Recenze odborníků

SonyEricsson Xperia X2


Obrázek 1
Obrázek 2
Sony Ericsson Xperia X2 je na světě, nabídne maximální výbavu



Telefon, kterému ve výbavě nechybí prakticky nic, ale zároveň ničím nepřekvapí, to je nový Sony Ericsson Xperia X2. Novinka s operačním systémem Windows Mobile 6.5 se začne prodávat do konce roku.

Nový komunikátor Sony Ericsson Xperia X2 byl již delší dobu také veřejným tajemstvím, jenže dokud Microsoft oficiálně nepotvrdil termín uvedení Windows Mobile 6.5, musel si ho výrobce nechávat pod pokličkou. Na veletrhu IFA v Berlíně se jím ale už mohl pochlubit.

Ačkoli se to podle fotografií nezdá, nová Xperia je téměř stejně veliká jako ta původní. Telefon se jen mírně rozšířil, milimetr ubral na tloušťce a pár desetinek zmizelo z jeho délky. Konkrétní rozměry jsou 110 x 54 x 16 mm. Společně s širším 3,2 palcovým displejem (opět s rozlišením 800 x 480 pixelů) tak již telefon nevypadá jako úzká nudle jako původní model. Hmotnost se podle všeho vyšplhá na 155 gramů.

Přísně futuristické tvary se u X2 trochu umírnily a výsledkem je opravdu elegantní telefon, který přesto na první pohled patří do řady Xperia. Telefon si ponechal originální mírně kolébkovou vysouvací konstrukci a jeho qwerty klávesnice prošla lehkou inovací. Nyní tak nabízí třeba směrové šipky, které na ní původně chyběly. Oproti současným qwerty přístrojům Nokia se může Xperia pochlubit čtyřřádkovou klávesnicí, což usnadní psaní některých zvláštních znaků.

Výbava je opravdu nekompromisní a nechybí v ní třeba osmimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou. Sony Ericsson se ale stále nenechal strhnout módou velkých vnitřních pamětí u dotykových telefonů. Nemá ji ani model Satio a velké kapacity vnitřní paměti se nedočkáme ani u Xperie X2. Vystačit si musíme s pouze 110 MB volné Flash ROM paměti a 4GB microSD kartou v balení. Ani v tomto případě se Sony Ericsson příliš nepředal.

Novým Windows Mobile 6.5 bude nadále sekundovat uživatelské prostředí X-panel známé z původního modelu. To prošlo řadou vylepšení a nově nabízí 3D efekty a panelu je k dispozici větší škála. Vestavěná je podpora Facebooku a telefon dále nabídne třeba Skype a YouTube klienta.

Výrobce se také chlubí novou asistenční službou pro majitele komunikátorů Xperia. Ta jim pomůže s případnými technickými komplikacemi na cestách a doporučí správné nastavení telefonu třeba pro datování v zahraničí.