Recenze odborníků

Nokia 5230

Stylový ,,dotykáč"


Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Nokia představila nový smartphone s dotykovým displejem, který bude lákat zákazníky hlavně cenou. Novinka vycházející z modelu 5800 XpressMusic známého jako Tube postrádá wi-fi a má horší fotoaparát.

Model 5230 je už čtvrtou dotykovou nokií s operačním systémem Symbian S60 5.0. Pokud tedy nepočítáme navigační verzi modelu 5800 XpressMusic. Pokud Nokia dodrží to, co uvádí v tiskové zprávě, bude se novinka 5230 prodávat za cenu kolem 4 500 korun včetně daně.

To z ní činí velmi zajímavou nabídku na poli smartphonů s dotykovým displejem. Novinka by tak měla být o poznání levnější než další nový model 5530 XpressMusic, který se prodává za oficiální cenu 6 590 korun. Ve výbavě ale chybí podpora wi-fi, naopak sítě třetí generace podporované jsou, včetně datových přenosů HSDPA.

Telefon má pro daný operační systém standardní dotykový displej s rozlišením 640 x 360 obrazových bodů. Displej má úhlopříčku 3,2 palce, stejně jako ten u Nokie 5800 XpressMusic (model 5530 XpressMusic má displej s úhlopříčkou 2,9 palce).

Šetřilo se na fotoaparátu, který má rozlišení pouze dva megapixely a postrádá automatické ostření. Chybí i blesk. Potěší možnost nahrávat videa až v rozlišení VGA v kvalitě 30 fps. Nechybí hudební přehrávač a FM rádio, hudbu lze poslouchat přes klasická sluchátka díky konektoru 3,5 mm.

Vestavěná paměť má kapacitu 70 MB. Lze ji zvětšit pomocí paměťových karet až o 16 GB. V balení však nenajdeme přiloženou paměťovou kartu. Nechybí možnost připojit telefon k počítači přes Bluetooth 2.0 nebo pomocí USB 2.0.

Přes nízkou cenu se nezapomnělo na A-GPS navigaci a aplikaci Ovi Maps 3.0. Novinka 5230 je stejně velká jako model 5800 XpressMusic, ale hmotnost je o něco větší. Telefon se bude nabízet v pestrobarevných variantách. K dispozici budou dvě barvy čela telefonu a šest barev zadního krytu.

Nokia 5230 se začne prodávat ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Na některých trzích bude k dispozici i verze Comes With Music s možností nakupování hudby na dedikovaném portálu.