Recenze odborníků

Samsung C3060


Samsung C3060: senioři, nestyďte se za svůj mobil

Samsung C3060 na pohled vypadá jako běžný mobil. Liší se jen většími klávesami, jednoduchým menu a dobře čitelným fontem.
Samsung přichází jako první z velkých výrobců s mobilem určeným výhradně pro seniory. První vlaštovkou v korejském portfoliu je telefon klasické konstrukce C3060. Doposud se na podobné modely specializovaly značky, které se v ostatních segmentech trhu nevyskytují. Doro, Aligator, Emporia – všechny tyto telefony mají specifický design, který dává najevo, že není zacílen na „běžné uživatele“. Samsung ale zvolil jinou cestu. Nechce, aby se mobil určený seniorům nebo lidem s horším zrakem hůře na první pohled výrazně odlišoval od ostatních telefonů.
Konstrukce C3060 na první pohled připomíná jednodušší modely Samsungu série E (Essential), výraznější je pouze velikost tlačítek a jejich popisků. Uspořádání kláves je však zcela standardní v matici 4 × 3, doplněné o čtyři funkční klávesy a směrový kurzor s potvrzovacím středem. Právě velikost kláves spolu s dobře čitelným displejem jsou hlavní kritéria úspěšného mobilu pro starší lidi.
Barevný displej s úhlopříčkou 2,2“ dokáže v rozlišení 176 × 220 bodů zobrazit přehledně všech pět položek hlavní nabídky: adresář, zprávy, fotoaparát, nastavení a aplikace. Více možností v telefonu nenajdeme. První čtyři položky mluví samy za sebe, v nabídce aplikace najdeme například FM rádio nebo wapový prohlížeč. Fotoaparát disponuje pouze základním rozlišením 1,3 Mpx.
Specialitou seniorského telefonu je červené dedikované SOS tlačítko na boční straně. Po jeho stisku uskuteční majitel nouzový hovor na jedno z pěti přednastavených čísel. Samotná funkce tísňových spojení není u Samsungu novinkou, SOS zprávu nebo možnost fingovaného hovoru nabízí například model pro děti S3030 Tobi.
Samsung C3060 se na českém trhu začne prodávat za doporučenou koncovou cenu 3 tisíce korun.