Recenze odborníků

HTC Smart CZ


Obrázek 1
Obrázek 2
První mobil od HTC, který není čistokrevným smartphonem, přesto se jmenuje Smart. Nad běžné telefony ho povyšuje prostředí Sense UI.

HTC v době konání veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas odhalilo svůj nejnovější přístroj, který překvapil hlavně použitou platformou. Nejde totiž ani o Windows Mobile, kterým se taiwanská společnost věnuje už několik let, a ani o Android, pro nějž první „tělesnou schránku“ - telefon Dream (G1) vyrobilo HTC před necelými dvěma lety. Nový telefon je postaven na vlastní platformě Brew výrobce procesorů a čipových sad Qualcomm, uživatelsky jej zastřešuje známá grafická nástavba Sense UI, už z dílny HTC.

Chytrý, ale jen na půl

První otázka, která vás možná napadne: To tady máme další mobilní operační systém? Ačkoliv sama společnost HTC nový telefon považuje za smartphone (nakonec vyplývá to i z názvu HTC Smart), nebude se jednat o chytrý telefon podle definice, pod jakou jej chápeme. Tedy platformu, která se dá rozšiřovat o další funkčnosti prostřednictvím instalovatelných aplikací, určených právě pro daný systém. Druhou charakteristickou vlastností smartphonů je schopnost multitaskingu, běh několika aplikací najednou by ale nové HTC Smart mělo umožnit. Výsledek je tedy „něco mezi“, proto jsme použili v nadpisu výraz „skoro smartphone“.

HTC prezentuje mobil Smart jako zástupce kategorie snadno ovladatelných dotykových telefonů. Už podle tiskových obrázků je jasné, že novinka si na žádné složitosti nepotrpí. Na rozdíl od Androida si vystačí pouze se dvěma tlačítky hovoru, šipkou zpět a jedním „systémovým“ tlačítkem. To je skoro stejně málo, jako tlačítka u běžných hloupých dotykových telefonů. Ani náhled prostředí neděsí žádnými složitostmi. Vypadá to, že v HTC postavili intuitivní grafické prostředí Sense UI na vlastní nohy, Brew pro něj tvoří jen jakousi základní formu.

HTC Smart bude patřit ke kompaktním zařízením, rozměry dosahují hodnot 104 × 55 × 13 mm, hmotnost činí 108 g. Protože záměrem společnosti je co nejvíce srazit výrobní náklady, dotykový rezistivní displej má úhlopříčku pouze 2,8" s rozlišením QVGA. Procesor je taktován na 300 MHz. Je to sice nižší hodnota, ale vzhledem k tomu, že dodavatelem čipové sady a zároveň vývojářem platformy Brew je společnost Qualcomm, vše by mělo po kvalitní optimalizaci šlapat jako na drátkách. Odpovídající je i hodnota 256 MB paměti RAM. Telefon bude pracovat jako čtyřpásmový v GSM, připravena je i podpora sítí 3G včetně rychlých přenosů dat HSDPA (až 3,6 Mb/s). Na příjmu s Li-Ion akumulátorem o kapacitě 1 100 mAh vydrží Smart až 600 hodin, maximální udávaná doba hovoru činí 450 minut.

Fotoaparát je jednoduchý bez autofocusu, nezapomnělo se však na LED blesk. Multimediální přehrávač podporuje hned několik audio i video formátů, pro poslech hudby z vlastních sluchátek nechybí 3,5mm audio konektor. Vnitřní paměť neznámé hodnoty půjde rozšířit kartami microSD, k propojení s počítačem poslouží Bluetooth 2.0 (s A2DP) a konektor extUSB (miniUSB 2.0). Bezdrátový modul Wi-Fi nebo GPS v této nízké třídě mobilů očekávat nemůžeme.

HTC Smart bude patřit do kategorie levných dotykových mobilů, stane se konkurencí pro nižší dotykové modely Nokia se Symbianem, pro dotykové telefony typu LG Cookie a Samsung Star, případně i pro budoucí smartphony Samsung Bada, které by dokonce podle některých informací neměly podporovat multitasking ze strany uživatele.