Recenze odborníků

LG GD 900 Crystal


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Dnes si představíme opravdu velmi zajímavý mobilní telefon od společnosti LG, a sice model s označením GD900 Crystal. Jak už bývá v dnešní době zvykem, bude se jednat o telefon s dotykovým displejem, ale kromě toho bude obsahovat ještě jiné, velmi zajímavé vlastnosti.

Hned na první pohled nás zaujal hlavně design tohoto telefonu, a to jak otevřeného, tak zavřeného. Při otevření vás určitě očaruje průhledná klávesnice, která má několik zajímavých vlastností, ale o těch až později. První se pojďme podívat na venkovní vzhled. Kompletní rozměry těla jsou 105 x 53 x 14mm a hmotnost by se měla pohybovat okolo 127 g, což není zrovna málo. Ale i tak by se měl GD900 bez problémů vejít do kapsy od kalhot a nepřekážet tam. Na přední straně je umístěný dotykový LCD displej s úhlopříčkou obrazu 3 palce, který zvládá nejvyšší rozlišení 800 x 480 pixelů a zobrazuje 16 mil barev, takže je o poznání lepší, než na největším konkurentovi, iPhonu. Pod displejem je umístěný dotkový ovládací panel, který se skládá ze třech tlačítek a díky dobré odezvě je jeho použití velmi pohodlné. Nejvíce pozornosti si ale určitě zaslouží klávesnice. Ta ja průhledná a je také plně dotyková. Ale to není její jediná vlastnost, klávesnice může sloužit také jako touchopad nebo myš a umí rozeznávat ručně psané slovo, takže na ní můžete psát prstem jako perem a výsledek se zobrazuje na displeji. Díky těmto možnostem je surfování ne webu velmi pohodlné a skutečně si budete připadat, jako byste používali malý notebook. O připojení na internet se bude starat vestavěný WiFi příjimač, ale bohužel jsme trochu postrádali GPS modul, u tak vybaveného modelu jsme ho přece jenom očekávali.

Uživatelské rozhraní S-Class (ja také na modelu LG Arena) je přehledné a jednoduché, určitě si na něj velmi rychle zvyknete. Na zadní straně je umístěný špičkový fotoaparát s nejvyšším rozlišením 8 MPx, autofocusem a možností záznamu videa se zvukem. Bohužel se zatím ještě neví, jestli bude telefon vybaven bleskem nebo jinými systémy, jako je například face detection a panoramatický mód. Jedná se o 3G přístroj, takže ještě jeden fotoaparát je umístěný na přední straně nad displejem, hned vedle senzoru, který snímá okolní světelné podmínky a podle toho upravuje podsvícení klávesnice a displeje. Co se týče sítí, LG GD900 Crystal podporuje GSM 850 / 900 / 1800 /1900 + UMTS 850 / 2100 nebo UMTS 900 / 2100 a o data se stará GPRS + EDGE + UMTS (3G) + HSDPA. Po stránce konektivity je na tom LG celkem slušně, najdete tu jak bluetooth 2.1, tak USB port, sloužící pro spojení s počítačem. Další výbava čítá plnohodnotný webový prohlížeč, multimediální přehrávač, který podporuje spoustu hudebních i video formátů, e-mailového klienta a prohlížeč dokumentů. Potěšila nás výkonná baterie 1000 mAh, která udrží telefon v pohotovostním režimu až 12 dní a maximální doba hovoru je 6 hodin, což jsou na telefon tohoto typu velmi dobré hodnoty.

LG GD900 Crystal vypadá zatím opravdu zajímavě a určitě se jedná o chytrou a neotřelou alternativu ke všem iPhonům a podobným přístrojům. Jeho velká výhoda bude určitě revoluční klávesnice, špičkový displej s vysokým rozlišením a skvělý fotoaparát. Jediná nevýhoda by tak mohla být absence GPS modulu. Prodej začne pravděpodobně v průběhu července tohoto roku, cena se odhaduje zhruba na 12 tisíc Kč.