Recenze odborníků

Samsung S7550 Blue Earth

Dotyk poháněný sluncem


Samsung S7550 Blue Earth

Příznivci ekologických mobilních telefonů mohou začít šetřit – společnost Samsung se totiž konečně chystá zahájit prodej dlouho očekávaného modelu Blue Earth, který představila již v únoru letošního roku. V dnešním článku si novinku předběžně proklepneme.

Příznivci ekologických mobilních telefonů si mohou začít chystat peněženky – společnost Samsung se totiž konečně chystá zahájit prodej dlouho očekávaného modelu Blue Earth, který představila již v únoru letošního roku. V dnešním článku si novinku předběžně proklepneme.

Již únorové představení nového modelu na World Mobile Congress v Barceloně vzbudilo nemalou pozornost, jde totiž o první mobilní telefon napájený sluneční energií. K tomu účelu je na jeho zadní straně umístěn solární panel, který by podle tvrzení výrobce měl být schopen pokrýt veškerou jeho energetickou spotřebu. Kromě toho je přístroj o rozměrech 107 x 53 x 13,9 mm a hmotnosti 119 gramů, designově připomínající leský oblázek, vyroben z recyklovaného plastu s označením PCM, který je extrahován z plastových lahví a pomáhá snižovat spotřebu pohonných hmot a emise uhlíku při výrobě. Mobil ani k němu dodávaná úsporná nabíječka, která spotřebovává v pohotovostním režimu pouhých 0.03 W, neobsahují škodlivé látky jako berylium, ftaláty a bromované zpomalovače hoření. Také obal, v němž je telefon s příslušenstvím dodáván, je veskrze z ekologického materiálu, v tomto případě zejména recyklovaného papíru.

Zatímco na zadní straně telefonu najdete již zmíněný solární panel, přední straně dominuje dotykový displej s úhlopříčkou 3 palce a rozlišením 240 x 400 pixelů při zobrazení 256 000 barev, který má na starosti ovládání takřka všech dostupných funkcí. Jinak zde totiž najdete jen tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru a samozřejmě také centrální ovladač. Ekologický trend se nevyhnul ani zajímavě zpracovanému uživatelskému prostředí, které je navrženo tak, aby přitahovalo pozornost k ochraně životního prostředí. Jas displeje, délku jeho podsvícení a další parametry lze snadno nastavit do energeticky úsporného módu – stačí pouze jedno kliknutí. K dispozici je také stylový krokoměr, který vám umožní sledovat počet kroků a spočítat, o kolik se snížily emise CO2 ve srovnání s tím, kdybyste stejnou cestu urazili autem. Pro snazší představu jsou tyto hodnoty graficky převáděny na počet stromů, které byly díky tomu zachráněny.

Přestože hlavním tahákem Blue Earth je jeho ekologické zaměření, nepostrádá telefon ani slušnou výbavu. S telefonem se dovoláte ve 4 pásmech GSM a k dispozici je také 3G síť UMTS a vysokorychlostní datový přenos HSDPA, nechybí ani Bluetooth a WiFi. Interní paměť o kapacitě 130 MB lze pomocí microSDHC karet rozšířit až na 16 GB, což bezesporu ocení zejména posluchači hudby – pro úplnost dodejme, že telefon si umí poradit s řadou audio i video formátů, které najdete ve výčtu pod článkem. Dalším bonusem je záznamník hovorů, kterých se sem vejde až 40, a nechybí samozřejmě fotoaparát s rozlišením 3.15 Mpix, s kterým je možno pořizovat fotografie o rozlišení 2048 x 1536 pixelů a také videosekvence v QVGA rozlišení rychlostí 30 fps. Najdete zde i sekundární kameru pro videohovory.

O přísun energie do telefonu se stará Li-Ion baterie s kapacitou 1080 mAh, kterou, jak jsme již zmínili v úvodu, je kromě standardního způsobu možno nabíjet též pomocí solárního panelu. Je ovšem otázkou, nakolik se tvrzení výrobce ohledně účinnosti tohoto nabíjení zakládá na pravdě – první testy ukázaly, že hodina slunečního svitu vystačí zhruba na 10 minut hovoru, což není zrovna mnoho. Na druhou stranu je to ale lepší než nic a i ti uživatelé, kteří nepatří mezi ekologické nadšence, bezesporu ocení možnost náhradního řešení pro případy, že se s mobilem vydají na cesty a nabíječku zapomenou doma. Jediným drobným zdrojem obav tak zůstává otázka, jak se telefon vypořádá s třeba až celodenním vystavením slunečnímu záření. Solární panel sám o sobě je sice koncipován velmi odolně, avšak jak je na tom zbytek jeho povrchu a jak na něj bude působit časté střídání teplého a chladnějšího prostředí, dosud nevíme.