Z šedého průměru nevystupuje ani kvalita nahrávaného videa. Kromě toho, že fotoaparátu chybí autofocus, mi také vadilo jeho nepohodlné ovládání. Samozřejmě, že se nejedná o Cybershot, ale pokud jste zvyklí na rychlé a intuitivní ovládání fotoaparátu, modelu W508 se obloukem vyhněte.

Drobnou novinku ale v telefonu přeci jen najdeme. Jedná se o manuál, který se nachází ve složce Nastavení. Kromě toho, že jsou zde ikony nově vyobrazené formou seznamu (na rozdíl od předchozích telefonů, kde jste se v jednotlivých částech pohybovali šipkami doprava a doleva) je nová položka Uživatelská nápověda, která je zodpovědná za již zmíněný manuál. Tipy a triky, základní nastavení a možnost stažení konfigurace datových přenosů jsme tady již měli, novinkou je ale první položka, tedy Uživatelská příručka. V ní jsou v 11 kategoriích přehledně popsány jednotlivé funkce telefonu. Tento krok rozhodně chválím. Ne že bych sám podobnou příručku potřeboval, ale méně zkušeným uživatelům, případně těm, kteří mají poprvé telefon Sony Ericsson, může velmi zásadně pomoct a usnadnit jim seznamování s novým přístrojem. Jelikož celá příručka funguje v internetovém prohlížeči (ale je uložena v telefonu, takže nepotřebujete mít nastavené datové přenosy, ani za prohlížení nic neplatíte), je možné upravit velikost písma, takže se do nesnází nedostanou ani uživatelé s horším zrakem.

připojení se nijak neliší od jiných telefonů na platformě A200. Opět se setkáme s osvědčenou čtveřicí GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Na krátkou vzdálenost lze použít technologii Bluetooth včetně podpory profilu A2DP. Můžete si tak dopřát kvalitní poslech hudby pomocí bezdrátových stereo sluchátek, ty však musíte k telefonu dokoupit, protože obsahem standardního balení nejsou. Tím je naopak datový kabel DCU-65, při prvním připojení si počítač správně nainstaloval veškeré ovladače a během pár minut vše fungovalo.

Ačkoliv se mi původně model W508 původně moc nelíbil, nakonec si mě jednoznačně získal. Ačkoliv se Sony Ericssonu vyčítá, že vyrábí stále stejné telefony bez inovací, je třeba objektivně uznat, že na platformě hloupých telefonů již není moc co zlepšovat. Telefony na platformě A200 jsou napěchované funkcemi, které usnadní a urychlí běžnou práci s telefonem velmi výrazným způsobem. V případě modelu W508 se k dostatku funkcí přidává také povedený vzhled, který si můžete upravit pomocí mnoha výměnných krytů a vše je zabalené do velmi příjemných rozměrů. Také cenovka se udržela na rozumné hranici, která se pohybuje na hranici pěti tisíc korun. Pokud jste dáma či slečna a doteď se vám žádné véčko od Sony Ericssonu nelíbilo, doporučuji W508 vyzkoušet, téměř jistě se vám zalíbí a nadchne vás dostatkem funkcí. Snad jen to čtyřsměrové tlačítko mohlo být pohodlnější, ale jsem si téměř jistý, že jde pouze o zvyk a po delší době s tím případné majitelky nebudou mít nejmenší problém.