Recenze odborníků

SonyEricsson U8 Vivaz PRO

Výsuvná klávesnice jako bonus


Obrázek 1
Obrázek 2
Vivaz pro - výsuvná klávesnice jako bonus

Klíčovým modelem bez kompromisů označil Hoornik novinku v podobě modelu Vivaz pro. Ten oproti původnímu modelu přináší navíc výsuvnou QWERTY klávesnici. Telefon se přitom nijak výrazně nezvětšil, na šířku má jen o dva milimetry více. Jeho rozměry jsou 109 x 52 x 15 mm a hmotnost 117 gramů.

Oproti modelu Vivaz přišla nová verze pro o tři megapixely u integrovaného fotoaparátu. Ten má nyní rozlišení 5,1 Mpix. Daní za integrovanou klávesnici tedy jsou horší schopnosti fotoaparátu, původní model má 8,1 Mpix. Funkce jako automatické zaostřování či detekce obličeje ale zůstaly zachovány.

Na dnešní poměry má Vivaz pro velmi malou vnitřní paměť o velikosti 75 MB. Rozšířit ji lze až o osm giga díky přítomnosti slotu pro microSD karty. Přístroj přitom disponuje ucelenou multimediální výbavou, od hudebního přehrávače po schopnost natáčet videa v HD rozlišení. Samozřejmostí je Bluetooth s A2DP profilem či šikovně umístěný 3,5 mm konektor pro externí sluchátka.

Telefon založený na operačním systému Symbian S60 5th edition pohání 720Mhz procesor. Komunikovat dokáže ve čtyřech pásmech GSM a přidává i podporu dvou frekvencí UMTS sítí. Nechybí ani podpora wi-fi.

Přístroj disponuje širokoúhlým (16:9) dotykovým displejem s rozlišením 640 × 360 obrazových bodů a podporou 16 milionů barevných odstínů. Jeho úhlopříčka je 3,2 palce. Díky pohybovému senzoru se zobrazení displeje automaticky natáčí dle aktuální polohy telefonu.

Za klíčovou označili zástupci Sony Ericssonu u svých nových modelů komunikaci, i Vivaz pro tuto strategii ctí; v základu obsahuje aplikace pro práci s komunitními portály Facebook a Twitter, sledovat lze i videa ze serveru YouTube.

Přístroj nabízí integrovanou A-GPS navigaci, tisková zpráva zmiňuje mapové podklady Google Maps a turn-by-turn navigaci Wisepilot. Licenční podmínky pro její užívání ale nejsou prozatím známy, nelze tedy říct, nakolik volně bude možné tohoto navigačního softwaru využít.